• No results found

Föräldrars syn på fritidshemmen

In document Har någon sett Matilda? (Page 24-33)

Vad tycker föräldrar om fritidshemmen som deras barn går i? För att få en bild av det gav Kommunal i uppdrag till Novus Opinion att genomföra en enkätundersökning riktad till ett representativt urval med 1 000 föräldrar som har barn i ålder sex till nio år som går på fritidshem. Enkätundersökningen genomfördes i september 2012.

Nästan fyra av tio föräldrar tycker att fritidsgruppen är för stor

I genomsnitt består en fritidsavdelning av 38,8 barn. Från Skolverkets statistik vet vi att storleken varierar mycket mellan kommuner. Granskningar av fritidshem visar även att det finns stora variationer mellan skolor inom kommuner. I enkätundersökningen bad vi föräldrarna uppskatta ungefär hur många barn det finns i den fritidsgrupp som deras barn går i.

Diagram 7. Ungefär hur många barn är det i barngruppen som ditt barn går i på fritidshemmet?

16 Skolverket (2009) Resursfördelning utifrån förutsättningar och behov? För fritidshem är det vanligaste att kommu-nens resurser ges i en summa per barn, volymbaserat. I två tredjedelar av Sveriges kommuner finns inga tilläggsresur-ser för barn med särskilda behov på fritids. Nio av tio kommuner saknar tilläggsresurtilläggsresur-ser till fritidshem i socioekonomiskt utsatta områden.

17 Skolinspektionen (2010).

I diagram 7 ser vi att gruppstorleken varierar mycket. Ungefär en femtedel av föräldrarna har barn i grupper med högst 20 barn. Drygt en fjärdedel har en gruppstorlek på mellan 21 och 30 barn. En fjärdedel av föräldrarna har barn som går i fritidsgrupper med fler än 40 barn. De som svarat fler än 100 barn har även fått följdfrågan hur många barn det handlar om och svaren ligger på mellan 130 och 145 barn.

Diagram 8. Tycker du att storleken på barngruppen på fritidshemmet är …

Nästan fyra av tio föräldrar tycker att barngruppen på fritidshemmet är för stor. Ungefär hälften svarar att barngruppen är lagom stor.

Diagram 9. Tycker du att storleken på barngruppen på fritidshemmet är… Fördelat på storleken på barnets fritidsgrupp, upp till 20 barn, 21-30 barn, 31-40 barn och över 40 barn.

Det finns ett tydligt samband mellan storlek på barngruppen och om föräldrar tycker att gruppen är lagom eller för stor. Av diagram 9 framgår att det framför allt är föräldrar vars barn går i barngrupper med högst 20 barn som tycker att barngruppen är lagom stor, 90 procent. Bland föräldrar vars barn går i barngrupper med över 40 barn anser två av tre föräldrar att gruppen är för stor.

Diagram 10. Tycker du att storleken på barngruppen på fritidshemmet är … Fördelat på storstad, mellanbygd och glesbygd.

Fler föräldrar i storstäder än i mindre städer eller glesbygd anser att barngrupperna är för stora på deras barns fritidshem. Troligen förklaras det av att grupperna ofta är större i storstäder.

Svaren i diagram 10 visar emellertid att problemet med för stora grupper inte bara är ett storstadsfenomen utan finns i hela landet.

Var tredje förälder är orolig för sitt barn när det är på fritidshemmet

Diagram 11. Händer det att du är orolig för ditt barn när hon/han är på fritidshemmet?

Drygt en tredjedel av föräldrarna, 36 procent, svarar att de är oroliga för sitt barn när barnet är på fritidshemmet. Mer än var tionde förälder är orolig minst en gång i veckan. Det är ett tydligt tecken på att det finns fritidshem som inte uppfyller sitt omsorgsuppdrag. En viktig funktion för fritidshem är att föräldrar ska kunna förvärvsarbeta eller studera och känna sig trygga när barnet är på fritidshemmet.

Diagram 12. Vad oroar du dig för, när ditt barn är på fritidshemmet? (Flera svar möjliga).

De föräldrar som svarat ja på frågan om de är oroliga fick följdfrågan vad de oroade sig för.

Många har kryssat i alternativen som handlar om säkerhet för barnet – att barnet blir utsatt för trakasserier, kränkningar eller mobbning, gör sig illa utomhus eller blir slaget eller utsatt för annat våld.

Sex av tio föräldrar som känner oro för sitt barn på fritidshemmet anger att ingen personal har tid med barnet som skäl och fyra av tio oroar sig för att barnet kommer lämna fritidshemmet utan att personalen märker det. Att barnet inte har någon att leka med oroar också många föräld-rar. Det stämmer väl med barnskötarnas bild att de inte hinner hjälpa tysta eller blyga barn som har svårt att komma in i gruppen.

Det fanns även ett öppet svarsalternativ på den här frågan och där skriver flera föräldrar att huvudproblemet är ”personalotätheten”. En förälder uttrycker det så här:

”Att vuxna inte har uppsyn över barnen. Personalbrist kallas det för!”

En förälder skriver att barnet har diabetes och föräldern är orolig för att personal missar om barnet får problem. Den oron kom även fram i diskussionen i fokusgruppen där barnskötare berättade att de hade fått gå en halvdagskurs och därefter fått ansvar för att ge spruta akut när det behövs. Det ansvaret läggs ovanpå ansvaret för en stor barngrupp utan att barnskötarna ser att de får kompensa-tion eller utrymme för att säkerställa att det kommer fungera. Det skapar oro både för personalen och för föräldrarna.

Flera föräldrar skriver att de oroar sig för att det är en stökig miljö på fritidshemmet.

”Att mitt barn alltid har huvudvärk pga av hög ljudnivå.”

Diagram 13. Vad oroar du dig för, när ditt är barn är på fritidshemmet? Uppdelat på om barnet är flicka eller pojke.

Barnets kön har betydelse för vad föräldrar oroar sig för. Det verkar som pojkar har en mer utsatt situation på fritidshemmet. Av diagram 13 framgår att föräldrar till pojkar är mer oroliga för att barnet kommer utsättas framför allt för våld, men även trakasserier, kränkningar eller

mobbning. Det är också betydligt vanligare att pojkars föräldrar är oroliga för att deras barn kommer göra andra barn illa än att flickors föräldrar är det.

Både flickors och pojkars föräldrar oroar sig för att barnen ska göra sig illa. Det är lite vanligare att pojkars föräldrar oroar sig för att personalen inte har tid med deras barn. Flickors föräldrar är i högre utsträckning oroliga för att barnet inte har någon att leka med eller lämnar fritidshemmet utan att personalen märker det.

Hälften av föräldrarna känner press att hämta tidigt

Diagram 14. Känner du press att hämta tidigt på fritidshemmet?

Över hälften av föräldrarna till barn på fritidshem känner press att hämta tidigt. Var femte förälder svarar att de känner den pressen ofta.

Diagram 15. Varför känner du press att hämta ditt barn på fritidshemmet så tidigt som möjligt?

(Flera svar möjliga)

De som svarat ja på frågan om de känner press har även fått ange varför de känner press. Drygt hälften av föräldrarna svarar att de känner press för att alla andra barn går hem tidigt. En fjärdedel svarar att barnet inte orkar vara längre på fritidshemmet. Mer än var tionde förälder, 13 procent, anger som skäl att personalen uppmanar föräldrar att hämta tidigt.

En ganska liten grupp, 2 procent, har angett att de är arbetslösa och bara får ha barnet ett begränsat antal timmar på fritidshem. Andelen arbetssökande är liten i undersökningen, 3 procent av de intervjuade. Bland de arbetssökande är det en hög andel som angett begränsad vistelsetid som skäl till att de känner press att hämta tidigt.

”Vikarie/arbetslös, känns som man ska hämta så fort som möjligt.”

Även på den här frågan fanns ett öppet svarsalternativ. En vanlig kommentar är att föräldrarna vill hämta så fort som möjligt för att de vill tillbringa mer tid med sina barn. Nästan lika vanlig är kommentaren att föräldrar känner press från samhället att vara hemma så mycket som möjligt.

”Känner mig som en dålig förälder annars.”

Fritidshemmet som en stökig, högljudd och bråkig plats nämns av flera föräldrar.

”Vill inte att barnet ska vara i den miljön längre tid än nödvändigt.”

Föräldrar är både nöjda och missnöjda med fritidshemmets lärandeuppdrag Majoriteten av föräldrarna, åtta av tio, svarar att de känner till att fritidshemmet har ett

lärandeuppdrag som innebär att fritidshemmen ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid.

Diagram 16. I vilken utsträckning instämmer du i följande påstående: Mitt barns fritidshem lever upp till sitt lärandeuppdrag.

Åsikterna går isär i frågan om fritidshemmet lever upp till lärandeuppdraget. Av svaren i diagram 16 framgår att det både finns föräldrar som helt och hållet instämmer i att barnets fritidshem lever upp till sitt lärandeuppdrag och föräldrar som inte instämmer alls. Att så pass många föräldrar som 13 procent instämmer helt och hållet och 24 procent instämmer med påståendet att fritidshemmet lever upp till sitt lärandeuppdrag visar att det finns fritidshem som fungerar bra. Samtidigt är det uppseendeväckande att 3 procent inte instämmer alls i att fritidshemmet lever upp till sitt lärandeuppdrag. Nästan tre av tio föräldrar ger fritidshemmet underkänt på lärandeuppdraget, om vi lägger ihop de som valt svarsalternativ ett till tre på en skala på ett till sex.

Frågor om fritidshem engagerar föräldrar

Över hälften av föräldrarna som svarat på enkäten har lämnat egna kommentarer i de frivilliga kommentarsfälten, både positiva och negativa. Bristen på personal återkommer ofta. Den vanligaste kommentaren är att personalen är bra och gör det bästa av situationen men att de är för få för att bedriva en bra verksamhet. Det finns en frustration i kommentarerna och en osäkerhet vart föräldrarna ska vända sig. En förälder skriver att problemet ligger ”på högre ort”.

”Det är fantastiska pedagoger men usel bemanning.”

”Inte en chans att 3 personer kan lära 60 barn speciellt mycket när det inte rör sig om klassrumssituationer. Men barnen lär av att leka med varann också.”

”De gör vad de kan med tanke på stora barngrupper och få personal. Känner att deras/vårt problem ligger på högre ort.”

Andra föräldrar är tydligt kritiska till verksamheten eller bristen på verksamhet. De skriver att det saknas planer och strukturerat arbetssätt samt att personalen saknar utbildning. ”Magiskt rörigt” är en förälders sammanfattning.

”De har inte tid att se till varje elevs behov. Det handlar mer om vad barnen inte får göra.”

”De låter min dotter sitta ensam hela tiden.”

Dåligt anpassade och eftersatta lokaler och andra brister i miljön tas också upp. Föräldrar skriver att barnen är inklämda i små lokaler och även om det finns andra utrymmen kan de inte användas eftersom det saknas personal som kan vara med barnen där.

”Enormt stram budget och dåligt underhåll på inredning och yttre miljö. Går något sönder tar det mkt lång tid innan det är åtgärdat även om det som är sönder kan vara farligt för barn och personal.”

En del föräldrar tycker att barnen ska få vara barn och inte behöva lära sig saker på

fritidshemmet. Andra däremot lyfter fram den lekfulla fritidspedagogiken som ett viktigt och värdefullt komplement till såväl skola som hem. En förälder skriver att gruppsamarbetet, som står i fokus på fritidshem, inte går att få i hemmet och skolan är fokuserad på individen. Andra betonar fritidspersonalens förmåga att öka barnens vilja och intresse att lära.

”Dom samarbetar med skolan och lär vidare om samma saker men på ett lekfullare sätt.”

”Jag märker på min dotter att sedan hon började där har hennes lust att lära ökat. Vi älskar vårt fritidshem, två grupper på 16 barn med fantastiska lärare.”

In document Har någon sett Matilda? (Page 24-33)

Related documents