• No results found

Förändrade förutsättningar för regionens transportsystem

In document 2010 Stockholmsregionen i utveckling (Page 102-106)

6. fokusområde: Transportinfrastruktur för storstadsregionen

6.5 Förändrade förutsättningar för regionens transportsystem

Utvecklingen under de fyra år som gått sedan OECD presenterade sina rekommendatio­ ner har inneburit stora förändringar i förutsättningarna för transportsystemets utveck­ ling i Stockholm­Mälarregionen. Tre förändringar bör särskilt lyftas fram – Stockholms­ överenskommelsen, RUFS och trängselskatten:

Stockholmsöverenskommelsen: staten, regionen och kommunerna i samverkan

Stockholmsöverenskommelsen innebär att staten, regionen och kommunerna, främst i Stockholmsområdet men även i den vidare Mälarregionen, har slutit upp bakom ett ge­ mensamt utvecklingsprogram för infrastrukturen och transportsystemet i stort. En sådan överenskommelse som är brett förankrad i regionen och som också utgör en utgångspunkt för den nationella planeringen, skapar förutsättningar för ny stadga, uthållighet och lång­ siktighet när det gäller att utveckla transportsystemet i Stockholm­Mälarregionen.

Stockholmsöverenskommelsen utgör också en viktig plattform för att säkra att transportinfrastrukturen i Stockholm­Mälarregionen utvecklas i linje med bland annat OECD:s rekommendationer. Intentionerna i överenskommelsen har hittills följts i hög grad när det gäller det konkreta innehållet. Däremot har det institutionella ramverket för godkännande, genomförande och organisation av överenskommelsen inte förverkligats i någon större utsträckning. Regeringen har istället valt att tills vidare organisera arbetet med genomförandet av överenskommelsen genom återkommande informella samråd och överläggningar med lokala och regionala företrädare för Stockholmsregionen.

Om Stockholmsöverenskommelsen ska kunna fungera under en längre tid kan en fastare organisation behövas för uppföljning, anpassning och omförhandling av överens­ kommelsen. Utvecklingen inom transportsystemet och i omvärlden kommer också på några års sikt att förändra förutsättningarna för överenskommelsen, vilket kan kräva fortlöpande anpassningar och omförhandlingar av dess innehåll.

RUFS: infrastrukturåtgärder integreras i miljö- och bebyggelseplaneringen

Stockholmsöverenskommelsen i kombination med RUFS 2010 bidrar till att infra­ strukturåtgärderna kopplas till och integreras med olika program för att anpassa transportsystemet till målen för miljö och bebyggelse i regionen. Detta är en viktig

förutsättning för att infrastrukturåtgärderna ska uppfattas som en del av en långsiktigt uthållig utveckling och kunna möta bred acceptans i regionen. RUFS 2010 väntas bli ett av instrumenten för att ge Stockholmsöverenskommelsen en tydligare rumslig dimen­ sion och inlemma den i regionens övriga bebyggelse­ och markanvändningsplanering.

Genom att åtgärder för ökad tillgänglighet och tillväxt integreras med program för trafikens inverkan på miljö och bebyggelse, skapas nya och vidare ramar för den regio­ nalt och lokalt drivna utvecklingen av transportsystemet. Samtidigt ökar förmågan att ta ett helhetsansvar för transportpolitiken på regional och lokal nivå.

Trängselskatten: ett kraftfullt transportpolitiskt styrmedel

Den permanenta trängselskatten har tillkommit efter att OECD presenterade sina re­ kommendationer och representerar ett styrmedel som kan bli ett kraftfullt verktyg för transportpolitiken på regional och lokal nivå. Hur trängselskatten utformas och används beslutas av riksdag och regering, men underlag för regeringens förslag utarbetas och för­ ankras i regionen. För närvarande pågår en process som siktar till att ge kommunerna rätt att själva besluta om införande av bland annat trängselavgifter och utforma dem i enlighet med lokala och regionala överväganden. Grundlagsutredningen redovisade i december 2008 ett förslag i denna riktning.71

6.6 att gå vidare – här finns ökat behov av handlingskraft

Tydliga brister i Stockholm­Mälarregionens transportsystem kvarstår, vilket begränsar regionens tillväxt och internationella konkurrenskraft. Åtskilliga år av målmedvetna insatser kommer att krävas innan de kan anses vara lösta. Nedan presenteras tre områ­ den där det finns ett särskilt behov av ökad handlingskraft i regionen för att ytterligare utveckla transportsystemet. Åtgärderna är kopplade till OECD:s rekommendationer, men har uppdaterats och konkretiserats utifrån dagens förutsättningar.

Förvalta och trimma transportsystemet Fokusera på drift och underhåll

Eftersatta drift­ och underhållsinsatser i transportsystemet kan ge upphov till allvar­ liga problem i form av störningar och förseningar – och förorsaka mycket stora kostna­ der för trafikanter, trafikutövare och transportföretag. En väl fungerande förvaltning med välavvägda drift­ och underhållsinsatser är av särskild betydelse i storstadens komplicerade och störningskänsliga trafiksystem, där trafikbelastningen ofta ligger nära kapacitetstaket.

Trimma transportsystemet kontinuerligt

Förbättra transportsystemets funktionalitet genom att kontinuerligt genomföra små trimningsåtgärder. Dessa är samhällsekonomiskt mycket lönsamma. Det finns en stor potential för att snabbare utveckla system för dynamisk trafikinformation och trafik­ ledning, bland annat med hjälp av modern informationsteknik.

Fortsätt att utveckla regionala samverkan inom transportområdet

Transport­ och resemönstren har sedan lång tid sprängt dagens förvaltningsgränser. Därför behövs fortsatt regional samverkan som förmår att hantera de starka systemsam­ band som finns i storstadsregionens trafikapparat. Exempel på funktioner som ytterli­ gare kan förbättra funktionaliteten hos transportinfrastrukturen är regionalt avpassade transportpolitiska styrmedel, till exempel lokalt eller regionalt beslutade trängselavgif­ ter, samt trafikföreskrifter anpassade efter hur trafikförhållandena varierar med plats och tidpunkt.

Säkerställ att en större andel av det ökade trafikarbetet förs över till kollektivtrafiken

Resandet med kollektivtrafik i Sverige har stagnerat under senare år, även om utveck­ lingen delvis varit en annan i Stockholmsområdet. Åtgärder inom ”mobility manage­ ment” uppmuntrar användandet av miljöanpassade färdsätt genom att påverka kunska­ per, attityder och beteenden. Genom att öka andelen resenärer som promenerar, cyklar och samåker uppnås miljö- och hälsomässiga fördelar, trängseln minskar i trafiken och behovet av investeringar i ny infrastruktur begränsas genom att de investeringar som redan finns utnyttjas till fullo.

In document 2010 Stockholmsregionen i utveckling (Page 102-106)