• No results found

FÖRHANDLINGSFÖRFARANDE

A LÖSNING AV MENINGSSKILJAKTIGHETER SOM GÄLLER TOLK-NINGEN ELLER TILLÄMPTOLK-NINGEN AV KOLLEKTIVAVTALET

§ 117 Direkta överläggningar

mom. 1 Förhandlingar på arbetsplatsen

Om det uppstår meningsskiljaktigheter som gäller tolkningen eller til-lämpningen av förpliktande bestämmelser i kollektivavtalet ska en representant för den lokala arbetsgivaren tillsammans med arbetsta-garen eller arbetstaarbetsta-garens förtroendeman försöka klara upp me-ningsskiljaktigheterna genom direkta överläggningar (arbetsplatsför-handlingar).

mom. 2 Fortsatt behandling av meningsskiljaktigheten

Om frågan inte kan klaras upp enligt mom. 1 kan den hänskjutas till förhandlingar som förs i den ordning som anges i § 118–120.

mom. 3 Protokoll över arbetsplatsförhandlingar

Vid de arbetsplatsförhandlingar som avses i mom. 1 och som förs mellan en medlemsorganisation i Serviceinrättningarnas arbets-givarförening och förtroendemannen ska protokoll föras, om detta krävs. Av protokollet ska framgå åtminstone förhandlingsparterna, tiden och platsen för förhandlingarna, tvistefrågorna och förhandlings-resultatet.

§ 118 Lokala förhandlingar mom. 1 Parter

Förhandlingar som hänskjutits med stöd av § 117 mom. 2 förs mellan medlemsorganisationen och den undertecknarorganisation som är avtalspart eller representanten för en registrerad underförening till denna (lokala förhandlingar).

Tillämpningsanvisning

Förhandlingarna förs mellan arbetsgivarens representant/repre-sentanter och en representant/reprerepresentant/repre-sentanter som fått fullmakt av undertecknarorganisationen eller dess underförening. Förtroende-mannen representerar sin organisation utan särskild fullmakt. Om någon annan än förtroendemannen representerar en organisation vid lokala förhandlingar ska den personen kunna visa att han eller hon fått fullmakt att representera organisationen.

KAPITEL 8

FÖRHANDLINGSFÖRFARANDE

Lösning av meningsskiljaktigheter

mom. 2 Inledande av lokala förhandlingar och förhandlingskravets innehåll

De lokala förhandlingarna ska inledas inom 2 veckor från det att mot-parten har delgetts ett skriftligt yrkande där de frågor som blir föremål för förhandlingarna har angetts, om inte parterna avtalar om en längre tid.

§ 119 Centrala förhandlingar

mom. 1 Parter vid centrala förhandlingar

Om man inte uppnår enighet i de lokala förhandlingarna, kan en avtalspart hänskjuta frågan till centrala förhandlingar mellan Service-inrättningarnas arbetsgivarförening och den undertecknarorganisation som är avtalspart.

mom. 2 Tidsfrist för inledande av centrala förhandlingar

Yrkandet på centrala förhandlingar ska i mån av möjlighet framställas inom 3 månader från att de lokala förhandlingarna avslutades.

mom. 3 Inledande av centrala förhandlingar och förhandlingskravets innehåll De centrala förhandlingarna ska inledas inom 3 veckor sedan mot-parten har delgetts ett skriftligt yrkande där de frågor som blir föremål för förhandlingarna har angetts, om inte parterna avtalar om en längre tid.

mom. 4 Centrala förhandlingar i särskilda fall

Beroende på tvistens principiella natur eller av andra särskilda skäl kan en avtalspart hänskjuta meningsskiljaktigheter som gäller tolkningen eller tillämpningen av avtalet direkt till centrala förhandlin-gar.

§ 120 Avslutande av förhandlingar, protokoll mom. 1 Förhandlingarna avslutas

Förhandlingarna anses avslutade den dag då förhandlingsparterna gemensamt har konstaterat detta, eller när en av förhandlingsparter-na skriftligt har meddelat att den för egen del anser förhandlingarförhandlingsparter-na vara avslutade.

mom. 2 Protokoll över lokala och centrala förhandlingar

Vid lokala och centrala förhandlingar ska det föras protokoll, som ska justeras på det sätt som förhandlingsparterna kommer överens om.

Av protokollet eller bilagorna ska framgå vad förhandlingarna gäller, KAPITEL 8

FÖRHANDLINGSFÖRFARANDE

Lösning av meningsskiljaktigheter

parternas ståndpunkter med motiveringar och de fakta och handlingar som man vill åberopa.

§ 121 Preskription av talerätt

Rätten att väcka talan om en fordran som grundar sig på detta kollek-tivavtal preskriberas i enlighet med 13 kap. 9 § i arbetsavtalslagen.

§ 122 Väckande av talan i arbetsdomstolen mom. 1 Krav på centrala förhandlingar

Talan i arbetsdomstolen får inte väckas förrän centrala förhandlingar enligt detta avtal har förts.

KAPITEL 8

FÖRHANDLINGSFÖRFARANDE

Lösning av meningsskiljaktigheter

B LOKALA AVTAL

§ 123 Lokala avtal mom. 1 Rätt att ingå avtal

Lokalt kan man avtala om avvikelser från bestämmelserna i detta kol-lektivavtal om det finns en på ekonomiska, produktionsmässiga eller andra lokala särförhållanden grundad anledning, såvida inte möjlighe-ten att ingå lokala avtal särskilt har begränsats i detta kollektivavtal.

Avtalet ska ingås skriftligt.

Tillämpningsanvisning

Genom ett lokalt avtal kan man komma överens om frågor som gäller hela personalen i en medlemsorganisation, några enheter eller per-sonalgrupper eller en enskild arbetstagare.

De allmänna bestämmelserna om lokala avtal tillämpas inte i de fall för vilka det finns särskilda bestämmelser om lokala avtal i detta kol-lektivavtal. Sådana särskilda bestämmelser ingår i bl.a. § 43 i detta kollektivavtal. Se även § 3 ovan.

mom. 2 Ovillkorliga avtalsbestämmelser

Genom ett lokalt avtal kan man dock inte avvika från sådana bes-tämmelser i kollektivavtalet som gäller den ordinarie arbetstidens längd, semesterns längd eller sjukledighets- eller moderskapsledi-ghetsförmåner. Genom ett lokalt avtal får man inte heller, med undan-tag av praktikanter, avtala om att en arbetsundan-tagares lön skulle bli lägre än den lägsta grundlönen i löneskalan enligt kollektivavtalets lö-nesättning.

mom. 3 Avtalsparter

I det fall som avses i mom. 1 förs förhandlingar och avtalas skriftligt om frågan mellan medlemsorganisationen och de organisationer som undertecknat detta kollektivavtal eller deras registrerade underfö-reningar vilkas medlemmar frågan berör. Om det uppkommer oklar-het om en underförenings befogenoklar-heter att ingå ett lokalt kollektivav-tal, kan denna avkrävas en uttrycklig fullmakt som utfärdats av en un-dertecknarorganisation. En gemensam förtroendeman enligt § 103 har inte rätt att ingå lokalt avtal enligt denna paragraf utan särskild fullmakt av de undertecknarorganisationer vars arbetstagare fört-roendemannen företräder.

KAPITEL 8

FÖRHANDLINGSFÖRFARANDE

Lokala avtal

Tillämpningsanvisning

Förtroendemannen ska alltid ha en fullmakt som utfärdats av en or-ganisation som undertecknat detta kollektivavtal eller dess registrera-de unregistrera-derförening och som ger rätt att ingå ett lokalt avtal.

mom. 4 Uppsägning av avtalet

Ett lokalt avtal kan när som helst sägas upp att upphöra 3 månader efter delgivningen av uppsägningen, varefter bestämmelserna i kol-lektivavtalet ska iakttas.

mom. 5 Avtalets rättsverkningar

Ett lokalt avtal har samma rättsverkan som ett kollektivavtal, om inte något annat föranleds av mom. 4 ovan.

KAPITEL 8

FÖRHANDLINGSFÖRFARANDE

Lokala avtal