• No results found

Förslag till lag om ändring i lagen (1987:667) om

In document Regeringens proposition 2015/16:3 (Page 64-67)

2   Lagtext

2.4   Förslag till lag om ändring i lagen (1987:667) om

Prop. 2015/16:3

64

2.4 Förslag till lag om ändring i lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar

Härigenom föreskrivs att 4 kap. 1 §, 5 kap. 8 § och 11 kap. 12 § lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse 4 kap.

1 §1 En medlem som har avgått har rätt att sex månader efter avgången få ut sina inbetalda eller genom insatsemission tillgodoförda med-lemsinsatser. Beloppet får dock inte överstiga vad som belöper på honom eller henne i förhållande till övriga medlemmar av föreningens egna kapital enligt den balansräk-ning som hänför sig till tiden för avgången. Vid beräkningen av före-ningens egna kapital ska bortses från reservfonden, uppskrivnings-fonden och förlagsinsatserna. I en kreditmarknadsförening får utbetal-ningar av insatsbelopp dock ske tidigast sex månader efter medlem-mens avgång och verkställas bara en gång per kvartal och efter Finansinspektionens tillstånd. Ett insatsbelopp i ett institut för elektroniska pengar får betalas ut bara när det kan ske med hänsyn till bestämmelserna i lagen (2011:755) om elektroniska pengar.

En medlem som har avgått har rätt att sex månader efter avgången få ut sina inbetalda eller genom insatsemission tillgodoförda med-lemsinsatser. Beloppet får dock inte överstiga vad som avser honom eller henne i förhållande till övriga medlemmar av föreningens egna kapital enligt den balansräkning som hänför sig till tiden för av-gången. Vid beräkningen av före-ningens egna kapital ska det bortses från uppskrivningsfonden, reserv-fonden, kapitalandelsreserv-fonden, fon-den för utvecklingsutgifter och förlagsinsatserna. I en kreditmark-nadsförening får utbetalningar av insatsbelopp dock ske tidigast sex månader efter medlemmens avgång och verkställas bara en gång per kvartal och efter Finansinspek-tionens tillstånd. Ett insatsbelopp i ett institut för elektroniska pengar får betalas ut bara när det kan ske med hänsyn till bestämmelserna i lagen (2011:755) om elektroniska pengar.

Den avgångne har vidare rätt att i samma ordning som övriga med-lemmar få ut vad som belöper på honom eller henne av beslutad vinstutdelning.

Går föreningen i likvidation inom sex månader från avgången eller meddelas inom samma tid beslut om att försätta föreningen i

Den som har avgått har vidare rätt att i samma ordning som övriga medlemmar få ut vad som avser honom eller henne av beslutad vinstutdelning.

Går föreningen i likvidation inom sex månader från avgången eller meddelas inom samma tid beslut om att försätta föreningen i  

1 Senaste lydelse 2011:761.

65 Prop. 2015/16:3 konkurs, ska den avgångnes rätt att

få ut medlemsinsatser bedömas enligt grunderna för reglerna om skifte av föreningens tillgångar.

konkurs, ska rätten för den som har avgått att få ut medlems-insatser bedömas enligt grunderna för reglerna om skifte av fören-ingens tillgångar.

En medlems rätt enligt första–tredje styckena får begränsas i stadgarna.

Detta gäller dock inte i sådana fall som avses i 7 kap. 15 § tredje stycket eller 12 kap. 20 §.

I fall som avses i första stycket fjärde meningen ska Finansinspek-tionen ge tillstånd till utbetalning, om inte kreditmarknadsföreningens förmåga att fullgöra sina förpliktelser äventyras.

5 kap.

8 §2 Inlösen enligt 7 § sker till det belopp som utgör insatsens storlek enligt förlagsandelsbeviset eller, för förlagsandelar som har regi-strerats hos en central värdepappers-förvarare enligt lagen (1998:1479) om kontoföring av finansiella instru-ment, insatsens storlek enligt registreringen. Beloppet får dock inte överstiga vad som av fören-ingens egna kapital enligt den senast fastställda balansräkningen, utan anlitande av reservfonden eller uppskrivningsfonden, belöper på andelen i förhållande till övriga förlagsinsatser.

Inlösen enligt 7 § sker till det belopp som utgör insatsens storlek enligt förlagsandelsbeviset eller, för förlagsandelar som har regi-strerats hos en central värdepappers-förvarare enligt lagen (1998:1479) om kontoföring av finansiella instru-ment, insatsens storlek enligt registreringen. Beloppet får dock inte överstiga det som av fören-ingens eget kapital enligt den senast fastställda balansräkningen, utan anlitande av uppskrivnings-fonden, reservuppskrivnings-fonden, kapitalan-delsfonden eller fonden för utveck-lingsutgifter, avser andelen i för-hållande till övriga förlagsinsatser.

Om föreningen försätts i kon-kurs på en ansökan som görs inom ett år efter inlösen, skall vad som föreskrivs i 4 kap. 2 § om åter-betalning tillämpas i fråga om för-lagsinsatsen. Detta gäller dock inte förlagsinsatser för vilka inlösen har kunnat ske utan föregående upp-sägning.

Om föreningen försätts i kon-kurs på en ansökan som görs inom ett år efter inlösen, ska det som föreskrivs i 4 kap. 2 § om åter-betalning tillämpas i fråga om för-lagsinsatsen. Detta gäller dock inte förlagsinsatser som har kunnat lösas in utan föregående uppsägning.

11 kap.

12 §3 Likvidatorerna skall för varje räkenskapsår avge en årsredovis-ning, som skall läggas fram på den

Likvidatorerna ska för varje räkenskapsår avge en årsredovis-ning, som ska läggas fram på den  

2 Senaste lydelse 2007:870.

3 Senaste lydelse 1999:1094.

Prop. 2015/16:3

66

ordinarie föreningsstämman för godkännande. I fråga om likvida-torernas redovisning och dess be-handling på föreningsstämman tillämpas inte 7 kap. 4 § andra stycket 1 och 2 denna lag, 2 kap.

1 § andra stycket, 5 kap. 18–25 §§, 6 kap. 5 § årsredovisningslagen (1995:1554) eller 2 kap. 1 §, 5 kap.

2 § 3 och 6 kap 3 § lagen (1995:1559) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbo-lag.

ordinarie föreningsstämman för godkännande. I fråga om likvidato-rernas redovisning och dess be-handling på föreningsstämman tillämpas inte 7 kap. 4 § andra stycket 1 och 2 denna lag, 2 kap.

1 § andra stycket, 5 kap. 20, 37–44 och 48 §§ och 6 kap. 5 § årsredo-visningslagen (1995:1554) eller 2 kap. 1 §, 5 kap. 2 § 4 och 6 kap 3 § lagen (1995:1559) om årsredo-visning i kreditinstitut och värde-pappersbolag.

I balansräkningen tas det egna kapitalet upp i en post, varvid in-satskapitalet anges inom linjen och i förekommande fall delas upp på medlemsinsatskapital och förlags-insatskapital.

I balansräkningen tas det egna kapitalet upp i en post. Balans-räkningen ska dock innehålla upp-gift om insatskapitalet, i förekom-mande fall fördelat på medlems-insatskapital och förlagsinsats-kapital.

Ingen tillgång får tas upp till ett högre värde än den beräknas inbr-inga efter avdrag för försäljnings-kostnaderna. Om en tillgång kan beräknas inbringa ett väsentligt högre belopp än det värde som har tagits upp i balansräkningen eller om för en skuld eller en likvida-tionskostnad kan beräknas åtgå ett belopp som väsentligt avviker från den redovisade skulden eller avsät-tningen, skall vid tillgångs- eller skuld- eller avsättningsposten det beräknade beloppet anges inom linjen.

En tillgång får inte tas upp till ett högre värde än den beräknas in-bringa efter avdrag för försäljnings-kostnaderna. Om en tillgång kan beräknas inbringa ett väsentligt högre belopp än det värde som har tagits upp i balansräkningen eller om det för en skuld eller en likvi-dationskostnad kan beräknas gå åt ett belopp som väsentligt avviker från den redovisade skulden eller avsättningen, ska det beräknade beloppet anges vid tillgångs- eller skuld- eller avsättningsposten.

1. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2016.

2. Lagen tillämpas första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter den 31 december 2015.

67 Prop. 2015/16:3

2.5 Förslag till lag om ändring i stiftelselagen

In document Regeringens proposition 2015/16:3 (Page 64-67)