• No results found

Förvaltningsberättelse

In document ÅRSREDOVISNING 1996 /1997 (Page 34-48)

EL E K TAA B (P U B L)

Elekta övertog det ekonomiska ansvaret för verk-samheten i sin helhet från 1 januari 1997 och di-rekt ledningsansvar för de största enheterna i sex länder i februari. Ledningsansvaret för den dagliga verksamheten i återstående länder, vad avser för-säljning och service, övertages successivt under ett par års tid.

Förvärvet bedöms ge möjlighet till betydande synergier mellan Elekta Oncology Systems och Elektas övriga verksamhet. För att uppnå dessa synergier har omfattande struktur- samt ratio-naliseringsåtgärder beslutats. Mot bakgrund av att Elekta först efter förvärvet kunnat göra en slutgiltig bedömning och beräkning av omfatt-ningen av sagda åtgärder har reserver härför be-slutats till 153 Mkr. Reserverna har ökats avse-värt i förhållande till preliminär beräkning. Åt-gärderna kommer främst att ske under de närmaste två åren och avser huvudsakligen personalned-dragningar, produktanpassningar och kvalitets-säkringsåtgärder, uppbyggnad av internationell infrastruktur samt integration av verksamheten med Elektas övriga rörelse (se vidare not 10).

Förvärvet gav upphov till goodwill om 512 Mkr efter hänsyn till reserverna. Genom att köpet skett i form av ett inkråmsförvärv erhålls positiva skatteeffekter.

Vid förvärvet uppkommen goodwill kommer att skrivas av under 20 år. Motivet till detta är att förvärvet av Philips Radiation Therapy är strategiskt viktigt för vidareutveckling av Elektas verksamhet inom cancerbehandling och neuro-kirurgi. Det bedöms finnas stora och unika möj-ligheter att utnyttja Elektas teknologi och pro-dukter för strålkirurgi tillsammans med den tek-nologi och de produkter för strålbehandling av cancer som tillförts genom förvärvet. Detta för-väntas leda till ny teknologi och nya metoder för behandling av cancersjukdomar.

Avtalet med Philips innehåller bestämmelser om vinstdelning knutna till vissa specifika större order. Om dessa order erhålls före den 30 juni 1998

skall Philips erhålla försäljningsprovision, mot bak-grund av Philips fortsatta aktiva medverkan i pro-jekten. Skulle ingen av dessa order erhållas, har Philips förbundit sig att till Elekta betala 5 M US-dollar som kostnadsersättning för strukturåtgärder till följd härav. Eftersom Elekta i nuläget inte kan bedöma sannolikheten att nämnda order kom-mer att erhållas har varken försäljningsprovision eller kostnadsersättning beaktats i årsbokslutet.

Omsättningen i Elekta Oncology Systems för perioden januari - april 1997 uppgick till 258 Mkr och divisionen sysselsätter cirka 700 personer.

En ny ledning har tillsatts och beslutat struktur-och integrationsarbete pågår.

Elekta Implants

Den 11 april 1997 förvärvades, från Johnson &

Johnson, Cordis Neuroscience, namnändrat till Elekta Implants. Denna division är specialiserad på tillverkning och försäljning av implantat och engångsartiklar för behandling av hydrocephalus, så kallad vattenskalle, för att utjämna och minska vätsketrycket i hjärnan. Genom förvärvet uppnår Elekta kritisk massa inom försäljning och distri-bution av Kirurgiska instrument. Dessutom till-för Cordis-produkterna till Elektas produktsorti-ment ett ökat inslag av avancerade förbruknings-artiklar. Elekta Implants integreras i Elektas Neuroscience-verksamhet.

Även detta köp skedde genom förvärv av i verksamheten ingående tillgångar och skulder och omfattar huvudsakligen personal och pro-duktionsanläggning i Frankrike samt lagertill-gångar och viss personal i ett tiotal länder. Köpe-skillingen uppgick till 46 Mkr (inklusive förvärvs-kostnader). För att uppnå bättre lönsamhet och beräknade synergieffekter har 43 Mkr reserverats för planerade strukturåtgärder. Förvärvet gav upphov till goodwill om 31 Mkr som kommer att skrivas av under tio år.

Elekta Implants omsätter cirka 120 Mkr på årsbasis och har 183 anställda.

EL E K TA A B (P U B L)

RÖRELSENS INTÄKTER OCH KOSTNADER

Koncernens omsättning uppgick till 1 112 (816) Mkr, en ökning med 296 Mkr eller 36 procent.

De under året förvärvade verksamheterna svarade för 268 Mkr av denna ökning.

Koncernens orderstock uppgick den 30 april till 1 119 Mkr. Elekta Neurosciences orderingång, och därmed orderstock, har påverkats negativt av förskjuten orderingång i Asien. Volymtillväxten för Strålkniven uppgick till 16 procent. På grund av längre leveranstider, var dock tillväxten i resul-tatavräknad volym, och därmed redovisad om-sättning, lägre än volymtillväxten.

Rörelsens kostnader uppgick till 1 071 (740) Mkr. Ökningen hänför sig huvudsakligen till kostnader i förvärvade enheter. Satsningar i forskning och utveckling, som har kostnadsförts i sin helhet, ökade till 100 (47) Mkr, vilket mot-svarar 9 (6) procent av omsättningen. Ökningen förklaras främst av kostnader inom nyförvärvade Elekta Oncology Systems samt investeringar inom produktområdet Bildbaserad kirurgi.

Ökningen, justerad för nyförvärvade enheter, uppgick till 26 procent.

REDOVISNINGSPRINCIPER

Elekta tillämpar i koncernredovisningen successiv resultatavräkning för redovisning av pågående strålknivsprojekt. Med verkan från 1996-05-01 till-lämpas, som tidigare meddelats, en justerad metod för beräkning av färdigställandegraden vid resultat-avräkning av ett strålknivsprojekt baserat på ned-lagd tid (se vidare Redovisningsprinciper sid 42).

Övriga produkter, även inom nyförvärvade enheter, resultatavräknas vid leverans.

RESULTAT

Rörelseresultatet efter avskrivningar minskade till -18 (50) Mkr. Förlusten orsakades främst av förlust i det amerikanska dotterbolaget Precision Therapy och förskjuten orderingång i Asien.

Precision Therapys utvecklingsarbete med en ny version av programvaran Render-Plan 3-D, försenades. Lanseringen var planerad till fjärde

kvartalet, då företagets försäljning, och därmed resultat, huvudsakligen förväntades genereras.

Denna försening bidrog starkt till att bolaget uppvisade en oväntad förlust om 30 Mkr. Elekta har – i syfte att säkerställa kontrollen över pågå-ende utvecklingsarbete, vilket bedrivits av ett fri-stående bolag – förvärvat samtliga produkträttig-heter till programvaran. Verksamheten inom Precision Therapy kommer innevarande år att samordnas med Elekta Oncology Systems.

Den förskjutna orderingången i Asien bidrog till en sämre resultatutveckling än förväntat.

Under det gångna verksamhetsåret fortsatte investeringsprogrammet inom och uppbyggnaden av produktområdet Bildbaserad kirurgi, IGS, vilket belastat koncernens resultat med 73 Mkr.

I takt med att nya produkter lanseras minskar forsknings- och utvecklingskostnaderna och re-sultat från IGS förbättras.

Rörelseresultatet, exklusive nyförvärvade en-heter, har påverkats negativt på grund av valuta-kursförändringar med 14 Mkr.

Finansnettot uppgick till -20 (9) Mkr, en för-sämring med 29 Mkr, främst på grund av finan-siering av förvärv och ökad kapitalbindning. Re-sultatet före skatt uppgick till -38 (61) Mkr.

Resultatet efter skatt uppgick till -49 (49) Mkr.

Skattebelastningen, trots koncernens negativa re-sultat, förklaras av att vissa enheter i koncernen redovisat positiva resultat vilka beskattas lokalt.

I Kina tillverkas ett instrument för strålbe-handling som marknadsförs som en konkurrent till Elektas Strålkniv. Detta instrument saknar publicerad klinisk dokumentation och redovisade behandlingsresultat. Grundat på Elektas patent och andra immateriella rättigheter har rättsliga åtgärder vidtagits utanför Kina mot de bolag som står bakom produkten.

INVESTERINGAR

Investeringar i materiella och immateriella anlägg-ningstillgångar uppgick till 934 (45) Mkr varav 866 Mkr hänför sig till förvärven av Elekta IGS, Elekta Oncology Systems, Elekta Implants samt pro-dukträttigheter till programvaran Render-Plan 3-D.

EL E K TAA B (P U B L)

LIKVIDITET, FINANSIELL STÄLLNING OCH KASSAFLÖDE

Koncernens likvida tillgångar uppgick den 30 april till 240 (39) Mkr. Koncernen hade per 30 april där-till outnyttjade kreditramar om 207 Mkr. Likvida medel placeras i tillgångar med minimal kredit-risk och med maximalt 12 månaders räntebind-ningstid.

Främst genom förvärv som genomförts under året, men även genom underliggande organisk till-växt, har koncernens finansiella struktur avsevärt förändrats. Räntebärande nettoupplåning har under året ökat med 458 Mkr till 461 Mkr främst för finansiering av förvärv och ökat rörelsekapital.

Koncernens skuldsättningsgrad, det vill säga netto-låneskuld i förhållande till redovisat eget kapital, uppgick till 48 (1) procent. Soliditeten uppgick till 34 (64) procent. Utöver effekten från förvärven påverkas balansomslutning, kapitalbindning och soliditet beroende på tidpunkt för orderingång och leverans av större projekt. Omsättningstill-gångar exklusive likvida medel har ökat med 986 Mkr och korta räntefria skulder har ökat med 923 Mkr. Materiella anläggningstillgångar har ökat med 255 Mkr, varav 160 Mkr avser rörelse-fastigheter i nyförvärvade enheter. Koncernens balansomslutning har, främst genom förvärven, ökat till 2 832 (810) Mkr.

Kassaflödet efter investeringar var negativt för verksamhetsåret 1996/97, främst på grund av förvärven, men även på grund av ökad kapital-bindning, främst i strålknivsverksamheten.

Under innevarande år kommer de förvärvade enheterna att kräva ytterligare finansiering för rörelsekapital och strukturåtgärder. Arbete pågår med reduktion och rationalisering av i rörelsen sysselsatt kapital för att säkerställa koncernens kapitalförsörjning och kapitalstruktur.

VALUTAEXPONERING

Elektas internationella verksamhet medför expo-nering för valutakursförändringar. Elekta Onco-logy Systems har betydande verksamhet i England och har därmed stora flöden i engelska pund.

Elekta Implants kostnader för tillverkning är

främst i franska franc. Försäljning i koncernen bedrivs via försäljningsbolag i ett flertal länder och valutainflödet är i lika delar US-dollar och europeiska valutor, främst tyska mark. Utflödet av valuta sker till cirka 40 procent i engelska pund och till vardera 20 procent i US-dollar, svenska kronor och andra europeiska valutor.

Koncernens flödesexponering minskas, i enlig-het med koncernens valutapolicy, genom termins-säkringar. Terminssäkringar för flödesexponering sker i allmänhet 3-18 månader framåt och påver-kas av projektens längd (se vidare not 4).

NYEMISSION OCH EGET KAPITAL

Det egna kapitalet har ökat med 465 Mkr (netto efter avdrag för emissionskostnader) genom en företrädesemission om netto 317 Mkr och en riktad emission om 148 Mkr till Philips i sam-band med förvärvet av Philips Radiation Therapy.

Philips blev därmed Elektas näst störste aktie-ägare med 6 procent av kapitalet. Per 30 april 1997 uppgick det egna kapitalet därmed till 952 Mkr och antalet aktier uppgick till 10 497 451.

MODERBOLAG

Moderbolagets verksamhet omfattar koncernled-ning och koncerngemensamma funktioner samt finansförvaltning. Moderbolagets resultat före skatt uppgick till 32 (56) Mkr. Resultatet består, utöver kostnader för koncernfunktioner, av ut-delning från dotterbolag minskat med lämnade aktieägartillskott.

PERSONAL

Genomsnittligt antal anställda under 1996/97 uppgick till 614 (324). Den 30 april 1997 var 1 241 personer anställda inom Elekta. Ökningen är hänförlig till genomförda förvärv.

FRAMTIDSUTSIKTER

Elekta är ett högteknologiskt företag vars verk-samhet är inriktad på tillväxt och lönverk-samhet där

EL E K TA A B (P U B L)

utveckling av nya produkter och marknader lägger grunden för bolagets långsiktiga tillväxt, kon-kurrenskraft och resultat. Investeringar i forsk-ning och utveckling och marknadssatsforsk-ningar kostnadsförs löpande.

Innevarande verksamhetsår 1997/98 präglas främst av integration av nyförvärvade enheter, konsolidering och fokus på strålbehandling och strålkirurgi. Ett åtgärdsprogram har beslutats och genomförs enligt plan, i syfte att reducera rörelsekostnaderna, minska kapitalbindningen samt därmed förbättra lönsamheten. Vidare kommer oprioriterade verksamheter och produkt-områden att avyttras, ledningsfunktioner att för-stärkas samt nya styr-, kontroll- och informations-system att implementeras. Åtgärdsprogrammet innefattar bland annat minskning med minst 15 procent av antalet anställda i koncernen, främst inom förvärvade enheter. Programmet förväntas ge full resultateffekt först under verksamhetsåret 1998/99. Under 1997/98 belastas rörelsen med kvarvarande höga kostnader för bland annat forskning och utveckling, marknadssatsningar och finansiering. En relativt stor andel av kon-cernens omsättning och resultat beräknas gene-reras under verksamhetsårets andra hälft. Kon-cernens omsättning och resultat påverkas i bety-dande omfattning även innevarande år av tid-punkten för orderingång och leverans av ett fåtal större projekt. Som tidigare meddelats i

boksluts-kommunikén, förväntas bolaget redovisa en fort-satt förlust under första halvåret och ett svagt re-sultat för verksamhetsåret 1997/98 som helhet.

UTDELNING

Mot bakgrund av årets redovisade förlust och Elektas finansieringsbehov har styrelsen beslutat att inte föreslå någon utdelning till aktieägarna för verksamhetsåret 1996/97.

FÖRSLAG TILL VINSTDISPOSITION

Koncernens fria egna kapital uppgår till -73 Mkr.

Någon avsättning till bundna reserver erfordras inte. Till bolagsstämmans förfogande står följande vinstmedel:

Balanserade vinstmedel 137 142 752 kr

Årets resultat 31 371 536 kr

Totalt 168 514 288 kr

Styrelsen och verkställande direktören föreslår att vinstmedlen 168 514 288 kr överföres i ny räkning.

Beträffande koncernens och moderbolagets resultat och ställning i övrigt hänvisas till efter-följande resultat- och balansräkningar samt fi-nansieringsanalyser jämte tillhörande noter, vilka återfinns på sidorna 39-47.

Stockholm den 4 september 1997

BJÖRNA MARKLUND LAURENTLEKSELL DANLEKSELL

STYRELSENSORDFÖRANDE VERKSTÄLLANDEDIREKTÖR

PER-OLOFMÅRTENSSON CARLPALMSTIERNA LARSH. THUNELL

Vår revisionsberättelse har avgivits den 4 september 1997.

Coopers & Lybrand AB

LENNARTDANIELSSON DENNISSVENSSON

AUKTORISERADREVISOR AUKTORISERADREVISOR

EL E K TAA B (P U B L)

Rörelsens intäkter 1 112 816

Rörelsens kostnader -1 071 -740 -36 -28

Rörelseresultat före avskrivningar 41 76 -36 -28

Avskrivningar enligt plan 1 -59 -26 0 0

Rörelseresultat efter avskrivningar -18 50 -36 -28

Utdelning från dotterbolag 78 69

Resultatandelar i intressebolag 7 0 2

Ränteintäkter 2 8 17 11

Räntekostnader -19 -4 -15 -2

Övriga finansiella poster -3 5 46 -4

Resultat före bokslutsdispositioner och skatter -38 61 90 46

Koncernbidrag 8

Aktieägartillskott -22

Förändring av avskrivningar utöver plan 1

Förändring av valutakursreserv -36 1

Resultat före skatter -38 61 32 56

Skatter 2 -11 -12

ÅRETS RESULTAT -49 49 32 56

K O N C E R N E N M O D E R B O L A G E T

M K R N O T 1 9 9 6 / 9 7 1 9 9 5 / 9 6 1 9 9 6 / 9 7 1 9 9 5 / 9 6

EL E K TA A B (P U B L)

R E S U L T A T R Ä K N I N G A R

TILLGÅNGAR

Likvida tillgångar 3 240 39 113 14

Fordringar hos dotterbolag 238 50

Kundfordringar 749 305

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 4 322 196 6 1

Övriga kortfristiga fordringar 50 19 5 0

Varulager 5 472 87

Summa omsättningstillgångar 1 833 646 362 65

Aktier och andelar i dotterbolag 6 254 89

Aktier och andelar i intressebolag 7 10 21 7 7

Andra aktier och andelar 0 7 7

Långfristiga fordringar hos dotterbolag 996 256

Andra långfristiga fordringar 16 40 9 34

Goodwill 8 591 10

Immateriella rättigheter 9 57 16

Maskiner och inventarier 9 156 63 0 1

Byggnader och mark 9 169 7

Summa anläggningstillgångar 999 164 1 266 394

SUMMA TILLGÅNGAR 2 832 810 1 628 459

SKULDER OCH EGET KAPITAL

Leverantörskulder 503 93 12 1

Skatteskulder 20 16

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 4,10 619 111 77 4

Övriga kortfristiga skulder 18 6 1 0

Förskott från kunder 9 20

Summa kortfristiga skulder 1 169 246 90 5

Checkräkningskrediter 11 257 6 240

Långfristiga skulder till dotterbolag 6

Andra långfristiga skulder 444 36 323

Latenta skatteskulder 10

Summa långfristiga skulder 711 42 569

Summa skulder 1 880 288 659 5

Obeskattade reserver 12 36

Aktiekapital 52 39 52 39

Bundna reserver 973 280 712 260

Fria reserver -24 154 137 99

Årets resultat -49 49 32 56

Summa eget kapital 13 952 522 933 454

SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL 2 832 810 1 628 459

Ställda panter 14 5 17 Inga 11

Ansvarsförbindelser 14 156 168 64 83

K O N C E R N E N M O D E R B O L A G E T

M K R N O T 1 9 9 7 0 4 3 0 1 9 9 6 0 4 3 0 1 9 9 7 0 4 3 0 1 9 9 6 0 4 3 0

EL E K TAA B (P U B L)

B A L A N S R Ä K N I N G A R

K O N C E R N E N M O D E R B O L A G E T

M K R 1 9 9 6 / 9 7 1 9 9 5 / 9 6 1 9 9 6 / 9 7 1 9 9 5 / 9 6

Resultat före bokslutsdispositioner och skatter -38 61 90 46

Avskrivningar 59 26 0 0

Resultatandelar i intressebolag 0 -2

Realisationsresultat vid försäljning av anläggningstillgångar 3

Aktieägartillskott och koncernbidrag -22 8

Skatter -3 -12

Rörelseflöde 21 73 68 54

Ökning (-)/minskning (+) av kortfristiga fordringar -601 -104 -198 84

Ökning (-)/minskning (+) av varulager -385 -12 8

Ökning (+)/minskning (-) av räntefria skulder 925 3 21 -58

Rörelsekapitalförändring* -61 -113 -177 34

Kassaflöde före investeringar -40 -40 -109 88

Ökning (-)/minskning (+) av aktier och andelar 18 -6 -94 -19

Ökning (-)/minskning (+) av långfristiga fordringar 24 -32 -715 -207

Investeringar i goodwill -1

Investeringar i immateriella rättigheter -15 -3

Investeringar i maskiner och inventarier -52 -41

Investeringar i byggnader och mark -1

Investeringar i nya enheter -866

Investeringar -892 -83 -809 -226

Försäljning av anläggningstillgångar 0 1 1 17

KASSAFLÖDE EFTER INVESTERINGAR -932 -122 -917 -121

Ökning (+)/minskning (-) av räntebärande skulder 659 21 569

Omräkningsdifferens på anläggningstillgångar -5 7

Omräkningsdifferens i eget kapital 32 -23

Nyemission 465 465

Utdelning till aktieägare -18 -16 -18 -16

Extern finansiering 1 133 -11 1 016 -16

Årets förändring

av likvida tillgångar 201 -133 99 -137

Likvida tillgångar vid årets utgång 240 39 113 14

*Varav hänförligt till förvärven

Ökning av kortfristiga fordringar -283

Ökning av varulager -294

Ökning av räntefria skulder 630

Rörelsekapitalförändring 53

EL E K TA A B (P U B L)

F I N A N S I E R I N G S A N A L Y S E R

VA L U TA K U R S E R

Principen innebär att resultatavräkning sker successivt under ett projekts löptid i förhållande till projektets färdig-ställandegrad. Projektens färdigställandegrad beräknades i tidigare bokslut utifrån upparbetade kostnader i förhål-lande till totala kostnader i ett projekt. Övriga produkter, även inom nyförvärvade enheter, resultatavräknas vid leverans.

För att möta en ökad orderingång samt sänka tillverk-ningskostnaderna har Elekta övergått till serietillverkning av komponenter. Huvuddelen av värdet i ett projekt skapas genom det arbete som Elekta utför i form av projektplanering och projektutveckling. Mot bakgrund av denna förändring av tillverkningsprocessen och projektens förändrade inne-håll med betydande leverans av kundanpassade tjänster, har en modifiering skett vid beräkning av färdigställande-graden.

Modifieringen innebär att projektens färdigställande-grad, med verkan från 1996-05-01 beräknas som i pro-jekten nedlagd tid i förhållande till beräknad total tid.

En förutsättning för vinstavräkning är att kundorder erhållits.

Ett kvalificerat projekt tar i regel flera år att planera och utveckla innan order erhålls. En betydande andel av tiden i ett projekt, inte sällan över 50 procent, upparbetas före erhållandet av kundorder. Härefter slutförs projektet under kortare eller längre tid.

Effekten under perioden av den modifierade metoden för beräkning av färdigställandegraden är att resultatavräk-ningen är något högre än enligt tidigare tillämpad metod.

I de juridiska enheterna sker en successiv övergång till resultatavräkning vid färdigställandet.

Kortfristiga placeringar

Kortfristiga placeringar värderas till marknadsvärde.

Varulager

Varulagret har värderats till det lägsta av anskaffnings-värde och verkligt anskaffnings-värde.

Forskning och utveckling

Kostnader för forskning och utveckling kostnadsförs löpande.

Koncernredovisning

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med Redo-visningsrådets rekommendation om koncernredovisning och med tillämpning av förvärvsmetoden.

De utländska dotterbolagens resultaträkningar har om-räknats enligt räkenskapsårets genomsnittliga valutakurser, balansräkningarna har omräknats till balansdagens valuta-kurser. Omräkningsdifferenser har förts till koncernens egna kapital.

Långfristig finansiering av dotterbolag anses representera en utvidgning av moderbolagets nettoinvestering i dotter-bolaget. I koncernen har uppkomna kursvinster/förluster i moderbolaget med beaktande av skatteeffekt förts mot omräkningsdifferens i eget kapital.

Redovisning av intressebolag

Intressebolagsredovisning tillämpas för aktieinvesteringar där koncernen innehar mer än 20 och mindre än 50 pro-cent av röstetalet eller på annat sätt har ett väsentligt in-flytande. Intressebolagsredovisningen sker enligt kapital-andelsmetoden.

Avskrivningar

Immateriella rättigheter samt maskiner och inventarier har i koncernen skrivits av proportionellt mot sin ekonomiska livslängd på tre till tio år. Byggnader har skrivits av med tre procent per år. Goodwill skrivs av på tio år, med undantag för goodwill hänförlig till förvärvet av Philips Radiation Therapy som skrivs av på tjugo år. Moderbolagets maskiner och inventarier skrivs av på fem år.

Fordringar och skulder i utländsk valuta Fordringar och skulder i utländsk valuta har värderats till balansdagskurs, alternativt har terminskurs använts för de fordringar och skulder som kurssäkrats med termins-kontrakt.

Resultatavräkning

Elekta tillämpar i koncernredovisningen successiv resultat-avräkning för redovisning av pågående strålknivsprojekt.

EL E K TAA B (P U B L)

G E N O M S N I T T S K U R S B A L A N S D A G S K U R S

M A J - A P R I L 3 0 A P R I L

L A N D VA L U T A 1 9 9 6 / 9 7 1 9 9 5 / 9 6 1 9 9 7 1 9 9 6

Frankrike 100 FRF 130,552 139,384 134,300 131,800

Hong Kong 1 HKD 0,896 0,906 1,008 0,878

Japan 100 JPY 6,079 7,121 6,155 6,525

Schweiz 100 CHF 527,146 590,182 533,200 549,450

Storbritannien 1 GBP 11,073 10,809 12,733 10,248

Tyskland 100 DEM 441,880 482,024 452,850 445,400

USA 1 USD 6,934 6,936 7,810 6,790

R E D O V I S N I N G S P R I N C I P E R

N O T 3 • L I K V I D A T I L L G Å N G A R

K O N C E R N E N M O D E R B O L A G E T

1 9 9 7 0 4 3 0 1 9 9 6 0 4 3 0 1 9 9 7 0 4 3 0 1 9 9 6 0 4 3 0

Likvida medel 137 39 10 14

Kortfristiga placeringar 103 0 103 0

Summa likvida tillgångar 240 39 113 14

N O T 4 • P Å G Å E N D E P R O J E K T N O T 2 • S K AT T E R

K O N C E R N E N M O D E R B O L A G E T

1 9 9 6 / 9 7 1 9 9 5 / 9 6 1 9 9 6 / 9 7 1 9 9 5 / 9 6

Goodwill -13 -1

Immateriella rättigheter -11 -4

Maskiner och inventarier -34 -21 0 0

Byggnader -1

Summa planenliga avskrivningar -59 -26 0 0

K O N C E R N E N 1 9 9 6 / 9 7 1 9 9 5 / 9 6

Inkomstskatt -3 -12

Latent skatt -8 0

Summa skatter -11 -12

Vid den koncernmässiga resultatavräkningen av pågående strålknivsprojekt har resultatet belastats med skatt enligt gällande skattesats i respektive land. I den mån skattemässiga underskott förelegat har dessa beaktats.

Pågående strålknivsprojekt har resultatavräknats i takt med färdigställande. I balansposterna upplupna intäkter respektive upplupna kostnader ingår för koncernen pågående projekt till ett värde av 226 (175) Mkr respektive 33 (17) Mkr den 30 april respektive år. Nettoredovisning mellan upplupna kostnader och upplupna intäkter har skett per projekt.

Elekta tecknar valutaterminskontrakt för säkring av framtida flöden avseende pågående och delar av prognostiserade projekt. Terminskursen används för omräkning av de fordringar och skulder som kurssäkrats. Nedanstående valuta-terminskontrakt avseende försäljning av USD och FRF har inte omvärderats i balansräkningen.

VA L U T A B E L O P P L Ö P T I D K U R S

MUSD 10 6-12 månader 6.9514

MFRF 10 3 månader 1.3245

S A M T L I G A B E L O P P I M K R O M E J A N N A T A N G E S

N O T 1 • P L A N E N L I G A AV S K R I V N I N G A R EL E K TA A B (P U B L)

N O T E R

N O T 5 • VA R U L A G E R

K O N C E R N E N 1 9 9 7 0 4 3 0 1 9 9 6 0 4 3 0

Komponenter 77 1

Produkter i arbete 71 20

Färdigvarulager 324 66

Summa varulager 472 87

K O N C E R N E N M O D E R B O L A G E T

A N T A L A N D E L N O M I N E L L T A N D E L I B O K F Ö R T B O K F Ö R T

A K T I E R O C H K A P I T A L O C H V Ä R D E Å R E T S V Ä R D E V Ä R D E

A N D E L A R R Ö S T E R % ( T U S E N T A L ) R E S U L T A T 1 9 9 7 0 4 3 0 1 9 9 7 0 4 3 0

AB Motala Verkstad 29 100 48,5 2 910 -1 10 7

Andelar i intressebolag

ägda av dotterbolag 1 0

Summa aktier och andelar i intressebolag 0 10 7

1)Resultat före skatter. Beräknade skatter är inkluderade i koncernens redovisade skatter.

N O T 7 • A K T I E R O C H A N D E L A R I I N T R E S S E B O L A G EL E K TAA B (P U B L)

N O T 6 • A K T I E R O C H A N D E L A R I D O T T E R B O L A G

A N T A L A N D E L N O M I N E L L T B O K F Ö R T

A K T I E R O C H K A P I T A L O C H V Ä R D E V Ä R D E

A N D E L A R R Ö S T E R % ( T U S E N T A L ) 1 9 9 7 0 4 3 0

Elekta Instrument AB Sverige 1 000 000 100,0 SEK 5 000 50

Elekta Instrument SA Schweiz 500 100,0 CHF 500 124

Elekta Instruments Sarl Frankrike 6 695 100,0 FRF 1 580 0

Elekta Instrument GmbH Tyskland 100,0 DEM 2 000 0

Elekta Mansson KK Japan 1 930 96,5 JPY 96 500 0

Elekta Instruments Ltd England 609 695 100,0 GBP 609 5

Elekta Holdings US Inc. USA 2 020 100,0 USD 5 001 0

Elekta Canada Inc. Kanada 1 100,0 CAD 0 0

Elekta Asia Ltd Hong Kong 1 000 000 100,0 HKD 1 000 0

Elekta IGS SA Frankrike 346 680 100,0 FRF 34 668 73

Elekta Holding SA Frankrike 2 500 100,0 FRF 250 0

Elekta Holding 100,0

(Germany) GmbH Tyskland 100,0 DEM 50 0

Elekta Oncology Systems AB Sverige 20 000 100,0 SEK 100 0

Elekta Oncology

Systems S.A./N.V. Belgien 100,0 BEF 3 500 1

Elekta Oncology Systems BV Nederländerna 40 100,0 NLG 40 0

Elekta Instruments S.A./N.V. Belgien 100,0 BEF 2 500 1

Elekta Oncology Systems Ltd Storbritannien 1 100,0 GBP 0 0

Summa aktier och andelar i dotterbolag 254

Den 30 april 1997 har nedskrivning av dotterbolagsaktier skett mot uppskrivning av andra dotterbolagsaktier. Därvid har även hänsyn tagits till beslut om aktieägartillskott, som reserverats med 65 Mkr.

1)

N O T 9 • I M M AT E R I E L L A R Ä T T I G H E T E R , M A S K I N E R O C H I N V E N TA R I E R S A M T B Y G G N A D E R O C H M A R K

K O N C E R N E N M O D E R B O L A G E T

1 9 9 7 0 4 3 0 1 9 9 6 0 4 3 0 1 9 9 7 0 4 3 0 1 9 9 6 0 4 3 0

Immateriella rättigheter 85 33

Maskiner och inventarier 369 119 0 1

Byggnader 101 1

Mark 88 7

Summa anskaffningsvärde 643 160 0 1

Immateriella rättigheter -28 -17

Maskiner och inventarier -213 -56 0 0

Byggnader -20 0

Mark 0 -1

Summa ackumulerade avskrivningar -261 -74 0 0

Immateriella rättigheter 57 16

Maskiner och inventarier 156 63 0 1

Byggnader 81 1

Mark 88 6

Summa planenligt restvärde 382 86 0 1

EL E K TA A B (P U B L)

N O T 8 • G O O D W I L L

K O N C E R N E N 1 9 9 7 0 4 3 0 1 9 9 6 0 4 3 0

Anskaffningsvärde 611 15

Ackumulerade avskrivningar -20 -5

Summa planenligt restvärde 591 10

N O T 1 0 • O M S T R U K T U R E R I N G S R E S E R V E R

I samband med förvärven har reservering skett för kostnader för planerade struktur- och integrationsåtgärder uppgåen-de till 196 Mkr. Åtgäruppgåen-derna avser personalneddragningar, produktanpassningar, kvalitetssäkringsåtgäruppgåen-der,

I samband med förvärven har reservering skett för kostnader för planerade struktur- och integrationsåtgärder uppgåen-de till 196 Mkr. Åtgäruppgåen-derna avser personalneddragningar, produktanpassningar, kvalitetssäkringsåtgäruppgåen-der,

In document ÅRSREDOVISNING 1996 /1997 (Page 34-48)

Related documents