• No results found

Händelser av väsentlig betydelse Skatteprognoserna mer positiva än väntat

Skatteprognoserna som följt efter den prognos i oktober 2020 som låg till grund för ursprunglig Mål och budget 2021-2022, är per augusti sammanlagt 158,9 mnkr bättre än i ursprunglig budget för 2021. Intäktssidan baserades då på skatteprognos från Sveriges kommuner och regioner, SKR, daterad 2020-10-01.

Skatteprognosen var vid tillfället för budgetbeslut en intäkt på 5 303,0 mnkr, vilket lade grunden till budgeten och de ramar som fördelades till nämnder och styrelser. Budgeterat resultat för 2021 var 128,9 mnkr vilket motsvarar 2,4 procent av skatter och generella statsbidrag i ursprunglig Mål och budget.

Jämfört med den prognos som låg till grund för budgeterade intäkter i Mål och budget 2021-2022 har skatteprognoserna stadigt förbättrats och har per augusti i år förbättrats med 158,9 mnkr sedan oktober 2020. Främsta orsaker till de

förbättrade prognoserna är en högre befolkningsutveckling i Haninge än tidigare prognoser och budget. Korrigerad slutavräkning för 2020 och prognosticerad slutavräkning för 2021 har i de senare prognoserna varit betydligt bättre än i den prognos som låg till grund för budget 2021. Utöver detta görs i de senaste

prognoserna en positivare bedömning än i tidigare prognoser av Coronapandemins effekter på konjunktur och samhällsekonomi.

Återhämtningen har pågått under året och beräknas framåt att gå snabbare än vad tidigare prognoser antagit. Prognososäkerheten bedöms dock fortfarande som större än normalt.

Med anledning av de förbättrade skatteprognoserna avseende 2021 beslutade fullmäktige i maj om en reviderad budget för 2021. Budget för intäktssidan höjdes med 134,5 mkr av vilka 34,5 mnkr tillfördes budgeterat resultat för att uppnå ett resultat motsvarande 3 procent av skatter och generella statsbidrag.

Resterande 100 mnkr fördelades till nämnder och kommunstyrelse som

förstärkning inom viktiga områden, exempelvis arbetsmiljöområdet samt förstärkningar kopplat till pandemins utmaningar.

Kartläggning och anpassning till Lag om kommunal bokföring och redovisning och rekommendationer

Kommunen har under året fortsatt arbetet med att kartlägga och anpassa

redovisningen till LKBR och rekommendationer från RKR. Till delårsrapporten har tre exploateringsprojekt rättats, vilket påverkat kommunens balans- och resultaträkning och jämförelsetal för 2020. Detta förklaras mer ingående i Not 1, not 2 och not 27.

I periodens resultat finns intäkter om 209,6 mnkr avseende försäljning exploateringsfastigheter (främst Vega och Örnen väg) och

gatukostnadsersättningar om 10,3 mnkr bokförda (Vega), enligt RKR R2

Intäkter. Inom innevarande års resultat kommer uppskattningsvis en ytterligare positiv resultateffekt erhållas med cirka 6 mnkr.

Efter den genomförda utredningen av samtliga exploateringsprojektens belopp på balansräkningen finns nu en bild över hur kommunens ekonomiska ställning kommer att påverkas när rättningarna görs. Kommunens egna kapital kommer att öka med totalt 708,3 mnkr. När kommunens egna kapital ökar, så ökar även kommunens soliditet.

Det finns poster som idag redovisas som omsättningstillgång i balansräkningen och som ska aktiveras som anläggningstillgångar. Beloppet uppgår till cirka 610 mnkr, varav cirka 200 mnkr återstår för Vega-projekten. Dessa anläggningar ska komponent-indelas och hur stor de årliga avskrivningarna kommer att blir kommer att beräknas när komponentindelningen är klar. Cirka 36 mnkr ska bokas om från exploatering till mark. På mark sker ingen avskrivning. Från och med 2021 bokförs utgifter som inte kan aktiveras som investeringar inom

exploateringsprojekten direkt på driftresultatet, enligt RKR R3 Immateriella tillgångar och RKR R4 Materiella anläggningstillgångar.

Pandemi Covid-19

En stor händelse av väsentlig betydelse för Haninge kommunkoncern är den pågående coronapandemin, som påverkar samtliga verksamheter på ett eller annat sätt. Den påverkar också hela samhället. Ingen vet i dagsläget inte hur länge pandemin kommer att pågå eller hur länge konsekvenserna är märkbara.

Verksamheterna i både kommunen och koncernen har anpassats i enlighet med myndigheters direktiv och rekommendationer. Pandemins påverkan har varit stor och bedöms även fortsätta att påverka framåt.

Kommunen har sett risk för fördröjningar i genomförandet av vissa stora investeringsprojekt inom samhällsbygget. Fördröjning kan även ske på intäktssidan eftersom projekt avslut och fakturering görs efter när fysiska avslutande möten genomförts med berörda parter

Ett område som påverkas kraftigt av smittspridningens följdeffekter är det lokala näringslivet och i förlängningen arbetsmarknaden i kommunen. Kommunen har därför sett över sitt arbete när det gäller ett antal näringslivsfrämjande åtgärder.

Det handlar om att stärka företagens likviditet men också att på olika sätt förenkla för företagen där det är möjligt.

God ekonomisk hushållning

Enligt kommunallagen ska kommuner ha riktlinjer för God ekonomisk

hushållning och resultatutjämningsreserv: Kommunfullmäktige beslutade om riktlinjerna i maj 2021, som även gäller för årsredovisning 2020.

God ekonomisk hushållning i Haninge kommun innebär att finansiella

strategiska mål formuleras, beslutas och uppnås samt att verksamheten bedrivs långsiktigt, ändamålsenligt och effektivt. God ekonomisk hushållning handlar om

att styra ekonomin både i ett kortare och i ett längre tidsperspektiv för att säkerställa att varje generation bär sina egna kostnader. Normalt sett ska ekonomin visa ett positivt resultat på en nivå som gör att förmögenheten inte urholkas av inflation eller av för låg självfinansieringsgrad av investeringar. God ekonomisk hushållning handlar även om att kommunens verksamheter ska bedrivas på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Verksamheten ska vara långsiktigt hållbar vilket innebär att dagens behov ska tillgodoses utan att begränsa kommande generationers möjligheter till

utveckling, både ur ett ekonomiskt och ur ett verksamhetsmässigt perspektiv.

Det är därför viktigt att det finns marginaler i ekonomin, att resurserna används på effektivaste sätt och att investeringar sker på ett ansvarsfullt sätt. Normalt sett ska ekonomin visa ett positivt resultat på en nivå som gör att förmögenheten inte urholkas av inflation eller av för låg självfinansieringsgrad av investeringar.

I riktlinjerna finns inriktningsmål och finansiella indikatorer för God ekonomisk hushållning i Haninge kommun. I delårsrapporten följs de finansiella

indikatorerna upp i detta avsnitt. I årsredovisningen följs både inriktningsmålen och finansiella indikatorer upp.

Finansiella indikatorer för god ekonomisk hushållning

• Resultatöverskotten ska därför i snitt vara minst 2,0 procent av skatter och generella statsbidrag och kommunalekonomisk utjämning (exklusive jämförelsestörande poster) över en rullande fyraårsperiod.

Resultat

Kommunens prognostiserade resultat för 2021 motsvarar 5,7 procent av budgeterade skatter och generella statsbidrag. Därmed bidrar det

prognostiserade resultat till god ekonomisk hushållning. De senaste fem åren har resultatnivån motsvarat i snitt 2,0 procent, vilket sett över en längre tidsperiod än det enskilda året bidrar till att målet kommer att uppfyllas för året.

• Nettokostnadsandelen i Haninge kommun ska över en rullande fyraårsperiod inte överstiga 98,0 procent.

Resultat

För perioden uppgick nettokostnadsandelen till 85,8 procent vilket är lägre än vid årsredovisningen 2020 (95,4 procent). Den prognostiserade

nettokostnadsandelen för året beräknas uppgå till 94,3 procent. Därmed beräknas målet uppfyllas för året.

• Haninge kommuns soliditet, exklusive och inklusive pensionsåtagande, ska bibehållas eller förbättras över tid. Soliditeten i Haninge kommun får inte minska jämfört med föregående år i mer än fyra år i rad, men får minska under enskilda år under perioden. Soliditeten för Haninge kommuns kommunkoncern ska bibehållas över tid.

Resultat Kommunens soliditet uppgick till 50,9 procent och soliditeten inklusive pensionsåtagande uppgick till 27,4 procent för perioden. Båda nyckeltalen förbättrades jämfört med justerad soliditet för 2020 (44,6 respektive 19,3 procent).

Kommunkoncernens soliditet uppgick till 30,3 procent och soliditeten inklusive pensionsåtagande uppgick till 18,0 procent. Båda nyckeltalen förbättrades jämfört med justerad soliditet för 2020 (28,5 respektive 15,7 procent).

Kommunens balansräkning har justerats avseende rättningar för

exploateringsredovisning, vilket ökat eget kapital och jämförelsetalen för 2020 har räknats om. Omräkningen påverkar även kommunkoncernens balansräkning.

Hur soliditetsmåtten förändras till årsredovisningen 2021 är för närvarande något oklart.

Det prognostiserade resultatet för kommunen är lägre än resultatet för perioden samtidigt som justeringar inom exploateringsredovisningen görs, vilket påverkar det egna kapitalet och därmed nyckeltal för soliditeten. De justeringar som kommer att göras beräknas öka kommunens egna kapital med totalt 708,3 mnkr.

Hur stor del som hinner justeras på 2021 är oklart, resterande kommer att justeras under 2022. Kommunen kommer att uppfylla målet för soliditeten.

• Självfinansieringsgraden bör uppgå till mellan 50-100 procent över en rullande fyraårsperiod, och inte vara lägre än 40 procent under ett enskilt år av perioden.

Resultat Självfinansieringsgraden uppgick för perioden till 365,4 procent (2020 124,5 procent). För året beräknas självfinansieringsgraden uppgå till cirka 103 procent, i enlighet med budgeterat utfall för avskrivningar och investeringar samt prognostiserat resultat. Kommunen kommer att uppfylla målet för självfinansieringsgraden för året.

• Nettokostnaderna får inte avvika mer än 0,5%, i förhållande till nettobudget under en rullande fyraårsperiod.

Resultat Budgetföljsamheten (avvikelse mot budget) beräknas inte i delårsrapporten.

Balanskravsutredning

För att uppfylla kommunallagens balanskrav och för att säkerställa att kommunen har en god ekonomisk hushållning ska intäkterna överstiga

kostnaderna varje enskilt räkenskapsår. Ett negativt balanskravsresultat för ett räkenskapsår ska återställas inom tre år.

Vid beräkningen av balanskravsresultatet rensas periodens resultat från poster som inte härrör från den egentliga verksamheten, till exempel

realisationsvinster vid försäljning av anläggningstillgångar och orealiserade vinster i värdepapper. Kommunen har uppfyllt balanskravet varje år sedan lagen infördes.

Delårsrapportens balanskravsresultat uppgår till 519 mnkr och har rensats för engångsposter på -0,5 mnkr avseende realisationsvinster vid försäljning av maskiner och inventarier. Det prognostiserade balanskravsresultatet för 2021 är lägre än det redovisade balanskravsresultatet per den sista augusti, med 208,7 mnkr. Till stor del beror det på att kommunen under perioden som delårsrapporten avser intäktsfört exploaterings- och gatukostnadsersättningar

på 219,9 mnkr samt generella statsbidrag på 12,3 mnkr, sett ur ett helårsperspektiv jämnar denna effekt ut sig något.

Resultatutjämningsreserv (RUR)

Haninge kommun tillämpar sedan år 2020 RUR då en reservering om 50,0 mnkr gjordes.

Resultatutjämningsreservens syfte är att utjämna intäkter över en

konjunkturcykel utan att bryta mot kommunallagens balanskrav, att undvika kortsiktiga neddragningar av verksamheter vid ett tillfälligt vikande

skatteunderlag under en konstaterad konjunkturnedgång.

Kommunfullmäktiges beslutar om när reserven kan nyttjas under lågkonjunktur, enligt beslutade riktlinjer för RUR

Tabell resultat mot balanskravet, belopp i mnkr

2020-08-31 2021-08-31 Prognos

2021-12-31 Periodens resultat enligt resultaträkningen 130,3 519,5

310,8 - reducering av samtliga realisationsvinster - - 0,5 - 0,5 + justering för realisationsvinster enligt undantagsmöjlighet - - - + justering för realisationsförluster enligt undantagsmöjlighet - - - -/+ orealiserade vinster och förluster i värdepapper - - - +/- återföring av orealiserade vinster och förluster i värdepapper - - - Periodens resultat efter balanskravsjusteringar 130,3 519,0

310,3 - reservering av medel till resultatutjämningsreserv (RUR) - - - + användning av medel från resultatutjämningsreserv (RUR) - - - Balanskravsresultat 130,3 519,0

310,3

Den kommunala koncernen

Haninge kommunkoncern består av fem kommunala bolag och två kommunalförbund.

Under året har bolaget AB Vårljus likviderats. I sammanställda räkenskaper ingår kommunal verksamhet som bedrivs av koncernföretag och där kommunen har ett varaktigt och betydande inflytande.

Resultatet för den kommen kommunala koncernen uppgick för perioden till 295,0 mnkr, vilket kan jämföras med 41,7 mnkr motsvarande period föregående år. Anledning till det högre resultatet för kommunkoncernen beror på

kommunens högre resultat för perioden, jämfört med samma period föregående år.

Haninge kommun Holding AB

Bolaget äger och förvaltar aktierna i Haninge Bostäder AB och Tornberget Fastighetsförvaltning.

Periodens resultat uppgår till -0,2 mnkr. Prognosen för helåret är ett nollresultat då ersättning för ägarstyrning och koncernbidrag bokförs i samband med

årsbokslutet.

Haninge Bostäder AB Årets verksamhet

Bolaget äger och förvaltar fastigheter i de flesta kommundelar i Haninge kommun. Fastighetsbeståndet omfattar 36 registerfastigheter, totalt 2 378 lägenheter. Bolaget ska bland annat vara med och bidra till Haninge kommuns mål att ha en hållbar stadsutveckling och en god livsmiljö.

Väsentliga händelser

Bolaget har rustats för att stå starkare inför framtiden och ha mer fokus på social hållbarhet i kombination med ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Pandemin, Covid -19 har drabbat samhället i stort och har gjort att bolagets rutiner har anpassats.

Ekonomiskt utfall och prognos

Resultatet före skatt uppgår för perioden till 45,9 mnkr och jämfört med budget 33,9 mnkr är det en positiv avvikelse med 12,0 mnkr. Driftnettot avviker positivt med 2,7 mnkr och framförallt är det kostnadssidan som ger en positiv differens med 10,8 mnkr mot budget.

Prognosen för bolagets helårsresultat före skatt beräknas till 58,1 mnkr, vilket överstiger budget (50,1 mnkr) med 8,0 mnkr. Detta förklaras av ökade intäkter avseende hyror och lägre kostnader för el och värme och finansiella kostnader.

Bolagets ekonomi har inte påverkats i någon större omfattning av pandemin.

Investeringar

En omfattande renovering på Södra Jordbrovägen med en bedömd

investeringskostnad under innevarande år med 20 mnkr pågår. Andra större investeringarna utgörs av fasad-/balkongrenovering på Moränvägen, hissar, vattenskador och investering i två nya elbilar.

Tornbergets Fastighetsförvaltning Årets verksamhet

Tornbergets verksamhet omfattar ägande och förvaltning av fastigheter för kommunalt ändamål, med inriktning att tillgodose Haninge kommuns behov av ändamålsenliga lokaler.

Tornbergets lokalbestånd utgörs till två tredjedelar av skolor och förskolor, en tiondedel utgörs av särskilda boenden och en femtedel utgörs av kultur- och idrottslokaler. Målsättningen är att kommunens lokalkostnader kan minimeras över tiden och att Tornberget ska ses som en integrerad del av kommunen.

Väsentliga händelser

Tornberget befinner sig i en stor digital utvecklingsresa med nytt fastighets- och ekonomisystem, och har under året påbörjat sin övergång till Haninge Kommuns IT-miljö. Trots pandemin har det dagliga arbetet samt utvecklingsprojekt kunnat drivas utan hinder eller stopp. I del fall bolaget kan se att utfallet eller möjlighet till måluppfyllelse påverkas, står angivet i delårsrapporten.

Ekonomiskt utfall

Tornberget arbetar utifrån självkostnadsprincipen och prognosen visar på ett nollresultat för 2021. Bolagets ekonomi har inte påverkats i någon större omfattning av pandemin.

Investeringar

Investeringarna under perioden uppgår till 317 mnkr. De största objekten är nybyggnationen av Vega skola 97 mnkr; om- och nybyggnation av Ribbyskolan 106 mnkr samt rivning och nybyggnation av förskolan Eken 27 mnkr.

SRV Återvinning

SRV är ett avfalls- och återvinningsbolag. Bolaget har sitt säte i Huddinge och ägs av kommunerna Haninge, Botkyrka, Huddinge, Nynäshamn och Salem.

Verksamheten omfattar insamling och förädling av avfall och

återvinningsmaterial från hushåll och verksamhetskunder i ägarkommunerna.

Årets verksamhet

Under perioden har det pågående förbättringsarbetet ett enklare SRV fortsatt, och bolaget har även påverkats av pandemin.

Ekonomiskt utfall

Periodens resultat före skatt uppgick till 33,3 mkr, vilket är 23,3 mnkr bättre än budget (10,0 mnkr. Under augusti har bolaget amorterat bort lån på 67 mkr hos Kommuninvest.

Årsprognosen visar på ett resultat före skatt med 47,1 mnkr vilket är 23,9 mnkr bättre än budgeterat resultat för året (23,2 mnkr). De största förklaringarna till det förbättrade resultatet är en ökad nettoomsättning på grund av en kraftig prisökning av material och övriga intäkter har ökat på grund av försäljning av gamla inventarier. Kostnaderna för personal och materialkostnader har blivit lägre än budgeterat. Prognosen utgår från att SRV AB kan bedriva verksamheten på samma sätt som hittills under pandemin. Ifall det skulle ske en förändring i smittspridningen, så påverkas resultatet av ändrade resvanor och graden av distansarbete som påverkar avfallsvolymer.

Delårsuppföljning drift- och investeringsverksamhet

Kommunens budgeterade resultat för 2021 var 128,9 mnkr, enligt beslut om Mål och budget 2021-2022 (KF 2020-11-09, § 185). I februari beslutade fullmäktige att kultur- och demokratinämnden, enligt eget beslut, återför 1,6 mnkr av

tilldelad budgetram 2021 med anledning av att tilldelad budget justeras efter verklig kostnadsnivå för lokaler (KF 2021-03-08, § 32). Detta innebär att budgeterat resultat ökade med motsvarande, från 128,9 mnkr till 130,5 mnkr. I maj beslutade fullmäktige om resultatöverföring av driftmedel från 2020, vilket finansierades via budgeterat resultat som blev 98,5 mnkr (KF 2021-05-10,

§106). Vid samma sammanträde beslutade fullmäktige även om reviderad Mål

och budget 2021-2022, då 100,0 mnkr fördelades i driftbudget. I samband med beslutet och med anledning av de senaste skatteprognoserna, beslutades att budget för skatter och generella statsbidrag 2021 höjs med 134,5 mnkr (KF 2021-05-10 §108). Kommunens budgeterade resultat är efter fullmäktiges budgetpåverkande beslut 133,0 mnkr.

Sammanfattning driftredovisning

Det bokförda resultatet för perioden är 519,5 mnkr, vilket är 399,8 mnkr högre än periodiserad budget för motsvarande period (119,7 mnkr). Den största avvikelsen i utfallet för perioden i förhållande till periodens budget finns inom kommunstyrelsen, främst med anledning av bokförda exploateringsvinster i april och i augusti. Nettoredovisning av avslutade projekt har i enlighet med

kommunal redovisningslagstiftning bokförts i driftsredovisningen. Dessa medel bör aldrig användas för att öka kostnadsmassan i kommunens verksamheter då de är att betrakta som tillfälliga. Kommunen har under året fortsatt arbetet med att kartlägga och anpassa redovisningen till LKBR (lag om kommunal bokföring och redovisning) och rekommendationer från RKR (rådet för kommunal

redovisning). I periodens resultat finns intäkter om 209,6 mnkr avseende försäljning exploateringsfastigheter (främst Vega och Örnen väg) och gatukostnadsersättningar om 10,3 mnkr bokförda (Vega), enligt RKR R2 Intäkter.

Årsprognosen för kommunen som helhet, inklusive fullmäktiges reserv, är per augusti ett nettoöverskott med 310,8 mnkr för helåret, av vilka 200,0 mnkr avser årsprognos för exploateringsvinster som i redovisningen finns under KS ansvar.

Prognosen är 177,8 mnkr bättre än årsbudget. Prognosticerat resultat motsvarar 5,7 procent av budget för skatter och generella statsbidrag.

Finansförvaltningen har prognos om nollresultat i förhållande till budget sedan i maj, då fullmäktige beslutade att höja budget för skatteintäkter och generella statsbidrag med 134,5 mnkr, vilket var i linje med skatteprognosen per februari.

I finansförvaltningens prognos ingår en något bättre skatteprognos än budget per augusti och en pensionsprognos som per augusti är 4,0 mnkr sämre än budget.

Tabellen redovisas i tusentals kronor (tkr)

Per augusti prognosticerar kultur- och demokratinämnden ett överskott med 0,5 mnkr. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har prognos om underskott med 3,2 mnkr vilket är 0,7 mnkr bättre än föregående prognos.

Kommunstyrelsens prognos för året är ett överskott med 141,0 mnkr vilket beror på exploateringsintäkter men som även innefattar underskott i lokalbanken.

Stadsbyggnadsnämndens prognos är 1,5 mnkr i överskott och äldrenämndens prognos är ett överskott med 38,0 mnkr. Övriga nämnder samt

finansförvaltningen prognosticerar nollresultat per delår två.

Fullmäktige har enligt ursprunglig Mål och budget 2021-2022 en reserv på 35,0 mnkr för att täcka eventuella volymavvikelser inom elevpengsystemet i grund- och förskolenämnden eller andra oförutsedda volymökningar inom andra

nämnder (KF 2020-11-09, §185). I februari beslutade fullmäktige att tilldela 0,5 mnkr för teknisk lösning för politiska distanssammanträden, vilket finansierades

Nämnd/styrelse

Grund- och förskolenämnden -1 358 380 -2 116 032 -2 116 032 0 0,0% 0 0

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden -321 764 -486 588 -489 788 -3 200 -0,7% -3 900 700

Idrott- och fritidsnämnden -90 621 -143 900 -143 900 0 0,0% 0 0

Kultur- och demokratinämnden -49 605 -80 900 -80 400 500 0,6% 500 0

Kommunstyrelsen* 19 793 -288 871 -147 871 141 000 48,8% 107 000 34 000

Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden -6 063 -10 929 -10 929 0 0,0% 0 0

Kommunfullmäktiges reserv 0 -48 000 -48 000 0 0,0% 0 0

Socialnämnden -672 769 -1 023 500 -1 023 500 0 0,0% 0 0

Södertörns Upphandlingsnämnd 874 0 0 0 0,0% 0 0

Stadsbyggnadsnämnden -89 586 -172 308 -170 808 1 500 0,9% 0 1 500

Äldrenämnden -521 497 -836 000 -798 000 38 000 4,5% 0 38 000

Revision -765 -1 332 -1 332 0 0,0% 0 0

Valnämnden -86 -100 -100 0 0,0% 0 0

Södertörns Överförmyndarnämnd 2 319 0 0 0 0,0% 0 0

S:a skattefinansierad verksamhet -3 088 150 -5 208 459 -5 030 660 177 800 3,4% 103 600 74 200

Finansförvaltningen 3 607 619 5 341 500 5 341 500 0 0,0% 0 0

Resultat 2021 519 469 133 041 310 840 177 800 103 600 74 200

Prognos 2021 310 840

av fullmäktiges reserv (KF 2021-02-08, §13). I samband med reviderad budget 2021-2022 höjdes fullmäktiges reserv med 15,0 mnkr (KF 2021-05-10, §108). I juni beslutade fullmäktige att 1,5 mnkr fördelas till socialnämnden för uppdrag om utökad kartläggning av förekomsten av hot och våld (KF 2021-06-14, §135).

Återstående reserv är 48,0 mnkr.

Prognosen för fullmäktiges reserv är att hela den kvarvarande reserven kommer att förbrukas. Skulle så inte bli fallet, påverkar det årets resultat positivt jämfört med nuvarande prognos.

Covid-19 effekter

Per augusti månad har totalt 7,2 mnkr netto bokförts på aktivitet 1325 ”Corona”.

Nämndernas korta kommentarer angående de effekter, ekonomiska eller verksamhetsmässiga, som identifierats per augusti framgår nedan per kontogrupp och per nämnd.

Konto Utfall Jan - Aug 2021

I10 - Taxor och avgifter -30

I20 - Försäljning av verksamhet 1

I30 - Bidragsintäkter 7 560

I50 - Övriga Intäkter 2 441

Summa I - Intäkter 9 971

K10 - Lönekostnader -11 547

K20 - Övriga personalkostnader -53

K30 - Lokalkostnader -395

K40 - Kostnader för bidrag

K50 - Köp av tjänster -2 486

K60 - Köp av varor -2 491

K70 - Övriga kostnader -215

Summa K - Kostnader -17 187

Summa RR -7 215

Redovisat på aktivitet 1325 (Corona), tabellen redovisas i tusentals kronor (tkr)

Kommunstyrelsen

Kostnader med anledning av Corona är 0,9 mnkr. De största kostnaderna avser informationsinsatser samt kostnader för arbeten med video- och distansmöten.

Kostnader avser även extra städning i kommunhuset samt inköp av förebyggande sjukvårdsartiklar.

Stadsbyggnadsnämnden

Verksamheterna har inte redovisat några större ekonomiska risker per augusti, men generellt på grund av Covid-19 kan det uppstå fördröjningar i vissa arbeten där entreprenörer är inkopplade, framförallt för våra större investeringsprojekt.

Fördröjning kan även ske på intäktssidan där avslut och fakturering kan ske först efter att fysiska möten med många deltagare genomförts. En ökning av antal inkomna ärenden inom bygglov märks samt ökad mängd vattenförbrukning inom hushållen. Vidare kommer parkavdelningen att fortsätta med ökad renhållning under perioden juni-okt, med helgstädning på grund av ökad nedskräpning och klotter, detta kommer att finansieras med överförda överskottsmedel från år 2020.

Grund- och förskolenämnden

Utbildningsförvaltningen har så här långt inte kunnat identifiera några

merkostnader eller uteblivna intäkter som en följd av covid-19 och som särskilt behöver beaktas i det ackumulerade utfallet eller helårsprognosen. Nämnden har till och med augusti månad sammanlagt 4,0 mnkr i bokförda kostnader på

aktivitetskod 1325 – Corona.

Elevpengsystemet/resursfördelningen har fungerat som vanligt under covid-19,

Elevpengsystemet/resursfördelningen har fungerat som vanligt under covid-19,

Related documents