• No results found

EPiServer har en egen filhantering där du kan skapa kataloger, kopiera, flytta och byta namn på både kataloger och filer. Du kan endast göra detta under den del där du har rättigheter till det. Som redaktör för ett partidistrikts/arbetarekommuns/s-förenings hemsida finns det en mapp skapad under ”webbforalla” i filhanteraren samt pd, ak eller s-förening beroende på vilken hemsida du är redaktör för i filhanteraren Du kan ladda upp filer, och sätta sökkriterier på filerna. Från den inbyggda sökfunktionen kan du söka efter filer.

All information som du vill visa på din webbplats måste lagras på webbservern eller datakälla där besökarna har rättigheter att läsa. Alla bilder och dokument som du vill visa på dina sidor måste därför laddas upp till de datakällor som är kopplade till er webbplats. När du laddar upp filer som du har lagrat på annan plats sker en kopiering av den filen till webbservern. Du kan ladda upp filer genom att använda filhanteraren men även direkt från dialogrutorna, Infoga bildoch Infoga dokument.

Du öppnar filhanterar genom att välja Filhanteraren i verktygsfältet eller först öppna åtgärdsfönstret för att sedan välja filhanteraren.

Filhanterarna öppnas alltid i åtgärdfönstret till höger i webbläsaren.

Det innebär att du kan ha filhanteraren öppen samtidigt som du arbetar med en sida till vänster.

Menyn som öppnas när du högerklickar i filhanteraren är en central del för att kunna utföra olika operationer i filhanteraren. De olika funktioner som finns tillgängliga visas med en mörkare färg, de inaktiva med en ljusare. För att få vissa av funktionerna aktiva måste du högerklicka på katalog- eller filnamnet i filhanteraren.

Alternativen Ta bort, Klipp ut, Kopiera och Klistra in kan användas både på kataloger och filer.

Sök efter kataloger och filer genom att välja Sök i vänsterkanten eller i verktygsfältet.

Ange dina sökkriterier och välj Sök.

Skapa en katalog genom att välja Skapa katalog i verktygsfältet eller på högerklicksmenyn. Fyll i namn på katalogen och välj Spara. Katalogen skapas som en underkatalog till den katalog där du valt Skapa katalog.

Om du högerklickar på en katalog och väljer Skapa katalog skapas katalogen som en underkatalog till den katalog som du högerklickat på.

Öppna en katalog genom att dubbelklicka på katalogens namn.

Ta bort en katalog

Ta bort en katalog genom att högerklicka på katalogens namn och välj Ta bort. Bekräfta att du verkligen vill ta bort katalogen genom att svara Ja på frågan som följer.

Byt namn på katalog

Ändra namn på en katalog genom att högerklicka på katalogens namn och välj Ändra namn. Skriv in det nya namnet och välj Spara. Tänk på att eventuella länkar till filer som finns i katalogen kan brytas. Du får alltid en varning med länkar till de sidor som använder filer i katalogen. Var noga med att ändra eventuella länkar när du har ändrat namn på katalogen.

Mina favoriter på kataloger

Lägg till en katalog till Mina favoriter genom att högerklicka på katalogens namn och välj Lägg till favorit.

Katalogen placeras bland dina favoriter till vänster i filhanteraren.

Ta bort en katalog i Mina favoriter genom att högerklicka på katalogens namn till vänster i kata-logstrukturen och välj Ta bort favorit. Katalogen tas bort som en av dina favoriter.

Flytta en katalog

Flytta en katalog genom att högerklicka på katalognamnet och välj Klipp ut. Öppna den katalog dit du vill flytta katalogen och högerklicka och välj Klistra in. Tänk på att eventuella länkar till filer som finns i katalogen kan brytas. Du får alltid en varning med länkar till de sidor som använder filer i katalogen. Var noga med att ändra eventuella länkar när du har flyttat en katalog.

Kopiera en katalog genom att högerklicka på katalognamnet och välj Kopiera. Öppna den katalog dit du vill kopiera katalogen och högerklicka och välj Klistra in.

Filinformation

Visa information om en fil genom att klicka på namnet på filen, eller högerklicka och välj Visa fil-information. Filen och den information som är angiven visas. Du får här också information om vilka sidor på webbplatsen som filen finns på, antigen som bild eller länk.

Redigera filinformation

Redigera filinformationen genom att högerklicka på filnamnet och välj Redigera filinformation. Ett antal fält för beskrivning av filen kan skrivas in. Välj Spara när du ändrat/lagt till informationen.

Öppna en fil

Öppna en fil genom att dubbelklicka på filnamnet eller genom att högerklicka på filnamnet och välj Öppna fil. Filen öppnas då i det program som filen är skapad i. Det innebär att du måste ha den programvaran på din dator för att kunna öppna filen. Hur filen öppnas är en inställningsfråga på din dator.

Ändra namn på en fil

Ändra namn på en fil genom att välja Ändra namn på vald fil eller katalog i verktygsfältet eller genom att högerklicka på filen namn och välj Ändra namn. Skriv in det nya namnet och välj Spara. Tänk på att eventuella länkar till filen kan brytas. Du får alltid en varning med länkar till de sidor som använder filen.

Var noga med att ändra eventuella länkar när du har ändrat namn på filen.

Ta bort en fil

Ta bort en fil genom att välja Ta bort vald fil eller katalog i verktygsmenyn eller högerklicka på filens namn och välj Ta bort. Bekräfta att du verkligen vill ta bort filen genom att svara Ja på frågan som följer.

Flytta en fil

Flytta en fil genom att högerklicka på filnamnet och välj Klipp ut. Öppna den katalog dit du vill flytta filen och högerklicka och välj Klistra in. Tänk på att eventuella länkar till filen kan brytas. Du får alltid en varning med länkar till de sidor som använder filen. Var noga med att ändra eventuella länkar när du har flyttat en fil.

Kopiera en fil genom att högerklicka på filnamnet och välj Kopiera. Öppna den katalog dit du vill kopiera filen och högerklicka och välj Klistra in.

I filhanteraren kan du markera flera filer samtidigt om du vill. Genom att hålla ned CTRL samtidigt som du klickar på filerna kan du markera flera sidor samtidigt.

Hjälpfuktioner

I menyraden i redigerar-läget finns en symbol för hjälp. Där finns manualer.

Related documents