• No results found

8.7 Finanční aspekty podnikání

8.7.3 Finanční miniplán

V miniplánu se firma pokusí vyčíslit předpokládané náklady a výnosy. V této fázi zjistí, jestli její podnikání bude v prvním roce ztrátové nebo ziskové. Veškeré částky jsou hrubě odhadnuty.

64 Výdaje na začátku podnikání v Kč

Tab. 9 – Výdaje na začátku podnikání v Kč Výdaje spojené se založením podniku Živnostenské oprávnění

Notář

Zápis do obchodního rejstříku Dovybavení kanceláře Zátěžový koberec Kancelářská skříň Kancelářské potřeby Materiál a pracovní náčiní

Částka 1 550,- 4 000,- 6 000,-

1 000,- 1 500,- 1 200,- 50 000,-

Celkem 65 250,-

Zdroj: Vlastní zpracování

Vlastní pracovní náčiní si firma pořídí do výše 50 000 tisíc. Jedná se hlavně o nářadí jako lopaty, krumpáče, kyblíky, kladiva, šroubováky, atd. Další potřebné náčiní jako např.

míchačku, sbíječku, kompresor, atd. si firma půjčí od firmy Bartoš nářadí, s.r.o.

Pronájem skladového prostoru o rozloze 159 m² bude ve výši 8 000 Kč za měsíc. Další zařízení a dovybavení jako např. kancelářské vybavení bude financováno průběžně z výnosů. Vlastníci budou využívat vlastní notebooky a tiskárnu, které jsou v jejich osobním vlastnictví.

65 Počáteční rozvaha kde dni vzniku

V počáteční rozvaze se zobrazuje majetek firmy a finanční zdroje, ze kterých je majetek vytvořen. Jednatelka Aneta Šípová vložila jako svůj vklad do základního kapitálu automobil v pořizovací ceně 200 000,- Kč Automobil se stal majetkem společnosti. Druhá jednatelka Alice Šípová vložila peněžitý vklad 100 000,- Kč Základní kapitál dosahuje výše 300 000,- Kč

Tab. 10 – Počáteční rozvaha v Kč

Aktiva Počáteční rozvaha k 1. 1. 2015 Pasiva

Stálá aktiva Oběžný majetek

200 000,- 100 000,-

Vlastní kapitál 300 000,-

Suma aktiv 300 000,- Suma pasiv 300 000,-

Zdroj: Vlastní zpracování

Odpis automobilu

Pořizovací cena = 200 000 Kč

Odpisová skupina č. 2 (5 let odpisování)

1. rok: 200 000 * 0,11 = 22 000 Kč (odpis v prvním roce odpisování) 2. rok až 5. rok: 200 000 * 0,2225 = 44 500 Kč

Kontrola: (44 500 * 4) + 22 000 = 200 000 Kč

66 Odhad nákladů a výnosů

V prvním roce podnikání nepřesáhnou mzdy pracovníků 10 000,- Kč Navíc pracovníci budou zaměstnáni na dohodu o provedení práce. Proto zákonné sociální a zdravotní pojištění firma neodvádí. V příštích letech firma počítá s navýšením mezd a povinností odvádět daň. Silniční daň za automobil se řídí podle zdvihového objemu motoru. Firemní automobil bude mít zdvihový objem motoru 1 900 cm3. V prvním roce firma očekává podzimu bude firma provádět stavební práce, opravy domů, výstavbu nových domů. Přes zimní období hlavně vnitřní rekonstrukce. Předpokládá se, že firma za první rok uskuteční 7 větších zakázek. Na každou zakázku je vyhotovena kalkulace, která je přijata oběma stranami. Platby od zákazníků budou probíhat zálohově.

1) Zhotovení rekonstrukce bytové jednotky ve starším rodinném domě.

2) Výstavba bazénu a úprava terénu u rodinného domu.

3) Zateplení malého rodinného domu.

4) Rekonstrukce kuchyně a koupelny v panelákovém bytě 5) Výstavba dřevostavby

6) Kompletní zateplení rodinného domu (výměna oken, fasáda, střecha)

67

7) Demoliční a bourací práce v areálu staré továrny V prvním roce firma očekává následující výnosy:

Tab. 12 – Výnosy v Kč vyplyne hospodářský výsledek firmy za první rok její činnosti.

Tab. 13 – Výsledovka v Kč

68

Hospodářský výsledek na konci účetního období vyšel záporný, jedná se o účetní ztrátu ve výši 27 634 Kč. Protože po prvním roce podnikání výnosy přesáhly zákonnou hranici 1 milionu Kč, firma se přihlásí jako plátce DPH.

Zhodnocení efektivnosti podnikání

Efektivnost podnikání se zjistí porovnáním nákladů ušlé příležitosti s čistým ziskem z podnikání. Za oportunitní úroky uvažujeme, že podnikatelé by mohli své peníze uložit na spořicí účet v bance s roční úrokovou sazbou 1 %. Odpis automobilu je daňově uznatelný, proto sníží základ pro odpočet daně.

Tab. 14 – Zhodnocení efektivnosti podnikání pro oba společníky Mzda ekonomickou ztrátu v prvním roce podnikání ve výši 221 400,- Kč Z hlediska oportunitní mzdy by podnikatelé v zaměstnaneckém poměru dosáhli vyšších výdělků, ale nemohli by svobodně podnikat a realizovat své vlastní podnikatelské záměry.

Aby firma měla větší šanci na vytvoření alespoň nulového ekonomického zisku během prvního roku své činnosti, měli by zakladatelé uvažovat o bankovním úvěru. Kterým by jim pomohl s financováním stavební činnosti a s pokrytím nákladů. Postupem času by se firma na trhu zavedla a získávala by dobré reference od zákazníků. Jedna z překážek je

69

nutnost minimální mzdy pro podnikatele, aby finančně firmu nezatěžovali. Během doby než začne firma více prosperovat, jsou podnikatelé nuceni mít druhou práci, která je bude první rok živit.

70

Závěr

Bakalářská práce na téma „volba právní formy podnikání s ohledem na minimální základní kapitál“ se zaměřila na dopady změn v legislativě právních forem podnikání České republiky, především v oblasti minimálního základního kapitálu. Cílem bakalářské práce bylo zachytit, zda se legislativně změněné požadavky na základní kapitál projevily v počtu založených podnikatelských subjektů.

V roce 2014 došlo v české legislativě k několika změnám. Začal platit nový občanský zákoník, který vymezuje činnosti spojené s podnikáním, práva a povinnosti fyzických a právnických osob v obchodních závazkových vztazích. Podobu právních forem podnikání a jejich přesné vymezení upravuje zákon o obchodních korporacích. V bakalářské práci byla provedena komparace vybraných právních forem podnikání z pohledu minulé a nové legislativy. Nejzásadnější změnou je snížení základního kapitálu u společností s ručením omezeným na 1 Kč. Změny ve výši základního kapitálu zaznamenaly i akciová společnost, komanditní společnost a družstvo.

Podle výzkumů společnosti Bisnode, dochází k postupnému nárůstu počtu společností s ručením omezeným. Naopak ubývá nově založených akciových společností z důvodu zrušení anonymních akcií. Společnost s ručením omezeným jako právní forma podnikání přináší podnikateli několik výhod. Neručí svým osobním majetkem, zvyšuje prestiž a umožňuje lepší přístup k cizímu kapitálu. Zároveň je trendem, aby společnost s ručením omezeným řídila jen jedna fyzická osoba. Často se jedná o bývalé živnostníky, kteří se

Snížení základního kapitálu u s.r.o. na 1 Kč mělo za následek, že plných 69 % s.r.o., které vznikly v loňském roce, má základní kapitál nižší než byla původní hranice 200 000,- Kč Zakladatelé nových s.r.o. legislativní změny využívají. Pouhých 3,5 % nových s.r.o. má základní kapitál vyšší než 200 000,- Kč Výše základního kapitálu je důležitou součástí

71

kritérií při výběru právní formy podnikání. Nízký základní kapitál motivuje podnikatele, aby si zakládali vlastní společnosti.

Osobní rozhovor s osobou z podnikatelské praxe odhalil jednu z variant zakládání společností v praxi. Podnikatelé jsou ochotni zaplatit vyšší cenu za nákup již administrativně založené společnosti. Nemusí totiž absolvovat zdlouhavý administrativní proces zakládání společnosti, při kterém navíc riskují zamítnutí jejich žádosti. Takových služeb zprostředkovatelských firem využívají, také proto, aby se vyhnuli složení základního kapitálu na zakladatelský účet, který u akciové společnosti je zákonem stanoven ve výši 2 milionů Kč, nebo 80 tisíc EUR. I přes snížení základního kapitálu u s.r.o., dochází stále k prodeji nově založených s.r.o. Prostředník může s.r.o. zakládat s vyšším základním kapitálem, který zůstane zapsaný v obchodním rejstříku. Zvyšuje tak prestiž společnosti, která ve svých dokumentech disponuje vyššími částkami, než které skutečně vlastní.

Poslední kapitola se věnuje aplikaci získaných poznatků na založení fiktivního podniku.

Stavební firma byla zvolena, protože práce ve stavebnictví je velmi dynamická, rozmanitá a vyžaduje velmi dobré manažerské schopnosti a dovednosti.

Minimální výše základního kapitálu nehrála hlavní roli při výběru právní formy podnikání fiktivního podniku, protože zakladatelé vstupují do podnikání se základním kapitálem 300 000 Kč z vlastních zdrojů. Nejvhodnější právní forma podnikání pro stavební firmu byla vyhodnocena společnost s ručením omezeným. Ostatní právní formy byly vyloučeny z několika důvodů. Akciová společnost vyžaduje příliš vysoký základní kapitál. Živnostník provozuje svou činnost pouze svou osobou a ručí za své závazky z podnikání celým svým majetkem. Protože stavební firmu zakládají dvě fyzické osoby, které mají k dispozici základní kapitál 300 000 Kč je nejvhodnější variantou společnost s ručením omezeným.

Oblíbenost zakládání s.r.o. v České republice dokládá výběr této právní formy podnikání v praktické části bakalářské práce a tento fakt dokazují i průzkumy poradenské společnosti Bisnode.

72

Výše minimálního základního kapitálu je jedno z důležitých kritérií při volbě právní formy podnikání. Velkou překážku činí při zakládání akciové společnosti, protože výše základního kapitálu je vysoká. Snížení základního kapitálu u společnosti s ručením omezením upevnilo její postavení mezi nejoblíbenějšími formami podnikání v České republice. Dokládá to výzkum poradenské společnosti Bisnode, který uvádí postupný růst počtu nově založených s.r.o. Růst počtu s.r.o. dokládá i optimistická očekávání růstu české ekonomiky po recesi ze stran podnikatelů, kteří začínají investovat do nových projektů.

Cíl bakalářské práce zachytit legislativně změněné požadavky na základní kapitál a následné projevy v počtu založených podnikatelských subjektů byl splněn. Byl zjištěn růst počtu společností s ručením omezeným, který byl zapříčiněn snížením minimálního základního kapitálu. Tento jev částečně způsobuje úbytek počtu OSVČ s hlavní samostatně výdělečnou činností.

73

Zdroje

Knižní zdroje

BREALEY, Richard A. Principles of corporate finance. 10th ed. New York: MCGRAW-HILL, 2012. ISBN 978-1-25-900465-0.

HAVEL, B. a K. SMOLÍKOVÁ. Zákon o obchodních korporacích 2014. Ostrava: Sagit, 2012. ISBN 978-80-7208-921-5.

RYDVALOVÁ, P. Malé a střední podnikání v podmínkách České republiky od 1. 1. 2014.

2. Vyd. Liberec: VÚTS, 2014. ISBN 978-80-87184-43-1.

SAGIT. Obchodní korporace. Ostrava: Sagit, 2014. ISBN 978-80-7488-039-1.

Zákony

Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, ve znění pozdějších přepisů.

Zákon č. 278/2008 Sb., o živnostenském podnikání, příloha č. 2, ve znění pozdějších přepisů.

Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších přepisů.

Zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmu, ve znění pozdějších přepisů.

Zákon č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších přepisů.

Zákon č.187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších přepisů.

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších přepisů.

ŠIMAN, J. a P. PETERA. Financování podnikatelských subjektů. 1. vyd. Praha: C. H.

Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-117-8.

74 Internetové zdroje

BISNODE. Firem s minimálním základním kapitálem rychle přibývá, 2015. [online].

[Vid. 2015-04-15]. Dostupné z: http://www.bisnode.cz/tiskove-zpravy/firem-s-minimalnim-zakladnim-kapitalem-rychle-pribyva/

BISNODE. Loni bylo v Česku zaregistrováno nejméně nových podnikatelů za posledních devět let, 2015. [online]. [Vid. 2015-04-15]. Dostupné z: http://www.bisnode.cz/tiskove- zpravy/loni-bylo-v-cesku-zaregistrovano-nejmene-novych-podnikatelu-za-poslednich-devet-let/

BISNODE. V Česku loni vzniklo nejvíce nových firem za posledních sedm let, 2015.

[online]. [Vid. 2015-04-15]. Dostupné z: http://www.bisnode.cz/tiskove-zpravy/v-cesku-loni-vzniklo-nejvice-novych-firem-za-poslednich-sedm-let/

BISNODE. Z tuzemských podnikatelů se stávají individualisté, 2014. [online]. [Vid. 2015-04-15]. Dostupné z: http://www.bisnode.cz/tiskove-zpravy/z-tuzemskych-podnikatelu-se-stavaji-individualiste/

BUSINESSINFO.CZ. Kdo je koordinátor BOZP na staveništi a kdy ho budete potřebovat, 2014. [online]. [Vid. 2015-03-31]. Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/kdo-je-koordinator-bozp-na-stavenisti-a-kdy-ho-budete-potrebovat-48514.html

BUSINESSINFO.CZ. Povinnosti BOZP a PO, když jste majitel firmy – zaměstnavatel nebo živnostník (OSVČ), 2014. [online]. [Vid. 2015-03-31]. Dostupné z:

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/povinnosti-bozp-a-po-kdyz-jste-majitel-firmy-zamestnavatel-nebo-zivnostnik-osvc-53221.html

BUSINESSINFO.CZ. Podnikatelský plán a strategie, 2012. [online]. [Vid. 2014-10-20].

Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/podnikatelsky-plan-a-strategie-23349.html#!&chapter=1

75

E-SRO.CZ. Co obnáší podnikání formou s.r.o. [online]. [Vid. 2015-03-30]. Dostupné z:

http://www.e-sro.cz/podnikani-sro.htm

IPODNIKATEL.CZ. Začít podnikat na živnost nebo založit obchodní společnost aneb Jak vybrat vhodnou právní formu podnikání?, 2014. [online]. [Vid. 2014-11-10]. Dostupné z:

http://www.ipodnikatel.cz/Zahajeni-podnikani/zacit-podnikat-na-zivnost-nebo-zalozit-obchodni-spolecnost-aneb-jak-vybrat-vhodnou-pravni-formu-podnikani.html

MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU. Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba), 2015. [online]. [Vid.

2015-03-18]. Dostupné z: http://download.mpo.cz/get/34740/59225/618775/priloha003.pdf

PODNIKATEL.CZ. Počet OSVČ hlavních klesá už třetí rok v řadě. Může za to nepřátelská atmosféra? 2015. [online]. [Vid. 2015-04-15]. Dostupné z:

http://www.podnikatel.cz/clanky/pocet-osvc/

SREALITY.CZ. Pronájem skladového prostoru 159 m², 2015, 12. 03. 2015. [online].

[Vid. 2015-03-30]. Dostupné z:

http://www.sreality.cz/detail/pronajem/komercni/sklad/liberec-liberec--neclenene-mesto--sokolska/2896830556#img=3&fullscreen=false