• No results found

Finansiering av konstnärlig gestaltning i samband med ombyggnaden av Kungsgatan och del av Drottninggatan

Sammanfattning

Inför ombyggnad av Kungsgatan och del av Drottninggatan har Kultur och fritidsförvaltningen deltagit i en förstudiegrupp tillsammans med

Samhällsbyggnadsförvaltningen. För ändamålet har ett idéprogram skrivits av Kultur och fritidsförvaltningen för att kunna förmedla en bild av hur helheten längs gatorna kan komma att se ut. Kostnaderna för etapp ett men även en del av utsmyckningen för etapp två måste vara klart 2018 på grund av att Uddevalla har ett 300-års jubileum att fira 2018, då Ulrika Eleonora utropade sig till drottning på Kungstorget. Detta ska uppmärksammas för att lyfta hur Uddevallas lokalhistoria blivit rikshistoria.

I dagsläget finns ca 100 tkr till konstnärliggestaltning för både Kungsgatan, del av Drottninggatan samt Kungstorget, stadens viktigaste gator som idag inte har någon konst alls.

Komunfullmäktige beslutade 2011 om annan form av tillämpning av finansiering av offentlig konst, vilket aldrig genomförts fullt ut. Nu, i samband med den nya

investeringsprocessen, och ett förtydligande av tillämpningen, kommer det att bli helt andra förutsättningar för att arbeta med kommunens gestaltning i sin helhet. Det kan dock inte verkställas förrän 2019 och utredningen föreslår därför att projektets budgetram utökas för att kunna genomföra ombyggnationen inklusive konstnärlig gestaltning direkt från start 2018, med 800 tkr.

Beslutsunderlag

Kultur och fritidsförvaltningens tjänsteskrivelse 2018-01-03

Ideprogram för gestaltande uttryck Kungsgatan och del av Drottninggatan 2017-12-21

Förslag till beslut

Kultur och fritidsnämnden ställer sig bakom förvaltningens förslag att utöka budgetramen för projektet Kungsgatan och del av Drottninggatan med 800 tkr. De utökade medlen ska Kultur- och fritidsnämnden ansvara för till förmån för den konstnärliga gestaltningen, enligt Uddevalla kommuns reglemente.

Kultur och fritidsnämnden föreslår Kommunstyrelsen att besluta om detsamma.

6.

Tjänsteskrivelse

Kultur och fritid

2(3)

2018-01-03 Dnr KFN 2018/00002

Ärendebeskrivning Aktuell situation

Inför ombyggnad av Kungsgatan och del av Drottninggatan har Kultur och fritidsförvaltningen deltagit i en förstudiegrupp tillsammans med

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Här har diskuterats vad en ombyggnad ska innefatta och vari det synliga resultatet ska bestå. Det handlar naturligtvis om funktion, men även såväl skönhet, kulturmiljövärden och behov av konst.

För ändamålet har ett idéprogram skrivits av Kultur och fritidsförvaltningen.

Idéprogrammet för gestaltningen är ett försök att ge en bild av hur helheten längs gatorna kan se ut. Där behandlas således såväl mera konstfulla insatser i form av vissa gatstenar, gestaltade sittplatser och förslag på vegetation, som mera genuin konst. I särskild lista redogörs för tidplan för de olika etapperna samt en uppskattad kostnad och förslag till fördelning av denna kostnad mellan Kultur och fritid och Samhällsbyggnad. I dagsläget har vi fastställt kostnaderna för etapp ett (2018) men även en del av

utsmyckningen för etapp två måste upphandlas klart samma år. Det beror på att Uddevalla har ett 300-års jubileum att fira 2018, då Ulrika Eleonora utropade sig till drottning på Kungstorget och detta ska uppmärksammas för att lyfta hur Uddevallas lokalhistoria blir rikshistoria.

När det gäller den konstnärliga gestaltningen kommer den även under 2018 finansieras med nuvarande tillämpning av den s k enprocentsregeln. Denna tillämpas för

närvarande i Uddevalla på det sätt att 0,5 % på upphandlad entreprenörskostnad utgör medel för konst. Detta sätt att räkna ger ca 100 tkr till konst för både Kungsgatan och Drottninggatan, stadens viktigaste gator som idag inte har någon konst alls.

Komunfullmäktige beslutade 2011 om annan form av tillämpning av finansiering av offentlig konst, vilket aldrig genomförts fullt ut. Nu, i samband med den nya

investeringsprocessen, och ett förtydligande av tillämpningen kommer det att bli helt andra förutsättningar för att tänka på kommunens gestaltning i sin helhet. Det kan dock inte verkställas förrän 2019, därav denna skrivelse.

Samhällsbyggnadsförvaltningens insatser i gestaltningsprogrammet är inte till alla delar beslutade, men handlar till stor del om bearbetning av det material som ändå ska ingå i projektets budget. När det gäller satsningarna som ligger inom Kultur och

fritidsförvaltningens ansvar för konst finns endast de 100 tkr som beskrivs ovan.

Förvaltningen har gjort kostnadsberäkningar för behovet med det självklara syftet att

Tjänsteskrivelse

Kultur och fritid

3(3)

2018-01-03 Dnr KFN 2018/00002

Uddevallas centrum ska ha ett vackert och tilltalande intryck. Kostnaderna för de delar av etapp ett och etapp två som beskrivs ovan och som utredningen behandlar förväntas bli 800 tkr.

Slutsats

När nu kommunen har valt att satsa på att ge centrum ett rejält lyft är det mycket viktigt att det inte endast blir gatsten, bänkar och växtlighet som man fokuserar på. En plats som centrum ska locka invånare och besökare att vilja vistas där, det ska vara en vacker plats som tilltalar alla sinnen och innefatta både funktion och skönhet. Den konstnärliga gestaltningen spelar en viktig roll för att kunna uppnå en sådan plats och därför är det viktigt att kommunen i detta läge ger de ekonomiska förutsättningarna som krävs.

Kultur och fritidsförvaltningen samt Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår

gemensamt att projektets budgetram utökas för att kunna genomföra ombyggnationen med alla nödvändiga inslag, direkt från start 2018.

Katarina Hansson Anna Svensson

Kultur och fritidschef Avdelningschef

Expediera till Kommunstyrelsen

Samhällsbyggnadsnämnden, för kännedom

IDEPROGRAM FÖR GESTALTANDE UTTRYCK

Kungsgatan och del av Drottninggatan

Uddevalla är en spännande och delvis mycket vacker stad med ovanligt lång historia. Under senaste decennierna har dock den centrala staden förlorat i attraktivitet. De två vanligaste förklaringarna till detta är satsningen på fjärrhandel på Torp och växande E-handel. Till detta bör dock läggas bristande satsningar på den centrala stadens miljö. I den bästa miljön slåss ju butikerna om att få etablera sig. Och Uddevalla har potential till en mycket bra miljö. Men behovet av upprustning och utveckling är idag stort.

I många planer och dokument påtalas vikten av utveckling. Kommunens strategiska plan 2015-2018 talar bl.a. om levande centrum och ett rikt kultur- och fritidsliv som prioriterade områden, med tillägget att centrum behöver höja sin attraktivitet. I styrdokumentet Offentlig miljö som konstform kan vi läsa: ”De offentliga gemensamma rummen är till för alla att inta, vara i och mötas i. De ska planeras för möjligheter, rörelser och det oplanerade.”

Denna del av staden har också ett stort behov av konst. Längs stadens viktigaste gator, Kungs- och Drottninggatan, fi nns ingen konst alls. Genom konst vill vi beröra människors sinnen och tankar. Vi riskerar att hämmas i vår utveckling i en visuellt fattig miljö, såväl emotionellt som intellektuellt. Detta vet vi.

Vi behöver också använda strategiska analyser och platsens utmaningar för att skapa miljöer för offentliga samtal och känsla av tillhörighet och delaktighet. Det handlar om utveckling, om tillgänglighet för alla och om demokrati. Detta konstprogram är ett försök till en helhets-syn där förutom konst även andra insatser nämns som kan främja vår gemensamma miljö.

Related documents