• No results found

F ö r k l a r i n g : Utgifterna under kapitlet föranleds i huvudsak av verksamhet i anslutning till forskning, utveck-ling, statistikföring, registrering och sakkunnigtjänster inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde samt av statligt stöd för Arbetshälsoinstitutets utgifter.

Social- och hälsovårdsministeriet svarar för forsknings- och utvecklingspolitiken inom sitt ansvarsområde. Målsätt-ningen för denna politik är att producera sådana forskningsrön som systematiskt kan utnyttjas för olika utvecklingsåt-gärder inom social- och hälsovårdspolitiken, såsom beredning och verkställande av lagstiftning, olika program och projekt och ministeriets beslutsfattande i övrigt.

Forskningen och utvecklingen inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde är ett redskap för led-ningen och en förutsättning för att de strategiska målen ska kunna nås. Forsknings- och utvecklingspolitiken innebär strategiskt beslutsfattande och beredning och verkställande av lagstiftning och budget samtidigt som den är en inve-stering som stöder informationsstyrningen. Vid forskningsinrättningarna inom förvaltningsområdet bedrivs också verksamhet i anslutning till omsättande av resultaten av forskningen och utvecklingen i praktiken, såsom sakkunnig-tjänster, informationsförmedling och utbildning. Därutöver har forskningsinrättningarna lagstadgade eller med mini-steriet överenskomna särskilda uppgifter som ansluter sig till t.ex. tillsyn, statistikföring eller beredskap inför särskil-da risksituationer.

Effektivitet

Grunden för forskningen och utvecklingen inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde är strategi-dokumentet Ett socialt hållbart Finland 2020 och prioriteringarna i regeringsprogrammet. Enligt dessa är de centrala riktlinjerna för forskning och utveckling, informationsproduktion och informationsförmedling inom förvaltningsom-rådet:

— en stadig grund för välfärden

— tillgång till välfärd för alla

— en livsmiljö som stöder hälsa och trygghet.

I regeringsprogrammet betonas också familjens ställning och jämställdheten mellan könen särskilt.

Verksamhetens resultat

Inom delområdet för hälsofrämjande strävar man efter att minska riskfaktorerna för folksjukdomar, förebygga olyckor och skapa förhållanden som främjar hälsan. Ett särskilt mål är att få tobaksrökning, alkoholkonsumtion och överviktighet under kontroll (mom. 33.03.04 och mom. 33.03.50).

Välbefinnande i arbetslivet är ett viktigt mål, och man försöker göra arbetet mera meningsfullt genom att förbättra arbetstagarnas fysiska och psykiska hälsa och garantera säkerheten på arbetsplatserna. Också säkerställandet av jäm-ställdheten i arbetslivet och samordningen av arbetslivet och familjen är av hög prioritet (mom. 33.03.50).

Ett förebyggande perspektiv på fattigdom och utslagning är den primära verksamhetsmodellen. Man tar sig an bar-nens, de ungas och familjernas problem med hjälp av nya modeller, långtidsarbetslösheten bekämpas och utkomsten tryggas för dem som löper störst risk att bli fattiga (mom. 33.03.04 och mom. 33.03.50).

Ett fungerande servicesystem och kunnig arbetskraft i tillräcklig utsträckning skapar grund för tjänster av hög kva-litet. En särskild utmaning är tryggandet av basservice och service för den åldrande befolkningen. Ett hjälpmedel kommer att vara ett utbrett utnyttjande av den nya teknologin och utvecklandet av den (mom. 33.03.04).

De produktivitetsfrämjande åtgärderna inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde avser effektivi-sering av forskningsverksamheten vid Institutet för hälsa och välfärd och Arbetshälsoinstitutet.

04. Omkostnader för Institutet för hälsa och välfärd (reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas ett nettoanslag på 60 393 000 euro.

Anslaget får även användas

1) till betalning av sådana medlemsavgifter till interna-tionella och inhemska organisationer som har anknyt-ning till verksamheten, av finansiella bidrag till samfi-nansierade projekt, av projekt som genomförs utom-lands, av utgifter som föranleds av understöd för kom-pletterande utbildning och av utgifter som föranleds av samarbetsprojekt

2) till betalning av utgifter för projekt som EU har god-känt

3) för Stiftelsen för alkoholforskning, för utarbetande av riktlinjer för god medicinsk praxis, för tekniskt under-håll av cancerregistret vid Suomen Syöpäyhdistys - Can-cerföreningen i Finland ry, för tekniskt underhåll av synskaderegistret vid Synskadades Centralförbund rf och för betalning av statsunderstöd till projekt för utveckling av social- och hälsovårdens informationsförvaltning

4) till betalning av utgifter som verksamheten vid Stif-telsen för alkoholforskning medför för Institutet för hälsa och välfärd

5) till ersättning till kommunerna för verksamheten vid utbildningsrådgivningarna

6) till betalning av stipendier som direkt hänför sig till inkomsterna av den nettobudgeterade samfinansierade

8) för projekt i anslutning till förebyggande och över-vakning av smittsamma sjukdomar som Institutet för häl-sa och välfärd självt genomför.

F ö r k l a r i n g : Institutet för hälsa och välfärd finns för främjande av befolkningens välfärd och hälsa, före-byggande av sjukdomar och sociala problem och utveck-ling av social- och hälsovårdstjänster. Institutet genom-för sin uppgift genom forskning, uppföljning och utvär-dering, utvecklingsarbete, expertpåverkan och myndig-hetsuppgifter samt internationellt samarbete. Institutet för hälsa och välfärd är dessutom statistikmyndighet inom sitt område samtidigt som institutet sörjer för kun-skapsunderlaget inom sitt uppgiftsområde och för nyttig-görandet av det.

Institutets verksamhet grundar sig på lagen om Institu-tet för hälsa och välfärd samt social- och hälsovårdsmi-nisteriets strategi Ett socialt hållbart Finland 2020. Enligt institutets centrala riktlinjer som härleds från dessa fasts-lås som mål att befolkningens hälsa, funktionsförmåga och välbefinnande ska öka, att skillnaderna i hälsa och välfärd ska minska, att beredskapen att avvärja hot mot hälsa och välfärd globalt och nationellt ska ligga på en hög nivå och att social- och hälsovårdsbranschens servi-cesystem på ett effektivt sätt ska svara mot befolkning-ens och samhällets behov.

Inom institutets verksamhet understryks dess roll som sakkunniginrättning genom att utnyttjandet av informa-tion främjas på alla nivåer inom beslutsfattandet. Detta

Resursminskningen vid Institutet för hälsa och välfärd förutsätter strategisk förnyelse av institutet.

Den i administrativt hänseende självständiga Stiftelsen för alkoholforskning främjar och stöder alkoholforskning och annan rusmedelsforskning genom att dela ut stipen-dier och genom att bedriva eller låta bedriva forskning samt genom att idka publikationsverksamhet i anslutning till forskningen.

Verksamhetens resultat

Då resurserna minskar ser Institutet för hälsa och väl-färd över prioritetsområdena för verksamheten så att de lagstadgade funktionerna och det kunskapsunderlag som behövs för beslutsfattandet säkerställs. Nedskärningarna fördelas i enlighet med strategin. Kärnfunktionerna fun-gerar effektivt, ekonomiskt och klientinriktat och deras kvalitet och kostnadseffektivitet förbättras. Institutets produktivitet ökar och överskottet av den avgiftsbelagda verksamheten används till produktutveckling och inve-steringar. Institutets informations- och statistikproduk-tion samt nättjänster och portaler utgör tillsammans en fungerande helhet. Institutets organisation fungerar som en helhet och organisationsstrukturen stöder institutets strategiska riktlinjer. Finansieringsstrukturen för Institu-tet för hälsa och välfärd är ändamålsenlig.

Hantering och utveckling av mänskliga resurser Institutet för hälsa och välfärd utvecklar och förnyar kunskapskapitalet. Personalens aktionsberedskap och kunnande utvecklas i enlighet med institutets strategi.

Ledarskapet är professionellt och sporrande. Det välbe-finnande som personalen upplever i sitt arbete ökar och arbetsgivarbilden blir bättre. Personalplaneringen är långsiktig.

Vid dimensioneringen av anslaget har som nettobudge-terade inkomster beaktats medfinansieringen i avtalsun-dersökningar och andra gemensamma projekt, inkoms-terna av den avgiftsbelagda serviceverksamheten och be-ställda undersökningar som grundar sig på separata av-tal, övriga försäljningsinkomster av den avgiftsbelagda verksamheten såsom royaltyer och motsvarande samt er-hållna donationsmedel och sponsorinkomster.

Av anslaget har 400 000 euro reserverats för betalning av statsbidrag till Stiftelsen för alkoholforskning.

Inkomsterna av försäljning och förmedling av sällan förekommande vaccin har antecknats under moment 12.33.03.

Utgifter för och inkomster av verksamheten (1 000 euro)

2013

Bruttoutgifter 100 248 97 708 87 393

Bruttoinkomster 30 382 29 755 27 000

Nettoutgifter 69 866 67 953 60 393

Poster som överförs

— överförts från föregående år 6 361

— överförts till följande år 6 546

Kostnadsmotsvarighetskalkyl för den avgiftsbelagda verksamheten inom Institutet för hälsa och välfärd (1 000 euro)

Intäkter av den avgiftsbelagda verksamheten, intäkter av

försälj-ningen av prestationer 6 700 5 397 5 397

— försäljningsintäkter 53 250 250

— varav intäkter som inte nettobudgeteras under

omkostnadsmo-mentet 53 250 250

2013 utfall

2014 ordinarie budget

2015 budgetprop.

— övriga intäkter

Intäkter sammanlagt 6 700 5 397 5 397

Totala kostnader för den avgiftsbelagda verksamheten

— särkostnader 4 774 4 178 4 178

— andel av samkostnader 1 290 1 111 1 111

Totala kostnader 6 064 5 289 5 289

Kostnadsmotsvarighet (intäkter - kostnader) 636 108 108

Kostnadsmotsvarighet, % 110 102 102

Kostnadsmotsvarighetskalkyl för den samfinansierade verksamheten inom Institutet för hälsa och välfärd (1 000 euro)

2013 utfall

2014 ordinarie budget

2015 budgetprop.

Intäkter av den samfinansierade verksamheten

— finansiering från andra statliga ämbetsverk 22 966 15 395 15 395

— finansiering från EU 3 581 2 380 2 380

— annan finansiering utanför statsförvaltningen 875 1 244 1 244

— övriga intäkter från den samfinansierade verksamheten 5 359 5 358 5 358

Intäkter sammanlagt 32 781 24 377 24 377

Totala kostnader för projekt 40 082 28 679 28 679

Självfinansieringsandel (intäkter - kostnader) -7 301 -4 302 -4 302

Självfinansieringsandel, % 18 15 15

Totala kostnader för verksamheten och årsverken resultatområdesvis1) 2013

bokslut

1 000 € årsv.

2014 uppskatt-ning

1 000 € årsv.

2015 mål

1 000 € årsv.

Ansvarsområdet Välfärds- och hälsopolitik 10 212 114 9 927 100 8 879 84

Ansvarsområdet Främjande av välfärd och hälsa 23 294 260 22 712 252 20 314 210

Ansvarsområdet Hälsoskydd 24 353 272 23 745 273 21 239 221

Ansvarsområdet Social- och hälsotjänster 28 186 315 27 482 266 24 582 214

Avdelningen för information 11 562 129 11 275 106 10 083 90

1) Gemensamma tjänster och övriga stödfunktioner har fördelats på verksamhetsområdena i förhållande till årsverken. I utgifterna ingår också anskaffningar av vaccin enligt vaccinationsprogrammet och användning av medlen under momentet för den rättsmedicinska verksamheten. Dessa utgifter minskar inte anslagen under momentet.

Ändringar som har beaktats vid dimensioneringen av anslaget (1 000 euro)

Inbesparing i fråga om lokaler -700

Produktivitetsprogrammet -1 670

Den inbesparing som motsvarar indexhöjningen

av hyresutgifterna -87

Finansiellt instrument för strategisk forskning

(överföring till moment 29.40.54) -528 Inbesparing som gäller sektorforskningen

(rege-ringsprogr.) -3 500

Indexhöjning av hyresutgifterna 85

Koncentrering av statens skadeståndsverksamhet

(överföring till moment 28.50.50) -2

Löneglidningsinbesparing -108

Lönejusteringar 510

Omkostnadsbesparing (regeringsprogr.) -500 Produktivitetsinbesparing i omkostnaderna -310 Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet

(överföring till moment 23.01.22) -333 Stärkande av den rättspolitiska forskningen

(överföring till moment 29.40.50) -59

Utgiftsbesparing som gäller IT-kostnader inom den offentliga förvaltningen, II periodisering

(re-geringsprogr.) -50

Ytterligare besparing i omkostnaderna -708 Öppnande av offentliga datalager

(regerings-prog.) 400

Sammanlagt -7 560

2015 budget 60 393 000

2014 budget 67 953 000

2013 bokslut 70 051 000

50. Statsbidrag för utgifterna vid Arbetshälsoinstitutet (reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 33 287 000 euro.

Anslaget får användas

1) till betalning av det statsbidrag som med stöd av 3 § i lagen om arbetshälsoinstitutets verksamhet och finan-siering (159/1978) ska betalas för utgifterna för Arbets-hälsoinstitutets verksamhet

2) till finansiering av forskningsprojekt som EU har godkänt.

Av anslaget får högst 350 000 euro användas till betal-ning av utgifter för utbildbetal-ning inom företagshälsovården och för genomförande av projekt i samband med utveck-landet av personalen inom företagshälsovården.

F ö r k l a r i n g : För de utgifter som social- och hälso-vårdsministeriet fastställt betalas till Arbetshälsoinstitu-tet i statsbidrag 80 % av kostnaderna, dock så att den an-del som motsvarar den hyra och mervärdesskatt för verk-samhetslokalen som ska betalas till statens fastighetsverk beviljas som utökat statsbidrag med stöd av 3 § 2 mom. i den lag som nämns ovan.

Av statsbidraget beräknas 19 050 000 euro hänföra sig till löneutgifter och 13 887 000 euro till övriga utgifter och 350 000 euro till utgifter för utbildning inom före-tagshälsovården och för genomförande av projekt i sam-band med utvecklandet av personalen inom företagshäl-sovården.

Arbetshälsoinstitutet är ett självständigt offentligrätts-ligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets för-valtningsområde. Arbetshälsoinstitutet är en forsknings-och sakkunniginrättning som främjar hälsa forsknings-och säkerhet i arbetet som en del av ett gott liv.

Social- och hälsovårdsministeriet har preliminärt upp-ställt följande resultatmål för Arbetshälsoinstitutet för 2015. Målen preciseras i det resultatavtal som ministeriet och ämbetsverket ingår. Målen uppfyller social- och häl-sovårdsministeriets strategi.

Verksamhetens resultat

För att uppfylla målen enligt riktlinjerna för En stadig grund för välfärden utvecklar, marknadsför och erbjuder Arbetshälsoinstitutet lösningar för att

— förlänga tiden i arbetslivet, öka arbetslivets drag-ningskraft, bättre ork i arbetet och produktivitet

— utveckla arbetet, arbetsförhållandena och kvaliteten på arbetslivet

— utvärdera arbetshälsan och ledarskapet på arbetsplat-serna, också med beaktande av behoven på små ar-betsplatser

— utveckla ledningen och arbetshälsan för nätverk på nationell och lokal nivå

— effektivisera företagshälsovård, rehabilitering och samarbetet mellan arbetsplatser för en bättre arbets-hälsa och behärskad sjukfrånvaro.

För att uppfylla målen enligt riktlinjerna för Tillgång till välfärd för alla utvecklar, marknadsför och erbjuder Arbetshälsoinstitutet lösningar för att

— förbättra innehåll, kvalitet, tillgänglighet och kost-nadseffektivitet när det gäller företagshälsovårdens tjänster och förbättra interoperabiliteten som en del av servicestrukturreformen inom social- och hälso-vården

— förbättra möjligheterna till sysselsättning för ung-domar, partiellt arbetsföra personer och arbetslösa

— utveckla kompetensen hos företagshälsovårdens per-sonal

— inleda företagshälsovårdssamarbete på arbetsplatser-na

— leda social- och hälsovårdsbranschen och främja per-sonalens arbetshälsa

För att uppfylla målen enligt riktlinjerna för En livs-miljö som stöder hälsa och välmående utvecklar, mark-nadsför och erbjuder Arbetshälsoinstitutet lösningar för att

— säkra en funktionell och hälsofrämjande inomhusmil-jö med hjälp av reparationer och nyproduktion av lo-kaler

— minska antalet olyckor i arbetet och antalet fall av ar-betsrelaterade sjukdomar

— garantera en trygg användning av nanoteknik i olika arbetsmiljöer och främja säker nanoteknik i olika in-dustriella processer

— främja användbarheten för informations- och kommu-nikationsteknologi (IKT) i arbetsmiljön

— hantera miljöbetingad överkänslighet

— hantera riskerna förknippade med kemikalier i en krissituation (upprätthållande av beredskap vid C-la-boratorier).

Hantering av mänskliga resurser

Arbetshälsoinstitutet anpassar sina personalresurser en-ligt möjligheterna att finansiera verksamheten. Arbets-hälsoinstitutet genomför forsknings- och utvecklingspro-jekt i samarbete med sammanslutningar inom social- och hälsovårdsbranscherna (SOTERKO) och effektiviserar partnerskaps- och klientsamarbetet för att förbättra kvali-teten på och utnyttjandet av sin kompetens.

Produktion och kvalitetsledning

Vetenskapliga publikationer 408 400 400

Populariserade publikationer 366 450 300

Besökare på webbsidorna antal/mån. 141 000 140 000 150 000

Erbjudna sakkunnigtjänster räknat i arbetsdagar 48 200 56 000 50 000

Mätningar och analyser av arbetsmiljön 67 000 56 000 50 000

Undersökningar för bedömning av yrkessjukdomar och

arbetsförmå-ga 1 681 1 800 1 600

Kursdeltagardagar 22 089 24 000 22 000

För Arbetshälsoinstitutets totala utgifter, som beräknas uppgå till 63 164 000 euro, beviljas 33 287 000 euro i

statsbidrag. Omfattningen av verksamheten resultatom-rådesvis beräknas vara följande under år 2015:

Verksamhetens omfattning resultatområdesvis år 2013—2015 Utgifter (1 000 euro)

Självfinansiering

(1 000 euro) Statsbidrag (1 000 euro)

Kompetenscentrum

Utgifter (1 000 euro)

Självfinansiering

(1 000 euro) Statsbidrag (1 000 euro)

Kompetenscentrum

Finansieringsandel, % 45 45 47 55 55 52

Ändringar som har beaktats vid dimensioneringen av anslaget (1 000 euro)

Produktivitetsprogrammet -337

Finansiellt instrument för strategisk forskning

(överföring till moment 29.40.54) -296 Inbesparing som gäller sektorforskningen

(rege-ringsprogr.) -2 500

Lönejusteringar 150

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet

(överföring till moment 23.01.22) -190 Stärkande av den rättspolitiska forskningen

(överföring till moment 29.40.50) -33

Utgiftsbesparing som gäller IT-kostnader inom den offentliga förvaltningen, II periodisering

(re-geringsprogr.) -50

Sammanlagt -3 256

2015 budget 33 287 000

2014 budget 36 543 000

2013 bokslut 37 964 000

63. Vissa specialprojekt (reservationsanslag 3 år) Under momentet beviljas 5 612 000 euro.

Anslaget får användas

1) till utvecklande av social- och hälsovårdens service-system med hjälp av datateknik och byggande av den in-frastruktur som utnyttjandet av datatekniken förutsätter

2) till sådan utbildnings- och utvecklingsverksamhet som genomförandet av projektet kräver på de grunder som social- och hälsovårdsministeriet bestämmer särskilt 3) till betalning av statsunderstöd och finansieringsun-derstöd

4) till finansiering av forsknings- och utvecklingspro-jekt som stöder social- och hälsovårdsministeriets strate-giska planering och verksamhetsplanering och besluts-fattandet

5) till betalning av omkostnader och finansieringsun-derstöd som föranleds av genomförandet av program och försök som hänför sig till ministeriets ansvarsområde

6) till finansiering av projekt enligt de ramprogram och särskilda program som EU godkänner

7) till utgifter för kontrollen av och tillsynen över pro-jektet.

Anslaget får användas till avlönande av personal mot-svarande högst två årsverken samt till betalning av andra utgifter på grund av detta.

F ö r k l a r i n g : Anslaget stöder skapandet av nätverk för verksamhetsenheterna inom social- och hälsovården och utvecklandet av samfungerande datasystem framför allt genom att man på nationell nivå inför sådana tjänster som stöder en enhetlig utveckling av informationsför-valtningstjänsterna inom förvaltningsområdet. Målet är att genom effektiverat utnyttjande av datatekniken också förbättra tillgången till service och servicekvalitet på lika villkor samt att stödja människors företagsamhet och möjligheter att bo kvar hemma och klara sig på egen hand. Målet är också att säkerställa att den nya datatekni-ken tas i bruk på ett jämlikt sätt i hela landet, bl.a. genom införandet av elektroniska hälsovårdstjänster för med-borgarna.

Av användningen av anslaget bedöms överföringsut-gifterna utgöra tre femtedelar och konsumtionsutöverföringsut-gifterna två femtedelar. Variationen i fråga om andelarna föran-leds av innehållet i och sättet att genomföra pågående projekt samt de mål som ställts på dem.

Beräknad fördelning av anslaget på olika projekt

Fortsättning och effektivisering av pågående projekt Folkhälsoprogrammet Hälsa 2015

Företagshälsovård

Fungerande basservice inom social- och hälsovården Forum för arbetshälsa, nätverkssamarbete för arbetshälsa Objektdatasystemet för miljö- och hälsoskyddet

Det nationella programmet för sällsynta sjukdomar Ett nätverk för den nationella cancercentralen

Den nationella finansieringen av Joint Action-projekten Programmet för minskning av våldet mot kvinnor

Ett projekt för planering och beredning av sammanslagningen av handikapplagar Rätt att få vård och konsekvenserna av ökad valfrihet

Utvidgning av försöket med arbetsbanker till ungdoms- och läroavtalsutbildningen Vård för missbrukarmödrar

Uppgifter som hänför sig till genomförandet av Istanbulkonventionen Främjande av faktabaserat vårdarbete till forskningsstiftelser för vårdarbete Spridning av verksamhets- och utbildningsmodeller med låg tröskel

EU:s ramprogram och särskilda program

Nationell medfinansiering i EU:s jämställdhetsprogram

Ändringar som har beaktats vid dimensioneringen av anslaget (1 000 euro)

Genomförande av handlingsprogrammet Osatyö-kyky för främjande av sysselsättningen av

parti-ellt arbetsförmögna -100

Minskning av ett tillägg av engångsnatur för

riks-dagen -2 400

Utvidgning av försöket med arbetsbanker till

ungdoms- och läroavtalsutbildningen -500 Utvidgning av försöket med arbetsbanker till

ungdoms- och läroavtalsutbildningen med ett

till-ägg som är nödvändigt för fortsättningen 500

Överföring från moment 33.01.21 82

Försöket med arbetsbanker och övriga

sysselsätt-ningsåtgärder (regeringsprogr.) 300

Inbesparing som gäller sektorforskningen

(rege-ringsprogr.) -2 400

Sammanlagt -4 518

2015 budget 5 612 000

2014 I tilläggsb. —

2014 budget 10 130 000

2013 bokslut 9 326 000