• No results found

8 Pågående forsknings- och demonstrationsverksamhet

8.3 Forskningsorganisationer och forskningsinstitut

behovsmotiverad FoU. De samverkar med universitet och hög-skolor genom kunskapsutbyte och kompetensuppbyggnad och för-ser näringslivet med efterfrågade kunskaper, produkter och tjänster.

Forskningen utförs dels som samarbetsprojekt mellan universitet och näringsliv dels som rena konsultuppdrag.

I Sverige finns det flera forskningsorganisationer och forsk-ningsinstitut som bedriver verksamhet inom smarta elnät, varav de viktigaste beskrivs i detta avsnitt.

8.3.1 Elforsk

Elforsk samordnar behovsdriven forskning och utveckling som är branschgemensam för elbranschen. Elforsk är organiserat som ett aktiebolag och ägs av Svensk Energi och Svenska Kraftnät.

Verksamheten inom Elforsk bedrivs i form av enskilda projekt och samlade ramprogram. Smart Grid programmet och Market Design programmet är två ramprogram där projekt inom smarta elnät för närvarande genomförs. Inom Smart Grid återfinns tekniska projekt kring smarta nätlösningar, medan man inom Market Design tittar på frågeställningar kring kund- och förbrukarflexibilitet.

Förslag till FoU-insatser kommer till stor del från företagen som via Svensk Energi är delägare till Elforsk, men även från externa samarbetspartner. Förslagen värderas bland annat med stöd av programråd och utvecklas i samråd med tänkbara kunder och genomförare. FoU-insatserna offereras sedan till ägarkretsen, och andra tänkbara intressenter, med en tydlig beskrivning av den för-väntade nyttan. Elforsk är ingen projektutförare utan beställer genomförandet av företag i ägarkretsen, av högskoleinstitutioner, tillverkare eller konsulter.

8.3.2 Knowledge and Innovation Communities - KIC

Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) är en institution inom EU som inrättades 2008. Den bildades för att främja integration mellan forskning, utbildning och innovation, den s.k.

kunskapstriangeln. EIT verkar genom stöd till s.k. Knowledge and Innovation Communities (KIC) med syfte att stärka utbildnings-miljön och därmed öka Europas konkurrenskraft genom tillgång till kompetent personal och ett innovativt forskningsklimat. Dess-utom finns tydliga mål om att verksamheten även ska leda till nya produkter, patent, företag och olika forskningspublikationer.

Initiativet är en långsiktig satsning som sträcker sig in i EU:s nästa budgetperiod. Det finansiella stödet till de KIC som inrättats sker genom EIT, deltagande industripartner, nationella offentliga medel och finansiärer samt universitet och högskolor.

Sverige ha varit framgångsrikt och är med i två av de första tre utvalda KIC-områdena, bägge två med projekt inom smarta elnät.

Det ena, EIT ICT Labs, ska utveckla framtida IKT-lösningar för bl.a. smarta energisystem, men även titta på framtidens städer och transportsystem. Det andra, KIC InnoEnergy, fokuserar på fram-tagande av nya tekniker för ett hållbart energisystem och ett klimat-neutralt Europa, där det svenska kompetensklustret är ansvarigt för de tematiska områdena ”smarta elnät” och ”elektrisk lagring”.

KIC InnoEnergy

KIC InnoEnergy är organisatoriskt indelat i 6 tematiska och geo-grafiska noder, av vilka Stockholm-Mälardalen utgör en nod med tematiskt ansvar för ”Smart European Electricity Grid and Electric Storage”. Huvudparterna i den svenska noden är ABB, Vattenfall, KTH och Uppsala universitet. Ytterligare partner utgörs av Svenska Kraftnät, Power Circle, Fortum, Ericsson, Logica, STRI, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Seabased, Elforsk, Technion, STING, och Nova.

Den svenska noden inom InnoEnergy drivs i bolagsform, med de svenska huvudparterna som ägare. Verksamheten kan indelas i innovationsprojekt, utbildningsprogram och entreprenörskap. Lång-siktigt ska den svenska noden skapa den nya kunskap och teknik som krävs för att utveckla framtidens elsystem.

Innovationsverksamheten i InnoEnergy är indelad i ett antal tematiska program: SMARTPOWER (smarta kraftnätsystem från producent till konsument), INSTINCT (IT-verktyg för smarta elnät), CIPower (styrbara och intelligenta kraftkomponenter), STORAGE (elektrisk energilagring) och MATERIAL (material till smarta elnät). Dessa program är pan-europeiska till sin karaktär p.g.a. engagemang från flera olika organisationer i Europa.

Till den svenska noden har man också knutit ett doktorand-program inom smarta elnät och lagring som ingår i KIC InnoEnergys doktorandskola. Studerande från samtliga sex noder inom området smarta elnät och lagring kan delta i detta program.

Forskningsutbildningen är kopplad till innovationsprojekt, varför samtliga studerande förväntas delta i dessa och doktorandprojekten är utformade för att vara till hjälp i innovationsprojekten.

KIC InnoEnergys verksamhet är nära knuten till SweGRIDS men det ska betonas att InnoEnergy inte finansierar forsknings-verksamhet, utan endast innovations- och kommersialiserings-aktiviteter. Samverkan mellan InnoEnergy och SweGRIDS syftar alltså inte till att skapa ytterligare finansiering för forskningen, utan istället till att underlätta kommersialisering av forskningsresultat.

EIT ICT Labs

Innovationsområdet smarta energisystem berör många aspekter av det framtida smarta elnätet. EIT ICT Labs ska utveckla framtida IKT-lösningar för såväl energisystem som framtidens städer och transportsystem. Verksamheten fokuserar på IKT som den viktigaste möjliggöraren för innovationer inom smarta energisystem och smarta nät och omfattar användarmedverkan, affärsmodeller och IKT-baserad teknisk infrastruktur.

Det europeiska ”Virtual Smart Grid Laboratory“ (EVSGL) är ett nyckelprojekt inom programmet smarta energisystem. Målet är att utveckla ett pan-europeiskt virtuellt laboratorium och skapa en plattform med ett brett applikationsområde vad gäller informations-utbyte och engagemang. Svenska deltagare är KTH, Svenska institutet för datavetenskap (SICS) och Ericsson. Andra europeiska partner inkluderar Imperial College London, TU Delft, TU Berlin, Finska statens tekniska forskningscentral (VTT), det nederländska forskningsinsitutet för matematik och datavetenskap (CWI), det

tyska forskningscentret för artificiell intelligens (DFKI), flera Fraunhofer-institut samt Siemens och Deutsche Telekom.

8.3.3 Research Institutes of Sweden AB – RISE

RISE är statens ägarbolag för ägande och delägande i 18 tekniska industriforskningsinstitut. Det statliga stöd som RISE AB erhåller finansierar i huvudsak strategisk kompetensutveckling vid instituten.

Syftet är att institutsgruppen ska bygga upp strategisk kompetens och vara en attraktiv samarbetspartner till näringslivet i forsknings- och innovationsverksamhet. RISE Research Institutes of Sweden är ett nätverk av forskningsinstitut som i global samverkan med akademi, näringsliv och samhälle, genom forskningsexcellens och innovation syftar till att skapa nytta, tillväxt och konkurrenskraft.

Forskningsinstituten som ingår i RISE är samlade i fyra forsk-ningskoncerner som i sin tur består av flera forskningsinstitut. De fyra forskningskoncernerna är SP Sveriges Tekniska Forsknings-institut, Swedish ICT, Innventia och Swerea. SP och Swedish ICT arbetar inom området smarta elnät och presenteras närmare nedan.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut - SP

SP-koncernen med närmare 1 300 medarbetare har som affärsidé att skapa, använda och förmedla internationellt konkurrenskraftig kompetens för innovation och värdeskapande i näringslivet och för en hållbar samhällsutveckling. Inom SP finns kompetens inom flera områden med direkt anknytning till smarta elnät såsom olika energieffektiviseringstekniker, mätteknik och energisystemanalys.

SP är det enda ”anmälda organet” för elmätare i Sverige som är en förutsättning för att ha verksamhet inom det mätningsdirektiv som finns inom EU och som även påverkar Sverige. Mätnings-direktivet är i första hand inriktat mot de mätare som används för lågspänningskunder (i första hand hushåll). SP har sedan flera år tillbaka varit aktiv inom standardiseringen som bl.a. handlat om smarta mätare.

Inom elkraft/högspänningsområdet har SP en i flera avseenden världsledande verksamhet med deltagande i flera EU-forsknings-projekt t.ex. för att utveckla ny mätteknik för HVDC. Förutom

egna laboratorieresurser har SP utvecklat metoder och resurser för mätningar i fält upp i megavolt-området.

SP arbetar även med forskningsprojekt kring förbrukarflexibilitet där man bl.a. undersöker hushållens energianvändning, byggnaders möjligheter och betydelse samt lagring av energi. Vidare arbetar SP med analys av alternativ marknadsutformning för att möjliggöra nya affärsmodeller i relation till användarflexibilitet.

SP bedriver också forskning inom IKT-området med beröring till smarta nät. Detta gäller särskilt trådlös kommunikation och programvaru- och informationssäkerhet med en breddning mot det angränsande området smarta hem, inte minst avseende människa-teknik interaktion och tvärfunktionell funktionalitet.

Swedish ICT

Swedish ICT har fyra dotterbolag; Acreo, SICS, Interactive Institute och Viktoria. Swedish ICT samlar de svenska forskningsinstituten inom IKT-området samt framställer, förädlar och förmedlar forsk-ning för effektivare och kommersialiserad teknik.

SICS Swedish ICT

SICS Swedish ICT är en obunden forskningsorganisation med 90 kvalificerade forskare inom ett brett spektrum av områden, t.ex. fram-tidens internet-teknologier, storskaliga nätverksbaserade applika-tioner, optimeringsteknologi och mobila tjänster.

Forskningen genomförs i nära samarbete med industrin och det internationella forskningssamhället. SICS Swedish ICT medverkar också till den högre utbildningen av tekniker och forskare inom området datavetenskap genom att doktorander kan genomföra sin forskarutbildning på SICS Swedish ICT.

Forskningen fokuserar för närvarande främst på följande områden:

 Datornät, plattformar, metoder, datorkommunikation, distri-buerade system

 Transport, logistik, industriella tillämpningar, intelligenta system

 Design, tjänster, människa-datorinteraktion.

Interactive Institute Swedish ICT

Interactive Institute Swedish ICT är ett experimentellt IT-forsk-ningsinstitut som utmanar traditionella perspektiv och tankesätt genom att kombinera konst, design och ny teknik i forsknings-projekt och strategiska initiativ i samarbete med partner från akademi och näringsliv.

8.3.4 STRI

STRI är en oberoende teknikkonsult som har ett ackrediterat hög-spänningslaboratorium beläget i Ludvika. STRI är involverat i flera FoU-aktiviteter och standardiseringsarbete relaterade till smarta elnät, framför allt på högspänningssidan. Förutom testanläggningar för högspänningsprov har STRI en s.k. Micro Grid FUD (Forsk-ning Utveckling Demonstration) anlägg(Forsk-ning under uppbyggnad för att testa olika tillämpningar för smarta elnät tillsammans med förnybar elproduktion, elbilar samt energilagring.

Kunderna omfattar förutom svenska nätföretag, elproducenter, industrier och myndigheter även internationella företag från leverantörssidan.