• No results found

4 Resultat och analys

5.3 Fortsatt forskning

Vår studie har bidragit med en liten del i att förstå hur barn och pedagoger tänker kring lek och lärande. Undersökningen är dock begränsad i det avseende att vi bara kunde genomföra undersökningen på en förskola på grund av den tid och omfång som fanns till förfogande för examensarbetet. Vi vill föreslå fortsatt forskning inom detta område och har under studiens gång fått upp tänkbara ingångar för fördjupning. Exempel på fortsatt forskning skulle kunna vara att göra denna studie i en bredare utsträckning och göra undersökningen på flera förskolor för att kunna få fram eventuella skillnader i empirin och resultatet. En fördjupning skulle kunna vara att även inkludera

vårdnadshavarnas tankar om deras barns lek och lärande i förskolan och/eller att låta vårdnadshavarna göra samma intervju hemma med sina barn och se om empirin skulle skilja sig från det vi fått in då barnen eventuellt vågar uttrycka sig mer ingående när de är hemma i trygg miljö.

Referenslista

Benn, Siv (2003). Att upptäcka barns lärandeprocess. I: Johansson, Eva & Pramling Samuelsson, Ingrid (red.) Förskolan – barns första skola! Lund: Studentlitteratur.

Björklund, Elisabeth & Elm, Annika (2003) De är bara å leta efter maskar. I: Johansson, Eva & Pramling Samuelsson, Ingrid (red.) Förskolan – barns första skola! Lund: Studentlitteratur.

Doverborg, Elisabet & Pramling Samuelsson, Ingrid (2012). Att förstå barns tankar: Kommunikationens betydelse. Stockholm: Liber

Ekelund, Gabriella (2009). Barnet och leken. Sveriges Utbildningsradio.

Gärdenfors, Peter (2009). Lek ur ett evolutionärt och kognitivt perspektiv. I: Mikael Jensen & Åsa Harvard (red.) Leka för att lära. Lund: Studentlitteratur.

Hjorth, Marie-Louise (1996). Barns tankar om lek : En undersökning av hur barn uppfattar leken i förskolan. Malmö: Graphic Systems.

Hwang, Philip & Nilsson, Björn (2011). Utvecklingspsykologi. Stockholm: Natur och Kultur.

Jensen, Mikael (2011). Den fria tidens lärande. Lund: Studentlitteratur.

Johansson, Bo & Svedner, Per Olov (2010). Examensarbetet i lärarutbildningen – Undersökningsmetoder och språklig utformning (5 uppl.) Uppsala: Kunskapsförlaget. Johansson, Eva & Pramling Samuelsson, Ingrid (2007). Att lära är nästan som att leka – lek och lärande i förskola och skola. Stockholm: Liber.

Knutsdotter Olofsson, Birgitta (2003). I lekens värld. Stockholm: Liber.

Nelson, Anders & Svensson, Krister (2005). Barn och leksaker i lek och lärande. Stockholm: Liber.

Patel, Runa & Davidson, Bo (2011). Forskningsmetodikens grunder. Att planera, genomföra och rapportera en undersökning. Lund: Studentlitteratur.

Pramling Samuelsson, Ingrid & Sheridan, Sonja (2006). Lärandets grogrund: perspektiv och förhållningssätt i förskolans läroplan. Studentlitteratur.

Skolverket (2010). Läroplan för förskolan, Lpfö98 (reviderad 2010). Stockholm: Skolverket. Hämtad 2014-05-18, från

http://www.skolverket.se/publikationer?id=24

Stensmo, Christer (2002). Vetenskapsteori och metod för lärare – en introduktion. Uppsala: Kunskapsförlaget.

Sträng, H. Monica, Persson, Siv (2003). Små barns stigar i omvärlden. Lund: Studentlitteratur AB.

Sutton-Smith, Brian (1997). The Ambiguity of Play. Harvard University Press. Säljö, Roger (2000). Lärande i praktiken: ett sociokulturellt perspektiv. Lund: Studentlitteratur AB.

UNICEF (1989). Barnkonventionen. Hämtad 2014-05-15, från

http://unicef.se/barnkonventionen

samhällsvetenskaplig forskning. HSFR:s etiska kommitté Stockholm Universitet psykologiska institution.

Welén, Therese (2009). Historiska perspektiv på lek. I: Mikael Jensen & Åsa Harvard (red.) Leka för att lära. Lund: Studentlitteratur AB.

Öhman, Margareta (2009). Hissad och dissad - om relationsarbete i förskolan. Stockholm: Liber.

Öhman, Margareta (2012) Lärandet bor i lusten. Pedagogiska Magasinet, 22 februari. Hämtad 2014-05-10, från

Bilaga 1

Hej!

Vi är två studenter från Malmö Högskola som går vår sjätte termin på

förskollärarutbildningen. Under denna termin ska vi skriva vårt examensarbete och ämnet vi valt är lekens betydelse i barnens värld.

Syftet med studien är att undersöka lekens roll och betydelse för barn, barnens uppfattning av/tankar kring lek och lärande samt hur pedagogers engagemang kan berika leken.

Vi skulle vilja samtala (intervjua) med ditt/era barn kring ämnet och kommer att ta hänsyn till vetenskapsrådets forskningsetiska principer. Detta innebär att samtalet (intervjun) är frivilligt för ditt/ert barn att medverka i och barnets namn kommer att avidentifieras för att skydda dess identitet i vårt examensarbete. Vi kommer att

dokumentera intervjun med barnet skriftligt samt med ljudinspelning om barnet tillåter det. Ljudinspelningen kommer enbart vi och vår handledare (lektor Fanny Jonsdottir) ha tillgång till under arbetets gång och när vi är klara med vårt arbete raderas dessa. Resultatet på vårt insamlade material kommer enbart att användas i forskningsändamål. Det slutgiltiga arbetet kommer att vara tillgängligt för er att läsa på förskolan.

Om ni har några frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta oss. Med vänliga hälsningar

Mayra Perez - ********@hotmail.com 076******* Annika Johnsson - ********@gmail.com 076*******

______________________________________________________________________ Ja, det är okej att ni intervjuar/spelar in mitt/vårt barn.

Namn på barn:__________________________________ Underskrift av båda vårdnadshavarna:

_________________________________________________ _________________________________________________

Oss tillhanda senast 7/5-2014 (Lämnas in på er avdelning på förskolan) Tack på förhand!

Bilaga 2

Hej!

Vi är två studenter från Malmö Högskola som går vår sjätte termin på

förskollärarutbildningen. Under denna termin ska vi skriva vårt examensarbete och ämnet vi valt är lekens betydelse i barnens värld.

Syftet med studien är att undersöka lekens roll och betydelse för barn, barns och pedagogers uppfattning av/tankar kring lek och lärande samt hur pedagogers engagemang kan berika leken.

Vi kommer att intervjua några barn på er förskola för att få reda på barns tankar och uppfattning kring lek och lärande men skulle även vilja intervjua er pedagoger. Vi kommer att ta hänsyn till vetenskapsrådets forskningsetiska principer. Detta innebär att samtalet (intervjun) är frivillig för er att medverka i och alla namn kommer att

avidentifieras för att skydda er identitet i vårt examensarbete. Vi kommer att dokumentera intervjun skriftligt samt med ljudinspelning om ni tillåter det.

Ljudinspelningen kommer enbart vi och vår handledare (lektor Fanny Jonsdottir) ha tillgång till under arbetets gång och när vi är klara med vårt arbete raderas dessa. Resultatet på vårt insamlade material kommer enbart att användas i forskningsändamål. Det slutgiltiga arbetet kommer att vara tillgängligt för er att läsa på förskolan.

Om ni har några frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta oss. Med vänliga hälsningar

Mayra Perez – ********@hotmail.com 076******* Annika Johnsson – ********@gmail.com 076******* ______________________________________________________________________

Ja, jag vill delta i studien.

Nej, jag vill INTE delta i studien.

Namn:_________________________________________

Oss tillhanda senast9/5-2014. (Lämnas in på er avdelning på förskolan)

Bilaga 3

Related documents