• No results found

Forumteater som metod

In document Eleven - En resurs? (Page 33-38)

- Forumteater är en bra metod att använda för att arbeta kring olika ämnen

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

Majoriteten av eleverna (53.5 % instämmer helt) ansåg att forumteater är en bra metod för att arbeta kring olika ämnen. Ingen elev har svarat instämmer inte alls i påståendet. Flera elever

påpekar i motiveringen att det är lättare att arbeta kring ett ämne när man får se händelsen framför sig, som i formteatern, än när man t.ex. läser en bok eller pratar om det.

Eleverna skriver att forumteatern ger en bra inblick i hur det kan se ut i verkligheten och att det ger bra tips för hur man kan agera i liknande situationer.

”Ifall man är osäker av sig och inte vet hur man ska hjälpa sin vän i olika situationer så finns här en massa tips.”

”Forumteater är en av de bästa sätten att motverka konflikter i olika situationer.”

Flera elever har även skrivit att forumteater kan vara en bra metod när det gäller arbete kring vissa ämnen, men att den inte passar sig för alla ämnen. En elev skriver att forumteater inte ska användas för ofta då det inte ger samma effekt. Eleverna är positivt inställda till att de kunde stoppa i spelet och försöka förändra situationen. De menar att det är bra att man får prova själv och även att man får se andra agera i situationen.

”Ju mer man övar på något som att t.ex. att säga ifrån desto lättare blir det sen i verkligheten, så detta är ju ett bra sätt att öva.”

Några skriver även att forumteatern inte har samma effekt på t.ex. dem som inte vågar gå upp. Samtliga 5 lärare som var publik till forumteatern instämmer helt i att forumteater är en effektiv metod att använda om man vill väcka engagemang hos elever. Två av lärarnas motiveringar:

”De får både vara åskådare och vara med och påverka, stimulera och även om man inte ställer sig upp, kan man tänka ut egna förändringar ändå.”

”Om ämnet är engagerande för dem så är det ett bra sätt!”

- Forumteatern väckte tankar och funderingar hos mig

Antal svar

Svaren på detta påstående är mer spridda. Det stora flertalet tycker att forumteater väcker tankar och funderingar, mer eller mindre. Det är ingen elev som svarat att de inte instämmer alls.

Lärarna i publiken upplevde att forumteatern väckt tankar och åsikter hos dem.

4 av de 5 lärarna svarade att de instämmer helt i påståendet medan 1 av lärarna ringade in siffran 2.

- Forumteatern påverkade mig mer än vad lektioner vanligtvis gör

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

40 % av eleverna instämmer helt i påståendet. Därefter följer 30 % på siffran 2 och 24 % på siffran 3. Således är det majoriteten som anser att forumteatern påverkade mer eller mindre än vad lektioner vanligtvis gör. Ingen elev har svarat att de inte alls instämmer i påståendet. I analysen av svaren får man ha i beaktande att arbetet med forumteatern kretsade kring ett praktiskt tema, en situation som kan infinna sig i verkligheten. Forumteatern tog således inte upp ett mer teoretiskt faktabaserat ämne. Det gör det svårt att helt jämföra en lektion i ett mer teoretiskt faktabaserat ämne än t.ex. ett mer praktiskt baserat ämne. Dock är det inte att förglömma att alla lärare, oavsett ämne, är skyldiga att väcka frågor och tankar kring den sociala konstruktion vi alla är en del av och hur vi beter oss gentemot varandra. Detta är en fråga som ska ligga inbäddad i skolans verksamhet oavsett kurs eller ämne. En annan aspekt som man även måste ta med i beräkningen är att definitionen på en ”vanlig” lektion kan se väldigt olika ut från person till person. Det jag ville med påståendet var att se om eleverna ansåg sig mer påverkade än de gör av lektioner generellt. Elevernas motiveringar är mer relaterade till om forumteatern var engagerande och roligare än vanliga lektioner. Även här återkommer eleverna till att det är mer engagerande att se teater och att situationen spelas upp

än att prata eller läsa om detsamma. Flera elever anser även att forumteatern blir mer engagerande eftersom de får delta i större utsträckning än i vanliga lektioner. ”Det känns mer, man får se det hända och kunna påverka på ett helt annat sätt.” ”Nu sätter man in sig i situationen mer än vad lektioner hade gett.”

”Det blir mer konkret och lättare att greppa.”

Flera elever relaterar sitt svar till att de på ”vanliga” lektioner är mer halvfokuserade och att forumteatern genom att den var både rolig och engagerande gjorde att de var mer fokuserade. ”Det beror på vilken lektion också. Men eftersom det är personer som spelar upp och då tar man åt sig mer.”

”Der var roligt och man fick vara delaktig. Mycket bättre än vanliga lektioner.” ”Liksom på lektionerna blir det bara massa prat här får man verkligen uppleva det.” ”Jag fick lust att göra nånting för en gång skull.”

Några elever påpekar även att det beror på vilket ämne man jämför med och att de inte kände sig särkilt påverkade.

- Det var positivt att det var elever som var skådespelare istället för vuxna

Antal svar

Instämmer helt Instämmer inte alls

En relativt stor majoritet (67,8 %) har svarat att de instämmer helt i påståendet. Eleverna har både motiverat sina svar med att det handlar om att elever har ett gemensamt språk och därför har lättare för att förstå varandra och lättare kan engagera varandra. Men de har även

motiverat sig med att det handlar om att det är roligt att se varandras kunskaper och att det ger inspiration att själv engagera sig. De beskriver att en vuxen, som inte befinner sig i samma situation som eleverna, inte hade kunnat skapa samma engagemang.

”Det känns ”bekvämare” med jämnåriga.” ”Vuxna förstår inte ungdomar på samma sätt.” ”Det blev mer realistiskt och relevant.”

Flera elever har relaterat sitt svar till att spelet handlade om ungdomar och att det då också passade bättre med ungdomar i rollerna. Der är även elever som svarat att det inte spelar någon roll om det är ungdomar eller vuxna. Även lärarna i publiken var positivt inställda till att det var elever som var skådespelare istället för vuxna. Alla 5 lärare instämde helt i påståendet.

”Jag tror att det var lättare för våra elever att gå upp och bryta teatern när det var jämnåriga som agerade.”

”Skulle nog fungera med skådespelare utifrån, men det är roligare och engagerande när elever engagerar elever!”

Majoriteten av eleverna var även positivt inställda till att det vare en elev som Joker. Hela 56,4 % instämde helt i påståendet. Även lärarna i publiken instämde helt i påståendet. ”Eleverna känner ingen auktoritetskonflikt i och med att han/hon har samma ålder.”

”Är nyttigt för eleven att öva in en sådan roll. "Hur får man publiken att känna sig trygg" roll!”

In document Eleven - En resurs? (Page 33-38)

Related documents