• No results found

Främjande av hälsa och funktionsförmåga

F ö r k l a r i n g : Utgifterna under kapitlet föranleds av omkostnader för regionförvaltningsmyndigheternas ansvars-område för arbetarskyddet, särskilda utgifter för hälsoövervakning, övervakning av smittsamma sjukdomar, anskaffning av vaccin och beredskap för pandemier samt utgifter för hälsofrämjande verksamhet och utbildningen av specialister i företagshälsovård. Främjande av hälsa och funktionsförmåga samt hälsoövervakning genomförs delvis också med an-slag under moment 33.02.03, 33.02.05, 33.03.04 och 33.03.50. Kommunerna är ansvariga för hälsoövervakningsverk-samheten.

Åtgärder som utförs inom regionförvaltningsmyndigheternas ansvarsområde för arbetarskyddet

I enlighet med de strategier som sträcker sig till år 2015 inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde bidrar verksamheten inom regionförvaltningsmyndigheternas ansvarsområde för arbetarskyddet till att arbetsplatserna omfattar de centrala principerna för säkerhetsledning och till att arbetsförhållandena är säkra och hälsosamma. Till följd av detta minskar olycksfallen, sjukfrånvaron och de arbetsrelaterade sjukdomarna. Verksamheten stöder åtgärderna för att öka arbetslivets dragningskraft och främja befolkningens hälsa och funktionsförmåga samt åtgärderna för att ar-betstagarna ska orka i arbetslivet och förlänga den yrkesverksamma tiden.

Utvecklingen av nyckeltal som beskriver löntagarnas arbetsförhållanden

2005 2006 2007 2008 200928)

Olycksfall i arbete och yrkessjukdomar som ersatts 134 300 138 900 142 000 144 000 126 000 Olycksfall på arbetsplatsen som ersatts, per miljon

arbetstimmar, alla branscher 32 33 34 33 30

— byggande 81 82 79 72 70

— industri 45 46 47 46 40

— transport och upplagring 50 49 50 50 45

Dödsfall som inträffat på arbetsplatsen och i

arbets-trafiken 51 47 36 35 32

Dödsfall som inträffat i trafiken mellan hemmet och

arbetsplatsen 31 16 24 16 18

Ersatta yrkessjukdomar 5 420 4 830 4 760 4 210 4 000

28)

Källa: Arbetsolycksfall och yrkessjukdomar, Olycksfallsförsäkringsanstalternas förbund

Effektmål:

Verksamhet på initiativ av myndigheterna

Inom regionförvaltningsmyndigheternas ansvarsområde för arbetarskyddet riktas tillsynen dels till de branscher som är viktigast med tanke på arbetstagarnas hälsa och säkerhet och dels till att säkerställa att kraven i arbetslagstiftningen iakttas. Största delen av verksamheten riktas till områden där man genom tillsyn kan förhindra belastning till följd av arbete och arbetsförhållanden samt avvärja olycksfall.

Verksamheten inom regionförvaltningsmyndigheternas ansvarsområde för arbetarskyddet riktas till prioriterade områ-den och till dessa hör förebyggande av skadlig psykisk och fysisk belastning till följd av arbete, förhindrande av olycksfall i arbetet, hantering av kemikalierisker och tillsyn över de allmänna spelreglerna i arbetslivet. Genom tillsynen påverkas kontrollsystemen så att arbetsplatserna har fungerande praxis för identifiering och bedömning av risker, ge-nomförande av åtgärderna samt övervakning och uppföljning. Tillsynen riktas till arbetsplatser där det bl.a. förekommer hot om våld från kunder/klienter, trakasserier och diskriminering, lyft som utförs manuellt, repetitivt arbete och arbets-olycksfall. På arbetsplatser där tillsyn utövas säkerställs dessutom en fungerande praxis för förebyggande av trakasserier och diskriminering, hanteringen av kemikalierisker och en trygg användning av kemikalier.

Med hjälp av riktad arbetstidskontroll och övervakning av tidsbegränsade arbetsavtal säkerställs att lagstiftningen följs.

Efterlevnaden av arbetslagstiftningen säkerställs genom att utländska arbetstagares rätt att arbeta och deras anställ-ningsvillkor samt användningen av hyrd arbetskraft och visstidsanställningar övervakas. Tillsynen över efterlevnaden av den s.k. lagen om beställarens ansvar fortsätter med iakttagande av den verksamhetspraxis som upprättats. Genom tillsyn som riktas mot produktsäkerheten säkerställs att maskiner, personlig skyddsutrustning och kemikalier uppfyller kraven i lagstiftningen. Effektiv information och samarbete med intressentgrupper stöder tillsynsverksamheten.

Verksamhet på initiativ av kunderna

Den efterfrågan från kunderna som gäller tillsynen över arbetarskyddet ska till alla delar bemötas inom överenskommen tid. Syftet är att den verksamhet som sker på initiativ av kunderna förenhetligas till innehåll och kvalitet inom ansvars-området för arbetarskyddet. För att effektivisera resursanvändningen utvecklas elektroniska tjänster samt informations-förmedling som stöder tillsynen.

Åtgärder för främjande av hälsa och funktionsförmåga

Hälsan främjas och folksjukdomarna minskas genom olika samhällspolitiska åtgärder. Människors eget initiativ att upprätthålla och främja sin hälsa och välfärd stöds genom att man sörjer för att miljön och förhållandena stöder sunda val. Den internationella verksamheten inverkar allt mer på människors hälsa och välfärd samt på levnadsvanor och hälsovanor. Folkhälsoprogrammet Hälsa 2015 och politikprogrammet för hälsofrämjande utgör grunden för den häl-sofrämjande verksamheten.

Hälsoövervakningen (33.70.21) fokuserar särskilt på att effektivisera kvalitetsövervakningen när det gäller hushålls-vatten, utveckla datasystem för miljö- och hälsoskyddet samt genomföra EU:s nya kemikalielagstiftning (REACH-förordningen) och bereda det nationella kemikalieprogrammet.

Målsättning

— Att förebygga och avhjälpa de olägenheter för hälsan som människans livsmiljö orsakar.

— Att trygga realiseringen av de kvalitetskrav gällande miljöhälsa som förutsätts i lagstiftningen, liksom också fungerande, tidsenliga och resultatrika tillsynsförfaranden samt en effektiv styrning av tillsynen.

— Att minska antalet epidemier som föranleds av hushållsvatten.

När det gäller bekämpning av smittsamma sjukdomar och anskaffning av vaccin (33.70.22 och 33.70.20) ligger tyngd-punkterna på utveckling och uppföljning av vaccinationsprogrammet, bekämpande av sjukhusinfektioner, förebyggande

av spridningen av HIV-infektioner, beredskap inför allvarliga epidemier och stärkande av det förebyggande arbete som utförs inom ramen för internationellt samarbete.

Målsättning

— Att uppnå en låg förekomst av sjukdomar som kan förebyggas genom vaccinering, att förbättra influensavacci-neringens täckning bland personer över 65 år och att börja ge pneumokockvaccin till barn i åldern 3—12 månader (t.ex. förekomsten av kikhosta, influensavaccineringens täckning bland personer över 65 år).

— Att förebygga spridningen av smittsamma sjukdomar och utreda epidemier (t.ex. campylobakterier, antal an-mälningar om misstänkt epidemi).

— Att bibehålla Finlands internationellt sett goda situation när det gäller smittsamma sjukdomar (t.ex. tuberkulos, sjukhusinfektioner orsakade av MRSA/resistenta stafylokocker).

— Att utveckla ett system för uppföljning och bekämpning som är kompatibelt med WHO:s och EU:s system och som reagerar snabbt (systemutveckling).

— Att förhindra den kraftiga ökning i behovet av hälsotjänster som föranleds av i synnerhet spridningen av HIV-infektionen (antal nya HIV-fall).

Syftet med beredskapen för pandemier är att utveckla beredskapen inför en eventuell pandemi och den regionala epi-demiologiska verksamheten.

Syftet med den hälsofrämjande verksamheten (33.70.50) är att upprätthålla och förbättra befolkningens hälsa och arbets-och funktionsförmåga, minska riskfaktorerna i livsmiljön arbets-och minska hälsoskillnaderna mellan olika befolkningsgrup-per. Utvecklandet av strukturerna och metoderna för och kvaliteten på det hälsofrämjande arbetet samt effektiviseringen av samarbetet mellan olika aktörer prioriteras. Den hälsofrämjande verksamheten bedrivs effektivast genom omfattande och samtidiga åtgärder som vidtas gemensamt av flera olika aktörer.

De projekt som stöds med anslaget ska stödja genomförandet av folkhälsoprogrammet Hälsa 2015, politikprogrammet för hälsofrämjande, handlingsprogrammet för minskning av hälsoskillnaderna och andra riksomfattande program för hälsofrämjande. Särskilt stöds övergripande projekt som är gemensamma för flera aktörer.

Målsättning

— Att stödja arbetet för rökfrihet bland barn och ungdomar särskilt vid yrkesläroanstalter. Tobaksavvänjningen utvecklas som en del av förebyggandet av sjukdomar och återfall inom hälsovårdsservicesystemet.

— Att förebygga och minska barns, ungdomars och barnfamiljers bruk av alkohol och andra rusmedel. Särskild uppmärksamhet fästs vid att förebygga att ungdomar dricker för att bli fulla och prövar narkotika. Ibruktagandet av miniintervention för storkonsumenter av alkohol effektiviseras inom primärvården.

— Att förbättra befolkningens kosthållning så att ökningen av andelen överviktiga stannar av. Konsumtionen av grönsaker, frukt och bär ökas och hälsosam bespisning främjas. Viktiga målgrupper är barn och unga.

— Att öka både vardagsmotionen och den regelbundna motionen i alla åldersgrupper. Målgruppen är särskilt barn och äldre som rör sig för litet med tanke på sin hälsa.

— Att stödja framkomligheten i miljön och verksamhetsformer som ökar medborgarnas delaktighet och därigenom utvecklingen av ett sunt samhälle.

— Att förebygga särskilt sådana olyckor i hemmen och under fritiden som leder till döden eller till ett stort behov av vård.

— Att stödja barns och ungas psykosociala utveckling och mentala hälsa. När det gäller vuxna är det viktigaste målet att förebygga och minska antalet självmord.

— Att effektivisera den sexuella fostran av unga och integrera sexualrådgivningen som en fast del i social- och hälsovårdstjänsterna.

Anslaget för utbildning av specialister i företagshälsovård (33.70.51) används till ersättning av kostnader som orsakas av utbildningen av specialister i företagshälsovård. Arbetshälsoinstitutet använder medlen till utveckling av den egna

utbildningen och universitetens utbildning samt betalar ersättning för kostnader som föranleds av utbildning av speci-alister i företagshälsovård till serviceproducenter som avses i lagen om privat hälso- och sjukvård samt till de stationer för företagshälsovård som arbetsgivarna svarar för.

Målsättning

— Att säkerställa att de heltidsanställda läkare som arbetar inom företagshälsovården är specialister i företagshäl-sovård i enlighet med förordningen (1484/2001).

— Att trygga det kvantitativa behovet av utbildning som pensioneringen av läkare inom företagshälsovården för-anleder.

— Att höja utbildningsnivån för företagsläkare till att motsvara behoven inom arbetslivet så att företagshälsovårds-åtgärderna stöder arbetstagarnas arbetsmotivation och fortsatta karriär samt tryggar verkställigheten av lagen om företagshälsovård.

Nyckeltal för främjande av hälsa och funktionsförmåga 2008—2011 2008 utfall

2009 utfall

2010 uppskattning

2011 uppskattning

Hälsoövervakning

Epidemier som sprids via vatten

— antal epidemier 4 3 5 5

— insjuknade 114 85 500 500

Bekämpning av smittsamma sjukdomar samt anskaffning av vaccin

Influensavaccineringens täckning bland personer över 65 år, % 45,7 48 52 58

Kikhosta, antal fall 535 511 470 430

Campylobakterier, antal fynd 3 444 4 453 4 300 4 200

Anmälningar om misstänkt epidemi 79 80 80 80

Tuberkulos, antal fall 290 335 340 340

MRSA/resistenta stafylokocker, antal fynd 1 357 1 778 1 700 1 600

HIV, antal rapporterade fall 193 148 150 150

Hälsofrämjande verksamhet

Andel 15—64-åringar som röker dagligen, %

— män 24 22 21 20

— kvinnor 18 16 15 15

Antal döda i alkoholrelaterade sjukdomar och av alkoholförgift-ning

— män 1 674 1 65029) 1 600 1 580

— kvinnor 462 455 450 445

Andel 15—64-åringar som dricker för att bli fulla (över 6 portioner per gång minst en gång i veckan), %

— män 26 24 23 23

— kvinnor 9 7 6 6

Andel överviktiga (BMI 25 eller över) av 15—64-åringar, %

— män 56 58 54 53

— kvinnor 44 42 41 41

Andel 75—84-åringar som kan röra sig ute ensamma, %

— män 82 83 83 84

29)Uppskattning

— kvinnor 73 74 75 76 Olyckor i hemmet och på fritiden, antal döda

— män 1 318 1 300 1 280 1 270

— kvinnor 763 750 740 730

Självmord

— män 801 790 780 770

— kvinnor 232 225 220 215

Aborter hos 15—24-åriga kvinnor/1 000 kvinnor 15,2 15,0 14,8 14,6

Klamydiasmitta hos 15—24-åringar 9 086 9 000 9 800 9 700

Utbildning av specialister i företagshälsovård

Antal specialistexamina på området för företagshälsovård 56 48 50 50

01. Omkostnader för regionförvaltningsmyndigheter-nas ansvarsområde för arbetarskyddet (reservationsan-slag 2 år)

Under momentet beviljas ett nettoanslag på 24 980 000 euro.

Anslaget får också användas till betalning av utgifter för inspektion av finländska fartyg i utlandet och för åtgärder enligt 15 och 20 § i lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen (44/2006).

F ö r k l a r i n g : Social- och hälsovårdsministeriet har preliminärt uppställt följande resultatmål för

regionför-valtningsmyndigheternas ansvarsområde för arbetarskyd-det för 2011. Resultatmålen för varje ansvarsområde fastställs i det resultatavtal som ingås mellan ministeriet och regionförvaltningsmyndigheternas ansvarsområde för arbetarskyddet.

Verksamhetens resultat

Myndighetstillsynens effektivitet förbättras genom att antalet kontroller på arbetsplatserna ökas med 50 % fram till år 2011. Fördelningen och användningen av resurser inom prioritetsområdena följs upp. Verksamhetssätten ef-fektiviseras för att åtgärdernas produktivitet ska förbättras.

För arbetsplatsinspektionerna uppställs följande mål:

Inspektioner på initiativ av myndigheterna (arbetsplatsinspektioner) 2006

(utgångsnivå)

2008 utfall

2009 mål

2010 mål

2011 mål

Sammanlagt 12 600 14 200 15 800 17 300 18 900

Totala kostnader och årsverken inom arbetarskyddets regionförvaltning

2009 bokslut 2010 mål 2011 mål

Resultatområde 1 000 € %-andel årsv. 1 000 € %-andel årsv. 1 000 € %-andel årsv.

Verksamhet på initiativ av

myndig-heterna 17 094 60 268 13 065 60 277 15 238 60 278

Verksamhet på initiativ av

kunder-na 5 698 20 89 4 284 20 93 4 996 20 91

Förvaltnings- och stödåtgärder 5 698 20 89 4 069 20 86 4 746 20 87

Sammanlagt 28 490 100 446 21 418 100 456 24 980 100 456

Funktionell effektivitet

Inom regionförvaltningsmyndigheternas ansvarsområ-de för arbetarskydansvarsområ-det planeras resursanvändningen och riktas resurserna effektivt med beaktande av effekterna av verksamheten.

Målet för den avgiftsbelagda verksamheten är att avgif-terna för offentligrättsliga prestationer ska motsvara total-kostnaderna och att kvalitetsnivån på prestationerna är ändamålsenlig. Målet för den företagsekonomiska pro-duktionen av prestationer är total lönsamhet.

Produktion och kvalitetsledning

Inom regionförvaltningsmyndigheternas ansvarsområ-de för arbetarskydansvarsområ-det bedrivs nära samarbete med arbets-platserna, arbetsmarknadsorganisationerna och andra in-tressentgrupper. Den sakkunskap som finns vid arbetshälsoinstitutet och andra sakkunniginstanser utnytt-jas smidigt som stöd för tillsynsverksamheten inom re-gionförvaltningsmyndigheternas ansvarsområde för arbe-tarskyddet.

Metoderna för att planera och rikta in verksamheten inom regionförvaltningsmyndigheternas ansvarsområde för arbetarskyddet utvecklas och man följer upp hur de

fungerar. Verksamhetens kvalitet och produktivitet för-bättras, tillsynsmetoderna utvecklas och utvärderingen av verksamhetens olika delområden fortsätter.

Hantering och utveckling av mänskliga resurser Genom utvecklingsplaner för personalen stärks kun-nandet så att det motsvarar kraven inom tillsynsverksam-heten. I samband med regionförvaltningsreformen säker-ställs en ändamålsenlig placering av kunnandet och personalresurserna i landet. Personalens beredskap till för-ändring stöds och arbetshälsan upprätthålls som en del av hanteringen av personalresurserna.

Utgifter för och inkomster av verksamheten (1 000 euro)

2009

Bruttoutgifter 28 563 21 578 25 126

Bruttoinkomster 139 160 146

Nettoutgifter 28 424 21 418 24 980

Poster som överförs

— överförts från föregående år 6 046

— överförts till följande år 6 112

Under åren 2009 och 2010 har det för projektet Valtimo - ett projekt för att reformera datasystemen inom arbetar-skyddstillsynen - beviljats sammanlagt 1 000 000 euro i överföring från anslagen för främjande av produktivitets-projekt och IT-produktivitets-projekt. År 2011 föreslås 300 000 euro för projektet i överföring från moment 28.70.20.

Ändringar som beaktats vid dimensioneringen av anslaget (1 000 euro)

Lönejusteringar 248

Återföring av bortfallet av engångsnatur

gällan-de FPA-avgiften 96

Valtimo - reform av datasystemen inom arbe-tarskyddstillsynen

— överföring från moment 28.70.20

(engå-ngsutgift) 300

— bortfall av tillägg som beviljats för år 2010

(engångsutgift) -500

Anslagsöverföring till regionförvaltningsver-kens informationsförvaltningsenhet till moment

28.40.01 -372

Omfördelning 3 800

Övriga ändringar sammanlagt -10

Sammanlagt 3 562

2011 budget 24 980 000

2010 III tilläggsb. 161 000

2010 budget 21 418 000

2009 bokslut 28 490 000

20. Anskaffning av vaccin (reservationsanslag 3 år) Under momentet beviljas 25 390 000 euro.

Anslaget får användas

1) till betalning av utgifter och ersättningar för anskaff-ning och vidarebefordran av vaccin som med stöd av 25 § i lagen om smittsamma sjukdomar (583/1986) tillhanda-hålls gratis och används vid vaccineringstillfällen samt för användningsföreskrifter på finska och svenska, för obli-gatorisk upplagring, för systemet för vaccindistribution och till betalning av andra utgifter och ersättningar för ge-nomförandet av det allmänna vaccineringsprogrammet

2) till betalning av medlemsavgiften i Finska andelsla-get för ersättning av läkemedelsskador och till betalning av de utgifter som konkurrensutsättningen av anskaffning av vaccin ger upphov till

3) till betalning av de utgifter som anskaffning och vidarebefordran av vaccin för förmedling ger upphov till.

F ö r k l a r i n g : Anskaffningen av vaccin och genomfö-randet av vaccineringsprogrammet uppskattas föranleda utgifter på sammanlagt 25 390 000 euro. Summan har uppskattats enligt framtida beställningar. Uppskattningen har utökats med anskaffningskostnaderna för det pneumo-kockkonjugatvaccin som inkluderats i vaccinationspro-grammet, till fullt belopp. En del av anslaget används också till obligatorisk upplagring av det nya vaccinet. I anslaget ingår en årlig reservationsavgift för pandemivac-cin som uppskattas vara 500 000 euro. Det har beräknats att 530 500 euro används för distribution av vacciner samt övrig anskaffning, försörjning och förmedling av vacciner.

Avsikten är att beslut om anskaffning av vaccin och kon-kurrensutsättningen i anslutning därtill förs över från In-stitutet för hälsa och välfärd till social- och hälsovårdsmi-nisteriet.

Övriga utgifter för förmedling av vaccin har antecknats under moment 33.03.04. Inkomsterna av försäljning och förmedling av vaccin har antecknats under moment 12.33.03.

Ändringar som beaktats vid dimensioneringen av anslaget (1 000 euro)

Tillägg för pneumokockkonjugatvaccinet 3 500 Höjning av den årliga reservationsavgiften för

pandemivaccin 170

Ändringar i priserna vid anskaffning av vaccin 350 Ändringar i antalet åldersgrupper som omfattas

av vaccinationsprogrammen 500

Nivåförändring -1 670

Sammanlagt 2 850

2011 budget 25 390 000

2010 budget 22 540 000

2009 bokslut 16 610 000

21. Hälsoövervakning (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas 1 000 000 euro.

Anslaget får användas till betalning av utgifter för den hälsoövervakning som förutsätts i hälsoskyddslagen (763/1994), gentekniklagen (377/1995), kemikalielagen (744/1989) och strålskyddslagen (592/1991), för forsk-ning kring hälsoövervakforsk-ningen och för vidareutbildforsk-ning och fortbildning av personalen. Anslaget får användas till avlönande av personal motsvarande högst ett årsverke samt för betalning av andra utgifter på grund av detta.

2011 budget 1 000 000

2010 budget 1 000 000

2009 bokslut 930 000

22. Övervakning av smittsamma sjukdomar (reserva-tionsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 1 360 000 euro.

Anslaget får användas

1) till betalning av utgifter för förebyggande av och in-formation om smittsamma sjukdomar enligt lagen om smittsamma sjukdomar (583/1986), för utredning och upp-följning av oväntade epidemier samt för internationellt samarbete som dessa förutsätter

2) till betalning av statsunderstöd enligt prövning som beviljas för ovannämnda ändamål.

Anslaget får också användas till avlönande av personal motsvarande högst ett årsverke samt till betalning av andra omkostnader för social- och hälsovårdsministeriet.

2011 budget 1 360 000

2010 budget 1 360 000

2009 bokslut 1 360 000

50. Hälsofrämjande verksamhet (reservationsanslag 2 år)

Under momentet beviljas 5 200 000 euro.

Anslaget får användas för utgifter enligt 1 § i lagen om anslag för hälsofrämjande (333/2009).

Av anslaget kan organisationer, stiftelser, kommuner och andra aktörer beviljas statsunderstöd. Anslaget kan också användas när avtal om projekt för hälsofrämjande ingås med statliga inrättningar. Anslaget får även använ-das till betalning av utgifter för administrering av anslaget.

F ö r k l a r i n g : Vid dimensioneringen av anslaget har som tillägg beaktats 1 100 000 euro till följd av en nivå-förändring.

2011 budget 5 200 000

2010 budget 4 100 000

2009 bokslut 9 300 000

51. Statlig ersättning för kostnaderna för utbildning av specialister i företagshälsovård (reservationsanslag 3 år)

Under momentet beviljas 2 900 000 euro.

Anslaget får med stöd av 3 a § i lagen om arbetshäl-soinstitutets verksamhet och finansiering (159/1978) an-vändas till ersättning av kostnader som orsakas av utbildningen av specialister i företagshälsovård.

F ö r k l a r i n g : Till Arbetshälsoinstitutet betalas ersätt-ning av statsmedel för kostnader som föranleds av utbild-ningen av läkare som specialiserar sig på företagshälso-vård. Arbetshälsoinstitutet använder medlen till utveckling av den egna utbildningen och universitetens utbildning samt betalar ersättning för kostnader som för-anleds av utbildning av specialister i företagshälsovård till serviceproducenter som avses i lagen om privat hälso- och sjukvård (152/1990) samt till de stationer för företagshäl-sovård som arbetsgivarna svarar för.

Målet är att trygga det kvantitativa behovet av utbild-ning som pensioneringen av läkare inom företagshälso-vården föranleder och höja utbildningsnivån för företags-hälsovårdsläkare till att motsvara behoven inom arbetslivet så att företagshälsovårdsåtgärderna stöder ar-betstagarnas arbetsmotivation och fortsatta karriär samt tryggar verkställigheten av lagen om företagshälsovård.

De resurser som riktats till kostnaderna för utbildningen av specialister i företagshälsovård har lett till en tydlig ök-ning av antalet examina sedan 2005. Det har också varit möjligt att utveckla innehållet i utbildningen av specialis-ter i företagshälsovård.

Vid dimensioneringen av anslaget har som tillägg be-aktats 200 000 euro på grund av att behovskalkylen har ändrats.

2011 budget 2 900 000

2010 budget 2 700 000

2009 bokslut 2 700 000

52. Statsunderstöd för verksamheten vid UKK-instituut-ti (fast anslag)

Under momentet beviljas 1 100 000 euro.

Anslaget får användas till beviljande av understöd för verksamheten vid UKK-instituutti.

F ö r k l a r i n g : I samband med budgetpropostionen överlämnar regeringen till riksdagen en proposition med förslag till en lag om statsunderstöd som ska betalas till stiftelsen Urho Kekkosen Kuntoinstituuttisäätiö (UKK-instituutti). UKK-instituutti är en både nationellt och in-ternationellt erkänd expert i fråga om hälsomotion och institutet har fått en allt större betydelse som stöd för ak-törerna inom social- och hälsovårdsministeriets förvalt-ningsområde på grund av övervikten hos befolkningen och den brist på motion som ligger bakom.

Institutet har tidigare fått allmänt understöd för sin verk-samhet av penningautomatmedlen.

2011 budget 1 100 000