• No results found

TANUMS KOMMUN 2017-2019

2 Framtid Flyktingmottagande

2.1 Utgångspunkter

Kommunens flyktingverksamhet består av två huvudområden, dels det traditionella flyktingmottagandet som avser mottagande av vuxna och familjer som beviljats uppehållstillstånd, dels mottagande av

ensamkommande asylsökande barn.

60

5

2.2 Överenskommelse med Migrationsverket

Från och med mars 2016 finns endast en överenskommelse med Migrationsverket. Överenskommelsen innebär att kommunen ska tillhandahålla platser för ensamkommande barn med för närvarande 80 asylplatser för ensamkommande ungdomar i åldern 14-17 år, samt att ha ytterligare 18 platser för ensamkommande ungdomar som beviljats permanent uppehållstillstånd. Hittills har det varit pojkar som tagits emot.

Under 2016 kommer också ensamkommande flickor tas emot.

2.1 Prognos över mottagande

Migrationsverkets prognoser präglas av stor osäkerhet. Hur många flyktingar som kommer till Sverige påverkas av en mängd olika faktorer, såsom inhemska politiska beslut, gränshinder, vad som avtalas inom EU med de flyktingar som redan finns i Europa, samt vilka flyktingströmmar som framledes kommer till Europa.

Den nya lagen om flyktingmottagning från 1 mars 2016 innebär att de nyanlända vuxna och familjer som kommer till Sverige och beviljas uppehållstillstånd, fr.o.m. mars 2016, kommer att fördelas i huvudsak proportionellt mellan alla Sveriges kommuner.

Utöver detta får hänsyn tas till mottagandet av ensamkommande

asylsökande barn. I början av 2016 hade sammanlagt 65 asylsökande barn tagits emot, varav de flesta kom under hösten 2015. Denna siffra kan ligga kvar på ungefär samma nivå hela 2016 eller öka beroende på när och om dessa barn beviljas uppehållstillstånd och tillströmningen av nya

asylsökande barn.

Prognosen över mottagande är osäker. Migrationsverkets prognos är att mellan 22 000 och 45 000 personer kommer att söka asyl i Sverige under 2017. Antagandet för ensamkommande asylsökande barn är 2 400 under 2017 och 2 900 under 2018. Antalet ansökningar från anhöriga till personer som beviljats asyl bedöms bli färre än tidigare. Målet för Migrationsverket är att i princip alla som sökte asyl 2015 och 2016 och som ännu inte fått beslut i sina ärenden ska få det i år.

Under 2017 ska Tanum ta emot 59 personer med uppehållstillstånd enligt bosättningslagen. Det uppskattade antalet av personer som på egen hand flyttar till Tanums kommun (EBO:s) uppgår till ca 40 individer.

2.2 Prognos över behov av bostäder

Prognosen över behovet av bostäder präglas av stor osäkerhet. Över hälften av alla nyanlända med uppehållstillstånd som finns på Migrationsverkets boenden är ensamstående, vilket leder till att behovet av små lägenheter kommer att öka. Aktuell behovsbedömning framgår av bilaga 1.

61

6

Det finns behov av ett stort antal bostäder de närmsta åren. Ungefär hälften av de som kommer till Tanum utifrån bosättningslagen bedöms vara ensam-hushåll, varför behovet av små bostäder är stort. En del av bostadsbehovet kan förhoppningsvis tillgodoses genom omändring av boende för ensam-kommande barn som är under avveckling. Cirka 30 % av bostadsbehovet bedöms kunna tillgodoses av privata hyresvärdar, vilket innebär att merparten av behovet behöver tillgodoses av det kommunala bostads-bolaget.

För 2017 bedöms det totala behovet av bostäder vara 15 mindre lägenheter.

För 2018 och 2019 bedöms det totala behovet vara 30 lägenheter per år, även här är det främst små lägenheter som efterfrågas. Inom

ensam-kommandeverksamheten styrs boendeformen om, från ungdomsboenden till eget boende i stödboende eller träningslägenhet.

2.3 Asylsökande vuxna/familjer

Migrationsverket ansvar för mottagandet av asylsökande vuxna och barnfamiljer. Det vanliga att Migrationsverket tecknar avtal med enskilda fastighetsägare för att på så sätt tillskapa asylboenden ute i kommunerna.

Kommunen har ett ansvar för att erbjuda förskola och skola till asylsökande barn på boenden.

Eftersom det för närvarande tar lång tid för asylsökande att få besked om uppehållstillstånd och därför kan komma att stanna i kommunen under lång tid, ökar behovet att ge olika insatser även för denna grupp. Det är framför allt frivilliga krafter som engagerar sig i de asylsökande, men det finns ett växande behov att kommunen engagerar sig i aktiviteter även för denna grupp. Asylsökande barnfamiljers besök på kommunens familjecentral ökar exempelvis och rent allmänt kan man se att det finns behov av någon form av möteslokal där olika aktiviteter kan bedrivas.

Migrationsverket ansvarar för mottagandet av asylsökande vuxna och barnfamiljer. De flesta asylsökande bor på Migrationsverkets förläggningar och behovet att teckna avtal med enskilda fastighetsägare ute i kommunerna har minskat. Antalet asylsökande som kommer till Tanums kommun har dock inte upphört helt. Ett växande antal asylsökande ordnar med eget boende i Tanums kommun. Kommunen har ett ansvar för att erbjuda förskola och skola till asylsökande barn i den egna kommunen.

2.4 Ensamkommande asylsökande barn

Kommunen har ett särskilt ansvar för ensamkommande asylsökande barn.

Kommunens socialtjänst utreder barnets behov och beslutar om insatser och placering. Socialtjänsten ansvarar för barnens dagliga omsorg samt för att ge fortsatta insatser under barnets uppväxt samt för barnets integration.

Ansvaret kan kvarstå till ungdomen fyller 21 år. I socialtjänstens uppdrag ingår vidare att se till att barnet får skolundervisning samt att en förmyndare utses. Kommunen ansvarar för barnets skolgång.

62

7

Kommunen har ett särskilt ansvar för ensamkommande asylsökande barn.

Socialtjänsten utreder barnets behov, beslutar om insatser samt ansvarar för den dagliga omsorgen samt barnets integration. Om barnen fått uppehålls-tillstånd har socialtjänsten ansvar upp till 21 års ålder om det finns stöd-behov. Socialtjänsten ska se till att barnet får skolundervisning samt att en förmyndare utses. Antalet ensamkommande barn till Sverige har minskat markant från 2015 och tillströmningen till Tanum är nästintill obefintlig.

2.7 Aktuellt mottagande i Tanum

Det aktuella flyktingmottagandet i Tanum redovisas i bilaga 2.

2.5 Samverkande aktörer

Intern och extern samverkan är nyckelfaktorer för ett framgångsrikt

flyktingmottagande integrationsarbete. Samverkan sker främst med följande aktörer:

Intern samverkan

 Omsorgsförvaltningen MOU-verksamheten Flyktingverksamheten

 Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsverksamheten Arbetsmarknadsenheten

 Överförmyndaren

 Kommunstyrelsens förvaltning Kommunkansliet

Räddningstjänsten

 Tekniska förvaltningen

Faststighetsavdelningen

 Tanums Bostäder AB Extern samverkan

 Migrationsverket

 Arbetsförmedlingen

 Primärvården

 Förenings-/kulturliv, kyrkan och ideella krafter

 Kommunalförbundet Fyrbodal

 Näringslivet

2.7 Arbetsförmedlingens ansvar

Arbetsförmedlingen ansvarar för att det upprättas en etableringsplan för varje nyanländ som omfattas av etableringsreformen. Aktiviteter ska oftast bedrivas på heltid och ska minst innehålla svenskundervisning för

invandrare (SFI) och samhällsorientering med samhällsförberedande

insatser. Etableringsplanen kan omfatta högst 24 månader från upprättandet.

63

8

2.8 Migrationsverkets ansvar

Migrationsverkets uppdrag är bland annat att pröva ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, söka skydd eller få svenskt medborgarskap. Migrationsverket betalar ut statlig ersättning till

kommunerna för att täcka kostnader för asylsökande ensamkommande barn eller vuxna/barnfamiljer som beviljats uppehållstillstånd.

Migrationsverket tar löpande fram prognoser för det nationella mottagningsbehovet.

När det gäller ensamkommande barn arbetar Migrationsverket bland annat med åldersbedömningar och att efterforska barnets familjemedlemmar under asyltiden.

Migrationsverkets uppdrag är bland annat att pröva ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, söka skydd eller få svenskt medborgarskap. Migrationsverket betalar ut statlig ersättning till kommunerna för att täcka vissa kostnader. Migrationsverket tar fram prognoser för det nationella mottagningsbehovet och arbetar med åldersbedömningar av ensamkommande och att efterforska barnets familjemedlemmar.

2.11 Kommunens ansvar

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver. Under etableringsperioden på 24

månader, då olika insatser pågår, är den nyanlände aktuell hos kommunens flyktingmottagning där olika stödinsatser kan ges.

Stödinsatser kan även ges av socialtjänsten, exempelvis i form av

kompletterande försörjningsstöd i de fall etableringsersättningen inte ger en skälig levnadsnivå. Efter etableringsperioden övergår ansvaret till

socialtjänsten om personen inte är självförsörjande och personen tilldelas fortsättningsvis handläggare på ordinarie Arbetsförmedling.

Omsorgsnämndens ansvarsområde

Omsorgsnämnden är ansvarig för kommunens flyktingverksamhet. Det innebär bland annat ansvar för

 Mottagande av vuxna/barnfamiljer med uppehållstillstånd.

 Utredning, stöd samt ordna boende till ensamkommande barn.

 Samhällsorientering under första året i första hand på modersmålet

 Initiering av samverkansärenden.

 Försörjning och andra insatser för de som inte har rätt till etableringsplan p g a nedsatt prestationsförmåga.

 Praktiskt stöd vid planerad bosättning.

 Visst försörjningsstöd.

 Att övrig kommunal verksamhet och service kommer nyanlända till del.

Barn- och utbildningsnämnden ansvarsområde

64

9

 Kartläggning av migranters kunskapsnivåer.

 Skola, förskoleverksamhet, barnomsorg.

 Undervisning i SFI, vuxenutbildning.

 Uppmärksamma och initiera utredning av inlärningssvårigheter.

 Kultur- och fritidsverksamhet.

Kommunstyrelsens ansvarsområde

 Övergripande samordning av kommunal verksamhet

 Säkerhet och trygghet

 Räddningstjänst

Tekniska nämndens ansvarsområde

 Lokalförsörjning

Överförmyndarens ansvarsområde

 Utse gode man för ensamkommande barn

Kommunens främsta uppgift enligt handlingsplanen är att i samverkan med medaktörer målmedvetet arbeta för att de nya invånarna integreras i

kommunen samt att de ges möjlighet att försörja sig genom arbete.

Kommunstyrelsen har samordningsansvaret för handlingsplanen.

Omsorgsnämnden ansvarar för mottagande och integration. Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för utbildning, inklusive SFI, samt

arbetsmarknadsåtgärder och praktiksamordning. Tanums Bostäder AB har uppdraget att tillhandahålla lägenheter och samarbetar omsorgsnämnden kring behovet. Överförmyndaren svarar för att gode män till

ensamkommande barn utses.

Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver. Under etableringsperioden på 24

månader, då olika insatser pågår, är den nyanlände aktuell hos kommunens flykting- och integrationsenhet där olika stödinsatser kan ges. Stödinsatser kan även ges av den ordinarie socialtjänsten. Efter etableringsperioden övergår ansvaret från Arbetsförmedlingen till socialtjänsten om personen inte är självförsörjande.

65

10

Related documents