• No results found

Fronttillägg och extra fronttillägg

Fronttillägg betalas till män och kvinnor bosatta i Finland som innehar

frontmannatecken eller

fronttjänsttecken för kvinnor eller

fronttecken eller

veterantecken.

Ansökningstiden för alla dessa tecken gick ut 31.12.1994.

Fronttillägg ges även minröjare som har intyg från Krigsarkivet över att de delta-git i minröjningsuppgifter åren 1945–1952. Ansökningstiden för intyget gick ut 31.12.2004. En veteran som är bosatt utomlands kan också få fronttillägg om han eller hon har något av ovan nämnda tecken eller minröjarintyg.

Inkomster och egendom minskar inte fronttillägget. Det är skattefritt och betalas samtidigt som den övriga folkpensionen eller på samma dagar som folkpensionen, även om pensionstagaren inte skulle få någon annan pension från FPA (se Bilagan).

Extra fronttillägg betalas åt de pensionstagare som får fronttillägg och folkpension.

Extra fronttillägg utbetalas inte åt minröjare.

Lagen om frontmannapension 28.1.1977/119, förordningen om frontmannapension 18.3.1977/271, lagen om betalning av fronttillägg utomlands 25.11.1988/988 och förordningen om betalning av fronttillägg utomlands 10.3.1989/241

Familjepension

De lagstadgade familjepensionerna tryggar änkans och barnens utkomst då maken eller barnets förälder eller vårdnadshavare dör. Familjepensionerna är efterlevande-pension och barnefterlevande-pension.

Familjepensioner på basis av flera olika lagar

I Finland finns två kompletterande lagstadgade familjepensionssystem

familjepension som sköts av FPA

familjepension enligt arbetspensionssystemet, vilken baserar sig på förmåns-låtarens* intjänade arbets- eller företagarpension.

Du kan samtidigt få familjepension både från FPA och den pensionsanstalt som sköter arbetspensionerna. Du kan ansöka om alla familjepensioner via FPA. Information om arbetspensionssystemets familjepensioner får du antingen från förmånslåtarens arbetspensionsanstalt, på webbplatsen www.arbetspension.fi. eller från Pensions-skyddscentralen www.etk.fi.

Den efterlevande och barnen kan även få familje- eller försörjningspension från olycksfalls- och trafikförsäkringen. Närmare information om dessa pensioner fås på försäkringsbolagens och Statskontorets webbsidor (www.valtiokonttori.fi) samt i broschyrer.

Efterlevande make och barn kan också få en engångsersättning från en gruppliv-försäkring om förmånslåtaren var i arbetslivet när han eller hon avled. Närmare in-formation får du från förmånslåtarens arbetsplats eller Lantbruksföretagarnas pen-sionsanstalt www.lpa.fi.

Om förmånslåtaren under sin levnad har arbetat i ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz eller ett sådant land med vilket Finland ingått ett avtal om social trygghet kan den efterlevande maken och barnen även ha rätt till familjepension från det land där förmånslåtaren arbetat. Du kan ansöka om familjepension från utlandet på samma blankett som du ansöker om finländsk pension med.

Vem får familjepension från FPA?

Du kan få FPA:s familjepension om du omfattas av den sociala tryggheten i Finland*

och du är en änka eller änkling under 65 år eller ett barn under 18 år, vars förälder eller vårdnadshavare har dött. Ett barn som studerar kan få barnpension tills han eller hon fyller 21 år.

För att en efterlevande make eller ett barn ska få familjepension krävs att

förmånslåtaren* ska ha bott i Finland i minst tre år efter att han eller hon har fyllt 16 år

den efterlevande ska ha bott i Finland minst tre år efter att han eller hon har fyllt 16 år och före makens död och ha flyttat tillbaka till Finland inom ett Familjepension

år från makens död

barnet ska ha bott i Finland vid sin förälders eller vårdnadshavares död el-ler ha flyttat till Finland inom ett år från förälderns elel-ler vårdnadshavarens död.

Om den som ansöker om familjepension eller förmånslåtaren* har bott utomlands informerar FPA om hur detta inverkar på familjepensionen.

Efterlevandepension från FPA

FPA betalar familjepension till änkor och änklingar under 65 år efter makens eller makans död. Efterlevandepensionen är en del av familjepensionen och kan efter be-gynnelsepensionen innehålla en fortsättningspension.

En förutsättning för efterlevandepension är att du har varit gift med din partner eller att ni har registrerat ert partnerskap. Du kan inte få efterlevandepension från FPA efter att din sambo dött, men förmånslåtarens* barn kan få barnpension (se s. 74).

Om du och förmånslåtaren inte har eller har haft gemensamma barn kan du få ef-terlevandepension endast om

du hade fyllt 50 år vid förmånslåtarens död

du var under 50 år när äktenskapet ingicks och din make var under 65 år och

ert äktenskap har varat i minst 5 år.

Begynnelsepension kan du få i sex månader efter din makes död. Dina övriga inkom-ster eller pensioner påverkar inte begynnelsepensionens belopp. Begynnelsepensio-nen kan vara mindre om din make har bott eller arbetat utomlands. För beloppen, se Bilagan.

Pensionen börjar från början av månaden efter makens död, och den betalas i 6 må-nader eller till slutet av den månad då du fyller 65 år. Om du gifter om dig innan du har fyllt 50 år upphör din begynnelsepension.

Du kan inte få begynnelsepensionen samtidigt som du får någon av följande förmå-ner som FPA betalar

sjukpension

arbetslöshetspension

förtida ålderspension eller

någon motsvarande pension från utlandet.

FPA betalar dock dig den del av begynnelsepensionen som överstiger folkpensio-nen.

Efter begynnelsepensionen kan du få fortsättningspension, som består av ett grund-belopp och ett inkomstrelaterat kompletteringsgrund-belopp (se Bilagan). Om du har hand

om ditt eget eller din döda makes barn under 18 år är fortsättningspensionen minst lika stor som grundbeloppet. Utöver grundbeloppet kan du beroende på dina in-komster få en kompletteringsdel och bostadsbidrag. Om maken har bott eller arbetat utomlands kan detta innebär att grundbeloppet och kompletteringsbeloppet minskas.

Om du inte har hand om barn under 18 år kan du ha rätt till fortsättningspensionens kompletteringsdel och bostadsbidrag, men inte till grundbeloppet.

Om du gifter om dig innan du har fyllt 50 år, betalar FPA ut en engångsersättning till ett belopp som motsvarar grund- och kompletteringsbeloppet för 3 års tid. En förutsättning är att du har hunnit få efterlevandepension under minst ett år.

På fortsättningspensionens kompletteringsbelopp inverkar nästan alla dina inkomster.

Arbetsinkomster, utkomstskydd för arbetslösa, sjukdagpenning och stöd för hemvård av barn beaktas till 60 %. Som företagar- och lantbruksföretagarinkomst beaktas den arbetsinkomst som fastställs i lagen om pension för företagare och lagen om pension för lantbruksföretagare. Från inkomsterna avdras inte skatter. Däremot avdras räntor på bostadslån.

Förmögenhet påverkar inte fortsättningspensionens kompletteringsbelopp.

Du kan förutom FPA:s familjepension få stöd för dina boendekostnader om dina in-komster är små. En efterlevande pensionstagare som bor ensam kan få bostadsbidrag för pensionstagare (se s. 74).

Om du bor tillsammans med dina barn kan du välja om du ansöker om bostadsbi-drag för pensionstagare eller allmänt bostadsbibostadsbi-drag (se s. 47). Bibostadsbi-draget betalas obe-roende om du bor i hyres- eller ägarbostad.

Barnpension från FPA

Då ett barns mamma eller pappa dör betalar FPA och den döda förälderns arbets-pensionsanstalt barnpension till dess att barnet fyller 18 år. FPA kan fortsätta utbe-talningen av barnpension till 21 års ålder om barnet studerar på heltid. Däremot betalar FPA inte barnpension till en ung människa som får sjukpension enligt folk-pensionslagen.

Ett barn kan också få pension efter sina styvföräldrar eller sin fosterfar eller foster-mor.

Barnpensionen omfattar alltid ett grundbelopp (se Bilagan). Om bägge föräldrarna har avlidit betalar FPA ut två grundbelopp.

Ett barn under 18 år kan förutom grundbeloppet få ett kompletteringsbelopp, som påverkas av barnets övriga familjepensioner.

Familjepension

Folkpensionslagen 568/2007 (tidigare familjepensionslagen 17.1.1969/38 och familjepensionsförordningen 4.7.1969/449). Familjepension kan också betalas med stöd av EU-förordning 1408/71.

Garantipension

Garantipensionen är en pension som FPA betalar ut och som tryggar en skä-lig minimiutkomst för en pensionstagare som bor i Finland (se s. 64). Du kan få garantipension om alla dina pensioner från Finland och utomland tillsam-mans blir under minimipensionsnivån. Vanligtvis utbetalas garantipensionen till de pensionärer som får folkpension till fullt belopp och som har föga liten arbetspension.

Garantipension kan utbetalas om

du har fyllt 62 år och får ålderspension eller förtida ålderspension

du får sjukpension enligt folkpensionslagen eller invalidpension enligt arbetspensionslagen eller annan motsvarande full sjukpension på grund-val av ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande

du får fortlöpande olycksfallspension, livränta, sjukpension eller sådan ersättning för inkomstbortfall som betalas när ett år har förflutit från en trafikskada och vilka enligt den lagstadgade olycksfallsförsäkringen, lagen om olycksfall i militärtjänst, trafikförsäkringslagstiftningen eller lagen om skada ådragen i militärtjänst beviljas på grundval av full ar-betsoförmåga

du får arbetslöshetspension

du får avträdelsestöd enligt lagen om stöd för upphörande med att be-driva jordbruk eller lagen om avträdelsestöd för lantbruksföretagare (avträdelsestöd).

Rätt till garantipension har också en invandrare

som har fyllt 65 år, eller

som har fyllt 16 år och som är arbetsoförmögen enligt folkpensionsla-gen. Om du är rörelsehindrad eller blind kan du inte få garantipension.

En förutsättning är också att sökanden visar att han sökt alla de pensioner och motsvarande ersättningar från Finland och utlandet som han är berättigad till.

Garantipension betalas inte om du endast har deltidspension, partiell sjukpen-sion eller familjepensjukpen-sion.

Om du bor stadigvarande utomlands får du inte garantipension. Pensionen kan utbetalas till en person som vistas tillfälligt utomlands.

Belopp

På garantipensionens belopp inverkar alla övriga pensioner från Finland och från utlandet. De avdras från garantipensionen till 100 %. Till pensioner räknas också efterlevandepensioner och olycksfallspensioner. I lagen om garantipension finns en förteckning över de pensioner som minskar garantipensionen. Belopp och exempel, se Bilagan.

Förvärvsinkomst, kapitalinkomst och egendom minskar inte garantipensionen.

Vårdbidrag för pensionstagare, bostadsbidrag och barntillägg för pensionstagare minskar inte på beloppet.

Om du i förtid går i pension innan du fyller 65 och får ålderspension minskar garantipensionen med samma procent som förtida folkpension. Minskningen beror alltså inte på i vilken ålder garantipension börjar betalas ut. Läs mer www.

fpa.fi/garantipension.

Lag om garantipension 20.8.2010/703

Bostadsbidrag för pensionstagare