• No results found

Bilaga till ersättningsbestämmelserna

2. ge kornmunstyrelsen i uppdrag att utforma den nya sidan

Sammanfattning

Michael Karlsson har väckt medborgarförslag om en ny välkomstsida får Vimmerby kornmuns webbplats. I fårslaget skriver han att startsidan bör bli mer välkomnande till destinationen Vimmerby. Michael tycker att det på startsidan ska finnas länkar till sidorna:

• Besöka oss (bo, se och gör)

• Flytta hit (leva och bo)

• Shoppingsugen (butiker, öppettider mm)

• Kornmuninformation

Michael nämner i sitt fårslag att det vore perfekt med någon interaktiv figur som lotsar på sidan (ex. Astrid Lindgrens Världs poliser på www.alv.se).

Ärendet

Medborgarförslaget om en ny välkomstsida for Vimmerby kommuns webb-plats remitterades från kornmunfullmäktige till kornmunstyrelsen

2014-12-08. Vid kommunstyrelsens sammanträde 2015-01-13 remitterades ärendet till administrativa avdelningen får yttrande.

Bedömning och förslag

Administrativa avdelningen ställer sig positiv till fårslaget som helt ligger i linje med att skapa en sammanhållen bild av Vimmerby kommun. Den webbplats kommunen har idag är låst av några få mallar och därfår går det inte att bygga om nuvarande fårstasida till en mer välkomnande stalisida utan stöne ingrepp och stötTe budget.

Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum 18(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

Flera kommuner har idag en stmisida som ger besökaren valmöjlighet redan från start att hitta det hen söker, bland annat Kalmar och Kiruna kommuner.

Kiruna kommun har flera bilder som rullar på startsidan och som gör sidan mer levande medan Kalmar valt en enkel struktur. Administrativa avdel-ningen förespråkar en liknande lösning som Kiruna kommun och på den lyfta fram sådant som gör Vimmerby unikt; som Astrid Lindgren, Pippi Långstrump, naturen och staden. Kommunikatören tycker däremot inte att vi ska ha någon interaktiv figur på webbsidan.

Finansiering

Det företag som idag underhåller Vimmerby kommuns webbplats har gett en uppskattad tidsåtgång på cirka 20-25 timmar får implementeringen. Den nya startsidan finansieras inom ramen får administrativa avdelningens budget 2015.

Förslag till beslut

Kommunikatör Petra Genfors föreslår kommunstyrelsen att föreslå kom-munfullmäktige bifalla medborgarförslaget och ge kommunstyrelsen i upp-drag att utforma nya sidan.

Peter Högberg (S) yrkar bifall till förslaget.

Beslutsunderlag

Medborgarförslag inlämnat av Michael Karlsson, Id. 46271.

Kommunfullmäktiges beslut 2014-12-08, KF§ 214.

Kommunstyrelsen beslut 2015-01-13, KS § 21.

Tjänsteskrivelse av kommunikatör Petra Genfors, Id 47302.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum 19(29)

2015-04-07

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna Barnbokslut 2014 får Vimmerby kommun.

Ärendet

Vimmerby kommun arbetar sedan flera år med intentionerna i FN :s barn-konvention. I december 2009 antog kommunfullmäktige en barnkonvent-ionspolicy som ligger till grund får arbetet. I policyn står bland annat att

"samtliga nämnder i Vimmerby skall ta ställning till hur Barnkonventionen ska fårverkligas i den egna verksamheten ... " Ett sätt att fårverkliga Barn-konventionen är att arbeta med Barnbilaga till budgeten. Här beskrivs vilka resurser som går till barn och unga i kommunen.

Innehållet i Barnbilagan visar hur man planerar att använda resurserna mer än hur den ekonomiska fårdelningen ser ut. Resurser utnyttjas ofta bättre i samverkan med andra. Här används begreppet barn och unga. Som barn räk-nas pojkar och flickor upp till 18 år. Som grund får frågeställningarna i Barnbilagan finns LUPP 2012 (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken).

Uppföljningen av Barnbilagan får 2014 sammanställs i ett Barnbokslut där nämndemas respektive svar presenteras.

Vid dagens sammanträde föreligger Barnbokslut 2014 får Vimmerby kom-mun som sammanställts av kultur- och fritidsfårvaltningen.

Beslutsunderlag

Barnbokslut 2014 sammanställt av kultur- och fritidsfårvaltningen, Id 47352.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum 20(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

KS § 149 Dnr 2015/138 Kod 14

Projektansökan Stärkt lokal attraktionskraft

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen beslutar att ge näringslivsenheten i uppdrag att arbeta vi-dare med projektansökan och inge den till Tillväxtverket

Ärendet

Tillväxtverket har fått i uppdrag av Regeringen att under 2015-2018 fordela 15 miljoner kronor till kommuner som vill utveckla ett systematiskt och långsiktigt arbete for stärkt attraktionskraft. Medlen ska finansiera proces-serna for att utveckla just systematiken i arbetet. De faktiska insatser som ska stärka attraktionskraften bör finansieras inom ramen for kommunernas ordinarie verksamhet. Analys, följeforskning och resultatspridning ingår som centrala delar i projekten och programmet som helhet. Projektansökan ska vara inlämnad senast 15 april.

Näringslivsenheten har tittat närmare på hur Vimmerby kommun skulle kunna utvecklas med hjälp av dessa projektmedel och har inriktat sig på ett koncept som främst socialt skulle stärka samhörigheten mellan invånare, nä-ringsliv, foreningsliv och Vimmerby kommun. På sikt skulle detta arbete även gynna besökarna då attityd och forhållningssätt forändras i och med att insikten om hur viktigt det är med samverkan ökar. Näringslivsenheten for-slår följande utformning av projektet grovt beskrivet:

Syfte

Syftet med projektet är att skapa forutsättningar for ett systematiskt och långsiktigt arbete får att stärka den lokala attraktionskraften for invånare, nä-ringsliv, fåreningsliv och besökare.

Mål

Målet med projektet är att stärka samhörigheten och forbättra samarbetet mellan invånare, företagare, föreningar och Vimmerby kommun får att skapa en starkare vi-känsla och stolthet över att få leva och verka i Vim-merby kommun. Vår kommun behöver en starkare sammanhållning där alla pmier drar åt samma håll for att kunna utvecklas vidare. Vi har fårutsätt-ningarna med ett kraftfullt näringsliv med en växande besöksnäring,

engage-Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

sidm-sammanträdesdatum 21 (29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

rade invånare, driftiga föreningar och en kommunal organisation i utveck-ling men saknar den sammankopplande länken for att bli ännu starkare till-sammans. Vimmerby kommun behöver all samverkan vi kan åstadkomma for att utvecklas och stå oss starka i den allt hårdare konkurrensen. Vi är i behov av kunskapsunderlag, handlingsplaner samt utveckling av metoder och arbetsformer- med ett annat ord en SLUS - sociallokal utvecklings-strategi, för att stärka attraktionskraften.

Arbetssätt

Näringslivsenheten tänker sig att projektet ska ledas av en projektledare på 75 procents tjänst i nära samarbete med en extern processledare på upp-skattningsvis 25 procent tid av heltid. Dessa ska inventera nuläget, utveckla metoder och arbetssätt som ska resultera i en sociallokal utvecklingsplan.

Allt arbete ska ske i dialog med invånare, näringsliv, föreningar och kom-mun och med stöd av RUSEN, Vimmerby komkom-muns visioner och övergri-pande mål, Översiktsplanen, Vimmerby kommuns turismstrategi, projekt Vackra Vimmerby, handelsutvecklingsprojektet och kunskaperna från HDU-projektet Vimmerby med omnejd.

I projektet finns även en styrgrupp- presidiet, kommunchef och represen-tant från Regionforbundet - samt ett advisory board där de mest lämpade personerna när det gäller utvecklingsfrågor ingår representerande invånare, näringsliv, föreningar och kommun.

Resultat

Nya nätverk och samverkansallianser har etablerats som kommer att ha stor betydelse for Vimmerby kommuns framtid. Handlingsplan och arbets-metoder for ett hållbart långsiktigt arbete for att stärka den lokala attrakt-ionskraften har processats fram till en SLUS ( sociallokal utvecklingsstra-tegi) som är starkt forankrad i alla led, även inom den kommunala förvalt-ningen. Vimmerby kommun har tagit ut riktningen for ett enat samverkande socialt utvecklingsarbete.

Tid

Projektet löper över två år, 2016-2017, med slutrapportering mars 2018.

Ekonomi

Tillväxtverket ger max 50 procents stöd i projektet. De kommer även att göra en rimlighetsbedömning av våra angivna kostnader kopplat till pro-jektets genomförande och forväntade resultat. Projektet kan bland annat stödja lönekostnad for egen personal, köpa av tjänst, lokalkostnader och re-sekostnader. Näringslivsenheten tänker sig kommunal medfinansiering via lön for egen personal.

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum 22(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

Kommunerna spelar en nyckelroll for att utveckla attraktionskraften men det regionala sammanhanget är centralt. En välfungerande samverkan med den regionalt utvecklingsansvariga aktören blir därfor avgörande. Näringslivsen-heten kommer att undersöka möjligNäringslivsen-heten till samarbete med och medfinan-siering av Regionforbundet i Kalmar län. Näringslivsenheten kommer även efterforska privat finansiering, exempelvis från Sparbanksstiftelsen.

Budget

Projekttid 2016-2017

Projektledare 75 procent under två år

Ekonomi/administration 15 procent under två år Extern processledare

Inventering av nuläge, utveckling av metoder och arbetssätt for en kommande SLUS Föreläsningar/utbildningar/konferenser Lokalhyror

studiebesök, kunskapsinhämtning, omvärldsanalys Projektmöten fyra stycken per år x 2

Information/medialriktade aktiviteter

Mötesarvode advisory board grundat på totalt åtta möten och åtta deltagare

Forskningsrapporter/ studier

Kostnad for delrapporter samt slutrapporter Kompetensutvecklingsinsatser

Förslag till beslut

720

400:-Näringslivsenheten föreslår kommunstyrelsen besluta att ge näringslivsen-heten i uppdrag att arbeta vidare med projektansökan och inge den till Till-växtverket

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse av näringslivsutvecklare Carina Östh, Id 47319.

Sändlista

N ärings l i vs enheten

l

Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum 23(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

KS § 150 Dnr 2015/33 Kod 253

Skrivelse om Vimmerby trafikövningsplats med anledning av försäljning av fastigheten Vimmerby 3:256

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen fåreslår kommunfullmäktige besluta att

l. medverka till att dialogen mellan Astrid Lindgrens värld, Vimmerby kommun och Vimmerby Trafikssko la, Tomas Monell, fortsätter så att tidschemat får verksamhetens avslutning på Vimmerby Trafikövnings-plats blir rimlig och acceptabel får Vimmerby Trafiksskola, Tomas Mo-nell,

2. uppdra åt Samhällsbyggnadsfårvaltningen att fåreslå Trafikverket alter-nativa lokaler får genomfårande av körkortsprov

3. kommunen ska medverka till att en ny plats får fortsatt halkbaneverk-samhet blir möjlig i dialog med Vimmerby Trafikskola.

Ajournering

Sammanträdet ajourneras under denna beslutspunkt mellan klockan 15: l O och 15:12.

Ärendet

Sedan 1977 har Vimmerby Trafikövningsplats med halkbana funnits i Vimmerby. När kommunens egen verksamhet upphörde har trafikövnings-platsen varit uthyrd till Vimmerby Trafikskola, Tomas Monell.

Astrid Lindgrens värld har framfort önskemål om att får framtiden säkra be-hovet av markreserv. Med anledning av detta har kommunen beslutat att får-sälja Trafikövningsplatsen, fastigheten Vimmerby 3:256 till Astrid Lind-grens värld. Detta innebär att verksamheten på Trafikövningsplatsen kom-mer att upphöra och kommunen har delgivit Vimkom-merby Trafikskola, Tomas Monell, en uppsägning att i framtiden ej kunna nyttja Trafikövningsplatsen får sin verksamhet, vilket Tomas Moneli accepterat skriftligen.

l \(()I INN I l

Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum 24(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

Vimmerby Trafikskola, Tomas Monell, har översänt en skrivelse till samt-liga ledamöter i Vimmerby kornmunfullmäktige där han påtalar Trafik-övningsplatsen stora betydelse får Vimmerby kornmun och arrgränsade kommuner. Cirka 3 500 personer besöker platsen årligen och erhåller ut-bildning inom olika trafikverksamhetsområden.

Moneli anser att l O månader från uppsägningen till avflyttningen är alldeles får kort tid att flytta och etablera trafikverksamhet på en ny plats.

I befintliga lokaler på.Trafikövningsplatsen finns också Trafikverkets verk-samhet inrymd i samband med körkortsprov.

Under tiden sedan Astrid Lindgrens Värld framfört önskemål om att får-värva fastigheten Vimmerby 3:256 har en dialog pågått mellan fåreträdare får både Astrid Lindgrens värld och Vimmerby kommun samt Tomas Mo-nell, får att komma fram till en acceptabel framtida lösning får Vimmerby Trafikskolas verksamhet. Denna dialog måste fortsätta.

Ärendet diskuteras.

Lars Johansson (V) vill tillägga att kommunen ska medverka till att en ny plats får fortsatt halkbaneverksamhet blir möjlig i dialog med Vimmerby Trafikskola.

Magnus Gustafsson (M) ställer frågan om man får peka ut en specifik intres-sent när det gäller att hitta en ny plats får verksamheten.

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsavdelningen föreslår kommunstyrelsen besluta att i sin tur föreslå kommunfullmäktige besluta att

l. medverka till att dialogen mellan Astrid Lindgrens värld, Vimmerby kornmun och Vimmerby Trafiksskola, Tomas Monell, fortsätter så att tidschemat får verksamhetens avslutning på Vimmerby Trafikövnings-plats blir rimlig och acceptabel får Vimmerby Trafiksskola, Tomas Mo-nell.

2. uppdra åt Samhällsbyggnadsförvaltningen att föreslå Trafikverket alter-nativa lokaler får genomfårande av körkortsprov.

Oppositionen yrkar bifall till samhällsbyggnadsavdelningens fårslagmed till-läggsyrkandet att kommunen ska medverka till att en ny plats får fortsatt halkbaneverksamhet blir möjlig i dialog med Vimmerby Trafikskola.

Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum 25(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

Beslutsgång

Två förslag föreligger. Ordföranden ställer först frågan om kommunstyrel-sen bifaller samhällsbyggnadsavdelningens förslag och finner att kommun-styrelsen bifaller detta. Därefter ställer han frågan om kommunkommun-styrelsen bi-faller oppositionens tilläggsyrkande och finner att kommunstyrelsen bibi-faller det också.

Beslutsunderlag

Skrivelse från Tomas Monell, Vimmerby Trafikskola, Id 47039.

Tjänsteskrivelse av samhällsbyggnadschef Miklos Hathazi, Id 47363.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum 26(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

KS § 151 Dnr 2015/161 Kod 040

Stämmoombud och instruktion till ombud vid årsstämma år 2015 i Vimmerby Turistbyrå AB

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen beslutar att återremittera ärendet till ekonomiavdelning-en.

Ärendet

Vid dagens sammanträde foreligger instruktion till ombud vid årsstämma år 2015 i Vimmerby Turistbyrå AB. Föreligger även forslag att utse kommun-fullmäktiges ordforande Lennart Nygren med Tomas Peterson alternativt Marcus Jonmyren som ersättare att såsom ombud foreträda ägaren vid års-stämma i Vimmerby Turistbyrå AB.

Ärendet diskuteras.

Peter Högberg (S) ställer frågan om bolaget kan anta kommunens ersätt-ningsregler.

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen fareslår att kommunfullmäktige beslutar att

l. utse kommunfullmäktiges ordforande Lennart Nygren med Tomas Peter-son alternativt Marcus Jonmyren som ersättare att såsom ombud foreträda Vimmerby kommun vid årsstämma i Vimmerby Turistbyrå AB

2. instruera stämmaombudet att rösa på årsstämman år 2015 i Vimmerby Turistbyrå AB enligt bilaga 2.

Peter Högberg (S) fareslår att ärendetåtenemitteras till ekonomiavdelningen for klargörande av frågan om bolaget kan anta kommunens ersättningsregler.

Beslutsgång

Två fårslag föreligger. Ordfåranden ställer fOrslagen mot varandra och fin-ner att kommunstyrelsen beslut ar att åtenemittera ärendet.

Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum 27(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

Beslutsunderlag

Kommunfullmäktiges beslut 2015-02-23, KF§ 42.

Bestämmelser om ersättning till styrelseledamöter i av Vimmerby kommun ägda bolag, Id 46622.

Tjänsteskrivelse av ekonomichefMattias Karlsson, Id 47434.

Sändlista

Ekonomiavdelningen

Utdragsbestyi·kning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr.

Sammanträdesdatum 28(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

Protokolljusterare

KS § 152 Dnr 201511

Meddelanden 2015

Kommunstyrelsens beslut

Följande meddelanden läggs till handlingarna:

Dnr 2015/107 Id 47177

Överenskommelse Krissamverkan Kalmar län från och med 2015-01-01, be-skriver på vilka grunder och nivåer samverkan och samordning ska ske vid en krishändelse i Kalmar län, nu undertecknad av samtliga aktörer.

Dnr 2015/65 Id 47218 Protokoll FÖSAM 2015-03-17.

Dnr 201511 Id 47246

Rapport från ITSAM Arkiv: Arkivinspektion for barn- och utbildnings-nämnden, central elevhälsa, genomförd 2015-02-23.

Dnr 20151127 Id 47280

Protokoll från Länsstyrelsen i Östergötland: Inspektion enligt 20 § förmyn-derskapsforordningen (1995:379) av överformyndarnämnden i Vimmerby kommun, genomförd 2014-11-26.

Dnr 2014/214 Id 47322

Protokollsutdrag från barn- och utbildningsnämnden 2015-03-25, BUN § 32: Val av ledamöter till Tillgänglighetsrådet från barn- och utbildnings-nämnden for mandatperioden 2015-2018. Ann-Cathrine Weckfors (KD) ut-ses som ledamot och Anette Eriksson (S) utut-ses som ersättare.

Utdragsbestyrkning

l Vimmerby kommun

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum 29(29)

2015-04-07 Kommunstyrelsen

KS § 153 Dnr 2015/3

Protokolljusterare

Kommunchefen informerar

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen får information. Ärendet leder inte till något beslut.

Ärendet

Kommunchef Carolina Leijonram informerar om pågående arbete inom kommunstyrelseförvaltningen.

Utdragsbestyrkning

Related documents