• No results found

Generella riktlinjer och åtgärder

• Genom zonering och kanalisering av besökarna balanseras tillgänglig- görande och bevarande till den mängd och typ av nyttjande som området tål, utan att det uppkommer oacceptabla störningar eller slitage på natur- typer, arter och kulturmiljöer samt upplevelser.

• Genom kanalisering med hjälp av ett ledsystem leds besökare:

o till områden och platser med intressanta upplevelser av national parken, och

o från känsliga områden där de kan orsaka oacceptabla störningar eller slitage.

• Åtgärder för besökare anpassas vid behov för att säkerställa att målsätt- ningar nås och den mängd och typ av nyttjande besökarna står för, kan styras och anpassas till det som området kan tåla, utan att det uppkommer oacceptabla störningar eller slitage på naturtyper, växt- och djurliv, kultur- värden eller upplevelser. Vid planering och genomförande av förändringar av leder och anläggningar för besökare ska samråd ske med berörda intressenter.

• För att erbjuda besökarna berikande upplevelser av Gotska Sandön ska det finnas en uppdaterad natur- och kulturvägledningsplan som bidrar till att olika typer av besökare (med avseende på ålder, kön, etnicitet och funktionsnedsättning m.m.) får berikande upplevelser av sevärd natur och kultur med hjälp av information som förmedlas via skyltar, broschyrer, web, guidningar, m.m.

• Förvaltningen av nationalparken ska genomsyras av ett kvalitetstänkande. Anordningar och anläggningar ska vara enkla men hållbart utförda. Bästa miljöval av material ska så långt det är möjligt användas. Anordningarna ska följa riktlinjerna för Sveriges nationalparker.

• Samtliga byggnader och anordningar ska vara i bra skick och underhållas kontinuerligt för att dess funktion ska behållas samt för att de ska bibehålla sina kulturhistoriska och ekonomiska värden, samt värden för besökarnas upplevelser av nationalparken.

• Information ska vara uppdaterad och finnas på flera språk. Språket ska vara lättförståeligt, pedagogiskt och tillgängligt.

B3.2 Tillgänglighet

De flesta av Gotska Sandöns besökare kommer idag med turbåten från Fårösund och Nynäshamn. Båda utgångshamnarna kan nås med kollektiva färdmedel. Själva överresan till Gotska Sandön tar 2–3 timmar från Fårösund och 3–4 timmar från Nynäshamn. Restiden är beroende av väder, våghöjd och vind. Om turbåten körs upp på stranden, vilket den oftast gör, går i- och urlastning relativt smidigt. Vid läktring kan det ta längre tid. Besökare från privata båtar som ankrar upp utanför Sandön tar sig iland själva, ofta med jollar. På grund av öns utsatta läge och de geologiska förutsättningarna finns idag inga andra möjligheter att gå iland. Någon hamn går inte att bygga och temporära bryggor eller liknande fungerar inte i det utsatta läget.

En av Naturvårdsverkets målsättningar med Sveriges nationalparker är att inom ramen för bevarandet av naturvärden underlätta för allmänheten att besöka nationalparken. Det är därför viktigt med en god tillgänglighet för alla typer av besökare, såväl gamla som unga och personer med olika grad eller typ av funktionsnedsättning. Genom att använda sig av de riktlinjer som finns för nationalparksidentiteten vad gäller information, ledmarkering, vägvisning m.m. ökar tillgängligheten för de flesta människor som besöker Gotska Sandön. Rastplatser, TC och annan service kan erbjudas på lämpliga avstånd i nationalparken för att underlätta för besökaren. Genom att erbjuda möjlighet till boende på andra områden på ön kan fler ta del av platser som kanske inte kan nås via dagsturer från Lägerplatsen.

Tillgängligheten för människor med olika typer av funktionsnedsättningar är dock i flera fall begränsad på Gotska Sandön. Det gäller framför allt personer med nedsatt rörelseförmåga. Dels på grund av båttransporten och osäkerheten var någonstans man ska gå iland, dels på grund av svårigheter med att hård- göra stigar och vägar. För människor med nedsatt syn kan det också vara svårt att ensam ta del av Gotska Sandöns natur- och kulturvärden. Idag finns inga ledstråk som är anpassade till detta. Det är därför viktigt att besökare redan innan informeras om Gotska Sandöns speciella förutsättningar vad gäller tillgänglighet.

Även om det i dagsläget är svårt att med olika typer av tillgänglighets- åtgärder öka möjligheten för människor med vissa typer av funktionsnedsätt-

rullstolar eller andra tekniska hjälpmedel kan komma att möjliggöra besök i nationalparken för målgrupper som idag kan ha svårt att förflytta sig på ön. Förvaltningen kan på vissa platser öka tillgängligheten genom anordningar men på grund av naturliga och ekonomiska förutsättningar kan detta enbart ske i begränsad omfattning. Byggande av mer omfattande anordningar, exempelvis ramper, anpassade TC m.m. bör därför ske i zon III och enbart omfatta området närmast Lägerplatsen. För att tydliggöra öns speciella för- utsättningar vad gäller tillgänglighet bör tydlig information finnas tillgänglig så att var och en kan bedöma sina möjligheter att besöka ön utifrån sin egen fysiska förmåga.

B3.2.1 MÅL OCH RIKTLINJER/AKTIVITETER

Det ska finnas tydlig information om öns speciella förutsättningar vad gäller tillgänglighet. Informationen ska man kunna ta del av redan innan man kommer till nationalparken och den ska finns tillgänglig på flera språk.

Tillgänglighetsåtgärder görs framför allt inom zon III. Åtgärder genom- förs utifrån rådande omständigheter i form av ekonomi, platsernas förhållan- den och anordningens konstruktion.

B3.3 Entréer/Informationsplatser

B3.3.1 NYNÄSHAMN/FÅRÖSUND

I anslutning till turbåtens angöringsplatser finns större informationsskyltar om nationalparken samt alla Sveriges nationalparker. I anslutning till skyltarna finns också folderställ med information.