• No results found

3.3.2 ​Organisationsmedlemmarnas upplevelser kring förändring

4. Metod och material

4.4 Genomförande

Följande avsnitt presenterar metodernas utförande och hur processen har gått till. Detta genom att mer detaljerat förklara arbetsprocessen och vad som diskuterats för att få fram det slutgiltiga resultatet.

4.4.1 ​Fokusgrupp

I fokusgruppsdiskussionen 17/10-16 var det fyra anställda på huvudkontoret som hade möjlighet att närvara. Syftet med metoden var främst att ta reda på hur företaget kommunicerar vid organisationsförändringar, dessutom för att se hur de anställda på huvudkontoret ser på den interna kommunikationen. Utifrån detta var det möjligt att identifiera möjliga forskningsfrågor och ämnesområden, vilket var behjälpligt vid utformandet av frågor till enkätundersökningen som både förankrades i vår akademiska aspekt och Drivmedelsföretagets sätt att beskriva verkligheten.

Inför fokusgruppen utformades frågor till enkäten som grundade sig i de områden som var av intresse att undersöka. Specifika teman förbereddes även för diskussionen, angående organisationsförändringen och den interna kommunikationen kring detta. Enkäten bearbetades och det diskuterades bl.a. hur många grader det skulle vara på skalorna, om fler alternativ än ​ja och ​nej skulle läggas till, eller om fler alternativ skulle förekomma på flervalsfrågorna (se bilaga 1). Valet att inte inkludera svarsalternativ som ​övrigt eller ​vet ej

,

och att ha en 6-gradig skala utan ett alternativ mittemellan, gjordes för att respondenten skulle ge ett tydligt svar och få framföra sin åsikt. De anställda på huvudkontorets egen syn på företagets interna kommunikation var även ett diskussionsämne, detsamma gäller vad de känner att de kunnat göra annorlunda under förändringsprocessen och vad de anser kan förbättras vid framtida förändringar inom företaget.

4.4.2 ​Enkät

Genom att utforma enkätfrågor som var anpassade efter frågeställningarna har vi tillsammans med anställda på Drivemedelsföretagets huvudkontor diskuterat enkäten. För att inte frågorna skulle bli ledande på något sätt har dessa diskuterats och omformulerats flera gånger, även tillsammans med handledare från universitetet. Företaget sände ut formuläret via sitt interna program för enkätutformning. Innan enkäten sändes ut undersöktes formuläret och några sista ändringar gjordes. Anställda på stationerna är vana vid att använda det interna programmet och programmet fungerar i de webbläsare som finns på stationerna. En anställd på företagets huvudkontor la in frågorna i det interna enkätprogrammet som därefter godkändes av oss. Enkäten skickades till stationsmailen, säljchefen och lades upp på intranätet tillsammans med en inledningstext (se bilaga 1). För att besvara enkäten skulle respondenten ha arbetat innan, under och efter konceptförändringen. Enkäten var öppen i två veckor, den skickades ut måndag 7/11-16 och stängdes måndag 21/11-16. Detta för att två helger skulle inkluderas så de som kanske bara arbetar varannan helg på stationen skulle ha möjlighet att besvara enkäten. En påminnelse skickades ut till stationerna efter att halva tiden hade passerat och efter två veckor stängdes enkäten och all data skickades i en excelfil via E-mail till oss. Utifrån de 119 svar som inkom skedde det ​ett

​ bortfall, vilket resulterade i 118 slutgiltiga

respondenter. Enkäten inkluderade inte frågor om ålder eller kön då dessa inte har någon betydelse för undersökningens resultat. Det gör det dessutom svårare att koppla svaren till en specifik anställd.

4.5 Representativitet

Alla stationer som genomgått förändringen inom tidsperioden som presenterades i inledningen (1.6) fick enkäten skickad till sig. Respondenterna fick ange stationsnummer för att det skulle kunna urskiljas inom vilket distrikt de arbetar. Tabellen nedan visar hur många som svarade från varje distrikt samt vilket ungefärligt område detta distrikt omfattar.

Tabell 1 - Representativitet bland olika regioner

Som tabellen visar så varierar antalet respondenter inom olika regioner. I vissa regioner svarade fler medan vissa bidrog med väldigt få svar. Anledningen till detta kan bero på olika orsaker. När enkäterna skickades ut till säljcheferna kan en del ha vidarebefordrat det till de anställda på stationen, vilket gör att de har fått en direktlänk till enkäten. Inom de regioner där förekomsten var lägre är det möjligt att dessa respondenter inte fått enkäten skickad till sig, utan att de tagit del av den via intranätet eller stationsmailen. Om säljchefen uppmanat de anställda att svara på enkäten är det större chans att de har gjort det, till skillnad från om det inte har skett.

Med svar från totalt 118 respondenter (exklusive ett bortfall) utslaget på 105 stationer innebär det att i alla fall ​en anställd på varje station svarat, med undantag för två respondenter på 14 stationer. Inget tillgängligt dokument behandlar hur många som arbetar på varje station, men beräknat utifrån ett snitt att ungefär fem personer arbetar på varje station fanns det en möjlighet att ca 525 svar kunnat inkomma. Men på grund av kravet att respondenten måste ha arbetat innan, under och efter förändringen är det nuvarande antalet mer logiskt och representativt för gruppen.

Tabell 2 - Representativitet bland olika anställningsformer

VA: Visstidsanställda BA: Behovsanställda TA: Tillsvidaraeanställda

SC/BSC: Säljchef/Biträdande säljchef

I och med att endast 6 behovsanställda svarade på enkäten kommer de inte jämföras som en egen kategori, som tillsvidareanställda och säljchefer/biträdande säljchefer kommer göras i resultatavsnittet. Svar från så få respondenter gör det svårt att dra slutsatser av. De kommer dock räknas med när resultat som rör alla respondenter presenteras. Ingen hade angivit att de var visstidsanställda och därför kommer detta alternativ inte heller diskuteras närmare.

Det tabellen ovan visar är att det är mer än dubbelt så många svar som inkommit från säljchefer/biträdande säljchefer jämfört med tillsvidareanställda. En anledning till detta kan vara att säljchefen fick enkäten skickad till sin mail vilket gör att personen har större möjlighet att svara på enkäten. Eftersom vi inte vet om det är säljchefen eller biträdande säljchefen som svarat är det svårt att dra slutsatser, men i och med att säljchefen fick enkäten skickad till sin egen E-mail är det större chans att det är de som svarat mest. Den höga svarsfrekvensen hos säljchef/biträdande säljchef kan även bero på att dessa har varit mer involverade i förändringsprocessen och påverkats av den mer eftersom de har övergripande ansvar för stationen. Det kan ha bidragit till att de velat dela med sig av sina åsikter om förändringen via enkäten i större grad än personer med annan anställningsform.

Related documents