• No results found

Gift eller ogift i BT- hänseende

Begreppen gift och ogift i BT- hänseende definieras i 100 kap. 3 och 4 §§

SFB. Frågan har betydelse framför allt vid beräkningen av reduceringsinkomst. För de personer som anses som gifta påverkar makens inkomst beräkningen av sökandens reduceringsinkomst och därmed blir makarnas gemensamma ekonomi avgörande för rätten till BT. Någon samberäkning av inkomster sker inte för de som anses som ogifta. I vissa speciella fall kan makar likställas med ogifta trots att de bor tillsammans, se avsnitt 2.3.3.

I BT-hänseende kan således personer som har ingått äktenskap anses som ogifta samtidigt som personer som inte har ingått äktenskap kan anses som gifta.

2.3.1 Likställd med ogift

En gift berättigad som stadigvarande lever åtskild från sin make ska likställas med ogift person, om inte särskilda skäl talar emot detta (100 kap.

4 § SFB). En motsvarande bestämmelse för ålderspension finns i 63 kap. 9 § och 65 kap. 3 § SFB.

Gifta personer som lever åtskilda har totalt sett högre kostnader än vad de hade när de levde tillsammans och de ska därför i vissa fall likställas med ogifta i BT- hänseende. Det är dock inte alltid det är fördelaktigt att likställas med ogift. Om det är ekonomiskt fördelaktigare för makar som stadigvarande bor åtskilda att betraktas som gifta bör detta utgöra ett särskilt skäl för att inte likställa makar med ogifta (Riksförsäkringsverkets allmänna råd [RAR 2002:16] om bostadstillägg till pensionärer, som tillsvidare ska gälla hos Pensionsmyndigheten.

Makar som under minst sex månader bor på skilda adresser och som inte har hushållsgemenskap bör likställas med ogifta. När det gäller frågan om hushållsgemenskap eller inte bör myndigheterna normalt godta makarnas egna uppgifter. (RAR 2002:16)

Myndigheterna bör utan ansökan pröva om makar ska likställas med ogifta, om myndigheten har fått kännedom om att makarna under minst sex månader inte bor tillsammans (RAR 2002:16).

Det finns inte någon begränsning för hur lång tid tillbaka ett beslut om att betrakta makarna som ogifta kan gälla. Av 101 kap. 10 § SFB framgår visserligen att BT kan beviljas för en retroaktiv tid av högst tre månader.

Denna bestämmelse avser dock nybeviljande av ett löpande BT och utgör inget hinder mot att vid bedömning av stadigvarande vård använda sig av en längre retroaktiv tid än tre månader. Orsaken till detta är att det ibland kan vara svårt att bedöma när stadigvarande vård kan anses inträda.

Stadigvarande vård och växelvård

Makar bör likställas med ogifta när den ena av makarna under minst sex månader vistas på sjukhus eller i särskild boendeform. Detta gäller även om de bor tillsammans i sitt hem under veckoslut och helger. (RAR 2002:16).

Om en av makarna delvis vistas i hemmet och delvis på sjukhus eller i särskild boendeform, så kallad växelvård, är tiden för respektive vistelse avgörande för om makarna ska likställas med ogifta eller inte. I en dom har Försäkringsöverdomstolen (FÖD) gjort följande bedömning: Två makar beviljades folkpension såsom ogifta eftersom mannen stadigvarande vårdades på sjukhem. Mannen överfördes senare till växelvård. FÖD ansåg att omräkning av folkpension inte bör ske så länge vårdtiden i hemmet inte varar längre än vårdtiden på sjukhemmet. (Dom 80-1989, är refererad FÖD 1990:28)

Bengt och Inger är gifta. Inger bor varannan vecka på ett särskilt boende och varannan vecka i den egna bostaden tillsammans med Bengt. Eftersom vårdtiden i det särskilda boende inte är längre än tiden i hemmet likställs de inte med ogifta.

Makar som under minst sex månader vistas på skilda sjukhus eller i skilda särskilda boendeformer bör också likställas med ogifta. Makar bör också likställas med ogifta när de under minst sex månader vistas i skilda rum på samma sjukhus eller i samma särskilda boendeform. Detta gäller under förutsättning att de inte har hushållsgemenskap eller att gemensam bostadskostnad inte har fastställts för dem. (RAR 2002:16)

Arne och Birgit är gifta. Arne flyttar till ett särskilt boende för

flyttat även Birgit till samma boende. De har varsitt rum och likställs även i fortsättningen med ogifta.

Kriminalvårdsanstalt

I de fall en av makarna är intagen på kriminalvårdsanstalt kan makarna likställas med ogifta om strafftiden överstiger sex månader. Detta gäller dock inte så länge den som är intagen i kriminalvårdsanstalt har rätt till BT.

Se avsnitt 2.4. om vad som gäller för rätt till BT vid vistelse i kriminalvårdsanstalt.

Agnes har BT. Hon är gift med Leif som inte har rätt till BT. Leif tas in på kriminalvårdsanstalt för att avtjäna ett ettårigt straff. Agnes och Leif likställs med ogifta eftersom strafftiden överstiger sex månader, vilket gör att Agnes har rätt till bostadstillägg som ensamstående.

2.3.2 Likställd med gift

Sambor ska likställas med makar (100 kap. 3 § SFB).

Vad som ligger i begreppet sambor ska, enligt 1 kap. 13 § SFB, tolkas i enlighet med reglerna i 1 § första stycket sambolagen (2003:376) (se också prop. 2005/06 Vissa socialförsäkringsfrågor, sid.34). Enligt denna bestämmelse ska tre kriterier vara uppfyllda för att två personer ska betraktas som sambor. Personerna ska

− stadigvarande bo tillsammans

− ha ett parförhållande

− ha ett gemensamt hushåll

Definitionen omfattar sambor av såväl motsatt som samma kön och innehåller inget krav på att samborna ska vara ogifta (prop.2002/03:80 Ny sambolag, sid. 43). Detta betyder att en person kan betraktas som sambo med en person trots att han eller hon är gift med en annan person.

Myndigheterna behöver inte ifrågasätta om ett par är sambor när det av ansökan om BT framgår att sökanden är sambo. Ibland kan myndigheterna ha anledning att anta att en ensam sökande kan vara sambo. Kommer det fram omständigheter som gör det sannolikt att två personer sammanbor ska de likställas med sambor om inte den som ansöker om BT eller har BT visar att de inte är sambor (100 kap. 3 § SFB).

Det är den sökande som ska visa att han eller hon är ensamstående när det kommer fram omständigheter som talar för motsatsen. Vid en sådan utredning är det viktigt att den personliga integriteten inte kränks och att den sökande är införstådd med att han eller hon själv råder över vilka uppgifter som han eller hon vill åberopa för att visa de faktiska boendeförhållandena.

I vissa fall ska sambor inte likställas med gifta trots att de bor tillsammans, se avsnitt 2.3.3.

2.3.3 Sammanboende makar likställs med ogifta

I vissa fall kan makar bo tillsammans men bara en är bosättningsbaserat försäkrad. Om det beror på att den andre maken väntar på beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket ska makarna betraktas som ogifta och hela bostadskostnaden påföras den av makarna som är

bosättningsbaserat försäkrad. Om samma situation gäller för sambor ska de inte likställas med gifta.

Om den av makarna som inte är bosättningsbaserat försäkrad kan anses vara självförsörjande på grund av eget arbete ska dock makarna betraktas som gifta.

2.3.4 Registrerat partnerskap

Två personer av samma kön kunde före den 1 maj 2009 låta registrera sitt partnerskap enligt lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap. Från den 1 maj 2009 kan två personer av samma kön, istället för partnerskap, ingå äktenskap enligt reglerna i äktenskapsbalken (1987:230). Partnerskap som ingåtts enligt de äldre bestämmelserna kan omvandlas till äktenskap efter anmälan från parterna. Görs ingen sådan anmälan består partnerskapet. Ett registrerat partnerskap har samma rättsverkningar som ett äktenskap med vissa undantag.

Av lagen följer att när det i SFB talas om make eller gift innefattar dessa begrepp också registrerad partner (3 kap. 1 § lagen om registrerat partnerskap).