• No results found

11.2 – Grundläggande bollinjespel

11.2.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Känn till försöksnumret och avståndet och visa tecknet för försöksnumret till dina kollegor. Notera det försöksnummer som kollegorna visar. Kontrollera att försöksvisaren visar det rätta försöksnumret. Låt inte spelet börja om det finns oenighet om försöksnumret.

2. Räkna Lag B-spelarna och visa tecknet för spelarantalet (ett av Tilläggstecknen TT3, TT4 eller TT24) till dina kollegor. Notera det tecken för antalet som dina kollegor visar. Omräkna om ditt antal skiljer sig från kollegornas.

§11.2/Huvudlinjedomare och Linjedomare (fyra- och femmannalag) 107

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

3. Iaktta för tidiga starter i allmänhet, i synnerhet av linjemän och backar på din sida av uppställningen.

4. Iaktta offside av Lag B-spelare (särskilt de mellan dig och bollen).

5. Iaktta illegal rörelse av Lag A-spelare på din sida av uppställningen.

6. Iaktta illegala skift (ingen ensekundspaus efter samtidig rörelse av fler än en Lag A-spelare).

7. Iaktta bollstartens regelenlighet.

8. Om det finns ett regelbrott före bollstarten, hejda alla ageranden genom att tuta i din visselpipa och visa timeouttecknet (T3).

9. Avgör om spelet blir ett springspel eller ett passningsspel genom att avläsa de inre linjemännens inledande ageranden. Om de flyttar sig bakåt är det troligt att ett pass-ningsspel kommer att utveckla sig. Om de anfaller framåt eller drar, är det troligt att ett springspel kommer att utveckla sig.

10. Identifiera dina nyckelspelare (se §16). Om uppställningen är ny eller ovanlig, be-kräfta detta muntligt eller synligt med de andra domarna.

11. Notera tillåtna mottagare och de spelare som vanligtvis skulle vara tillåtna enligt posi-tionen men som är otillåtna på grund av tröjnumret. Notera dessutom de spelare (vanligtvis tight ends) som vanligtvis skulle vara tillåtna enligt tröjnumret men som är otillåtna på grund av att en spelare är uppradad utanför dem på bollinjen.

12. Var uppmärksam på var linjen att nå är i förhållande till bollinjen, så att du inte behöver titta på kedjan för att veta om dödbollspunkten är nära linjen att nå eller inte.

13. Iaktta avbytesöverträdelser av Lag B, t.ex.:

(a) avbytta spelare lämnar inte huddle inom tre sekunder efter att en inkommande avbytare träder in i den

(b) avbytare som kommer in på spelfältet, meddelar sig och sedan lämnar spelfältet 14. Se till att tränare och avbytare är bakom tränarrutans linje och att din sidlinje är

hinderfri. [ENBART HUVUDLINJEDOMAREN] Notera om kedjorna och försöks-visaren är i sin rätta position men avbryt spelet endast om det finns ett allvarligt problem.

15. Iaktta uppställningens regelenlighet, i synnerhet att det inte finns fler än fyra spelare i bakfältet.®

16. Ange Lag A:s bollinje med den fot som är närmast deras mållinje.

17. När den Lag A-spelare som är närmast dig inte är på bollinjen, ange detta genom att visa tecknet för ”av linjen” (TT1).

18. Kolla om alla Lag A-spelare har uppfyllt kravet på att vara inom nioyardsmarkering-arna.

11.2.b – Utgångsläget

1. Var där du kan se hela den neutrala zonen och bollen vid bollstarten.

2. Den normala positionen vid bollinjeförsök är i den neutrala zonen, på eller utanför sidlinjen.

3. [ENBART HUVUDLINJEDOMAREN] Var på den spelfältssida som är mittemot pressbox.

4. [ENBART LINJEDOMAREN] Var på pressboxens sida av spelfältet.

5. Inta aldrig en plats som begränsar spelarnas position eller rörelse.

11.2.c – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. I händelse av plötslig rörelse av Lag A-spelare, kom snabbt in och överlägg med Umpire för att avgöra vilket lag som var ansvarigt.

2. Om en eller flera Lag B-spelare kliver in i den neutrala zonen, iaktta reaktionen hos de Lag A-spelare som kan vara hotade. Håll utkik efter när Lag B-spelarna kommer tillbaka till deras egen sida av den neutrala zonen.

3. Om ett regelbrott inträffar före bollstarten, blås i din visselpipa, kasta din flagga och visa tecknet för timeout (T3). Kom snabbt in till den nästa punkten för att förhindra spel och för at överlägga med Umpire och den andra flankdomaren om domen. Om regelbrottet är däremot utom allt tvivel, får du visa ett strafftecken i miniatyrformat (t.ex. T18 eller T19) till Huvuddomaren utan att komma hela vägen in.

11.2.d – Avancerade tekniker

Orsaker för att variera (eller att inte variera) din inledande position:

1. Du får en mycket bättre utsikt över det hela från en position långt till sidan. Det för-hindrar också dig från att bli fångad i ett ”sweep-”spel eller en passning som bryter mönstret.

2. Det är helt lämpligt att vara sex fot (knappt 2 m) utanför spelfältet, särskilt om spel-arna är uppradade nära sidlinjen. I mållinjesituationer kan det hända att du vill vara ännu längre ut till sidan.

3. Om en Lag A-spelare frågar dig om han är på eller av bollinjen, informera honom om hur han kan använda sig av dina tecken för att själv få reda på det. Säg inget till spel-aren som kunde få honom att flytta sig omedelbart före bollstarten. Det faktum att du anger linjen med din fot och att du inte visar tecknet för ”av linjen” är tillräckligt för att visa till alla intresserade att den spelare som är närmast dig är på linjen. Inget extra tecken är nödvändigt eller önskvärt.

Att visa tecknet för spelarantalet:

4. Tecknet för spelarantalet visas senast när det offensiva laget bryter dess huddle (men det kan och bör visas tidigare om möjligt).

5. Vanligtvis delas tecknet för spelarantalet mellan Huvudlinjedomaren, Linjedomaren och [PÅ FEMMANNALAG] Bakdomaren.

11.3 – Springspel

11.3.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Iaktta springaren och ageranden runt omkring honom.

§11.3/Huvudlinjedomare och Linjedomare (fyra- och femmannalag) 109

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

2. Blås i din visselpipa och markera framåtrörelsen eller punkten utanför spelfältet om bollen blir död mitt på fältet eller på din sida av spelfältet. Om bollen går mot den andra sidan av spelfältet, stöd din kollega på den andra sidan av spelfältet genom att antingen uppskatta dödbollspunkten eller genom att spegla hans punkt.

3. Iaktta varje fummel där du är den närmaste domaren eller har den bästa utsikten och markera punkten med en markeringspåse.

4. Iaktta regelbrott av alla spelare i ditt generella område men i synnerhet:

(a) illegalt bruk av händer och fasthållningsregelbrott vid angreppspunkten, särskilt de som är gjorda av en wide receiver, tight end, ledande back eller en dragande linjeman

(b) regelbrottet illegal blockering nedanför midjan som begås av spelare på din sida av uppställningen

(c) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(d) sena tacklingar efter att bollen är död

(e) personliga regelbrott mot quarterbacken efter att han har överräckt eller underhandkastat bollen vid spel bortifrån dig.

5. Döm (med bistånd från Huvuddomaren vid passningar från djupt i bakfältet) om en passning är bakåt eller framåt och visa omedelbart tecknet för bakåtpassning (TT5) om passningen tydligt är en bakåtpassning. Notera varje bakåtpassningstecken från Huvuddomaren.

11.3.b – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Om språnget kommer mot din sida av spelfältet:

(a) Slå till reträtt i en vinkel utanför spelfältet och vid behov mot Lag A:s mållinje.

(b) Överta övervakningen av springaren då han närmar den neutrala zonen i ditt område.

(c) Låt springaren komma förbi dig. Följ honom sedan nedåt plan tills bollen blir död och håll dig undan alla andra spelare.

(d) När bollen blir död, flytta dig till en punkt jämns med framåtrörelsens främsta punkt.

(e) Om bollen blir död innanför spelfältet nära sidlinjen, var beredd på att ta emot framåtrörelsens främsta punkt från din kollega med hjälp av mekanik tvärs över fältet om springaren drivs bakåt mot dig.

2. Om språnget går uppför mitten:

(a) Håll dig till sidan men ungefär jämns med springarens framåtrörelse.

(b) Kom in mot mitten när spelet är död för att döma om framåtrörelsen. Kom in tills du träffar motstånd (hoppa inte över spelare). Undantag: kom inte in om Lag A är igång med ett brådskande anfall [hurry-up offense] (eller borde vara det) och klockan går.

(c) Blås i din visselpipa endast om du klart kan se bollen och den spelare som är i be-sittning.

3. Om språnget går mot den motsatta sidan av spelfältet:

(a) Håll dig till sidan men ungefär jämns med springarens framåtrörelse.

(b) Håll ögonen öppna för billiga knep bakom spelet.

(c) Slappna inte av – var uppmärksam på riktningsbyten [reverses]

(d) När bollen blir död, flytta dig till en punkt jämns med dödbollspunkten. Om din kollega på den motsatta sidan av spelfältet inte kan snabbt komma till punkten utanför spelfältet, bistå honom genom att stanna i ställningen jämns med din bästa bedömning på framåtrörelsens främsta punkt (mekanik tvärs över fältet). Gör inte det här på ett iögonfallande sätt. Håll den här positionen tillräckligt länge att han får möjlighet att spegla din punkt om han inte kan bedöma den själv, men släpp det när Bevakaren tydligt själv anger framåtrörelsens främsta punkt.

4. Vid ett långt språng:

(a) Följ spelet och behåll så god sikt som möjligt på springaren och de spelare som är närmast honom. Var beredd på att komma närmare när bollen blir död och mark-era framåtrörelsens främsta punkt.

5. Om språnget slutar bakom bollinjen:

(a) Bistå Huvuddomaren med att bestämma framåtrörelsens främsta punkt.

6. Stanna utanför spelfältet tills du är säker på att bollen är på väg att bli död. Vänd aldrig ryggen mot bollen.

Att bevaka dödbollspunkten:

7. När du markerar framåtrörelsens främsta punkt, sträva mot dödbollspunkten när spel i ditt område tillåter det. Bilda räta vinklar, d.v.s. flytta dig parallellt med sidlinjen och sedan inåt, i stället för diagonalt.

8. Var uppmärksam på att bevaka framåtrörelsens främsta punkt när springaren kastas bakåt, men titta på springaren (och ageranden mot honom), inte punkten. Hoppa inte över spelare för att nå framåtrörelsens främsta punkt; håll dem framför dig. Släpp din markeringspåse endast om du tvingas att lämna din punkt.

9. Om bollen går utanför spelfältet på din sida av spelfältet, blås i din visselpipa och visa tecknet för timeout (T3). Förflytta dig till dödbollspunkten när spelarna har lämnat det omedelbara området. Stanna vid sidlinjen och iaktta alla fortsatta ageranden i om-rådet utanför spelfältet. Om det är absolut nödvändigt, markera dödbollspunkten med din markeringspåse och gå utanför spelfältet för att förhindra/hejda fortsatta ageranden. När alla ageranden har stannat, få tag på en boll och placera den vid den punkt där den spelbara bollen passerade sidlinjen och (vid behov) hjälp sedan till att hämta/skicka en annan boll till Placeraren (Mekanik 5.8).

§11.4/Huvudlinjedomare och Linjedomare (fyra- och femmannalag) 111

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

11.3.c – Avancerade tekniker

1. Blås inte i din visselpipa när springarens rygg är mot dig eller du är skymd av andra spelare (eller domare) – han kan ha fumlat bollen utan att du såg det. Se läder! Var säker på att bollen är död.

2. Om en spelarhög uppstår, visa tecknet för timeout (T3), gå mot högen och avgör vem som har besittning (Mekanik 5.11).

3. Om du inte är den närmaste domaren till dödbollspunkten, se upp för sena tacklingar och andra illegala ageranden.

Särskilda typer av springspel:

4. Vid ”pitchout option-”spel:

(a) Flytta dig in i bakfältet för att iaktta ageranden mot den back som släpper efter (varje offensiv spelare i position att ta emot en bakåtpassning), tills bollen under-handkastas eller quarterbacken vänder uppåt plan.

(b) Om bollen underhandkastas, ansvarar du för den lösa bollen och för ageranden av och mot den back som släpper efter.

(c) Om bollen inte underhandkastas, är quarterbacken ditt ansvar när han vänder uppåt plan precis som vid vilket springspel som helst, och Huvuddomaren över-tar ansvaret för den back som släpper efter.

Allmänna råd:

5. Det är bättre att övervaka bollbäraren för tidigt än för sent. Du kan förlåtas om du missar en fasthållning, men du kommer aldrig att förlåtas om du missar en fummel.

6. Även om bollen är på den andra sidan av spelfältet, kan det vara att du har bättre sikt över språngets slut än den närmaste domaren. Om springaren är vänd mot dig eller om han håller bollen i den hand som är närmast dig eller om han snurras runt mot dig under tacklingen, kan du behöva bistå din kollega.

7. Om du är Bevakaren och språnget slutar nära linjen att nå, måste du komma hela vägen in och placera bollen precis vid dödbollspunkten.

11.4 – Passningsspel

11.4.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

1. Döm om passningen är lyckad eller misslyckad. Medan det här gäller först och främst för passningar mot din sida av spelfältet, kan du i praktiken behöva döma vilken som helst passning där mottagaren är vänd eller vinkelrät mot dig, oavsett hans position.

På liknande vis kan du behöva foga dig efter en annan domare med en bättre sikt än dig, om mottagaren har ryggen mot dig.

2. Döm om touchdowns vid passningar till målområdet.

3. Iaktta den inledande kontakten av och mot din eller dina nyckelspelare.

4. Iaktta regelbrott av alla spelare i ditt generella område men i synnerhet:

(a) defensiv och offensiv passningsinterference

(b) defensiv fasthållning och illegalt bruk av händer mot tillåtna mottagare

(c) regelbrottet illegal blockering nedanför midjan begånget av spelare på din sida av uppställningen

(d) illegal beröring av en framåtpassning begången av en spelare som frivilligt klev utanför spelfältet

(e) otillåtna mottagare nedåt plan

(f) regelbrotten att göra en motspelare till måltavla, att inleda kontakt med hjälmens topp och kontakt mot huvud/nacke området på en försvarslös spelare

(g) regelbrott som har att göra med spelarsäkerheten såsom hjälmtag, krokben eller saxblockeringar

(h) sena tacklingar efter att bollen är död

5. Döm om en snabb passning av quarterbacken gick framåt eller bakåt och om det pass-erade den neutrala zonen eller ej. Visa omedelbart tecknet för bakåtpassning (TT5) om passningen är bakåt.

6. Tillråda Huvuddomaren om passningen kastades till ett område där det inte fanns en tillåten mottagare, eller om passningen tydligt inte nådde den neutrala zonen.

7. Se upp för spelare som kliver utanför spelfältet över sidlinjen eller slutlinjen.

När passningen väl är lyckad, tillämpa samma prioriteringar som vid springspel (se ovan).

11.4.b – Svar på det som sker (rörelse och tecken)

1. Innan passningen kastas, vandra försiktigt inte mer än 5-7 yards nedåt plan och behåll en position omkring halvvägs mellan bollinjen och den djupaste mottagaren i ditt område. [PÅ FYRMANNALAG] Ju flera mottagare som finns på din sida av spelfältet desto djupare kan du vara tvungen att gå men var alltid uppmärksam på om spelet utvecklar sig till ett springspel eller en kort passning.

2. När du rör dig nedåt plan, gå i sidled när än det är möjligt för att förbli vänd mot spelfältet hela tiden. När passningen en gång är kastad, är det lämpligt att vända och flytta dig mot passningens mål.

3. [PÅ FEMMANNALAG] Skifta från man-till-man bevakning (att hålla reda på din nyckelspelare) till zonbevakning (att hålla reda på ditt ansvarsområde) omedelbart efter det inledande agerandet. Det här brukar vara 2-3 sekunder efter bollstarten när de zoner som mottagarna springer mot klargörs. [PÅ FYRMANNALAG] Du är tvung-en till att tillämpa zonbevakning från början.

4. Om den enda tillåtna mottagaren i ditt område (t.ex. en tight end) passningsblockerar i stället för att gå nedåt plan, skjut upp din rörelse och iaktta hans blockering. Iaktta ageranden av och mot den nästa mottagaren (t.ex. en running back) som kommer in i ditt område.

5. Om en Lag A-mottagare frivilligt kliver utanför spelfältet i ditt område, släpp din markeringspåse eller keps för att ange detta och iaktta honom för att se om han är den första att röra vid en framåtpassning.

§11.4/Huvudlinjedomare och Linjedomare (fyra- och femmannalag) 113

Ändringstecken:‡ CCA/IFAF; † bättre bevakning; § utfyllnad; ◊ förtydligande; @ bättre kommunikation; × borttaget; ® regeländring 8 redaktionellt

6. När du blir uppmärksam på att passningen har kastats, flytta dig till en position ifrån vilken du bäst kan döma om passningen är mottagen eller misslyckad och om det finns interference. Medan bollen är i flykten titta på motståndare som kämpar för bollen, inte på själva bollen.

7. Om mottagaren trängs tillbaka, var beredd på att ge honom hans framåtrörelse. Det här är särskilt fallet när mottagaren är nära en sidlinje, och du kan ha behov för mek-anik tvärs över fältet. Om mottagaren är på din sida av spelfältet, kan det hända att den andra flankdomaren har den bästa punkten för framåtrörelsen. Ta din punkt från honom. Om mottagaren är på den motsatta sidan av spelfältet, kan det hända att du har den bästa punkten. Bjud din kollega på en punkt.

8. Om du inte är den närmaste domaren, titta särskilt efter försvarare längre bort ifrån bollen som kommer in och gör mottagaren till en måltavla för hjälmens topp eller ovanför axlarna.®

9. Blås i din visselpipa om du ser att bollen blir död i ditt område.

10. Om passningen kastas till den motsatta sidan av spelfältet i förhållande till dig, titta över fältet och var beredd på att hjälpa till med att döma mottagen/misslyckad, passningsinterference, illegal hjälmkontakt och framåtrörelsen, fast enbart om du är 100% säker på vad du såg. Håll också uppsikt över onödiga ageranden på din sida av spelfältet.

11. När du dömer passningsmottagningar där sidlinjen är inblandad, visa bara ett tecken.

Visa tecknet för misslyckad passning (T10) om passningen döms som misslyckad.

Visa tecknet för timeout (T3) om passningen döms som mottagen och springaren går därefter utanför spelfältet (Mekanik 5.9). Visa tecknet för att sätta igång klockan (T2) om passningen mottas och springaren förklaras som tacklad innanför spelfältet.

Vilket tecken som än visas, bör det upprepas två eller tre gånger.

12. När kontakt som skulle ha varit passningsinterference äger rum vid en passning som inte är mottagningsbar, visa tecknet för ej mottagningsbar passning (T17).

13. Efter en misslyckad passning, få tag på en boll från bollkallen och skicka den vidare till den nästa domaren för att återge bollen till Placeraren (Mekanik 5.8).

14. Om det finns ett språng efter mottagningen, svara som du skulle vid ett springspel (se ovan).

15. Behåll en position ifrån vilken du kan iaktta spelaraktiviteten i kantområdena, särskilt vid vidöppna spel.

11.4.c – Avancerade tekniker

1. När en spelare i luften försöker att ta emot en passning nära sidlinjen eller slutlinjen, titta först på hans fötter för att se om han landar innanför spelfältet. Om han gör det, titta sedan på hans händer för att se om han har kontroll över bollen. Om du tittar först på hans händer, kan du gå miste om det ögonblick då hans fot rör vid marken.

2. Var alltid beredd på att komma tillbaka för att döma spel nära den neutrala zonen för-utom ageranden vid sidlinjen. Om den möjliga passaren bestämmer sig för att

springa, måste du bevaka honom (från en position nedåt plan vid behov) när han väl är förbi den neutrala zonen.

3. Om passningen misslyckas efter att den har kastats till ett område där det inte fanns en tillåten mottagare, eller om passningen tydligt inte nådde fram till den neutrala zonen, flytta dig snabbt mot Huvuddomaren för att underrätta honom om detta. Om det faktiskt fanns en mottagare i området och du tror att Huvuddomaren kan vara ovetande om detta faktum, flytta dig mot Huvuddomaren medan du pekar mot den tillåtna mottagaren. Att t.ex. ropa ut ”Nummer 34 var i området kring passningen” är också tillåtet.

4. Om du iakttar att bollen berörs, visa tecknet för legal beröring av en framåtpassning (T11). Tecknet bör vanligtvis visas vid passningar som berörs i det offensiva bakfältet men otydlig beröring (i förhållande till åskådarna) nedåt plan kan också anges på det här viset. Det är inte nödvändigt att visa det när passningen tydligt är berörd (t.ex.

när en defensiv linjeman slår bollen ned i marken).

5. I de följande situationerna bör du visa en tendens att hålla dig nära bollinjen innan en passning kastas:

(a) om Lag A är klart dålig på att passa

(b) om Lag A ligger poängmässigt före och troligen kommer att springa för att för-bruka tid

(c) när det är få yards till linjen att nå vid det tredje eller fjärde försöket

6. I de följande situationerna kan du tänkas visa en tendens att flytta dig längre nedåt plan innan en passning kastas:

(a) om Lag A är klart bra på att passa

(b) om Lag A ligger poängmässigt under och behöver få snabba poäng (t.ex. sent i matchen)

(c) när det är långt till linjen att nå vid det tredje eller fjärde försöket

7. Om spelet slutar nära linjen att nå, måste du komma hela vägen in och placera bollen vid den exakta dödbollspunkten.

11.5 – Mållinjespel

11.5.a – Prioriteringar (i nedstigande ordning)

Samma prioriteringar som vid andra bollinjespel, samt:

Samma prioriteringar som vid andra bollinjespel, samt: