• No results found

Häggdånger

In document Mitt Härnösand 2040 (Page 97-101)

Häggdångers kommundel är en levande landsbygd med cirka 500 invånare, belägen mellan arbetsmarknadsområdena Sundsvall/Timrå och Härnösand. Kommundelen består till stor del av jordbruks- och skogslandskap och har sina boendemiljöer främst intill sjöarna eller i vikar utefter kusten.

I Häggdångers kommundel finns en efterfrågan på bostä-der för framförallt barnfamiljer, men ett begränsat utbud i dagsläget. Insatser för att skapa en rotation på bostads-marknaden i Häggdånger, områden för ny bebyggelse och enstaka bostadsutveckling ska uppmuntras för att möta framtida behov av bostäder.

Den befintliga bebyggelsen är främst belägen kring Sjösjön och Kyrksjön i byar som Sjö och Dal men även i vikarna efter havet så som Barsviken, Svenskär och Hästviken. Utöver dessa finns bybildningar som exem-pelvis Antjärn, Tjärnsjö och By. På dessa platser kan den sammanhängande bebyggelsen kompletteras med fler bostäder och fritidshus i samverkan med markägare och invånare i kommundelen. Ett mindre LIS-område finns i Dal kring en udde som är relativt bebyggd, här möjliggörs för till och nybyggnationer, efterföljande LIS arbete bör utreda att utöka området. Ett annat finns kring Grötsjön

vilket möjliggör för utveckling av enstaka bostäder eller fritidshus.

Omfattande bebyggelseutveckling hänvisas till området kring Häggdångers kyrka och skola för att eftersträva en täthet av blandad bebyggelse som i ett långsiktigt perspektiv kan komma att skapa ett kommundelscentrum.

Vid utveckling av verksamheter, handel, service eller all-männa platser för exempelvis idrott och motion ska dessa placeras i detta område.

I Barsviken finns ett kommunalägt markområde som kan möjliggöra för bostads- eller fritidshusbebyggelse alternativt bebyggelse som gynnar besöksnäringen och det lokala friluftslivet. Oavsett utveckling behöver de höga natur- och kulturvärdena i anslutning till platsen beaktas.

För att den fortsatta utvecklingen av Barsviken behöver en detaljplan tas fram.

Bostäder

98

Det finns potential för ett nytt verksamhets- och industri-område i riktning mot Timrå och Sundsvall i anslutning till E4. Järnvägskorridoren för Nya Ostkustbanan täcker stora delar av området kring E4 i Häggdångers kom-mundel vilket begränsar möjligheten till att exakt peka ut utvecklingsområde i översiktsplanen i dagsläget. Vid av-smalnad järnvägskorridor ska i första hand området kring Kittjärn utredas för verksamhet och industriutveckling.

Området innefattar ytan över och mellan motorbanan och bergtäkten, här finns goda möjligheter för elanslutning och närhet till E4 för transporter av gods- och människor.

Området är redan i anspråkstaget för störande verksam-heter samt har ingen närliggande bostadsbebyggelse.

Områdets topografi samt potentiella våtmarker behöver undersökas i nästkommande skede av planeringen.

Barsviken kan vidareutvecklas som ett besöksmål som i sin tur kan generera nya företag till platsen. En gästhamn och förbättrad transportinfrastruktur samt kommuni-kation kring platsens värden är sätt att lyfta platsen för besökare och nya invånare. LIS-område finns på platsen vilket kan möjliggöra för utveckling av verksamheter som kräver ny, till eller ombyggnation till området.

I Barsviken finns sjöbodar, kokhus och gistvallar tillsam-mans med lämningar från tiden då Gävlefiskarna började segla upp till viken. Barsvikens fiskeläge i de södra delarna av Häggdånger är välbevarat och har ett kapell från 1727.

I anslutning till fiskeläget finns Skarpuddens fyr.

I Bybildningen By ligger gårdarna tätt tillsammans på en höjdrygg med kringliggande odlingslandskap. Bybild-ningen tillsammans med miljön kring Byån och Byvi-kens fiskeläge ska ses som en helhetsmiljö av högt värde.

Järnåldersgravar finns i byns närhet. Kulturhistoriskt värdefull gårdsbebyggelse återfinns på Dalunds gård som har många byggnader från 1850-talet. I Glons fiskeläge finns en sjöbod och två kokhus bevarade.

Häggdångers kyrka har ett centralt läge i Häggdång-ersbygden i de södra delarna av Kyrksjön. Kring Kyrksjön finns de äldre bybildningarna: Torrom, Muggärd och Skällom. Kyrkans väl synliga och centrala läge och med byarna i en krans runt det öppna odlingslandskapet inne-har höga värden. Här finns även järnåldersgravar.

Rogsta by utgörs av spridda gårdar vid en öppen dalgång.

Byns höjdläge vid skogskanten, det väl synliga läget från vägen till Häggdångers kyrka och det öppna ladlandska-pet har höga värden. I närhet till byn finns järnåldersgra-var.

Barsviken är en populär boende, kultur- och naturmiljö som kan tillgängliggöras för friluftsliv genom vandrings-leder med skyltning och enklare faciliteter. Förslagsvis kan en vandringsled utvecklas efter kustlinjen och knytas ihop med befintliga stigar kring Skarpudden. Motionsspår finns idag i anslutning till skolan, en plats som vid utveck-ling kan kompletteras eller vara utgångpunkt för fler aktiviteter. Gästhamn/naturhamnsplatser kan utvecklas i Barsviken och Svenskär för att tillgängliggöra platsen för besökare från vattnet, vilket i sin tur kan skapa underlag för utveckling mot besöksnäring.

Verksamheter och industri

Kulturmiljö

Friluftsliv, idrott och motion

Transportinfrastrukturen inom Häggdångers kommundel behöver utvecklas för att möta kommande bostadsbe-byggelse och för besökare. Detta gäller framförallt vägen mot Antjärn och sista biten mot Barsviken. Ett gång- och cykelstråk kan vid omfattande utveckling utredas för att möjliggöra för vardags- och arbetspendling till Härnö-sands tätort. Denna utveckling blir särskilt viktig vid en verksamhetsutveckling i Kittjärn.

Vid utveckling av ett andra stationsläge för tågtrafiken inom Härnösands kommun förespråkas området där framtida E4 och järnväg kommer att mötas vilket utifrån befintligt material kan antas vara kring Antjärn i Hägg-dånger. På denna plats kan en ny transportnod utvecklas.

RIKTLINJER

Ny bostadsbebyggelse uppmuntras i anslutning till befintlig sammanhängande bebyggelse.

Omfattande bebyggelse och utveckling av service ska uppmuntras i området kring Häggånger skola.

Ny industri- och verksamhetsmark ska tas fram vid avsmalnad korridor för ny järnväg.

Barsviken ska ges förutsättningar att utvecklas för besöksnäringen och det lokala friluftslivet.

ATT GÖRA

Utreda möjligheten för gång- och cykelstråk till Härnö-sands tätort alternativt iordningställa en led för cykling på kulturvägen förbi Värptjärn.

Planlägga område för industri/verksamheter söder om Härnösands tätort.

Ta fram detaljplan för Barsviken vid fortsatt utveckling av området.

Verka för en avsmalnad järnvägskorridor i samverkan med Trafikverket.

Ta fram detaljplan för framtida kommundelscentrum.

TA HÄNSYN TILL

Utvecklingen av Barsviken ska ske med varsamhet och hänsyn till platsens kultur- och naturmiljövärden.

Utveckling av bebyggelse kring Kyrksjön ska ta hänsyn till platsens kulturmiljövärden.

Begränsa exploatering av obebyggda platser efter kustlinjen för att bevara kustens höga naturvärden.

Jordbrukslandskapets värden ska värnas vid komman-de utveckling, se riktlinjer för areella näringar.

Naturvårdsobjekt finns kring Kyrksjön och Barsviket vilket behöver beaktas vid kommande utveckling.

LÄS MER

Kulturhistoriska miljöer – Härnösands landsbygd. Rap-port nr 5, 1983.

Transportinfrastruktur

100

Stigsjö

Stigsjö ligger i en dalgång som definieras av jordbruk och matkultur. Här bor ungefär 1000

invånare. Landskapet är böljande och gårdarna ligger placerade på höjd ut efter sjöarna.

In document Mitt Härnösand 2040 (Page 97-101)