• No results found

Högsjö erbjuder en boendemiljö i närheten av Höga Kustens karaktäristiska naturmiljöer och kulturlandskapet i Ådalen. Här bor lite mer än 1400 personer och många har ett intresse av

In document Mitt Härnösand 2040 (Page 105-109)

natur- och friluftsliv. Kommundelens västra delar definieras av jakt- och fiskeområden och de östra delarna av kusten och skärgårdslivet.

Hälledals kommundelscentrum ska ges möjlighet att utvecklas och förtätas med bebyggelse och verksamheter.

Områdets allmänna ytor kan utvecklas med gemensam-hetsytor tillsammans med de boende, exempelvis genom odlingsmöjligheter eller spontanidrott.

Det finns färdiga detaljplaner för ny bebyggelse i Häl-ledals kommuncentrum samt i Utansjö som kan lyftas fram som en del av den långsiktiga bostadsutvecklingen i kommundelen. Utansjö kan även utvecklas med fler gemensamhetsytor tillsammans med de boende. Utanför

kommundelscentrumet ska omfattande utveckling av bebyggelse ligga i anslutning till befintliga stråk i Utansjö och Ramvik.

Vålångersviken kan kompletteras med mer bostadsbebyg-gelse, men den ska i detta fall inte förläggas på brukbar jordbruksmark. I dalgången mot Jude finns ett värdefullt jordbrukslandskap med gårdar och mindre byar. Området kan kompletteras med fler bostäder, men även här behö-ver hänsyn tas till brukbar jordbruksmark.

Bostäder

106

Kring brofästet i Mörtsal/Veda ska rastplats, service och verksamheter utvecklas för passerande trafikanter och besökare till Höga Kusten. I ett långsiktigt perspektiv bör området även kopplas ihop med Mörtsals gästhamn för att skapa en sammanhållen enhet och göra det möjligt att byta mellan olika transportslag och upplevelser. Kring området kan vandringsleder eller utsiktspunkter bli en del av besöksmålet. I ett långsiktigt perspektiv ska banvallen mellan Härnösand Central och Mörtsal omvandlas till en led för rekreation och friluftsliv och anslutas till Höga Kustenleden. Leden kommer att ha brofästet som sin sista passage innan Höga kustenbron vilket kan beaktas i

form av exempelvis service och handel. I Hälledal finns en populär camping (Snibben) som ska ges förutsättningar att fortsatt bedriva sin verksamhet och utvecklas.

Utansjöbruk är ett industriområde som inte har en pågående produktion i dagsläget men som har alla för-utsättningar för industriverksamhet i framtiden. Gus-tavsviks varv är med sin torrdocka ensam i sitt slag efter Norrlandskusten. Det är en styrka som ska tas till vara och verksamheten ska ges möjlighet att vidareutvecklas.

Utvecklingen måste dock ta hänsyn till platsens kulturhis-toriska värden.

Högsjö är en kommundel med särskilt goda förutsätt-ningar för friluftsliv, idrott och motion. Kommundelen är tillsammans med Viksjö den kommundel med störst andel oexploaterad markyta, vilket ger goda förutsättning-ar för ostörda naturupplevelser. Här återfinns även många av kommunens naturreservat och annan skyddad natur.

Det finns flertalet platser i kommundelen med fäbodvallar som kan vara av intresse att tillgängliggöra med utveck-ling av exempelvis vandringsleder eller längre skidspår tillsammans med markägare. Kommundelen har många vattenområden som är populära för fiske och friluftsliv under flera säsonger.

I Hälledal kommundelscentrum och i anslutning till skolan finns simhall och idrottshall. Mellan kommun-delscentrumet och Ramvik finns Torsvalla idrottsområ-de, med fotbollsplan och flertalet motionsspår som blir populära skidspår på vintern. Dessa värden är viktiga att upprätthålla för framtida utveckling av kommundelen och dess föreningsliv.

Vålön är en ö i kustbandet med högt värde för friluftslivet, ön förvaltas av föreningslivet och ska ges möjlighet att utvecklas med exempelvis faciliteter eller annat av värde för friluftslivet och besöksnäringen.

Verksamheter och industri

Friluftsliv, idrott och motion

Gustavsvik är ett exempel på ett komplementsamhälle som växte fram under 1800-talet omkring sågverken efter Norrlandskusten. Samhällets bebyggelsestruktur med självbyggda bostadshus utspridda på en bergslutt-ning är av kulturhistoriskt värde. Av särskilt arkitektur-historiskt värde är de två tjänstebostäderna från 1922 intill skeppsvarvet. Gustavviks varv är riksintresse för kulturmiljö och bär på värden som kan lyftas fram inför framtida utveckling av kommundelen. Platsen kan bli ett besöksmål för besökare via vattnet eller land.

Bölen är en bybildning väster om Ramvik. Byns läge på en södersluttning vid en dalgång är karaktäristisk och har höga värden. I byn finns byggnader från sena 1800-talet, den gamla byvägen passerar fortfarande genom byn. De samlade gårdsklungorna är spridda med jämna mellanrum i ett öppet kulturlandskap av höga värden. Ramviks- och

Östbybygdens väl avläsbara förändring från odlings-landskap till sågverkssamhälle är av högt kulturhistoriskt värde.

Utansjö bruks herrgårdsanläggning uppfördes på 1750-ta-let och har sin likhet i mellansvenska bruksherrgårdar från samma tid, men är istället för sten uppförd i timmer med skickligt utformad träpanel av stenkaraktär. Veda var redan under medeltiden en viktig knytpunkt vid kust-landsvägen och överfarten till andra sidan Ångermanäl-ven. Av äldre bebyggelse finns idag kvar den välbevarade 1700-taletsbebyggelsen på en höjd intill E4. Byggnaderna är av stort kulturhistoriskt och miljömässigt värde.

Högsjö gamla kyrka är kommunens medeltida kyrka.

Kyrkan har ett väl synligt läge i ett öppet landskap vid Mörtsjöns norra strand.

I Högsjö kommundel är viktig transportinfrastruktur, riksväg 90 och E4 men även mindre vägar som skapar tillgänglighet till kringliggande byar och naturområden.

Vid storskalig utveckling av service och verksamheter kring Veda och brofästet behöver ett gång- och cykelstråk utvecklas efter riksväg 90 som ansluter den befintliga gång och cykelvägen vid Snibbens camping. Denna ut-veckling behöver att ske i samverkan med Trafikverket.

RIKTLINJERN

Vid utveckling av det detaljplanelagda området i Veda ska samordning av exempelvis trafik och annan utveck-ling för besöksnäringen samspela.

Anslutningstråk för gång- och cykel behöver utredas från Snibbens camping mot utvecklingsområdet i Veda.

ATT GÖRA

Lyfta fram byggbar mark och antagna detaljplaner i Utansjö och Hälledal.

TA HÄNSYN TILL

Gustavsviks varv är ett riksintresse för kulturmiljö vilket ska beaktas vid utveckling av området.

I Ramvik finns områden med kulturmiljövärden vilka ska beaktas och värnas vid utveckling och renovering.

Jordbrukslandskapets värden ska värnas vid komman-de utveckling, se riktlinjer för areella näringar.

LÄS MER

Kulturhistoriska miljöer – Härnösands landsbygd. Rap-port nr 5, 1983

Kulturmiljö

Transportinfrastruktur

108

Viksjö

I Viksjö finns ett lugn och närhet till orörd skog och sjöar. Invånarna i Viksjö lyfter den

In document Mitt Härnösand 2040 (Page 105-109)