• No results found

I Haninge stad pågår och planeras ett flertal bostads-

och stadsdelsutvecklings-

projekt. Stora synergier

finns mellan dessa och

planerade investeringar

inom handel och samhälls-

service

F OTO : S H U T T E R S TO C K

68 SYNERGIER MELLAN INVESTERINGAR

utveckla Port 73 som en stark och långsiktig regional handelsplats. De relativt omfattande och samlade bostads investeringarna förbättrar även förut sättningarna för kvällseko- nomin i Haninge stad i väsentlig grad. Samplaneringen av utvecklade kol- lektivtrafiknoder (Vega station och ny bussterminal vid Haningeterrassen) och bostadsinvesteringar ger viktiga synergier både i form av tillgänglighet och hållbarhet. Det planerade sam­ arbetet, avsiktsförklaringen och utre- dandet av ett hälsohus tillsammans med Region Stockholm är en viktig del i planeringen och möjliga syner- gier i projektet Haningeterrassen. Det är dessutom i linje med Region Stockholms framtidsplan om ett specialistcentrum och ett sätt för Region Stockholm att med sina inves- teringar också verka för starka regio- nala stadskärnor.

Verksamhetsetableringar i Haninge stad stärks av andra investeringar i regionen

Nya bostäder i centrala Stockholm medför en undanträngning av företag, i synnerhet företag med mer ytkrä-

vande verksamhet, så som lager- och logistikverksamheter. Dessa behöver nya etableringsplatser i regionen. Samverkan med Stockholms stad blir därmed allt viktigare för att få till en god samordning kring dess frågor.

Härigenom finns synergier mellan de omfattande bostadsinvestering- arna i centrala Stockholm (se avsnitt 2.3) och utveckling av företagsområ- den i Haninge, som t.ex. Albyberg.

Intressanta synergier finns också med utvecklingen av Norvik Hamn. Stråket Nynäshamn-Haninge- Stockholm kommer då att få ökad betydelse för godstransporter och nya möjlig heter öppnas för företag inom transport och logistik.

Ökat utbud av arbetsplatser, högre utbildning och forskning

Den relativt korta bilrestiden mellan Haninge och Flemingsberg, cirka 20 minuter, innebär att även Haninge kan dra nytta av de investeringar som genomförs i Flemingsberg inom t.ex. Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, Polishögskolan, KTH, KI och forskning. Det är viktigt att det finns en bra kollektivtrafik så att även

tex studenter lätt kan ta sig mellan de regionala stadskärnorna. I cykel­ vägnätet saknas också länkar mellan Huddinge och Haninge stad.

Tvärförbindelse Södertörn innebär att tillgängligheten förbättras mellan Haninge-Flemingsberg-Kungens kurva­Skärholmen, vilket på sikt kommer att kunna medföra förstärkta synergieffekter mellan investering- arna i tre av de fyra sydliga, regionala stadskärnorna.

Citybanan och ny gul tunnel- banelinje ger ökad nytta av investeringar i norra delen av centrala stadskärnan

Citybanan och den nya pendeltåg- stationen Stockholm Odenplan i kom- bination med ny tunnelbana Odenplan­ Hagastaden-Arenastaden innebär förbättrad tillgänglighet från Haninge stad till regionala, strategiska mål- punkter som Nya Karolinska i Solna, Kista och Arlanda. Detta innebär ökade möjligheter till synergi effekter i form av ökad tillgång till strategisk samhällsservice och arbetsplatser för de nya bostadsområdena i Haninge centrum/Haninge stad.

Ökad tillgänglighet till övriga regionala stadskärnor

Idag når omkring 40 procent av länets befolkning Kista inom 45 minuter med kollektivtrafik. År 2030–2050 beräknas denna andel öka till

omkring 60 procent, vilket innebär att kärnans lägeskvaliteter och nåbarhet förbättras betydligt.

Tillgängligheten till de övriga regio- nala stadskärnorna kommer enligt RUFS 2050 att förbättras väsentligt fram till 2030–2050. Kista­Sollentuna­ Häggvik kommer att nå fler andra regionala stadskärnor inom 45 minu- ter. Till dessa hör:

• Kungens kurva­Skärholmen (hela kärnan)

• Flemingsberg (hela kärnan)

• Arlanda­Märsta (delar av kärnan)

• Täby centrum­Arninge (större del av kärnan)

Idag nås Kista­Sollentuna­Häggvik inom 30 minuter med bil från de övriga tre nordliga regionala stads- kärnorna och från drygt halva den centrala regionkärnan. 2030 beräk- nas Kista-Sollentuna-Häggvik enligt RUFS 2050 även kunna nås från Kungens kurva-Skärholmen och från hela den centrala regionkärnan inom 30 minuter med bil.

E18 Hjulsta-Kista ger synergier med bostads- och näringslivs- investeringar

Ombyggnaden av E18 Hjulsta­Kista skapar bättre förutsättningar för planerade bostads­ och näringslivs­ investeringar i de två kärnorna Kista- Sollentuna-Häggvik och Barkarby- Jakobsberg, men även för de fem kom- munerna Stockholm, Sollentuna, Jär- fälla, Solna och Sundbyberg i stort.

För boende i området blir t.ex. Järvafältet mer tillgängligt och buller-

nivåerna minskar. För bilisterna med- för nya E18 kortare restider och ökad trafiksäkerhet. Detta gynnar arbets- pendlingen till/från de två regionala stadskärnorna och därmed pågående och planerade bostadsinvesteringar i desamma. Detta kommer möjliggöra och ytterligare främja tillväxten i nordvästra Stockholmsregionen. Utbyggnad av tunnelbana till Nacka

Investeringen möjliggör tunnelbane- förbindelse utan byte mellan Kista- Sollentuna-Häggvik och den sydöstra delen av den centrala regionkärnan (östra Södermalm och Nacka), vilket stärker förutsättningarna för en att- raktiv och hållbar pendling. Detta innebär synergieffekter för befintliga och nya företagsetableringar i Kista- Sollentuna-Häggvik genom att kom- petensförsörjningen till området underlättas. Vidare höjer investe- ringen områdets attraktivitet för boende, vilket gynnar planerade bostadsinvesteringar i Kista-Sollen- tuna-Häggvik och Barkarby-Jakobs- berg. För att öka denna synergieffekt

är det viktigt att den fysiska plane- ringen möjliggör god koppling mellan tunnelbanestationen i Kista och bostads­ och kontorsetableringar. På motsvarande sätt är det viktigt med god koppling mellan planerade tun- nelbanestationer i Barkarbystaden och Barkarby och bostads- och kon- torsetableringar.

Tvärbanan – näringslivs- och bostadsinvesteringar

Utbyggnaden av Tvärbanan, Kista­ grenen, innebär att arbetsplatserna i Kista­Sollentuna­Häggvik knyts ihop med bostadsområden i de västra och sydvästra delarna av centrala stads- kärnan. Hopkopplingen ger stärkta etableringsförutsättningar för företag

Kista-Sollentuna-Häggvik

Utbyggnaden av Tvärbanan