• No results found

Homosexualitet

7. Resultat och analys

7.1 Homosexualitet

7.1.1 Avsnitt 1: Jag är gay, pappa (31.18 - 31.45).

I denna scen får vi se hur Simons pappa Micke ställer sig till sin sons sexualitet. Simon är på besök hos sin pappa. Micke är alkoholist sedan ett tag tillbaka, vilket har gjort att Simon och Sara sagt upp kontakten med honom. Nu har Simon däremot kommit för att be honom köpa ut alkohol inför en fest som August vill hålla till Wilhelms ära.

Se bilaga 12.1. för transkribering av scen.

Fram tills denna scen har det ännu inte framgått att Simon är homosexuell. Det är först i denna scen det blir tydligt och uttalat och Micke verkar vara medveten sedan tidigare om Simons sexuella läggning. Trots detta antar han, ur ett normativt perspektiv, att Simon ska impa på någon snygg tjej. Simon markerar ganska direkt att han är gay, vilket är ett lexikalt val, och Micke inser direkt sitt misstag och säger förlåt. Han vänder sitt antagande till någon snygg kille utan någon dömande ton och verkar accepterande av situationen, vilket Simon uppskattar med ett litet leende. Ett annat sätt för Simon att hantera situationen hade varit att spela med och säga att det är en tjej som ska impas på. På så sätt hade han kunnat fråga sin pappa om tjänsten och sedan och gå därifrån, men han valde ändå att stolt, tydligt och öppet kontra med att han är gay. Detta visar också på att han inte är speciellt orolig för Mickes åsikter och inställning kring sin sons sexuella läggning. Han vågar öppet säga att han är homosexuell utan att oroa sig för Mickes reaktion.

Micke säger snabbt förlåt och det kan ses som ett värdeladdat ord, eftersom han laddar ordet positivt och vill få fram att han inte är dömande av Simons läggning. Det går tydligt att se hur Micke ångrar sitt ordval och vill visa sina riktiga känslor och åsikter kring det, vilket som sagt är accepterande och icke dömande. Detta beror troligtvis på deras instabila relation som satts på prov under flera år.

Scenmiljön består av Mickes stökiga och skräpiga lägenhet. Kuddarna i soffan är lite slarvigt kastade med olika färger och mönster som skär sig med varandra. Tavlorna är inte uppspikade utan står på golvet lutandes mot väggarna och alla ytor verkar fyllda med överflödigt skräp så som gamla tidningar och smutsiga kläder. Detta indikerar på att han inte bryr sig om hur hans tillvaro ser ut. De attribut som är mest framhävande är Mickes klädsel. Han har på sig

träningsbyxor och en sweatshirt. Vid första anblick upplevs inte kläderna särskilt udda eller speciella, men efter ett tag förstår vi att det troligtvis gått ett flera dagar sedan han senast bytte kläder. Det övergripande intrycket vi får av Micke är att han bor och lever i en stökig och även lite smutsig miljö, vilket reflekteras i hans utseende.

Både Simon och Micke verkar vara nervösa och deras kroppsspråk visar på en ansträngd stämning, vilket är förståeligt med tanke på relationen de har. Detta är seriens första scen som behandlar homosexualitet, och redan här sätts tonen för kommande scener med homosexuellt tema. Genom att det visas en acceptans kring homosexualitet i första avsnittet antyder det på en fortsatt accepterande ton genom seriens gång.

7.1.2 Avsnitt 3: Musiksalen (2.20-3.17).

Det tredje avsnittet inleds med att Wilhelm står vid sitt skåp i skolans korridor. Han hör någon från musiksalen som spelar piano och i nyfikenhet går han dit. Han ser att det är Simon som spelar, och stannar upp en stund. Det är måndag morgon, och Wilhelm har inte sett Simon sedan i fredags då det var filmkväll på skolan. Samma kväll kysstes Simon och Wilhelm för första gången. Efter en stund går Wilhelm in i musiksalen och säger hej till Simon som ler tillbaka. Wilhelm sätter sig bredvid honom vid pianot och de spelar lite tillsammans innan det blir en kort tystnad. De börjar prata om det som hände häromkvällen och Wilhelm säger att det var ett misstag som inte bör hända igen.

Se bilaga 12.2. för transkribering av scen.

Wilhelm och Simon verkar se olika på vad kyssen betydde. Simon framstår intresserad och tror att känslorna är ömsesidiga och ler så fort Wilhelm kommer in i rummet. Enbart baserat på Simons blick och kroppsspråk tycker vi det är tydligt att Simon vill fortsätta någon form av relation, men Wilhelm avbryter snabbt och säger raka motsatsen. Wilhelm menar att han inte är ”sån”, vilket är ett lexikalt val men med en nästan skamlig ton. Vi får känslan av att Wilhelm inte vill yttra sig om homosexualitet över huvud taget. Dels att han väljer

benämningen ”sån”, dels att han inte vill såra Simon. Vi misstänker att han inte vill uttrycka ordet homosexuell eftersom det kan låta nedvärderande mot Simon som faktiskt är det.

Wilhelm säger att han tycker de ska glömma det som hände med en kall och okänslig ton, vilket är ett värdeladdat uttryck. Wilhelm märker Simons sårade känslor och verkar få dåligt samvete. Han försöker lindra situationen genom att föreslå att fortsätta vara vänner, vilket endast gör situationen värre. Simon väljer att säga till Wilhelm att det är okej, trots att han egentligen är ledsen. Han märker att Wilhelm börjar tycka synd om honom och han vill inte ha Wilhelms medlidande.

Att scenen utspelar sig i musiksalen innebär en öppen och offentlig miljö. Det skildrar en realistisk och trovärdig skolmiljö eftersom andra elever rör sig fritt omkring i salen. Deras konversation händer i mitten av rummet och de verkar vara okej med att prata om det som hände offentligt och inte i avskildhet. Trots att de verkar bekväma med omgivningen utstrålar de båda nervositet, skygghet och stakar sig på sina ord. De få ord som yttras är med lugn och låg ton. De har svårt för att titta varandra i ögonen och fäster blickarna på annat. Simon tittar ner i sitt knä, medan Wilhelm tittar rakt fram. Wilhelm möter inte Simons blick, vilket vi tror beror på att han inte klarar av att se Simon i ögonen. Det han säger till Simon är jobbigt nog, och han vill inte se Simons sorgsna och besvikna blick.

7.1.3 Avsnitt 3: Hemresehelg (8.20-10.10).

Dagen efter Simon och Wilhelms konversation har klassen en idrottslektion. Kvällen innan scrollade Wilhelm genom Simons Instagram-profil, och antas fundera på om han gjorde ett misstag i att såra Simon. Lektionen har precis slutat och Wilhelm går fram till Simon som står och plockar ihop sina redskap. Wilhelm vill inte vänta längre, utan vill ta tillbaka de sårande ord han sa till Simon. Han frågar också Simon om han vill umgås i helgen, då många elever ska åka hem och spendera helgen med sina familjer.

Se bilaga 12.3. för transkribering av scen.

När Wilhelm förklarar för Simon att han vill spendera helg med honom, ifrågasätter Simon Wilhelm. När Wilhelm däremot säger att han tar tillbaka det han sa blir det ett värdeladdat uttryck. Det kan tolkas som om Wilhelm vill utnyttja tillfället och umgås med Simon utan att känna sig övervakad av andra. Den skamliga ton kring homosexualitet som Wilhelm svagt påvisade dagen innan är nu borta. Simons reaktion dagen innan i musiksalen verkar vara en

bidragande faktor till att Wilhelm ångrat sig. Eftersom Wilhelm fick dåligt samvete till följd av Simons reaktion går det att anta att händelsen inte lämnat hans tankar. Mindre än en dag senare kommer han till Simon för att uttrycka ånger kring sina ord för att han kommit underfund med att Simon intresserar honom. Vi tror att Wilhelm har ett dilemma eftersom han gillar Simon och är nyfiken på deras relation men vet att en kärleksrelation kan få konsekvenser på grund av hans roll som kronprins.

Kroppsspråksattributen visar att Simon blir förvånad när Wilhelm kommer fram till honom.

Han fäster blicken i golvet och verkar lite obekväm. När han märker av Wilhelms nervositet vänder han upp blicken. Under tiden de pratar spänner Wilhelm käken och stakar sig på orden. Simon framstår oberörd och kort mot Wilhelm till en början, eftersom han blev

besviken efter deras senaste möte. När Wilhelm förklarat sin intention gällande helgen går det att se ett skifte i Simons uttryck. Han småler och blir lite blyg. Scenmiljön är skolans

gymnastiksal. Omgivningen består av elever som städar undan efter en idrottslektion. Vi kan tänka oss, ur de andra elevernas perspektiv, att samtalet mellan Wilhelm och Simon inte är något konstigt eller märkvärdigt. Det ser endast ut som två kompisar som pratar. Även om det går att anta att eleverna vet att Simon är homosexuell är det inget de verkar associera med Wilhelm.

7.1.4 Avsnitt 6: ”Tänk om jag bara vill vara ihop med honom?” (25.07 - 27.32).

Efter att August smygfilmat Wilhelm och Simon och gjort en sexvideo som fått stor spridning på nätet har Drottning Kristina kommit till Hillerska för att hämta Wilhelm. Scenen äger rum i bilen där de sitter tillsammans på väg till slottet. Kristina vill att Wilhelm ska tysta ner de rykten som börjat cirkulera om hans sexuella läggning. Eftersom det inte går att se Wilhelms ansikte på videon vill kungahuset att han ska hävda att det inte är han på i ett pressuttalande.

Wilhelm vill inte neka, men känner sig tvingad av sin mamma och hovet.

Se bilaga 12.4. för transkribering av scen.

Scenen inleds med en stel stämning mellan Kristina och Wilhelm. Det är tydligt att Kristina inte stöttar Wilhelms relation och det framgår att det till stor del grundar sig i hans titel som kronprins och familjens rykte. Ett lexikalt val i scenen är hur Kristina poängterar att det är ett privilegium och inte ett straff att vara prins. Detta påstående kan ha olika betydelse beroende på vem man frågar. Wilhelm, som uttrycker att han bara vill vara med Simon och vara

normal, ser sin titel som ett straff. Kristina däremot vill att Wilhelm ska vara glad över sin tillvaro och uppskatta sitt unika liv.

När Kristina frågar Wilhelm ”är värt det?” har frågan en negativ värdeladdad ton. Det kan indikera på att personen som sade det inte håller med i det som talas om. Wilhelm uttrycker att han inte bett om att vara kronprins och Kristina kontrar tydligt med att ingen har bett om det. Det är uppenbart att Kristina också anser att reglerna som de kungliga måste förhålla sig till inte alltid är rättvisa. Hon nämner att hon, i ung ålder, också upplevde en olycklig

förälskelse. Hon specificerar inte vad som orsakade uppbrottet, men det går att anta att det har med hennes titel att göra. Därför tycker hon att Wilhelm inte ska låta sig luras och inse

allvaret i situationen. En homosexuell kronprins är uteslutet och inte accepterat, och bör därför avslutas med en gång. Om Wilhelm hade varit en vanlig kille, och inte prins, går det att anta att hans sexuella läggning accepterats.

Scenen äger rum i en bil på väg till slottet. Kristina vill ha ett privat samtal med sin son, vilket öppnar upp för en ärlig, men samtidigt allvarlig, konversation. Tystnaden som råder i bilen innan Wilhelm väljer att bryta den är spänd och sammanbiten. Eftersom de får en stund för sig själva blir inte konversationen lika stram eller övervakad av personer som uppmärksamt försöker lyssna. Eftersom konversationen sker privat mellan Kristina och Wilhelm får publiken se denna informella sida av dem. Det visar att de är människor med mänskliga känslor, precis som alla andra. Trots sin vänliga ton finns det ett underliggande budskap som handlar om att skydda kungahuset och arvet.

7.1.5 Avsnitt 6: Let´s start a revolution (38.37 - 40.46).

Det har blivit dags för jullov, och scenen utspelar sig utanför kyrkan där julavslutningen har ägt rum. Wilhelm får ögonkontakt med Simon och stannar för att prata. Det är första gången de ses sedan de bestämde att inte vara tillsammans. Någon dag tidigare var Wilhelm hemma hos Simon för att prata till följd av pressuttalandet. De hade kommit överens om att Wilhelm skulle stå upp för sig själv och säga att han och Simon var ett par. Det slutar med att Wilhelm ändå nekar till att det var han i sexvideon. Simon vill inte vara Wilhelms hemlighet och tycker att han ska ta sig tid att fundera över vad han egentligen vill. De har en kort konversation utanför kyrkan innan Wilhelm lämnar i en bil.

Se bilaga 12.5. för transkribering av scen.

Wilhelm framstår ledsen för deras senaste möte, men han vet inte heller vad han ska säga till Simon. Han vet att hans plikt går före, men det gör honom också ledsen. Han väljer att ge Simon en kram, något som drar mångas blickar. De kramas en lång stund och Wilhelm viskar

”förlåt” till Simon. Detta är ett lexikalt val eftersom Wilhelm syftar på att han svikit Simon.

När Wilhelm, trots deras överenskommelse, nekar till sin medverkan förstår han att han svikit Simon. Det går att anta att hans ursäkt till Simon syftar på mer än bara uttalandet. Han ber om ursäkt för att han inte tog sig friheten att vara med Simon och för att Simon sårats till följd av hans handlingar. Wilhelm viskar också det värdeladdade uttrycket ”Jag älskar dig” i Simons öra. Wilhelms ord överraskar Simon men han är tyst tillbaka. Han blir osäker på vad han ska svara, och svarar endast med att önska Wilhelm en god jul. Wilhelm säger tack med ett svagt leende och går sedan mot bilen och åker i väg.

Det som skiljer denna scen från tidigare scener mellan Wilhelm och Simon är att alla elever tittar på dem. I tidigare avsnitt verkar ingen direkt uppmärksamma de stunder Wilhelm och Simon synts tillsammans, men nu efter sexvideons spridning är folk medvetna om deras relation. När Wilhelm kramar Simon skiftar kameran mellan olika kompisgäng. Kameran vänder bland annat till August och Nils. För första gången väljer kameran att uppmärksamma det faktum att folk tittar. Trots att många blickar är riktade mot dem uppfattar vi dem inte som dömande utan snarare sympatiska.

När Wilhelm säger hejdå till Simon och sedan åker i väg spelas en låt, som är ett betydelsefullt attribut i scenen. Texten lyder:

Running with a crown on your head A resolution, written on your hands And the lies they will hurt you, No more Human kindness desert you, No more Let's start a revolution

How beautiful, It is Let's start a revolution How beautiful, It is

Låten handlar om att starta en revolution. Wilhelm har precis mist killen han älskar på grund av sin kungliga titel. Det går att tolka Wilhelms blick som om han inte vill bli styrd och kontrollerad på detta sätt. Låttexten insinuerar en kommande förändring, som publiken antar

kommer vara på Wilhelms initiativ. Serien slutar med att Wilhelm tittar rakt in i kameran och håller ögonkontakt med publiken. Han har en målmedveten blick och det framstår som om han vill att en reform ska ske. En reform som tillåter honom att älska den han vill trots hans status som kronprins. Efter Wilhelms blick i kameran slutar avsnittet, och första säsongen är därmed över. Sista scenen har ett öppet slut som kan tolkas olika, men utifrån vårt perspektiv upplevs slutet som början på något nytt. Vi upplever att Wilhelm är ledsen över hur det slutade mellan honom och Simon och fast besluten över att göra något åt det i framtiden.

Related documents