• No results found

5. Resultat

5.3 Hur beskriver lärare och elever en god pedagog

Vi har valt att fokusera på följande intervjufrågor.

- Hur skulle du beskriva dig som pedagog?

- Vad tycker du är bra med ditt

- Hur gör du för att nå fram till eleverna och skapa ett intresse hos dem?

sätt att undervisa

När det gäller elevenkäterna har vi studerat följande enkätfrågor - Hur tycker du att en bra lärare ska vara?

- Ge exempel på något en lärare gjort under en lektion då du kände att du lärde dig något.

Svaren på dessa enkätfrågor har vi grupperat med hjälp av Theirs (1994) sju kompetenser (se sida 8).

5.3.1 Lärare

Lärare 1 arbetar mycket med samtal, förståelse, grupparbeten och diskussioner om hur allt hänger ihop. Han talar också om hur viktigt det är med variation och att ligga steget före, utmana eleverna så att de inte känner att det blir tråkigt. Han berättar om möjligheter att möta även de elever som ligger på lite högre nivå och inte bara lägga fokus på de elever som inte når upp till målen. Detta för att deras intresse annars riskerar att stagneras. Att utveckla elevernas självkänsla är också något som han tar upp. Vidare tar lärare 1 upp att det är viktigt att ta tillvara på intressen som redan finns bland eleverna. I musiken genom att de har möjligheter att välja låtar själva och får möjligheter att skriva egna låtar och i matematiken tar han upp att det är viktigt för elever som har ett motstånd mot matematik att komma över detta och att även dessa elever kan känna att matematik kan vara intressant.

Lärare 2 är tydlig och strukturerad, ger eleverna tydliga instruktioner om vad som ska göras under en viss tidsperiod. Hon tar också upp att hon lyssnar till hur andra lärare lägger upp sin undervisning och delar idéer med sina kollegor. Hon önskar också att det skulle vara möjligt att arbeta mer tillsammans med andra ämnen men eftersom hon är lärare i ett främmande språk så kan det vara svårt att arbeta integrerat. Hon vill skapa intresse bland eleverna genom att få dem intresserade av de texter de läser och att de ska känna att det har användning för det de läser.

Lärare 3 beskriver sig som klar och tydlig och att det är för eleverna hon arbetar för att de ska ha med sig något ut i livet. Hon tar också upp att hon är lyhörd. Hon strävar efter att eleverna ska tänka själva och förstå varför de ska lära sig vad de läser och diskuterar om. Hon skapar ett intresse hos eleverna genom att vara sig själv och visa eleverna att hon tycker att det är roligt. Det handlar om att bjuda på sig själv som lärare.

Lärare 4 tycker att positiva egenskaper hos en lärare innefattar bland annat möjligheten att kunna variera innehållet i sina lektioner samt att visa engagemang för det område man arbetar med. Det är även viktigt anser lärare 4 att läraren klarar av att hålla kontroll på sin klass, det är något en god pedagog måste klara av. Att hålla ordning och reda i klassrummet utan att för den delen bli för disciplinär. Läraren ska även kunna lyssna på sina elever, vara

33

lyhörda för deras idéer och tankar. Han anser att det är viktigt att bygga upp en relation till sina elever.

Lärare 5 pratar om vikten av att kunna vara flexibel som lärare. Olika ledarstilar och pedagogik passar till olika klasser. Det är viktigt att få varje elev i klassen att känna sig trygg med de övriga i klassen och tillsammans med läraren. En början till det är att skapa en relation till varje elev. Titta dem i ögonen och fråga hur de har det. En annan viktig sak är att vara tydlig och att kunna strukturera upp lektionerna på ett bra sätt samt att få eleverna att förstå varför vi lär oss detta, vad är eller vad kommer att vara nyttan med det. Det är en viktig del när det kommer det till att motivera eleverna. När det gäller motivation tycker lärare 5 att det är viktigt att vara en positiv och engagerad lärare som försöker peppa sina elever till bättre resultat. Om lärare inte är engagerad och brinner för det aktuella ämnet kan man inte begära att eleverna ska göra det heller.

Lärare 6 påpekade även vikten av att ha en fungerande kontakt med eleverna.

Distanserar man sig från eleverna kommer det inte alls att fungera. Det gäller att vara lyhörd för vad eleverna säger och vara öppen för förändringar för att på så vis utveckla sitt ledarskap.

5.3.2 Elever

Diagram 2: Diagrammet redovisar de svar vi fått från enkätfrågorna ”Hur tycker du att en bra lärare ska vara?”

samt ”Ge exempel på något en lärare gjort under en lektion då du kände att du lärde dig något” grupperad enligt Thiers (1994) sju kompetenser.

Diagram 2 redovisar en sammanställning av de 65 elevenkäter som blev utdelad i grundskolans senare år, det vill säga årskurs 7-9 fördelat på 33 pojkar och 32 flickor.

34

Diagram 3: Diagrammet redovisar de svar vi fått från enkätfrågorna ”Hur tycker du att en bra lärare ska vara?”

samt ”Ge exempel på något en lärare gjort under en lektion då du kände att du lärde dig något” grupperad enligt Thiers (1994) sju kompetenser.

Diagram 3 redovisar en sammanställning av de 81 elevenkäter som blev utdelad i gymnasieskolans årskurs 1 fördelat på 27 pojkar och 54 flickor.

35

Related documents