• No results found

Hur ser kompetensen ut idag?

Innehållsförteckning

4. Hur ser kompetensen ut idag?

För att kunna kartlägga det eventuella utbildningsbehov som finns hos tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL behöver man första veta hur deras kompetens ser ut idag. Var finns bristerna och styrkorna?

Hur representanter för byggbranschen uppfattar tjänstemännens kompetens färgas av vilken kompetens de själva besitter, därför tittar undersökningen även på hur branschen bedömer sin egen kompetens.

4.1 Kompetensen hos nytillträdda tjänstemän

Intervjuerna visar att cheferna som ansvarar för tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL anser att tjänstemännen överlag har en relativt god kompetens. Om kompetens sedan är att betrakta som hög eller endast relativt god hänger dels samma med tjänstemannens bakgrund, dels om hen arbetar på kommun eller länsstyrelse.

Man kan paragraferna rätt bra, men tillämpningen är det värre med.

Länsstyrelse

En av anledningarna till att det är en skillnad i kompetensen hos tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL hos kommuner respektive länsstyrelse, är att länsstyrelsen helst vill anställa personer som tidigare har arbetet på kommun. Kommunerna anställer i större utsträckning nyutexaminerade.

Relativt hög, men nu har jag tjänstemän som kommer ifrån samma utbildning.

Kommun

Vi försöker att rekrytera personer som har jobbat kommunalt inom de här områdena. Det är vår målsättning.

Länsstyrelse

Representanter för byggbranschen instämmer i att PBL-handläggarnas kompetens är väldigt skiftande och varierar från person till person samt mellan kommun och länsstyrelse.

Det är väldigt skiftande, väldigt stor spridning. Det kommer många nya som följer det skrivna ordet slaviskt…

Representant för byggbranschen

Några av de unga handläggarna har ingen förmåga alls att… de är jätteduktiga på lagstiftningen men kan inte… man kan lura de ganska mycket.

Representant för byggbranschen

Det är mycket som en tjänsteman som handlägger PBL-ärenden bör kunna. Spontant i intervjuer lyfter cheferna att följande kompetenser ofta saknas hos tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL:

 Tillämpning av PBL i praktiken/praktisk erfarenhet

 Kunskap om den komplexa juridiken, sambandet mellan PBL och annan lagstiftning

 Kunskap om konsekvenser av detaljplan och genomförandebeskrivning

Branchen anser att tjänstemännen ofta brister i sin förmåga att reflektera över sin egen praktik. Om detta sedan beror på att tjänstemännen är nya och ovan eller på att möjlighet till reflektion inte ges kan de inte uttala sig om.

De är lite oreflekterade när de kör igång... Det kan ju vara bra att vara ny också för då har man inte det här ”så här har vi alltid gjort”.

Representant för byggbranschen

Det intressanta är att flera representanter för byggbranschen lyfter att det inte behöver vara en nackdel att nyligen ha börjat arbeta med PBL. Tjänstemän som nyligen börjat jobbat med PBL upplevs ofta som mer pålästa och kompetenta än äldre handläggare.

Jag uppfattar det som att det finns en stor osäkerhet, så att man behöver mycket stöd… Alltså nyexade har nog bättre kompetens än vad de som har suttit en tio år har- så känns det.

Representant för byggbranschen

Inga chefer på kommun och länsstyrelse lyfter att de tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL har bättre kompetens än de som jobbat länge. För cheferna på kommun och länsstyrelse handlar det snarare om att tjänstemännen saknar erfarenhet.

Det är alltför tufft att komma direkt till länsstyrelsen, utan erfarenhet av att jobba med planfrågor. Jag vill inte ha någon direkt från skolan och hit.

Länsstyrelse

Dock finns det även branschen de som anser att det är problematiskt att tjänstemännen som handläggare PBL-ärenden har så låg kompetens.

På myndigheten ställs inga krav på kompetens överhuvudtaget. Idag, i den situation man befinner sig i, så är det de facto så att du kan rycka vem som helst från gatan och sätta bakom ett skrivbord och säga ”börja handlägga”. Jag måste ur rättssäkerhetsperspektiv ifrågasätta det.

Representant för byggbranschen

I webbenkäten identifierades sju stycken viktiga kompetenser som respondenterna fick ställning till; allmän kunskap om regelverk, kunskap om syftet med PBL, förståelse för sambandet mellan PBL och annan lagstiftning, förståelse för sambanden i kedjan i plan- och byggprocessen, insikt kring rollerna inom plan- och byggprocessen, pedagogisk kompetens samt kunskap om PBL- ärenden i en politiskt styrd organisation.

Figur 5: Kompetensen att handlägga PBL-ärenden, hos tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL.

7% 22% 5% 11% 9% 10% 24% 27% 40% 27% 36% 41% 39% 39% 38% 27% 37% 26% 34% 27% 24% 23% 9% 24% 20% 14% 17% 6% 8% 7% 6% 7% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Allmänt om regelverket. PBL, PBF, föreskrifter

och allmänna råd

Syftet med PBL Sambanden mellan Plan- och bygglagstiftningen och annan lagstiftning ( t.ex.

Miljöbalken, Trafiklagstiftning,… Sambanden i kedjan översiktsplan, detaljplan,

genomförande, lov och bygg Rollerna inom plan- och byggprocessen ( centrala myndigheter-länsstyrelse-kommun-

exploatör-byggherre-kontrollansvarig m.fl. ) Pedagogik, processledning PBL-ärenden i politiskt styrd organisation

Kompetensen att handlägga PBL-ärenden, hos tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL.

Mycket låg kompetens

Tjänstemän som nyligen har börjat arbeta med PBL har en relativt god kompetens när det kommer till konkreta kunskaper om PBL (fig. 5). Den allmänna kunskapen om regelverket är acceptabel hos 39% av tjänstemännen och ytterligare 30% har hög eller mycket hög kompetens om regelverket.

Den juridiska kompetensen om lagstiftningen tycker jag är god.

Representant för byggbranschen

Cheferna på kommun och länsstyrelse anser att det är just kunskap i PBL och lagstiftningen som är avgörande för att deras tjänstemän ska kunna åta sig ärenden inom PBL.

Det [viktigaste för att man ska kunna åta sig ärenden inom PBL] är att man kan lagstiftningen och tillämpningen av den.

Länsstyrelsen

Det är av central vikt att tjänstemännen inte bara kan de enskilda paragraferna utan att de även förstår hur den ska tillämpas.

Den behöver aktualiseras. Man kan paragraferna rätt bra, men tillämpningen är det värre med.

Länsstyrelsen

Insikt i syftet med PBL är acceptabel hos 38% av tjänstemännen och 31% har hög eller mycket hög kompetens inom detta område. De har vidare en grundläggande förståelse av sambanden i kedjan översiktsplanering, detaljplan, genomförande, lov och bygg. Hos 37% av tjänstemännen bedöms denna kompetens som acceptabel och hos ytterligare 31% som hög eller mycket hög. Cheferna på kommun bedömer deras tjänstemäns kompetens gällande sambanden i kedjan som hög eller mycket hög i större utsträckning än vad cheferna på länsstyrelsen gör, 33% respektive 17%.

Sämst kompetens har tjänstemän som nyligen börjat arbeta med PBL när det kommer till att förstå sambandet mellan Plan- och bygglagstiftningen och annan lagstiftning. Annan lagstiftning kan vara Miljöbalken, Trafiklagstiftningen, Fastighetsbildningslagen, Viteslagen m.fl. Hela 62% av respondenterna anser att de nytillträdda tjänstemännen har mycket låg eller låg kompetens på detta område.

Det är mycket juridik i det, fastighetsrättsligt och det tror jag vi behöver bli bättre på, i alla fall hos oss.

Låg eller mycket låg kompetens har tjänstemännen beträffande pedagogik & processledningen (50%). Cheferna på länsstyrelsen bedömer sina tjänstemäns kompetens i pedagogik & processledning som låg eller mycket låg i större utsträckning än cheferna på kommun, 67% respektive 47%.

Man måste vara en duktig pedagog och kunna förklara på ett enkelt sätt vad det innebär. Vi har mycket kontakt med allmänhet, politiker, och vi måste hela tiden förklara varför vi gör det här.

Kommun

Kompetensen är även låg eller mycket låg gällande förståelse för PBL-ärenden i en politiskt styrd organisation (49%). Cheferna på länsstyrelsen bedömer sina tjänstemäns kompetens inom detta område som låg eller mycket låg i betydligt större utsträckning än cheferna på kommun, 72% respektive 45%.

En förståelse för rollerna inom plan- och byggprocessen (centrala myndigheter- länsstyrelse-kommun-exploatör-byggherre-kontrollansvarig m.fl.) är ytterligare ett område där kompetensen är låg eller mycket låg, 47%.

Jag upplever att det är fler och fler som inte förstår myndighetsrollen, vad uppdraget i tjänstemannarollen är. Många har svårt att förstå i vilket sammanhang de befinner sig. Det är ju två delar, dels myndighetsutövning som borde vara glasklar, men sen också relationer till uppdragsgivaren, den politiska nämnden.

Representant för byggbranschen

Related documents