• No results found

Myndigheten ska informera och sprida kunskap om utbu- det av utbildningar som stöd lämnas för enligt förordning- en (2013:871) om stöd för konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar, förordning (2014:1004).

Genomförda insatser

Under 2015 har myndighetens fokus legat på att bygga upp en kommunikationsplattform för de nya Konst- och kulturutbildningarna. Myndigheten har färdigställt en webbplats med sökmotor där all information om utbild- ningarna har samlats. Myndigheten har även tagit fram en varumärkesplattform inklusive grafisk profil som nu fungerar som bas för all kommunikation inom detta om- råde. Utöver detta har en kommunikationsplan för utbild- ningsformen tagits fram som kommer att gälla under de kommande två åren.

Kommunikationsarbetet har utgått från den så kallade galleriprincipen som innebär att myndighetens roll är att bidra till ökad exponering av en portfölj av redan väleta- blerade och starka varumärken. Myndighetens roll är där- för att vara relativt neutrala och fungera som en kvalitets- säkrande part som förser allmänhet, potentiella stude- rande och övriga intressenter med sakinformation och lyfter fram alternativen i utbildningsportföljen.

Under året har ett informationsmaterial tagits fram för att sprida information om utbildningarna. Anordnarna har uppmanats att dela med sig av filmer, bilder och texter från sina utbildningar som kan resulterai ett omfattande material att arbeta med på webbplatsen. På Facebook har ett konto registrerats där en närvaro kommer arbetas upp för utbildningsformen utifrån samma princip som för yrkeshögskolan. Det vill säga att genom dialog öka kun- skapen om utbildningsformen, och uppmana studerande och anordnare att dela med sig av innehåll.

Bedömning av måluppfyllelse

Utbildningarna ska hålla en jämn och hög kvalitet.

Myndigheten gör bedömningen att måluppfyllelsen inte är bedömningsbar

Utbildningarna har enbart bedrivits från augusti 2015, vilket gör att myndigheten inte har underlag i årets re- dovisning att göra en relevant bedömning av kvaliteten i utbildningarna.

Prestationsredovisning

Myndigheten följer tre olika prestationsmått vad gäller konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbild- ningar. Av praktiska skäl inkluderar myndigheten även utbildningsformen kompletterande utbildningar i detta prestationsmått då flertalet av utbildningarna inom den sistnämnda utbildningsformen har gått över till konst- och kulturutbildningar. Måtten redovisas nedan tillsammans med en kort analys kring förändringar jämfört med 2014. Då myndigheten införde måtten 2014 kan någon jäm- förelse med tidigare år inte göras.

Tabell 19: Handläggningskostnad per inkommen ansökan.

2015 2014

Kostnad tkr 899 998

Ansökningar 18 120

Mått tkr/ansökan 49,9 8,3

Detta mått visar hur mycket resurser myndigheten lägger ner i samband med ansökan. Måttet mäts som andel av antalet inkomna ansökningar.

Jämförelsen mellan 2014 och 2015 vad gäller detta pre- stationsmått blir inte helt relevant. Kostnaden per inkom- men ansökan 2015 är betydligt högre än motsvarande mått 2014, vilket till en stor del beror på att 2015 inklude- ras en hel del utvecklingsarbete i kostnaden. De ansök- ningar som kommit in under 2015 avser utbildningar med endast tillsyn, och det var första gången som myndighet- en hanterade ansökningar gällande dess. Dessa utbild- ningar är delvis av en annan karaktär än myndighetens övriga utbildningar, vilket även inneburit att det har tagit längre tid att hantera ansökningarna.

Tabell 20: Handläggningskostnad per utbildning. 2015 2014

Kostnad tkr 5 953 5 093

Antal utbildningar 409 271

Mått tkr/pågående utb. 14,6 18,8

Detta prestationsmått ger myndigheten en samlad bild av vilka resurser myndigheten lägger på pågående utbildning- ar. Måttet mäts som andel av samtliga beslutadeutbild- ningar. Av liknande skäl som ovan, blir detta mått inte helt rättvisande 2015. Under året har det pågått en överföring av utbildningar från kompletterande utbildningar till konst- och kulturutbildningar; ett antal utbildningar som bedrevs

som kompletterande utbildningar under våren 2015, be- drevs som konst- och kulturutbildningen under hösten 2015. Minskningen i kostnaden per pågående utbildning beror alltså på en viss dubbelräkning.

Tabell 21: Handläggningskostnad per tillsynsärende. 2015 2014

Kostnad tkr 2 398 4 195

Antal tillsyner 56 37

Mått tkr/tillsyn 42,8 113,4

Prestationsmåttet visar genomsnittligt hur mycket resurs- er myndigheten lägger på varje tillsynsärende. Måttet mäts som andel av samtliga under året beslutade tillsyns- ärenden.

Kostnaden per genomförd tillsyn har minskat kraftigt mel- lan 2014 och 2015. Detta hänger samman med olika fokus och inriktning av tillsynen de olika åren. 2014 genomför- des ett stort antal regelbundna tillsyner avseende kom- pletterande utbildningar, medan tillsynerna 2015 har varit inledande tillsyner på konst- och kulturutbildningar. De regelbundna tillsynerna har ett större omfång än de inled- ande och är betydligt mer resurskrävande.

Utbildning

Förordningen om statligt stöd för utbildningar som bedrivs med stöd enligt förordningen (2000:521) om statligt stöd till kompletterande utbildningar upphörde att gälla den 25 december 2013. Den upphävda förordningen gäller fort- satt för de utbildningar som innan dess beviljats statligt stöd. Några nya beslut om kompletterande utbildningar har därför inte fattats under 2015. Under året har myndig- heten administrerat ansökningar om ändringar på redan tidigare beviljade utbildningar.

Tillsyn och

kvalitetsgranskning

Myndigheten har under våren 2015 genomfört regelbunden tillsyn av sex kompletterande utbildningar. Med dessa tiIl- syner fullföljde myndigheten granskningen av KU inom om- rådet hantverk, som påbörjades 2014. I tre av dessa ären- den har myndigheten funnit brister och riktat kritik mot utbildningsanordnarna.

Myndigheten har också genomfört sju tillsyner på förekom- men anledning på kompletterande utbildningar. Sex av dessa initierades av anmälningar och en av andra signaler om eventuella brister. Ett av anmälningsärendena avsluta- des med kritik.

VERKSAMHETSOMRÅDE

Related documents