• No results found

Ingenjörsutbildning (förutom utbildning inom brand- och räddningsbranschen) och

7 YRKESHÖGSKOLEEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOOMRÅDET

10.1 Ingenjörsutbildning (förutom utbildning inom brand- och räddningsbranschen) och

Ingenjör (YH), Brand- och räddningsbranschen Ingenjör (YH), Bio- och kemiteknik eller

Materialteknik eller Processteknik

Ingenjör (YH), Process- och materialteknik, precisering vid behov

Ingenjör (YH), Byggnadsteknik / VVS-teknik eller HusVVS-teknik

Ingenjör (YH), Byggnads- och samhällsteknik, precisering vid behov

Ingenjör (YH), Automationsteknik eller Elteknik

Ingenjör (YH), El- och automationsteknik, precisering vid behov

Ingenjör (YH), Informations- och kommunikationsteknik

Ingenjör (YH), Informations- och

kommunikationsteknik, precisering vid behov Ingenjör (YH), Produktionsekonomi Ingenjör (YH), Produktionsekonomi, precisering vid

behov

Laboratorieanalytiker (YH) Laboratorieanalytiker (YH) Byggmästare (YH), Husteknik eller

byggnadsteknik

Byggmästare (YH), precisering vid behov

Byggnadsarkitekt (YH) Byggnadsarkitekt (YH)

10.1 Ingenjörsutbildning (förutom utbildning inom brand- och räddningsbranschen) och utbildning till laboratorieanalytiker

10.1.1 Finsk- och svenskspråkig utbildning

Dagstudier / antagning

Den allmänna behörigheten att söka till utbildningar som leder till examen behandlas i den allmänna delen av rekommendationen om antagningsgrunderna. Alla behöriga sökande kallas till urvalsprovet inom teknikområdet. Antagningen genomförs separat för varje ansökningsobjekt antingen enbart på grundval av urvalsprovet eller på grundval av skolframgången och urvalsprovet.

URVALSMETOD 1: URVALSPROV

Urvalsprov 40 poäng

URVALSMETOD 2: SKOLFRAMGÅNG OCH URVALSPROV (gäller bara dem som söker med studentexamen)

Alternativ 2B

Skolframgång 60 poäng (vitsorden i studentexamen)

Urvalsprov 40 poäng

Totalt 100 poäng

Det lägsta godkända poängtalet i urvalsproven är 10 poäng.

Om det är möjligt beräknas urvalspoängen för alla sökande med de båda urvalsmetoderna som används vid antagningen och urvalet görs på basis av detta.

Poäng för skolframgång Urvalsmetod 2

Poängen för skolframgång baserar sig på studentexamensbetyget. Vitsorden i studentexamensbetygen överförs till registret över de sökande direkt från studentexamensnämnden.

Poängen för skolframgång baserar sig på vitsorden i enskilda ämnen (modersmål, det långa språk i vilket sökanden fått bäst resultat, matematik samt det bästa realprovet av följande:

fysik, kemi och biologi) i studentexamensbetyget.

Abiturienter behöver inte i sin ansökan uppge vitsorden i studentexamensbetyget, eftersom yrkeshögskolan får dem direkt från studentexamensnämnden.

Studentexamensbetyg L/E M C B A

Modersmål * 15 12 9 6 3

Bästa språk som skrevs som långt språk

15 12 9 6 3

Matematik, lång ** 15 12 9 7 5

Matematik, kort ** 10 8 6 4 2

Realprov i fysik *** 15 12 9 6 3

Realprov i kemi *** 15 12 9 6 3

Realprov i biologi *** 15 12 9 6 3

* = I en IB-examen motsvarar A1-språket modersmålet, i EB- och RP-examina det språk som motsvarar modersmålet.

** = bara det ena av dem

*** = högst en av dem

Urvalsprov

Antagningen av studerande genomförs med ett riksomfattande urvalsprov för teknikutbildningen.

Alla behöriga sökande kallas till urvalsprovet (kallelse cirka en vecka före provet). De sökande skriver urvalsprovet i det ansökningsobjekt som de angett som första

ansökningsönskemål inom teknikområdet.

När de sökande deltar i det riksomfattande urvalsprovet för teknikutbildning i den yrkeshögskola som erbjuder utbildning i deras första ansökningsönskemål får de provresultatet för alla sina ansökningsönskemål inom ingenjörs- och

laboratorieanalytikerutbildningen, byggmästarutbildningen, byggnadsarkitektutbildningen och sjöfartsutbildningen.

Urvalsprovet är skriftligt och tar 2–3 timmar. I provet mäts studieförmåga och lämplighet för det tekniska området. De som deltar i urvalsprovet får välja om de vill ha uppgifterna på finska eller svenska. Alla genomför samma prov oberoende av grundutbildning. Resultatet i urvalsprovet är giltigt under ansökan i fråga. I provet måste sökanden få minst 10 poäng av 40 möjliga.

Urvalsprovet på våren ordnas torsdag 26.5.2016 och på hösten fredag 4.11.2016.

SEPARATA LÄMPLIGHETSTESTER OCH PROV I FINSKA/SVENSKA I vissa av ingenjörsutbildningsprogrammen ska de sökande inte bara delta i det

riksomfattande urvalsprovet utan också i separata lämplighetstester som ordnas av de yrkeshögskolor som ordnar utbildning. Lämplighetstesternas vikt, innehåll och krav varierar mellan ansökningsobjekten.

Sökande vars modersmål och/eller skolbildningsspråk inte är finska ska i vissa finskspråkiga yrkeshögskolor genomgå ett separat prov i finska måndag 30.5.2016 eller vid en annan tidpunkt som yrkeshögskolan bestämmer.

De separata lämplighetstesterna ordnas fredag 27.5.2016 så att de sökande kan delta i det riksomfattande urvalsprovet för teknikutbildningen torsdag 26.5.2016 i den yrkeshögskola som de uppgett i ansökningsblanketten.

Sökande vars modersmål och/eller skolbildningsspråk inte är svenska, danska eller norska ska i vissa svenskspråkiga yrkeshögskolor genomgå ett separat prov i svenska, som ordnas samma dag som det riksomfattande urvalsprovet för teknikutbildningen, 26.5.2016 och 4.11.2016 eller i samband med urvalsprovet/intervjun. De sökande som deltar i det ovannämnda urvalsprovet i en finskspråkig yrkeshögskola ges möjlighet att delta i språkprovet i svenska vid en annan tidpunkt.

Flerformsstudier / antagning

Den allmänna behörigheten att söka till utbildningar som leder till examen behandlas i den allmänna delen av rekommendationen om antagningsgrunderna. Antagningen genomförs separat för varje ansökningsobjekt antingen enbart på grundval av urvalsprovet eller på grundval av skolframgången och arbetserfarenheten.

URVALSMETOD 1: URVALSPROV

Urvalsprov 70 poäng

Enbart urvalsprov (max. 70 p., min. 15 p.) De yrkeshögskolorna som använder denna urvalsmetod meddelar i sin ansökningsinformation vad urvalsprovets delar innehåller och hur många poäng man kan få i dem.

URVALSMETOD 3: URVALSPROV OCH ARBETSERFARENHETER

Urvalsprov 70 poäng

Arbetserfarenheter 30 poäng

Totalt 100 poäng

Det poängtal som används vid antagningen (max. 100 p.) baserar sig på uppnått poängtal i urvalsprovet (max. 70 p., gräns för godkännande 15 p.) och på det poängtal som

arbetserfarenheterna ger (max. 30 p.).

De yrkeshögskolor som använder denna urvalsmetod meddelar i sin ansökningsinformation vad urvalsprovets delar innehåller, hur många poäng man kan få i dem samt vilken slags arbetserfarenhet som godkänns.

Som arbetserfarenhet beaktas allmän arbetserfarenhet förvärvad senast 31.7.2016.

Erfarenhet förvärvad innan sökanden fyllt 18 år beaktas dock inte. Beväringstjänst och civiltjänst beaktas inte som arbetserfarenhet. Arbetserfarenheten behöver inte vara sammanhängande eller förvärvad hos samma arbetsgivare. Som arbetserfarenhet räknas inte praktik och inlärning i arbetet, om dessa ingår i den examen som använts i ansökan. För att få poäng ska sökanden på ansökningsblanketten uppge den totala längden på

arbetserfarenheten i hela månader. För detta omvandlas deltidsarbete till heltidsarbete så att 150 timmar eller 20 hela dagar (minst 7 timmar per dag) motsvarar en månad.

Arbetserfarenhetens längd ska kunna påvisas med arbetsintyg.

Alla behöriga sökande kallas till urvalsprovet och/eller till en intervju (kallelse cirka en vecka före provet). De sökande kan delta i urvalsprovet och/eller intervjun endast i de

yrkeshögskolor som tillhandahåller ansökningsobjektet i fråga. De som deltar i detta urvalsprov och/eller i intervjun får ett provresultat som är giltigt endast i antagningar till teknikutbildning som genomförs i form av flerformsstudier i de yrkeshögskolor som har ordnat provet. Resultatet i urvalsprovet är giltigt under ansökan i fråga.

De yrkeshögskolor som ordnar flerformsstudier inom teknik meddelar i sin ansökningsinformation datumen för de urvalsprov som de ordnar.

10.1.2 Utbildning på främmande språk

Dagstudier / antagning

Den allmänna behörigheten att söka till utbildningar som leder till examen behandlas i den allmänna delen av rekommendationen om antagningsgrunderna. Om yrkeshögskolan inte följer de allmänna antagningsgrunderna ger skolan information om antagningen i de egna antagningsgrunderna.

Alla behöriga sökande kallas till urvalsprovet inom teknikområdet.

Antagningen genomförs separat för varje ansökningsobjekt antingen enbart på grundval av urvalsprovet eller på grundval av skolframgången och urvalsprovet.

URVALSMETOD 1: URVALSPROV

Urvalsprov 40 poäng

URVALSMETOD 2: SKOLFRAMGÅNG OCH URVALSPROV (gäller bara dem som söker med studentexamen)

Alternativ 2B

Skolframgång 60 poäng (vitsorden i studentexamen)

Urvalsprov 40 poäng

Totalt 100 poäng

Det lägsta godkända poängtalet i urvalsproven är 10 poäng. Om det är möjligt beräknas urvalspoängen för alla sökande med de båda urvalsmetoderna som används vid

antagningen och urvalet görs på basis av detta.

Poängen för skolframgången beräknas på samma sätt som vid antagningen till den finskspråkiga/svenskspråkiga utbildningen till ingenjör och laboratorietekniker.

Urvalsprov

Vid antagningen används det riksomfattande urvalsprovet på främmande språk som ordnas för teknikutbildningen.

Urvalsprovet genomförs skriftligen och tar 3 timmar. I provet mäts studieförmåga och lämplighet för det tekniska området samt kunskaper i engelska. Språkprovet är obligatoriskt för alla, och det bedöms med skalan godkänd/underkänd. Endast de som genomfört

språkprovet med godkänt resultat kan bli antagna. Alla genomför samma prov oberoende av grundutbildning. Resultatet i urvalsprovet är giltigt under ansökan i fråga.

Urvalsprovet på våren 2016 ordnas torsdag 21.4.2016.

Flerformsstudier

/

antagning

Den allmänna behörigheten att söka till utbildningar som leder till examen behandlas i den allmänna delen av rekommendationen om antagningsgrunderna. Antagningen genomförs separat för varje ansökningsobjekt och enbart på grundval av urvalsprovet.

URVALSMETOD 1: URVALSPROV Urvalsprov 40 poäng

Enbart urvalsprov (max. 40 p., min. 10 p.).

De yrkeshögskolor som använder denna urvalsmetod meddelar i sin ansökningsinformation vad urvalsprovets delar innehåller och hur många poäng man kan få i dem.

Om urvalsmetoden innehåller ett urvalsprov och/eller en intervju kallas alla behöriga sökande till urvalsprovet och/eller intervjun. De sökande kan delta i urvalsprovet och/eller intervjun endast i de yrkeshögskolor som tillhandahåller ansökningsobjektet i fråga. De som deltar i detta urvalsprov och/eller denna intervju får ett provresultat som är giltigt endast i antagningar till teknikutbildning som genomförs i form av flerformsstudier i de yrkeshögskolor som har ordnat provet.

Resultatet i urvalsprovet är giltigt under ansökan i fråga.

De yrkeshögskolor som ordnar flerformsstudier inom teknik meddelar i sin ansökningsinformation datumen för de urvalsprov som de ordnar.