• No results found

Inkomstslag tjänst

SFB hänvisar endast till de bestämmelser i IL som avser beräkning av inkomst för respektive inkomstslag. Det innebär att hänsyn inte ska tas till allmänna avdrag vid beräkningen av BGI. Allmänna avdrag är t.ex. avdrag för premier för pensionsförsäkringar och periodiskt understöd till f.d. make.

BGI ska för gifta beräknas separat för var och en av makarna. Vid beräkning av reduceringsinkomst räknas makarnas inkomster ihop och reduceringsinkomsten för var och en av makarna beräknas utgöra hälften av deras sammanlagda reduceringsinkomst (102 kap. 16 § SFB).

4.2 Inkomstslag tjänst

Inkomster i inkomstslaget tjänst ska, utan några avvikelser, beräknas enligt de skatterättsliga regler som anges i 10 kap 16 § IL (102 kap. 7 § SFB).

Som inkomst av tjänst räknas till exempel

• anställningsinkomst

• arbetslöshetsersättning

• sjukpenning som grundas på anställningsinkomst

• ålderspension inklusive premiepension

• efterlevandepension

• tjänstepension

• avtalsgruppförsäkring (AGS)

• utbetalning från pensionsförsäkring

• sjuk- och aktivitetsersättning

• skattepliktig del av vårdbidrag

• arbetsskadelivränta

Ersättning som betalas ut på grund av kapitalförsäkring och kapitalpensionsförsäkring är skattefri och påverkar därför inte BGI.

Det är endast överskott i inkomstslaget tjänst som tas hänsyn till vid beräkning av bidragsgrundande inkomst (102 kap. 7 § SFB). Om det uppstår ett underskott anses bidragsgrundande inkomst vara noll.

Beräkningen av BGI utgår från aktuell månadsinkomst beräknad på årsbasis. Om någon uppbär exempelvis royalty eller ersättning från STIM beräknas denna för en tolvmånadersperiod.

Mohammed arbetar tre månader mellan juni och augusti. Han har en månadsinkomst på 2 000 kronor inklusive semesterersättning. Hans arbetsinkomst beräknas därmed till 24 000 kronor (2 000 x 12) under perioden juni till och med augusti. Från och med september kan arbetsinkomsten beräknas till noll.

I de fall inkomsten av tjänst är tillfällig under några månader ingår inkomsten i BGI från samma månad om anställningsavtalet är ingånget den första dagen i månaden. Detta gäller även om den första arbetade dagen infaller senare. Om anställningsavtalet är ingånget efter den första dagen i månaden ingår arbetsinkomst i BGI månaden efter anställningsavtalets undertecknande.

Lilian är ålderspensionär och har ett tillfälligt arbete på 60 procent under tre sommarmånader. Anställningsavtalet är ingånget den 1 juni.

Hennes lön ska då räknas med i BGI från och med juni även om Lilians första arbetsdag infaller den 5 juni. Hade däremot anställningsavatlet var ingånget den 5 juni ska Lilians arbetsinkomst ingå i BGI från juli månad.

Vid beräkning av bidragsgrundande inkomst bortses från sådan förändring av pensionsförmåner, sjuk- och aktivitetsersättning eller livränta som föranleds av att den berättigade är häktad, intagen i kriminalvårdsanstalt, verkställer sluten ungdomsvård eller genomgår s.k. kontraktsvård (102 kap. 20 § SFB).

En nära anhörig som för sitt uppehälle är beroende av den intagne kan ha rätt att helt eller delvis få den sjuk- eller aktivitetsersättning som enligt ovanstående annars inte ska utges. Om den anhörige har rätt till BT ska denna inkomst räknas med i BGI (Dom i LR Skåne mål nr 7568-06).

4.2.1 Beräkning av årsinkomst för vissa inkomster

Anställningsinkomst

Månadsinkomsten multipliceras med 12,20, vilket inkluderar semesterersättning. Om det framgår att semesterersättning ingår i månadslönen multipliceras denna med 12.

Sökanden får göra avdrag för kostnader som han eller hon har haft för inkomstens förvärvande till exempel kostnad för resor till och från arbetet.

Om den försäkrade får sjukpenning grundat på egen näringsverksamhet ingår sjukpenningen i inkomsten av näringsverksamhet varför någon inkomst av sjukpenning inte ska tas upp.

Den ersättning som betalas ut till fosterföräldrar består både av en arvodesdel och en omkostnadsdel. Båda delarna är skattepliktiga men avdrag får göras för omkostnader som överstiger 5 000 kronor.

Arbetslöshetsersättning (A-kassa)

Om A-kassa betalas ut multipliceras dagpenningen med 260 dagar.

Sjukpenning

Om sjukpenning betalas ut och sjukfallet beräknas vara minst sex månader ska sjukpenningen räknas med i bidragsgrundande inkomst istället för arbetsinkomsten. Årsinkomsten fastställs genom att multiplicera sjukpenning/dag med 365. Vid kortare sjukfall bortses från sjukpenningen och i stället räknas arbetsinkomsten med. Saknar den försäkrade arbetsinkomst men får sjukpenning ska denna alltid räknas med.

4.2.2 Engångsbelopp

Utbetalning av engångsbelopp är inkomst av tjänst enligt IL. Ett engångsbelopp ska räknas med i BGI från och med månaden efter den månad då beloppet betalades ut och tolv månader framåt. Endast engångsbelopp som betalas ut inom beslutsperioden för BT ska beaktas.

Om engångsbeloppet följs av en löpande utbetalning ska både denna och engångsbeloppet räknas med vid beräkning av BGI.

Retroaktiv ersättning som betalats ut av Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten räknas inte med som engångsbelopp eftersom sådana ersättningar omfattas av 107 kap. 2 § SFB.

Eva har beviljats BT från och med mars 2013. Beslutet gäller tills vidare. Vid beslutstillfället hade hon inga andra inkomster utöver ålderspension. Hon meddelar i oktober 2013 att SPV har betalat ut tjänstepension i form av engångsbelopp med 12 000 kronor och att hon dessutom kommer att få 1 500 kronor per månad från och med november 2013. BT räknas om från och med november 2013 med inkomsten 12 000 + 18 000 (1 500 x 12). Ärendet bevakas för ny omräkning från och med november 2014 då engångsbeloppet inte längre ska påverka beräkningen av BT.

Lena söker BT för första gången från och med augusti. Under mars samma år har hon fått ett skattepliktigt engångsbelopp.

Engångsbeloppet ska inte räknas med eftersom utbetalningstidpunkten inte ligger inom den period som BT ska beviljas för.

4.2.3 Krigsskadeersättning m.m.

Det finns en viss typ av ersättning, oftast benämnd krigsskadeersättning, som inte finns upptagen i IL, men som enligt andra bestämmelser är skattefria. Det gäller följande författningar, nämligen:

Förordningen (1965:29) om skattefrihet för ersättning till offer för nationalsocialistisk förföljelse.

Lagen (1988:1461) om skattefrihet för vissa ersättningar från Österrike.

Ersättningar enligt dessa författningar ska inte räknas med vid inkomstprövningen av BT.

Det finns ersättningar som liknar krigsskadeersättningar men som har andra benämningar. Om sådana ersättningar ska räknas med i BGI beror på om ersättningen är skattepliktig enligt IL eller inte. Som exempel kan nämnas att gottgörelseersättning från Chile inte är skattepliktig enligt IL och därför inte ska ingå i BGI (KRG 469-12).

Däremot är fronttillägg från Finland att betrakta som skattepliktig enligt IL och ska därför tas med i BGI.