• No results found

Denna rapport redovisar ett examensarbete utfört inom akademin för Innovation, Design och Teknik (IDT) vid Mälardalens högskola i Eskilstuna, på uppdrag av Bombardier Transportation i Västerås. Examensarbetet ligger till grund för en civilingenjörsexamen inom programmet Innovation, Produktion och Logistik.

1.1 Företagsbeskrivning

Bombardier är ett globalt företag med huvudkontor i Montréal, Kanada. Företaget är uppdelat i två delar: Bombardier Aerospace och Bombardier Transportation. Bombardier är aktiva över hela världen och finns representerade i nära 40 länder. Bombardier Aerospace är världens tredje största tillverkare av civila flygplan med 33600 anställda världen över. Bombardier Transportation är världsledande inom tågtillverkning, underhåll av tåg och järnvägsutrustning.

Företaget har 36200 anställda. Företaget är börsnoterat på Torontobörsen och intäkterna var år 2011 cirka 18,3 miljarder dollar.

Då detta examensarbete utförs på uppdrag av Bombardier Transportation kommer fokus i denna företagsbeskrivning att ligga på den delen av företaget. Företaget har sitt huvudkontor i Berlin och har fabriker över hela världen. Bombardier Transportation arbetar inom ett antal olika områden inom spårtrafiken, vilka är:

 Spårbundna fordon

 Driv-, och styrsystem

 Boggier

 Service

 Transportsystem

 Signalsystem

 ECO4-system

Detta examensarbete kommer att utföras i en av Bombardier Transportations fabriker för drivsystem belägen i Västerås. Utöver denna fabrik finns även det svenska huvudkontoret för Bombardier Transportation samt serviceanläggningar för tåg i staden. Detta innebär att utbudet som Bombardier Transportation i Västerås erbjuder är stort. De olika anläggningarna sysslar med allt från produktionsledning, utveckling och leverans av kompletta fordon samt driv-, och styrsystem till service och underhåll och kompletta trafiksystem (Bombardier, 2012).

1.1.1 Produktionsupplägg och produkter på Bombardier Transportation i Västerås

produkten är klar för serieproduktion. I fabriken finns ett antal olika produktionslinor vilka bedriver serieproduktion. Bland dessa produktionslinor finns både taktade produktionslinor och produktionslinor som bedriver cellmontage. De två produktionslinor detta examensarbete riktas mot är båda taktade produktionslinor.

Den första av dessa två produktionslinor är Multiline 1. På denna produktionslina monteras strömriktare till tåg. En strömriktare är länken mellan tågets energikälla, alltså elnätet, till dess olika driv-, och styrsystem. Det är via strömriktaren som elektriciteten går in i tåget innan den fördelas ut till tågets olika delar. Strömriktaren kan därför kallas tågets hjärta. Strömriktarna kan sitta både i tågets tak, under golvet eller inne i väggarna, beroende på vilken typ av tåg de är monterade i.

Den andra produktionslinan examensarbetet riktas mot är Modullinan. På denna produktionslina produceras moduler till strömriktare. En modul skulle kunna ses som strömriktarens hjärna. I varje strömriktare sitter ett antal moduler och det är dessa som talar om hur elektriciteten i tåget ska fördelas av strömriktaren. Dessa styr fördelningen så att exempelvis en viss del av den ström som tas in i tåget går till vägguttag och luftkonditionering medan en annan del går till att driva tågets motor (Bombardier, 2012).

1.1.2 BOS – Bombardier Operation System

Bombardier Operation System (BOS) är Bombardier Transportations motsvarighet till Toyota Production System och är baserat på Lean production. BOS består av fem principer:

 Built-in Quality “I do not accept, make or ship a defect”

Tillfredställ kunderna genom att bygga in kvalité i varje process för att säkerställa att fel inte förs vidare.

 Short Lead Time “I get the right part, in the right place, at the right time”

Samtliga inom företagen strävar mot att minska den totala ledtiden, alltså den tiden från att en produktionsorder startar till dess att den levereras. Detta genom att tillverka rätt produkt, i rätt mängd och i rätt tid.

People Involvement “I know how to contribute to world class products”

Medarbetarna ses som Bombardier Transportations mest värdefulla resurs. Genom att motivera, involvera och stärka medarbetarna kommer det leda till förstaklassiga resultat.

Standardization “I set targets and standards that help us deliver”

Genom att skapa en standard av principer, metoder och processer kan Bombardier Transportation skapa en gemensam grund som de sedan kan utgå från när de gör sitt arbete och förbättrar verksamheten.

Continuous Improvements “I perform better every day”

På Bombardier Transportation ifrågasätts oförändrat tillstånd. Grundorsakerna identifieras och de strävar hela tiden mot att eliminera slöseri. De är en lärande organisation som är villig att förändras för att ständigt kunna bli bättre.

I varje princip ingår det ett antal olika element som i sin tur består av ett antal detaljerade krav som betygsätts under en BOS-assessment. BOS-assessment sker ungefär vartannat år på

Bombardier Transportations samtliga siter. Detta för att ständigt förbättra verksamheten men även för att ledningen ska kunna jämföra siterna. Att få ett högt betyg på en BOS-assessment är oerhört viktigt för siten. Det visar att den är bra och chanserna till att ledningen placerar fler produktionsordrar på siten ökar. Detta examensarbete riktas mot två krav i två olika element inom Standardization: STD-1.3 Management by Takt Time och STD-3.4 Visual Management.

Det första kravet, STD-1.3 Management by Takt Time, handlar om att samtliga ska vara medvetna om takttiden. Den aktuella takttiden måste vara synlig och känd av samtliga inblandade. Det andra kravet, STD-3.4 Visual Management, handlar om att skapa en visuell fabrik där visuell styrning möjliggör att ta del av aktuell produktionsstatus genom ett ögonkast.

I bilaga 1 finns två tabeller som visar de bedömningskriterier som ligger till grund för BOS-assessment inom dessa två krav.

1.2 Problemformulering

På Bombardier Transportation saknas det en visuell överblick av den aktuella produktionsstatusen. Företaget bedriver taktad produktion och många människor är involverade i produktionen. Därför är det viktigt att produktionsstatusen visualiseras för att samtliga snabbt kan få en överblick av det aktuella läget för att produktionsmålen ska uppnås. Genom att skapa medvetenhet om produktionsstatusen hoppas företaget att eventuella problem ska komma upp till ytan och kunna lösas på ett mer effektivt sätt. Samtidigt ska eventuella flaskhalsar kunna elimineras enklare och produktionsflödet utjämnas.

Detta examensarbete är ämnat att ta fram ett förslag på hur visuell återkoppling ska kunna ske med hjälp av elektroniska produktionstavlor. De frågor arbetet ska besvara är följande:

 Hur visualiseras produktionsstatusen för att skapa en medvetenhet om det aktuella läget för att produktionsmålen ska uppnås?

 På vilket sätt är denna visualisering till stöd för produktionen?

1.3 Projektdirektiv

Tillsammans med handledare och styrgrupp på Bombardier Transportation har ett antal projektdirektiv upprättats vilka examensarbetet ska följa. Dessa projektdirektiv är sammanfattade i punktlistan nedan:

 Förslaget som ska tas fram i detta examensarbete ska leda till att den taktade produktionen på ett tydligt och enkelt sätt kan styras visuellt

 Förslaget ska innefatta elektroniska produktionstavlor vilka ska ge en tydlig översiktsbild för hur produktionen ligger till i förhållande till utsatta produktionsmål

 De produktionslinor som ska innefattas av examensarbetet är Multiline 1 samt Modullinan, båda med tillhörande provceller

1.4 Syfte och mål

Syftet med examensarbetet är att studera och presentera ett förslag på hur produktionsstatusen för den taktade produktionen av strömriktare på Bombardier Transportation kan visualiseras. I taktad produktion är det viktigt att den visuella produktionsstyrningen sker i ett helhetsperspektiv, för att ge samtliga involverade i produktionen en klar och tydlig överblick av det aktuella läget i produktionen sett till produktionsmålen. Detta för att en tydlig överblick underlättar eliminering av flaskhalsar, vilket i sin tur minskar genomloppstider och lagerkostnader.

Målet med examensarbetet är att ta fram ett förslag hur produktionsstatusen för den taktade produktionen kan visualiseras med elektroniska produktionstavlor. Bombardier Transportation ska sedan kunna implementera förslaget i sin verksamhet.

1.5 Projektavgränsningar

Avseendet med examensarbetet är att ta fram ett förslag på elektroniska produktionstavlor, för visuell återkoppling av produktionsstatusen i taktat montage. Förslaget ska kunna implementeras på företaget vid avslutat examensarbete.

Detta examensarbete avgränsas för att det inte ska bli orimligt att genomföra. Den första avgränsningen är tidsramen för arbetet. Examensarbetet omfattas av 30 högskolepoäng, vilket motsvarar 20 veckors arbete på heltid (40 timmar/vecka) för två personer.

Den andra avgränsning som är uppsatt av företaget är vilka produktionslinor arbetet ska riktas mot. Ett förslag på produktionstavlor ska tas fram som kan implementeras på Multiline 1 samt Modullinan. Förslaget ska vara så pass generellt att det enkelt går att implementera på samtliga produktionslinor i fabriken.

1.6 Styrgrupp och referensgrupp

Till stöd för examensarbetet har företaget satt ihop en styrgrupp och en referensgrupp. Dessa två grupper består av diverse olika personer inom företaget vars roller är att leda arbetet i rätt riktning och bistå med kunskap inom olika områden som rör examensarbetet. Styrgruppen