• No results found

4. Resultat och analys

4.4 Inställning till digitala verktyg

4.4.1 Lustfyllt lärande och motivation, 4.4.2 Varierat arbetssätt, 4.4.3 Svenska som

andraspråk, 4.4.4 Inkluderande arbetssätt och 4.4.5 Genomtänkt användande är underavsnitt som är skapade av de koder som framträtt ur utsagorna.

4.4.1 Lustfyllt lärande och motivation

Informant 5 förklarar att arbetet med iPad kan vara lustfyllt för eleverna.

[...] det behövs ju också det där digitala, den här kicken, spel och ”jag får spela spel i skolan”. Men så länge de lär sig så är det bra, jag tror inte de hade orkat liksom att bara hålla på som förr i tiden, med papper och penna. (Informant 5)

Informant 3 har en liknande inställning till digitala verktyg och beskriver arbetssättet som lustfyllt och motiverande. Detta exemplifieras i två utsagor där två olika appar redogörs för.

[...] just Skolplus, där finns det ju väldigt många appar inom svenskan [...] som är väldigt roliga och de tycker att det är roligt för de upplever det som ett spel och det är ett lustfyllt lärande och då lär man sig saker på ett annat sätt. Men det är också lätt att tappa fokus och komma in på någon annan [app] där man kanske inte ska vara just nu [...] då tar ju det mycket tid av mig att gå runt och kolla “jaha gör den här eleven det den ska”. (Informant 3)

[...] just Skolstil är väldigt bra och oftast så är det ju också så att de tycker att det är lite roligare att skriva digitalt och då kan man ju också fylla en motivation, en liten morot, att det blir roligare att skriva. (Informant 3)

4.4.2 Varierat arbetssätt

Samtliga informanter påpekar att en kombination av arbetssätt gällande skrivinlärningen bör användas, då det samtidigt är viktigt att fortfarande öva på finmotoriken gällande att forma bokstäver med papper och penna. Här exemplifieras detta av två informanter från båda skolorna.

Jag tycker att det är väldigt bra att man har en blandning, så jag skulle inte vilja gå över till att bara jobba på iPads eller med digitala verktyg utan jag tycker att det är viktigt att de också får träna motorik och forma bokstäver och skriva riktig text. (Informant 3)

[...] ibland har de ganska dålig handstil så jag tycker ju fortfarande att det är bra att vissa grejer, att man faktiskt skriver för hand för att träna sin handstil, sen är det ju såklart bra med digitala verktyg också [...] jag tycker att det är bra som ett komplement [...], att de som tycker att det är jobbigt att skriva ändå kan få chansen att visa vad de kan. (Informant 2)

Informant 7 förklarar att arbetsområden kan inkludera flera arbetssätt och därmed göra det möjligt för eleverna att träna samma innehåll på olika sätt.

Det är bra att träna samma sak på många olika sätt, det är ju jätte jättebra, men sen tror jag faktiskt mycket på pennan också. (Informant 7)

Vid användning av digitala verktyg riskerar eleverna att endast arbeta individuellt. Informant 6 förklarar att det är viktigt med social interaktion i svenskundervisningen men är samtidigt positiv till talsyntes vid användning av skrivning med iPad.

Det är bättre att man sitter och pratar och diskuterar med varandra än att bara lyssna i hörlurar, det tror jag ju mer på. Men alltså när vi skriver, då tror jag ju absolut på, då hör de ljuden, men annars i språkutvecklingen så är det ju bäst att man bara pratar och diskuterar [...]. (Informant 6)

4.4.3 Svenska som andraspråk

Informanterna 1 och 4, verksamma på de olika skolorna, diskuterar fördelarna med att använda digitala verktyg med elever med svenska som andraspråk. Bildstöd som kopplar en bild med ord berättar både informant 1 och 4 om som ett bra hjälpmedel för dessa elever.

Jag upplever det nog som rätt så positivt för att väldigt många utav de appar och det vi använder är ju kopplat ord och bild hela tiden och det gör ju att även andraspråkselever får in liksom det här att “ja okej, där är bilden och där kommer ordet, [...] där är ordet och där kom bilden” så det är ju väldigt positivt, det tycker jag är bra. (Informant 4)

Det positiva är ju liksom att man kan använda mycket med både bildstöd och språk och översättning och speciellt om de har annat modersmål så det är ju en jättefördel och ha hjälp av. Sen säger de ju också det, liksom forskningen så, [...] att det är ju bättre att ha en text i en bok och sitta och läsa till

exempel, att man lär sig bättre med fysiska böcker, [...] det behövs en kombination av båda för att få bästa resultatet. (Informant 1)

Informant 3 nämner fördelar utifrån talsyntes och förklarar vikten av att få sin text uppläst för elever med svenska som andraspråk.

I den Skolstil-appen så kan man ju också höra vad man har skrivit [...] och då hör man ju det i

hörlurarna, vilket också gör att, eftersom att vi är en mångkulturell skola så är det många som har svårt med språket, svårt med att stava, men om man då lyssnar så hör man, ”ja, det låter inte rätt då kanske jag behöver ändra mig”, så det är väldigt positivt. (Informant 3)

4.4.4 Inkluderande arbetssätt

Informant 7 diskuterar fördelar med att skriva på iPad och arbetssättet ASL. Utifrån detta arbetssätt kan samtliga elever få möjlighet till talsyntes, att effektivt skriva och redigera text.

Det är det som är så bra med ASL [...] att det blir snyggt för alla och lätt att ändra och det fortfarande är snyggt. Och att de får höra ljudet förstås, att de får det bekräftat hela tiden när de trycker [...].

(Informant 7)

Informant 7 lyfter även fram att eleverna får möjlighet att öva på färdigheter i att skriva på tangentbord med arbetssättet ASL.

[...] då är det ju bra att de tidigt introduceras till att hitta bokstäverna på tangentbordet så att det blir ett hjälpmedel längre fram också för de här som har det svårt och de som behöver det för stavning [...].

(Informant 7)

Elever som har koncentrationssvårigheter kan visa förbättrad uthållighet vid arbete med digitala verktyg. Informant 4 förklarar och exemplifierar med en elev från elevgruppen.

Sen [namn på kommunen] började med de här digitala verktygen så har jag nog inte mött någon enda elev där det inte funkar, det funkar till och med på Kalle. När inget annat funkar så funkar iPaden och kan man då liksom förena nytta med nöje så att ja, Kalle håller sig lugn, men Kalle jobbar faktiskt och lär sig något samtidigt, då är det ju win win situation. (Informant 4)

4.4.5 Genomtänkt användande

Informant 2 är positiv till användandet av digitala verktyg om det används på rätt sätt. Detta förklaras genom att inkludera digitala verktyg genomtänkt i undervisningen och inte endast ge eleverna iPaden som en belöning när de arbetat färdigt med sina uppgifter.

Jag tror att man kan lära sig en massa saker med iPad men att det då måste användas på rätt sätt, för jag vill inte att det bara ska bli som bara en belöning liksom, att man tar till det här “nu har du jobbat bra, nu får du ta iPad” utan att det ska bli som “nu ska vi använda iPad för att faktiskt lära oss någonting”, det tycker jag känns viktigt. (Informant 2)

Informant 5 är också positivt inställd om verktyget används på rätt sätt. Detta förklaras genom att eleverna riskerar att bli distraherade i spel på iPad och istället fokusera på aspekter som inte är kunskapsutvecklande utifrån språkinlärning.

Jag tycker det är positivt så länge eleverna använder det på rätt sätt. [...] Spel-ett, om vi tar det som exempel. De går ju runt där som en gubbe och så spelar de som i en värld [...] och får diamanter [...].

Sen finns det ju en affär där de kan köpa saker. [...] Men det kan man ju lätt kolla när man går in då som lärare [...]. Den här eleven har spelat så här mycket och lekt med affär eller klätt sin gubbe. [...] Alltså jag förstår ju att det kanske behövs också, så det inte bara blir spel, att det behövs det här med belöning men som sagt, vissa elever utnyttjar och kanske håller mest på med gubben istället för att spela spelet och lära sig bokstäver. Jag är positivt inställd. (Informant 5)

Dessutom bör läraren, enligt informant 6, utvärdera om eleverna använder spelet på rätt sätt för att spelet ska fungera som kunskapsutvecklande. Trots detta är informanten positivt inställd till appen.

[...] Sen har vi ju som en svensk-app som heter Spel-ett och den är ju väldigt bra, men där har jag också sett mina elever som har mest behov, att de lyssnar ju inte, de bara trycker och då blir det ju inget lärande i det. (Informant 6)

Related documents