• No results found

Om det viktigaste i livet just nu.

Kompisarna är viktigt för alla tillfrågande elever i årskurs 8. Även skolan och att ha det bra hemma är återkommande i diskussionen. Vikten av att ha en bra utbildning för att senare kunna lyckas i livet och att ha en trygg hemmiljö är gemensamma nämnare i diskussionen.

En av flickorna i årskurs 8 svarar följande: ”Jag och min syster har slutat bråka nu eftersom vi spelar i samma fotbollslag så kommer vi ganska bra överens.”

Om det viktigaste i livet.

För att få igång en diskussion med denna grupp fick vi utveckla frågan med: ”vad finns det för milstolpar för mig och vad vill du uppnå med livet?”

Att få familj och att få jobba med det man vill var det som först kom på tal men även att få resa. Eleverna i årskurs 8 är sparsamma med sina svar angående vad som är viktigast i livet.

Vad eleverna tror är viktigast i livet när man är förälder.

När vi samtalade med eleverna angående att bli förälder var de flesta väldigt positiva och tyckte att det var en intressant fråga och att det är bland det viktigaste som händer en person i livet.

Den första flickan svarade att det är viktigt att ha en bra relation med sina barn, medan den andra flickan svarade att det viktigaste är att ge sina barn goda förutsättningar att lyckas. Båda pojkarna i gruppen svarade att det viktigaste är att man uppfostrar sina barn och att man inte är för snäll. Den andra flickan i årskurs 8 svarar följande på frågan om föräldrar känner att de måste jobba?

”När man var liten var det ju alltid någon som var hemma, då klarade man inte sig på samma sätt som idag. Även om mamma och pappa skulle vara hemma vet jag inte om jag skulle umgås mer med dem. Men oftast bestämmer vi tillsammans när vi ska äta eller åka till stan och handla mm.”

Hur eleverna ser på sig själva i förhållande till andra människor.

Beträffande hur du ser på dig själv i förhållande till andra svarade samtliga elever att man är på ett sätt med sina kompisar och på ett annat sätt med familjen. En av pojkarna svarade att kompisar fattar fortare än sina föräldrar. En av flickorna svarade att man har mer tålamod med sina vänner än med sin familj. Alla elever svarade också att ingen vill verka omogen när man umgås med äldre personer. En av flickorna svarade att man kan

ändra sitt sätt att vara beroende på vem man träffar men innerst inne är man alltid den samma.

Hur eleverna resonerar kring huruvida en tro på något hjälpa en i livet.

Eleverna är alla överens om att en tro kan hjälpa till i motgångar. Exempelvis svarade de att en tro kan vara till hjälp då man är ledsen eller om någon man känner är allvarligt sjuk. Eleverna kom in på ödet i sina svar. En av pojkarna svarade; - Om man inte har träffat någon på länge brukar man säga att det var ödet. Det är också ett sätt att tro. Tror ni att konfirmationsundervisningen kan hjälpa till att svara på liknande frågor? En pojke svarar att man vet redan det man vet. En flicka säger att det kan hjälpa lite. Vi utvecklar frågan med - har ni diskuterat hemma eller har du själv fått bestämma om du ska konfirmera dig? Här svarar en av pojkarna att det är hans mamma som vill att han ska konfirmera sig, medan de andra eleverna är överens om att det är en tradition i familjen och därför blir det lätt att man ”hakar på”.

Vad eleverna menar med begreppet respekt.

Här är det en flicka som dominerar i samtalet och de andra eleverna svarade tvetydigt utan att ge någon vidare information. Flickan i diskussionen har en lång utläggning om vad respekt kan vara. Framförallt så handlar respekt för henne om vad man säger och inte säger till andra personer. Det kan vara kommentarer om kläder som visar på dålig respekt och att söka uppmärksamhet genom att säga respektlösa kommentarer i allmänhet till någon.

Vad som är värdefullt för eleverna.

På denna fråga var det mycket skilda svar från eleverna. Det var både martialiskt förankrade och känslorelaterade svar. Datorn, smycken, saker som kostat mycket pengar är värdefullt fö vissa. För andra är det värdefullt att man har bra kontakt med familjen, syskonen och ens husdjur.

Vad eleverna tror händer när man dör.

Här har eleverna en mängd svar som nästan alla lutar åt samma håll. Främst tror de elever som har liknande svar att den gemensamma nämnaren är att man återföds efter döden medan en elev svarar att man kommer till himlen, fast han vet inte vad som händer. En elev svarar att man kommer till en annan plats. Eleven förklarar att det är en liknande plats, precis som jorden och att man börjar om igen och får en ny vardag. Att man först är barn igen och sen blir man vuxen. Vi anser att detta svar stämmer överens med att återfödas som ett djur eller liknande som återkommer hela tiden från tre av eleverna i diskussionen. Svaren visar på att eleverna är osäkra och inte riktigt tagit ställning till vad de tror.

Related documents