• No results found

Investeringsprocessen

3. Investeringsprocesser och aktörer

3.3 Valneva

3.3.2 Investeringsprocessen

Eftervård och följdinvesteringar i fokus

På regional nivå har Invest Stockholm spelat en viktig roll i relationsbyggandet och arbetet med Valneva Sverige. Invest Stockholm är en regional investeringsfrämjande aktör och ett dotterbolag till Stockholm Business Region.93 Invest Stockholm driver också Stockholm Business Alliance, som är ett partnerskap mellan 56 kommuner i åtta regioner med fokus på att attrahera utländska investeringar till regionen. På samma sätt som Business Sweden, uppmärksammade även investeringsfrämjare på Invest Stockholm att ett ökande antal utlandsägda företag tog hem sin verksamhet från Sverige. Det innebar att man runt år 2015 började arbeta mer systematiskt med eftervård i förhållande till segmentet redan befintliga företag i Sverige. Mycket talade för att man borde satsa på följdinvesteringar och serieinvesteringar. Den regionala investeringsfrämjaren förklarar:

”Det är logiskt att det är mycket lättare att sälja till någon som redan har köpt en gång, samma vara eller liknande varor… Då är man inkörda och själva insatserna för att få den här aktören att köpa igen blir mindre.”

Invest Stockholm hade ett bredare angreppssätt och inkluderade fler branscher än enbart tillverkningsindustrin. Arbetet genomfördes i nära samarbete med Business Sweden. Den regionala aktören fortsätter: ”Jag ser det som en verktygslåda. Vi på regional nivå har vissa

92 Regeringsbeslut 2016-11-24, N2016/07305/FÖF, ”Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investeringsfrämjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri.”

93 Stockholm Business Region (SBR) är ett bolag helägt av Stockholms stad och del av Stockholms Stadshus AB.

De arbetar i nära samarbete med näringslivet, universitet och högskolor, Stockholms stads övriga verksamheter, andra kommuner samt statliga myndigheter.

verktyg, Business Sweden på nationell nivå har vissa verktyg och kommunerna som vi jobbar mot har vissa verktyg... Vi ska vara så synkade som möjligt.” Invest Stockholm pekar också på vikten av strategiskt och genomtänkt relationsbyggande över tid. Varje eller vartannat år anordnar Invest Stockholm i samverkan med de utländska handelskamrarna eventet International Business Meeting på Stockholms stadshus, varvid ett antal strategiskt viktiga företag bjuds in till en formell middag. Även kommunrepresentanter deltar. Här träffades Valneva Sverige och Invest Stockholm för första gången vid ett fysiskt möte, då den regionala investeringsfrämjaren bjudit in företaget till eventet.

Samarbete för ökad kompetensförsörjning

Invest Stockholm arbetade även med läkemedelsföretaget Octapharma, som runt 2016 uttryckte ett behov att hitta läkemedelstekniker. Stora företag har vanligen utbildat personal internt, medan detta ofta är för kostsamt för de lite mindre företagen. Samtidigt behövde många läkemedelsföretag, även de större, anställa i en så pass hög takt att de inte hann utbilda själva.

En av dem som arbetar med utbildningen säger: ”Sverige är ju väldigt framstående inom läkemedelsproduktion och trots att vi har dyr arbetskraft i Sverige väljer man av kvalitetsskäl att lägga produktionen här. När det gäller yrkeshögskolor så fungerar det som ett samarbete mellan stat och näringsliv. Finns det inget behov hos näringslivet, så läggs utbildningen ner.” För att styrka ett bredare behov behövdes därför stödbrev från fler företag i

läkemedelsbranschen. I samband med detta kontaktade Invest Stockholm platschefen på Valneva Sverige som involverades i arbetet tillsammans med Arbetsmarknadsenheten vid Stockholms stad. De drev i sin tur arbetet med YH-myndigheten, som ytterst fattar beslut i dessa utbildningsfrågor. Resultatet var att utbildningen kunde starta år 2017, men detta byggde på en aktiv medverkan från läkemedelsföretagen. Valneva Sverige tog plats i utbildningens ledningsgrupp (tillsammans med andra företag som Octapharma, Pfizer, Sobi, APL, Recipharm och NovelMedic), arbetade med utbildningens inriktning och försåg utbildningen med praktikplatser. I gengäld kunde de knyta framtida kompetens till sitt företag.

Expansionsplaner och olika etableringsalternativ

Genom samarbetet med YH-utbildningen utvecklades relationen mellan Invest Stockholm och Valneva Sverige. Därför blev kontakten med den regionala

investeringsfrämjaren ett naturligt steg när Valneva Sverige 2018 började fundera på expansion. Företaget hade internt utvecklat ett borrelia- eller lymevaccin som potentiellt kunde blir en mycket stor produkt. Platschefen på Valneva Sverige såg en möjlighet att tillverkningen eventuellt kunde hamna i Sverige.

Tillsammans med Invest Stockholm och Business Sweden inleddes arbetet med en kartläggning av vad Sverige kunde erbjuda och en undersökning av olika

etableringsalternativ genom Requests for Information” (RFI) till ett antal kommuner.

Valneva Sverige berättar: ”Invest Stockholm hjälpte oss med en undersökning om lämpliga platser […] Då fick jag hjälp där. Samtidigt tittade vi lite större, för det var inte givet att det skulle vara Sverige, så då gjorde vi även en kartläggning av vilka fördelar det finns i Sverige. Det var allt från det här med att hitta en bra plats till att jämföra kompetens, skattefördelar eller nackdelar, relationen med facken och energiförsörjning. Det hjälpte Business Sweden oss med.”

Ett förslag på etableringsplats presenterades sedan för koncernledningen; en plats som också skulle ha valts om produktionen skett internt. Nu blev beslutet i stället att söka en partner, då kostnaden för det kliniska programmet bedömdes bli mycket stor. Ett samarbete inleddes därför med Pfizer som själva hade tillverkningskapacitet. Av den anledningen blev det i slutändan inte aktuellt att satsa pengar på en ny lokalisering.

Expansionsplanen skrinlades därför utan att några egentliga investeringar hade

genomförts. Valneva Sverige fortsätter: ”Det var ändå en bra övning för att se att vi kunde ta in en produkt och hur det skulle hjälpa oss i lönsamhet.”

3.3.3 Epilog: Följdeffekter

Investeringarna i Solna har fortsatt. Den kliniska verksamheten, där kliniskt

prövningsmaterial tillverkas, har fördubblats (vilket innebär två kunder jämfört med en tidigare).

Med Corona-pandemins utbrott driver Valneva nu ett globalt vaccinprojekt för Covid-19 med målet att ha ett vaccin klart till 2021. API (Active Pharmaceutical Ingredient) ska produceras i Valnevas befintliga API-tillverkningsanläggning i Livingston i Skottland.

Det ska sen skickas till Sverige för fyllning, förpackning och distribution av slutprodukt.

Valneva arbetar nu med ytterligare fyllningskapacitet i Sverige. Företaget har lovat att förse Storbritannien med 60 miljoner doser av det nya vaccinet under 2021, till ett värde av ungefär 470 miljoner pund. Storbritannien har sedan möjligheten att lägga till ytterligare runt 130 miljoner doser för åren 2022–2025, för upp till 900 miljoner pund.

Företaget för även diskussioner med EU, som skulle kunna betyda en ännu större ökning i efterfrågan.

Platschefen berättar att med Covid 19-vaccinets utveckling har offentliga aktörers intresse ökat betydligt. Under hösten 2020 har Valneva haft sitt första möte med Region Stockholm och även bjudits in till ett möte med näringsminister Baylan. Men platschefen säger ändå: ”Det finns mycket intresse och stöd för forskningsprojekt men produktion anses inte vara lika innovativt. Jag håller inte med, men det är forskningsverksamheter som Karolinska och SciLifeLab94 som anses vara mest innovativa och får stöd med offentliga pengar.

Produktionsprojekt får inte det och jag kan ha en viss förståelse för det är vinstdrivande projekt men de kräver ganska stora investeringar och de pengarna finns inte alltid”. När det gäller finansiellt stöd anser Valneva att det finns luckor i systemet: i alla fall har de inte kartbilden klar för sig.

3.3.4 Identifierade aktörer

Valnevas expansionsplaner och framför allt processen som innefattade valet av

etableringsplats var inte publika. De aktörer som identifierats redovisas i tabell 7 nedan.

94 SciLifeLab är ett världsledande nationellt centrum för storskalig forskning och ett av de största molekylärbiologiska forskningslaboratorierna i Europa.

Tabell 7 Identifierade aktörer Valneva per tidsperiod

Tidsperiod Identifierade aktörer Prolog: Ingångsvärden

(Valnevas förvärv av Crucell Sweden AB)

Valneva, Inga offentliga främjandeaktörer har identifierats.

Kontaktetablering Valneva, Invest Stockholm och Business Sweden.

YH-utbildning Valneva, Invest Stockholm och Arbetsmarknadsenheten Solna stad.

Expansionsplaner och ”site selection process”

Valneva, Invest Stockholm och Business Sweden.

(Solna stad).

Epilog: Följdeffekter (expansionsplaner för Covid 19-vaccin)

Valneva, Business Sweden och Invest Stockholm.

(Region Stockholm, Solna stad och Regeringskansliet).

Anmärkning: Aktörerna är schematiskt indelade i två grupper. Aktörer som varit mer aktiva, vidtagit konkreta åtgärder eller fattat beslut är kursiverade. Fasindelningen speglar huvudtemat för perioden och utesluter inte att vissa händelser eller aktörer även förekommer i andra faser.