• No results found

KÄYTTÖÖNOTTO SUOMESSA - MYÖHEMMÄT VAIHEET

4 KÄYTTÖÖNOTTO SUOMESSA - MYÖHEMMÄT VAI-HEET

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin käyttöönottoa käsittelevässä komission tiedonannos-sa 17.2.2003 komissio esittää kolmivaiheisen suunnitelman, jonka mukaan tavoitteena on korvata nykyisin tarvittavat kaikki sairaanhoidon lomakkeet asteittain. Ainoastaan lomakkeiden E 111 ja E111 B korvaamisesta on tällä hetkellä hallintotoimikunnan pää-tös.

Vuoteen 2008 mennessä tehdään päätös sähköisen kortin käyttöönotosta ja käyttöönoton aikataulusta. Suomessa tavoitteena on kansallisen kortin ja eurooppalaisen sairaanhoito-kortin yhdistäminen sähköiseksi kortiksi. Sähköiseen korttiin voidaan tallentaa sairaanhoito-kortin haltijaa koskevia tietoa. Lisäksi reaaliaikainen yhteydenpito jäsenvaltioiden välillä tulee mahdolliseksi, mikä helpottaa esimerkiksi kortin laillisen käytön valvontaa.

Sähköisen kortin käyttöönottoon liittyy kortinlukulaitteiden hankinta sekä Suomessa et-tä Euroopan laajuisesti. Jäsenvaltiot saattavat edeet-tä sähköisen kortin käyttöönotossa eri tahtia ja myös tekniset ratkaisut saattavat poiketa toisistaan.

Liite 1. Siirtotyöläisten sosiaaliturvan hallintotoimikunnan pää-tökset N:o 189-191

II

(Säädökset, joita ei tarvitse julkaista)

KOMISSIO

EUROOPAN YHTEISÖJEN SIIRTOTYÖLÄISTEN SOSIAALITURVAN HALLINTOTOIMIKUNTA

PÄÄTÖS N:o 189,

tehty 18 päivänä kesäkuuta 2003,

neuvoston asetusten (ETY) N:o 1408/71 ja (ETY) N:o 574/72 soveltami-seksi tarvittavien lomakkeiden korvaamisesta eurooppalaisella sairaan-hoidonkortilla hoidon saamiseksi oleskeltaessa tilapäisesti muussa

jä-senvaltiossa kuin toimivaltaisessa valtiossa tai asuinvaltiossa

(ETA:n kannalta ja EU:n ja Sveitsin sopimuksen kannalta merki-tyksellinen teksti)

(2003/751/EY)

HALLINTOTOIMIKUNTA, joka

ottaa huomioon sosiaaliturvajärjestelmien soveltamisesta yhteisön alueella liikku-viin palkattuihin työntekijöihin, itsenäisiin ammatinharjoittajiin ja heidän perheen-jäseniinsä 14 päivänä kesäkuuta 1971 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1408/71 ( 1) 81 artiklan a alakohdan, jonka mukaisesti siirtotyöläisten sosiaaliturvan hallintotoimikunnan tehtävänä on käsitellä kaikkia hallinnollisia kysymyksiä, jotka johtuvat asetuksen (ETY) N:o 1408/71 ja myöhempien asetusten säännöksistä, ottaa huomioon sosiaaliturvajärjestelmien soveltamisesta yhteisön alueella liikku-viin palkattuihin työntekijöihin ja heidän perheenjäseniinsä annetun asetuksen (ETY) N:o 1408/71 täytäntöönpanomenettelystä 21 päivänä maaliskuuta 1972 anne-tun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 574/72 ( 2) 2 artiklan 1 kohdan, jonka mukai-sesti hallintotoimikunnan tehtävänä on laatia asetusten soveltamisessa tarvittavat todistusten, ilmoitusten, hakemusten ja muiden asiakirjojen mallit,

ottaa huomioon asetuksen (ETY) N:o 574/72 117 artiklan, jonka mukaisesti hallin-totoimikunta mukauttaa todistusten, ilmoitusten, hakemusten ja muiden asiakirjojen mallit sekä asetusten soveltamiseen tarkoitetut tiedonsiirrossa käytettävät keinot ja menetelmät uusiin tietojenkäsittelyn tekniikoihin sopiviksi,

—————

(1) EYVL L 149, 5.7.1971, s. 2. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1386/2001 (EYVL L 187, 10.7.2001, s. 1).

(2) EYVL L 74, 27.3.1972, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission asetuksella (EY) N:o 410/ 2002 (EYVL L 62, 5.3.2002, s. 17).

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Asetuksen (ETY) N:o 1408/71 yhteydessä nykyiset lomakkeet antavat oi-keuden korvaukseen sairaanhoidosta asetuksen soveltamisalaan kuuluville henkilöille, jotka oleskelevat tilapäisesti muussa jäsenvaltiossa kuin toimival-taisessa valtiossa, ja muussa kuin työntekijän asuinjäsenvaltiossa asuville eläkkeensaajille ja perheenjäsenille, jotka oleskelevat tilapäisesti muussa jä-senvaltiossa kuin asuinvaltiossa.

(2) Barcelonassa 15. ja 16. maaliskuuta 2002 kokoontunut Eurooppa-neuvosto päätti, että ”eurooppalainen sairaanhoidonkortti korvaa nykyiset paperilo-makkeet, joita tarvitaan toisessa jäsenvaltiossa tapahtuvaa hoitoa varten.

Komissio esittää asiaa koskevan ehdotuksen ennen kevään 2003 Euroop-pa-neuvoston kokousta. Tällainen kortti yksinkertaistaa menettelyjä mutta ei muuta nykyisiä oikeuksia ja velvollisuuksia”. (34 kohta).

(3) Eri valtioiden terveyskortteja ja sairausvakuutuskortteja käytetään eri tavoin, ja siksi olisi otettava käyttöön eurooppalainen sairaanhoidonkortti (jäljempä-nä ”eurooppalainen kortti”), joka sisältää ensi vaiheessa (jäljempä-näkyvissä olevia tie-toja, joita tarvitaan sairaanhoidon antamiseen ja korvaamiseen. Nämä tiedot voidaan lisäksi sisällyttää korttiin sähköisessä muodossa. Sähköisen muodon käyttö yleistyy eurooppalaisen kortin myöhemmässä toteutusvaiheessa.

(4) Eurooppalainen kortti on luotava hallintotoimikunnan määrittämän yhtenäi-sen mallin mukaan, minkä ansiosta sairaanhoidon saannin pitäisi helpottua ja kortin sääntöjenvastaista, sopimatonta tai vilpillistä käyttöä pitäisi pystyä pa-remmin ehkäisemään.

(5) Jäsenvaltioiden laitokset määrittävät antamiensa eurooppalaisten korttien voimassaoloajan. Voimassaoloajassa otetaan huomioon varsinkin vakuutetun oikeuksien oletettu kesto.

(6) Jos asianomainen henkilö ei poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi pysty esittämään eurooppalaista korttia, hänelle annetaan korvaava väliaikainen to-distus, jonka voimassaoloaika on rajoitettu. Poikkeuksellisia olosuhteita voi-vat olla eurooppalaisen kortin varastaminen tai kadottaminen tai tilanne, jos-sa eurooppalaista korttia ei ehditä aikarajoitusten vuoksi hankkia.

(7) Hallintotoimikunta suosittelee, että laaditaan ETA:n sekakomitean ja EU:n ja Sveitsin sekakomitean päätöksiä, joissa tehdään päätelmät asetusten (ETY) N:o 1408/71 ja (ETY) N:o 574/72 soveltamiseksi tarvittavien lomakkeiden korvaamisesta eurooppalaisella kortilla hoidon saamiseksi oleskeltaessa tila-päisesti muussa jäsenvaltiossa kuin toimivaltaisessa valtiossa tai asuinvalti-ossa,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla Eurooppalainen sairaanhoidonkortti (jäljempänä ”eurooppalainen kortti”) korvaa asteittain asetusten (ETY) N:o 1408/71 ja (ETY) N:o 574/72 mukaiset lo-makkeet, jotka mahdollistavat korvauksen sairaanhoidosta oleskeltaessa tilapäisesti muussa jäsenvaltiossa kuin toimivaltaisessa valtiossa tai asuinvaltiossa. Näiden lo-makkeiden korvaamisen eri vaiheista tehdään vastaavat siirtotyöläisten sosiaalitur-van hallintotoimikunnan päätökset.

2 artikla

1. Eurooppalaisen kortin antava laitos määrittää kortin voimassaoloajan.

2. Voimassa olevan kortin perusteella annetun hoidon aiheuttamat kustan-nukset korvataan oleskelupaikan laitokselle voimassa olevien säännösten mukaises-ti.

3 artikla Eurooppalainen kortti voi olla erillinen kortti, tai se voidaan sisällyttää jä-senvaltioiden nykyisten sairausvakuutuskorttien kääntöpuolelle.

4 artikla Eurooppalainen kortti on henkilökohtainen, nimellä varustettu kortti.

5 artikla Jos vakuutettu ei poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi pysty esittämään eurooppalaista korttia, hänelle annetaan korvaava väliaikainen todistus, jonka voi-massaoloaika on rajoitettu.

6 artikla

1. Eurooppalainen kortti ja korvaava väliaikainen todistus laaditaan yhtenäi-sen mallin mukaan, ja ne vastaavat siirtotyöläisten sosiaaliturvan hallintotoimikun-nan päätöksen mukaisia ominaisuuksia ja eritelmiä.

2. Eurooppalainen kortti sisältää seuraavat tiedot:

kortinhaltijan etu- ja sukunimi,

kortinhaltijan henkilötunnus tai tunnuksen puuttuessa sen vakuutetun hen-kilön henkilötunnus, josta kortinhaltija johtaa oikeutensa,

– kortinhaltijan syntymäaika, kortin viimeinen voimassaolopäivä, kortin antavan jäsenvaltion ISO-koodi,

toimivaltaisen laitoksen tunnistenumero ja lyhenne, kortin looginen numero.

7 artikla Tämä päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä . Sitä so-velletaan sen julkaisukuukautta seuraavan kuukauden ensimmäisestä päivästä.

Hallintotoimikunnan puheen-johtaja

Theodora TSOTSOROU

———

PÄÄTÖS N:o 190 tehty 18 päivänä kesäkuuta 2003

eurooppalaisen sairaanhoidonkortin teknisistä ominaisuuksista

(ETA:n kannalta ja EU:n ja Sveitsin sopimuksen kannalta merkityksellinen teksti) (2003/752/EY)

HALLINTOTOIMIKUNTA, joka

ottaa huomioon neuvoston asetusten (ETY) N:o 1408/71 ja (ETY) N:o 574/72 sovelta-miseksi tarvittavien lomakkeiden korvaamisesta eurooppalaisella sairaanhoidonkortilla hoidon saamiseksi oleskeltaessa tilapäisesti muussa jäsenvaltiossa kuin toimivaltaisessa valtiossa tai asuinvaltiossa 18 päivänä kesäkuuta 2003 tehdyn hallintotoimikunnan pää-töksen N:o 189,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Toimivaltaisen valtion tai asuinvaltion laitos vastaa eurooppalaisen kortin antamisesta. Jotta voidaan helpottaa kortin perusteella annetusta hoidosta aiheutuneiden kustannusten maksamista ja korvaamis-ta, on tarpeen, että kyseiset kolme pääasiallista toimijaa – vakuutetut, hoitopalvelujen tarjoajat ja lai-tokset – tunnistavat eurooppalaisen kortin helposti ja hyväksyvät kortin sen yhtenäisen mallin ja yh-denmukaisten ominaisuuksien ansiosta.

(2) Tiedot, jotka on merkittävä näkyvässä muodossa eurooppalaiseen korttiin, on määritetty hallintotoi-mikunnan päätöksen N:o 189 6 artiklassa. Näkyvässä muodossa olevia tietoja sisältävän eurooppalai-sen kortin käyttöönotto on ensimmäinen vaihe menettelyssä, jonka päätteeksi poistetaan nykyiset pa-perilomakkeet ja käytetään sähköistä välinettä, joka mahdollistaa hoidon saannin oleskeltaessa tilapäi-sesti muussa jäsenvaltiossa kuin toimivaltaisessa valtiossa tai asuinvaltiossa. Jäsenvaltioiden toimival-taiset laitokset voivat jo ensimmäisessä vaiheessa jäsenvaltioiden niin halutessa kuitenkin tallentaa tässä johdanto-osan kappaleessa tarkoitetut tiedot myös sähköiseen välineeseen, kuten mikrosiruun tai magneettijuovaan.

(3) Jos asianomainen henkilö ei poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi pysty esittämään eurooppalaista korttia, hänelle annetaan korvaava väliaikainen todistus, joka laaditaan yhtenäisen mallin mukaan,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Eurooppalaisen sairaanhoidonkortin malli ja eritelmät vahvistetaan tämän päätöksen liitteessä 1 määritetty-jen yksityiskohtaisten sääntömääritetty-jen mukaisesti.

2 artikla

Korvaavan väliaikaisen todistuksen malli laaditaan tämän päätöksen liitteessä 2 määritettyjen yksityiskoh-taisten sääntöjen mukaisesti.

3 artikla

Tämä päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Sitä sovelletaan sen julkaisukuukautta seu-raavan kuukauden ensimmäisestä päivästä.

Hallintotoimikunnan puheenjoh-taja

Theodora TSOTSOROU

———

LIITE 1

EUROOPPALAISEN SAIRAANHOIDONKORTIN MALLIA KOSKEVAT TEKNISET MÄÄ-RÄYKSET

1. Johdanto

Siirtotyöläisten sosiaaliturvan hallintotoimikunnan asiaan liittyvien päätösten mukaisesti eurooppalaisessa sairaanhoidonkortissa on vähimmäismäärä paljain silmin luettavia tietoja, joiden avulla voidaan muussa kuin kortinhaltijan vakuutus- tai oleskeluvaltiossa

- tunnistaa vakuutettu, toimivaltainen laitos ja kortti,

- todeta oikeus saada hoitoa väliaikaisen oleskelun aikana toisessa jäsenvaltiossa.

Tässä asiakirjassa esitettävät mallit perustuvat asiakirjassa määriteltyihin teknisiin ominaisuuksiin. Ne on tarkoitettu vain suuntaa-antaviksi.

Kuva 1: Esimerkki kortin etupuoleksi

Kuva 2: Esimerkki kortin kääntöpuoleksi

Ilman apuvälineitä luettava data on järjestetty samaan järjestykseen molemmissa malleissa eli riippumatta siitä, kum-malla puolella korttia eurooppalainen sairaanhoidonkortti on. Kortin etu- ja kääntöpuoli on kuitenkin jäsennelty eri ta-voin. Kyse on kompromissista, jossa on otettu huomioon eurooppalaiselta kortilta edellytettävä yhtenäinen malli ja kortin eri puolten rakenteelliset erot kuitenkin niin, että yleistyyli säilyy kortin etu- ja kääntöpuolen välillä.

2. Viittaukset standardeihin

Viite Asiakirjan nimi tai kuvaus Antovuosi

ISO 3166-1 Maiden ja niiden hallintoalueiden nimien tunnukset. Osa 1: Maiden nimien tunnukset 1997 ISO/IEC 7810 Identification cards – Physical characteristics (henkilökorttien fyysiset ominaisuudet). 1995 ISO/IEC 7816 Henkilökortit/toimikortit. Liittimillä varustetut integroidut piirit.

Osa 1: Fyysiset ominaisuudet Osa 2: Mitat ja liittimien paikat

1998 1999 ISO 8859-1 Yksitavuiset 8-bittiset koodatut graafiset merkistöt.

Osa 1. Latinalaisaakkosto nro 1

1998

EN 1867 Machine-readable cards – Health care applications – Numbering system and registration procedure for issuer identifiers (koneellisesti luettavat kortit – terveydenhuollon sovel-lukset

– numerointijärjestelmä ja rekisteröintimenettely kortinantajan tunnisteita varten). 1997 3. Ominaisuudet

3.1 Määritelmät

Kortin etupuoli on se puoli, johon (mahdollinen) mikroprosessori on sijoitettu. Kortin kääntöpuoli on se puoli, johon (mahdollinen) magneettijuova on kiinnitetty. Jollei kortissa ole mikroprosessoria eikä magneet-tijuovaa, kortin etupuolena pidetään sitä puolta, jossa esitetään tässä asiakirjassa lueteltavat tiedot.

3.2 Yleinen rakenne

Eurooppalaisen sairaanhoidonkortin muoto noudattaa ID-1-formaattia (korkeus 53,98 mm, leveys 85,60 mm ja paksuus 0,76 mm). Jos eurooppalainen sairaanhoidonkortti toteutetaan kansallisen kortin kääntöpuolelle liimattavana tarrana, ID-1-formaatin paksuuskriteeriä ei kuitenkaan sovelleta.

3.2.1 E u r o o p p a l a i n e n s a i r a a n h o i d o n k o r t t i : k o r t i n e t u p u o l i

Kortin tausta on jaettu kahteen osaan akselilla, joka jakaa kortin alan pystysuunnassa vasemmalla olevaan osaan 1 (leveys 53 mm) ja oikealla olevaan osaan 2.

Korttiin sijoitetaan neljä asemointipaikkaa seuraavien ohjausviivojen avulla:

3 pystysuuntaista ohjausviivaa a) 5 mm kortin vasemmasta reunasta b) 21,5 mm kortin vasemmasta reunasta c) 1 mm kortin oikeasta reunasta 3 vaakasuuntaista ohjausviivaa

d) 2 mm kortin yläreunasta e) 17 mm kortin yläreunasta f) 5 mm kortin alareunasta.

a) Kortti ilman mikrosirua

b) Mikrosirukortti

3.2.2 E u r o o p p a l a i n e n s a i r a a n h o i d o n k o r t t i : k o r t i n k ä ä n t ö p u o l i

Kortin tausta on jaettu kahteen osaan akselilla, joka jakaa kortin alan vaakasuunnassa kahteen yhtä suureen osaan. Yläosa on osa 1 ja alaosa osa 2.

Korttiin sijoitetaan viisi asemointipaikkaa seuraavien ohjausviivojen avulla:

– Symmetrisesti

g) 9 mm kortin vasemmasta reunasta h) kortin keskelle

i) 9 mm kortin oikeasta reunasta – Pystysuunnassa

j) 3 mm kortin vasemmasta reunasta k) 3 mm kortin oikeasta reunasta – Vaakasuunnassa

l) kortin keskelle m) 2 mm kortin alareunasta.

c) Magneettijuovalla varustettu kortti

d) Kortti ilman magneettijuovaa

3.3 Tausta ja graafiset elementit

3.3.1 T a u s t a n v ä r i t

Taustan väritys on seuraava ( 1):

osa 1 on väriltään tummansininen, johon on sekoitettu violettia ( 2),

osa 2 on väriltään harmaan ja sinisen sekoitesävy, joka tummuu hiukan siirryttäessä kortin keskeltä reunoihin ( 3),

datakenttä koostuu kahdesta valkoisesta raidasta, jotka toimivat kunkin henkilötietorivin taustana (ks. jäljempänä).

Osassa 2 on käytetty varjostusta ja datakenttää kohokuvavaikutelman aikaansaamiseksi, kun valo tulee kor-tille sen vasemmasta yläkulmasta. Vapaasti käytettävä alue on samanvärinen kuin joko osa 2 (ilman varjos-tusta) tai datakenttä.

———————

(1) Tarkempia teknisiä tietoja värimallista voi pyytää hallintotoimikunnan sihteeristöstä. Ne toimitetaan painoalan parhaiden toi-mintamallien mukaisesti asianmukaisessa muodossa (ts. Quark Xpress -tiedostona. Värimalli on nelivärinen CMYK, ja kaikki kuvat ovat TIFF-muotoisia).

(2) Värin CMYK-määritys on C78 M65 Y21 K7.

(3) CMYK-määritykset ovat seuraavat: harmaa C33 M21 Y13 K1, sininen C64 M46 Y16 K2.

3.3.2 E u r o o p p a - m e r k k i

Eurooppa-merkki koostuu valkoisista Euroopan tunnuksen tähdistä.

Kun merkki on kortin etupuolella, sen halkaisija on 15 mm, ja se asemoidaan pystysuunnassa ohjaus-viivan d alapuolelle ja vaakasuunnassa taustan osan 2 keskelle.

Kun merkki on kortin kääntöpuolella, sen halkaisuja on 10 mm, ja se asemoidaan symmetrisesti pysty-akselille i ja keskitetään suhteessa vapaaseen alueeseen.

Maissa, jotka eivät ole Euroopan unionin jäseniä mutta antavat eurooppalaisen kortin, käytetään vaihtoeh-toista merkkiä.

3.3.3 D a t a k e n t t ä

Datakenttä koostuu valkoisista dataraidoista (etupuolella 5 raitaa, kääntöpuolella 4), joiden korkeus on 4 mm ja väli 2 mm.

Kortin etupuolella datakenttä keskitetään pystyohjausviivojen b ja c ja toisaalta vaakaohjausviivojen e ja f väliin.

Kortin kääntöpuolella datakenttä asemoidaan symmetrisesti pystyakselille h, pystyohjausviivojen j ja k väliin sekä vaakaohjausviivan m yläpuolelle.

3.3.4 V a p a a k ä y t t ö i n e n a l u e

Eurooppalaisen kortin kääntöpuolella on vapaasti käytettävä alue jäsenvaltioiden omiin tarkoituksiin. Siihen voidaan sijoittaa esimerkiksi nimikirjoitusliuska, tekstiä, logo tai jokin muu merkintä. Alueen sisällöllä ei ole oikeudellista arvoa, vaan se on tarkoitettu vain tiedoksi.

Alue asemoidaan seuraavasti:

– Kun eurooppalainen kortti sijoitetaan kortin etupuolelle, kortin kääntöpuoli on vapaasti käytettävää aluetta ilman erityisiä määrityksiä.

Kun eurooppalainen kortti sijoitetaan toisen kortin kääntöpuolelle, kortin kääntöpuolelle jää vapaasti käytettävä alue, josta määrätään vain pinta-ala (korkeus 10 mm ja leveys 52 mm). Alue asemoidaan symmetrisesti pystyakselille h ja keskitetään magneettijuovan ja datakentän väliin jäävälle alueelle.

Kortinantaja voi sijoittaa alueelle nimikirjoitusliuskan tai tekstiä.

Ellei kortissa ole magneettijuovaa, vapaan alueen korkeus on 20 mm eikä 10 mm.

3.4 Ennalta määritellyt dataelementit

3.4.1 K o r t i n n i m i

Kenttä Kortin nimi

Kuvaus Siirtotyöläisten sosiaaliturvan hallintotoimikunnan päätöksessä N:o 189 vahvistettu yhteinen nimi Asemointi Kun etupuolella, vaakaviivan d alapuolella ja pystyviivan a oikealla puolella

Kun kääntöpuolella, symmetrisesti pystyakselilla h ja keskitettynä magneettijuovan ja kortin ylä-reunan väliin

Arvot Nimi kirjoitetaan jollakin Euroopan unionin virallisella kielellä: ”Eurooppalainen sairaanhoidonkortti”.

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaalityyliset suuraakkoset, kirjasinkoko etupuolella 7 pis-tettä ja kääntöpuolella 6 pispis-tettä, väri valkoinen, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali.

Pituus 40 merkkiä

Huomautus Nimen tarkan sanamuodon laatiminen kortin antavan jäsenvaltion kielellä kuuluu täysin kyseisen jäsenvalti-on tehtäviin.

3.4.2 S e l i t e

Kenttä Selite

Kuvaus Selite ilmaisee dataelementin merkityksen.

Sijainti Kunkin henkilötietokentän ylälaidassa.

Vasemmanpuoleiset selitteet tasataan vasemmalle, oikeanpuoleiset oikealle.

Arvot Arvot kirjoitetaan jollakin Euroopan unionin virallisella kielellä seuraavasti (englanninkielisen tekstin perusteella):

1. (ei selitettä lomakkeen tunnisteelle)

2. (ei selitettä kortin antavan jäsenvaltion tunnistenumerolle)

3. Sukunimi (Name)

4. Etunimet (Given names) 5. Syntymäaika (Date of birth)

6. Henkilötunnus (Personal identification number)

7. Laitoksen tunnistenumero (Identification number of the institution) 8. Kortin tunnistenumero (Identification number of the card) 9. Viimeinen voimassaolopäivä (Expiry date)

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, kursivoitu mutta lihavoimaton, kirjasinkoko 5 pistettä, väri valkoinen, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys nor-maali.

Riviväli: kirjasimen koko plus 2 pistettä.

Pituus Tarpeen mukaan kullekin edellä vahvistetulle arvolle

Huomautus Kukin selite on varustettava yksiselitteisesti numerolla, jotta kortit vastaavat toisiaan eri kielillä.

Selitteiden tarkan sanamuodon laatiminen kortin antavan jäsenvaltion kielellä kuuluu täysin kyseisen jäsenvaltion tehtäviin.

3.4.3 K o r t i n a n t a v a m a a

Kenttä Antajavaltion tunnistenumero

Kuvaus Kortin antavan valtion tunnistekoodi

Sijainti Kenttä 2: keskitettynä Eurooppa-merkin sisään, 4 mm korkea ja 4 mm leveä valkoinen ruutu Arvot Kyseisen maan 2-merkkinen ISO-koodi (ISO 3166-1)

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaalityyliset suuraakkoset, kirjasinkoko 7 pistettä, väri musta, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali

Pituus 2 merkkiä

Huomautus UK-koodia käytetään Yhdistyneen kuningaskunnan normaalin ISO-koodin ”GB” tilalla.

Kustakin jäsenvaltiosta käytetään yhtä ainoaa koodia.

3.5 Henkilötietoelementit

Henkilötietoelementeillä on seuraavat yhteiset ominaisuudet:

Merkistö vastaa standardia EN 1387: Latinalaisaakkosto nro 1 (ISO 8859-1).

Jos dataelementtiä on lyhennettävä tilanpuutteen vuoksi, lyhentäminen on merkittävä pisteellä.

Data voidaan painaa laser- tai lämpöpainatuksena tai kaiverruspainona mutta ei kohopainatuksena.

Dataelementit asemoidaan datakenttiin seuraavien mallien mukaisesti:

Kuva 3: Kortin etupuolen datakentän malli

Kuva 4: Kortin kääntöpuolen datakentän malli

3.5.1 L o m a k k e e n t u n n i s t e

Kenttä Lomakkeen tunniste

Kuvaus Kortin korvaaman lomakkeen nimi

Asema Kenttä 1:

kun etupuolella, vaakaviivan d alapuolella ja pystyviivan c vasemmalla puolella,

kun kääntöpuolella, symmetrisesti pystyakselilla g ja keskitettynä suhteessa vapaasti käytettä-vään alueeseen.

Molemmissa asemissa tunniste sijoitetaan 4 mm korkean ja 10 mm leveän valkoisen suorakulmion sisään.

Arvot E-111: oikeus saada välittömästi tarvittavia sairaanhoitoetuuksia E-111+: oikeus saada tarvittavia sairaanhoitoetuuksia

E-111B: Belgiassa käytössä oleva sairaalahoitoon rajoitettu oikeus.

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaalityyliset suuraakkoset, kirjasinkoko 7 pistet-tä, väri musta, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali.

Kenttä Lomakkeen tunniste Pituus 6 merkkiä, joista toinen yhdysmerkki

Huomautus Sen jälkeen, kun kaikkien vakuutettujen oikeuksien yhtäläistäminen on varmistettu asetuksiin (ETY) N:o 1408/71 ja (ETY) N:o 574/72 tehdyillä muutoksilla, kentän arvona käytetään vain arvoa E-111B.

3.5.2 K o r t i n h a l t i j a a n l i i t t y v ä t d a t a e l e m e n t i t

On huomattava, että kortinhaltija ei saata olla vakuutettu henkilö vaan oikeudenomistaja, sillä kortti on hen-kilökohtainen.

Kenttä Kortinhaltijan nimi

Kuvaus Sukunimi kortin antavan jäsenvaltion käytäntöjen mukaisesti

Sijainti Kenttä 3

Arvot –

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaalityyliset suuraakkoset, kirjasinkoko 7 pistet-tä, väri musta, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali.

Tasaus vasempaan reunaan.

Riviväli: kirjasimen koko plus 3 pistettä.

Pituus Enintään 40 merkkiä

Huomautus Sukunimikenttään voidaan merkitä myös ammattinimike, arvo tai muu vastaava henkilökohtainen nimen liitännäinen.

Kenttä Kortinhaltijan etunimet

Kuvaus Etunimet kortin antavan jäsenvaltion käytäntöjen mukaisesti

Sijainti Kenttä 4

Arvot –

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaali tyyli, kirjasinkoko 7 pistettä, väri musta, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali.

Tasaus vasemmalle.

Riviväli: kirjasimen koko plus 3 pistettä.

Pituus Enintään 35 merkkiä

Huomautus Etunimikenttään voidaan merkitä myös nimikirjaimia.

Kenttä Syntymäaika

Kuvaus Kortinhaltijan syntymäaika kortin antavan jäsenvaltion käytäntöjen mukaisesti

Asema Kenttä 5

Arvot PP/KK/VVVV, jossa P on päivä, K on kuukausi ja V on vuosi.

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaali tyyli, kirjasinkoko 7 pistettä, väri musta, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali Kortin etupuolella tasaus vasemmalle, kääntöpuolella oikealle.

Riviväli: kirjasimen koko plus 3 pistettä.

Pituus 10 merkkiä. Ryhmät erotetaan kauttaviivoilla.

Huomautus –

Kenttä Kortinhaltijan henkilötunnus

Kuvaus Henkilötunnus kortin antavan jäsenvaltion käytäntöjen mukaisesti

Sijainti Kenttä 6

Arvot Käytettävän henkilötunnuksen mukainen

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaali tyyli, kirjasinkoko 7 pistettä, väri musta, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali.

Kortin etupuolella tasaus oikealle, kääntöpuolella vasemmalle.

Riviväli: kirjasimen koko plus 3 pistettä.

Pituus Tunnuskoodi enintään 20 merkkiä

Huomautus Kortinhaltijan henkilötunnus tai sen puuttuessa sen vakuutetun henkilön henkilötunnus, josta kortin-haltija johtaa oikeutensa.

Henkilökohtaisille ominaisuuksille, kuten sukupuolelle tai perheenjäsenyydelle, ei voida varata omaa kenttää. Ne voidaan kuitenkin ilmaista osana henkilötunnusta.

3.5.3 T o i m i v a l t a i s e e n l a i t o k s e e n l i i t t y v ä t d a t a e l e m e n t i t

Kenttä Laitoksen nimi

Kuvaus Laitos on asetuksen (ETY) N:o 574/72 liitteissä 2 ja 3 määritelty toimivaltainen vakuutuslaitos tai asuinpaikan toimivaltainen laitos.

Sijainti Kenttä 7, osa 1

Arvot Laitoksen koko nimen sijaan käytetään lyhennettä.

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaali tyyli, kirjasinkoko 7 pistettä, väri musta, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali.

Tasaus oikeaan reunaan ja osa 1 osan 2 oikealle puolelle.

Kenttä Laitoksen nimi Riviväli: kirjasimen koko plus 3 pistettä.

Pituus Enintään 15 merkkiä

Osat 1 ja 2 erotetaan toisistaan kahdella välilyönnillä ja yhdysmerkillä.

Tämän osan pituutta voidaan lisätä sikäli kuin osan 2 pituutta on mahdollista vähentää.

Huomautus Lyhenteen käytön tarkoituksena on pystyä havaitsemaan mahdolliset tiedontallennusongelmat lai-toksen tunnistekoodissa (kenttä 5, osa 2) ja huolehtimaan siten lailai-toksen tunnistekoodin laadunval-vonnasta.

Laitoksen koko nimi saadaan selville laitoksen lyhenteen tai tunnistekoodin perusteella esim. Inter-netistä löytyvän online-työkalun avulla.

Lyhenteessä ei käytetä pisteitä.

Kenttä Laitoksen tunnistenumero

Kuvaus Kansallisesti annettu tunnistenumero laitokselle, joka on asetuksen (ETY) N:o 574/72 liitteissä 2 ja 3 määritelty toimivaltainen vakuutuslaitos tai asuinpaikan toimivaltainen laitos.

Asema Kenttä 7, osa 2

Arvot Ks. kansallinen toimivaltaisten laitosten koodiluettelo

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaali tyyli, kirjasinkoko 7 pistettä, väri musta, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali.

Tasaus vasempaan reunaan ja osa 2 osan 1 vasemmalle puolelle.

Riviväli: kirjasimen koko plus 3 pistettä.

Pituus 4–10 merkkiä

Huomautus Erityisen tietoresurssin avulla voitaisiin tarjota Internetin välityksellä täydentäviä ajantasaisia ja his-toriallisia tietoja, joita saatetaan tarvita yhteyksissä laitoksen kanssa.

Toimivaltainen laitos ei välttämättä ole sama kuin yhteyselin tai rajatylittävistä korvauksista vastaa-va organisaatio taikka eurooppalaisen sairaanhoidonkortin teknisesti antavastaa-va organisaatio. Myös nä-mä tiedot voitaisiin tarjota Internetin välityksellä tietoresurssissa.

3.5.4 K o r t t i i n l i i t t y v ä t d a t a e l e m e n t i t

Kenttä Kortin tunnistenumero

Kuvaus Kortinantajan kullekin kortille antama looginen yksilöivä numero, jolla kortti tunnistetaan yksiselit-teisesti. Numero koostuu kahdesta osasta: kortinantajan tunnuksesta ja kortin sarjanumerosta.

Sijainti Kenttä 8

Arvot Ensimmäiset 10 merkkiä yksilöivät kortinantajan vuonna 1997 annetun standardin EN 1867 mukai-sesti.

Viimeiset 10 merkkiä muodostavat kortin sarjanumeron.

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaali tyyli, kirjasinkoko 7 pistettä, väri musta,

Kenttä Kortin tunnistenumero

merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali.

Riviväli: kirjasimen koko plus 3 pistettä.

Pituus 20 merkkiä (kortin sarjanumeron alkuun lisätään tarvittava määrä nollia, jotta päästään 10 merkkiin) Huomautus Kortinantajan tunnistenumeron antamista varten voidaan käyttää standardissa EN 1867 määritellyn

virallisen menettelyn sijaan omaa rekisteröintimenettelyä niissä jäsenvaltioissa, joissa myönnetään sellaisia eurooppalaisia sairaanhoidonkortteja, joissa ei ole elektronista komponenttia.

Kortin tunnistenumeron avulla on voitava tarkistaa kortin sisältämät tiedot vertaamalla niitä kor-tinantajan pitämiin samaa numeroa koskeviin tietoihin. Näin voidaan esimerkiksi vähentää petosris-kiä tai havaita syötetyissä tiedoissa olevia virheitä, kun kortin tietoja käsitellään korvausten maksa-misen yhteydessä.

Kenttä Viimeinen voimassaolopäivä

Kuvaus Päivä, jona päättyy kortinhaltijan oikeus saada terveydenhoitoa oleskellessaan väliaikaisesti muussa jäsenvaltiossa kuin vakuuttajajäsenvaltiossa.

Sijainti Kenttä 9

Arvot PP/KK/YYYY, jossa P on päivä, K on kuukausi ja Y on vuosi.

Muotoilu Kirjasinlaji ”Verdana True Type” tai vastaava, normaali tyyli, kirjasinkoko 7 pistettä, väri musta, merkkien leveys tihennetty 90 prosenttiin normaalista, merkkien sijainti ja välistys normaali.

Tasaus oikeaan reunaan.

Riviväli: kirjasimen koko plus 3 pistettä.

Pituus 10 merkkiä. Ryhmät erotetaan kauttaviivoilla.

Huomautus Jäsenvaltiolla on oikeus esittää korvauspyyntö kortin voimassaoloajan aikana syntyneistä terveyden-hoitokustannuksista, vaikka etuusoikeuden voimassaoloaika voi poiketa kortin voimassaoloajasta.

Huomautus Jäsenvaltiolla on oikeus esittää korvauspyyntö kortin voimassaoloajan aikana syntyneistä terveyden-hoitokustannuksista, vaikka etuusoikeuden voimassaoloaika voi poiketa kortin voimassaoloajasta.

Related documents