• No results found

Kommunikation, mål och strategier

4 Resultat och analys

4.3 Kommunikation, mål och strategier

Budgeten för GHS ligger runt 1 miljon till marknad och kommunikation. I dagsläget sker det mesta av kommunikationen via hemsida, tryckt media och sociala medier. Mål och strategier med arbetet är att fokusera framförallt på biljettförsäljningen och att nå budgeterat mål för biljettförsäljningen men också att vara ett evenemang som förmedlar glädje samt spännande och stilfulla upplevelser.

30

För oss är det en viktig fråga, att alltid utveckla evenemanget för att vidhålla och förbättra vår position. Vi har valt att döpa

kommande års tävling till –”The Greatest Win” och målet är högt, - Vi vill vara världens bästa hästtävling!

FHS finansierar 80 % av all sin marknadsföring genom barteravtal (ett avtal om byte av varor eller tjänster mellan två företag istället för att betalning till den ene sker i form av pengar.) såsom annons i press, radioreklam och trycksaker. Det uppskattade värdet på barteravtalen är mellan 700 000 och 1 miljon SEK.

Vi vill kunna återskapa ”Falsterbokänslan” året om och därför kunna ha kontakt med vår publik resten av året via sociala medier. Målet är att FHS ska leva 365 dagar om året, trots ett 9 dagars evenemang. Strategin för att nå dit är att vara aktiv på sociala medier och ligga i framkant. Uttrycket ”Lika mycket Horse som Show” är den en del, en annan är att vi aldrig stagnerar. För besökaren ska det vara något nytt varje år. Det kan innebära många olika saker alltifrån att infrastrukturen förbättras, en ny klass tillkommer eller något annat, oavsett vad så anser de att det aldrig ska vara exakt likadant.

GHS målsättning med användandet av sociala medier är att på ett enkelt och effektivt sätt nå ut med sin kommunikation till sina följare och tänkbara följare. De påtalar att det är väldigt kostnadseffektivt jämfört med annan köpt media, som reklam. De har märkt en stor effekt från användandet av sociala medier, 2015 startade de med något de kallar ”taktisk kommunikation”. Det är en strategi där de använder sig av sina manérbilder med speciella budskap varje vecka, under året, där syftet är att få sina följare att engagera sig och bidra med sina egna upplevelser från evenemanget året om. Innan de startade med sin ”taktiska kommunikation” var

biljettförsäljningen trög, men de märkte stora skillnader när de startade igång aktiviteten på sina sociala medier. Inför 2016 prioriterar de sociala medier före annonsering i tryckta medier, då de anser att de sparar mycket pengar på detta och får en bra effekt. De har inte tagit bort den traditionella marknadsföringen helt utan jobbar med det som ett komplement till sina sociala medier.

Strategin för att nå dit är att vara aktiv på sociala medier genom att publicera intressanta inlägg. Vad som händer när besökarna inte är på plats och ligga i framkant genom att ständigt förnya

31

evenemanget och följa den utveckling som sker kring sociala medier. Uttrycket ”Lika mycket Horse som Show” är den en del, en annan är att de aldrig stagnerar. För besökaren ska det vara något nytt varje år som följarna ska hållas uppdaterade om via Facebook. Det kan innebära många olika saker alltifrån att infrastrukturen förbättras, att en ny klass tillkommer eller något annat, oavsett vad så anser de att det aldrig ska vara exakt likadant och publiken ska kunna följa med även om de inte är på plats. FHS har konstaterat positiva effekter av att använda sociala medier, de får fler användare än om de inte hade funnits på Facebook och Instagram. Förköpet och intresset för evenemanget ökar, vilket de givetvis ser som något väldigt positivt enligt FHS.

För vår del är de inlägg, konstigt nog, när vi publicerat inlägg om nya byggen. Byggen av vägar, läktare och vägskyltar inne på evenemangsområdet det som fått flest gilla. Men även poster om namnkunniga ryttare som kommer eller har nått framgång brukar få många gilla. Det brukar vara mycket av det som följarna själva inte kan se eller ta reda på via någon annan som får många likes

GHS använder sig av Facebook insights när de annonserar för att kunna följa upp statistik på de inlägg som de vill marknadsföra mer och lägger extra pengar på. Detta är en ny sidhanterare för administratörer som de ännu inte fått fullt grepp om.

FHS använder sig av Facebook insights främst för statistiken som mäter räckvidden och interaktionen av inlägg. De känner till att det finns mycket mer man kan göra än vad de använder sig utav.

GHS skriver både svenska och engelska på sin Facebook-sida och sitt Instagram-konto, detta har de börjat med i år då det är många utländska besökare och följare på GHS. FHS skriver mestadels på svenska under året som går eftersom svenskarna är deras största målgrupp. Under tävlingarna skriver de allting som rör de internationella tävlingarna både på engelska och svenska. Det som rör de nationella tävlingarna skrivs på endast på svenska.

GHS har inte någon heltidsanställd personal till sociala medier men det är GHS-koordinatorn tillsammans med marknadskoordinatorn och reklambyrån som jobbar med social medier – teamwork! FHS har en projektanställd som arbetar med sociala medier. Den samarbetar även med reklambyrån och andra som arbetar med marknadsföringen för att få feedback och hjälp med idéer. FHS sociala medier ansvarig har arbetat med det sedan 2013.

32

Både GHS och FHS fokus ligger inte främst på att öka antalet följare utan på att ha kvalitativa och aktiva följare som hjälper dem att sprida ordet vidare. FHS beskriver det såhär

Vi vill som tidigare nämnt inte posta bara för postandets skull, innehållet är viktigt likaså prioriterar vi att ha snygga bilder tagna med systemkamera för ett proffsigare intryck på sin Facebook och Instagram även om något intressant ”i stunden” givetvis kan tas med mobilkamera.

GHS är positiva till marknadsföring på Facebook och Instagram, de har inför 2016 provat att fördela budgeten lite mer på att marknadsföra sig på Facebook & Instagram, de ser ännu inte så mycket skillnad på följarantalet. Men däremot ser de att aktiviteten, delningar och

kommentarerna blir fler och att biljettförsäljningen ökar när de gjort en marknadsföringsinsats på sociala medier och det är värdefullt för dem. FHS vet om att möjligheten till marknadsföring på Facebook och Instagram finns men det är inget de använder sig av.

Related documents