• No results found

När kommunikationen brister

När barn använder kommunikation i leken kan det användas och uttrycka sig på olika sätt, vi observerade barnen när de använde sig av det verbala och det kroppsliga språket i den fria leken. Det fanns en flicka som återkom i de flesta videoepisoderna vi spelat

in. Hon uppehöll sig i bakgrunden vid de flesta lektillfällena och hon använde sig inte av vare sig det verbala eller det kroppsliga språket utan studerade endast de andra barnen. Under flertalet analyseringar såg vi att flickan fick flera inbjudningar ifrån barnen men flickan verkade inte förstå budskapet i inbjudningarna. I sådana här situationer är det viktigt att barnen är medvetna om hur de ska kommunicera med varandra och att de förstår varandras budskap. När det gäller kommunikationen mellan barnen i deras lek kan den ibland komma fram på ett helt annat vis än vad de tänkt sig. Detta för att barnen har lätt för att förstå sina egna tankar, men att omsätta dessa till ord och förklara för någon annan på ett bra sätt kan vara svårare än de tänkt sig. Trots att viljan finns hos bägge barnen att kunna förklara och att förstå varandra i leken kan det ändå bli fel i kommunikationen.

När vi filmade brottningsleken satt hon på en bänk och studerade pojkarna under en längre tid, därefter gick hon bara därifrån. Här fanns inga tecken på något kroppsligt eller verbalt försök till kontakt med pojkarna. Kanske kan det bero på att flickan har svårt att anpassa sig till det förhållningssätt som behövs i de olika lekarna. Det vill säga hon förstår kanske inte riktigt vad hennes roller förväntas göra i de olika lekarna. Vad andra barn förväntar sig av flickan i leken kanske inte hon förstår sig på, på grund av att kommunikationen inte är tillräckligt tydlig för henne.

När vi sedan filmade ute på gården då pojkarna lekte med vattnet kom flickan också fram och stod och studerade dem. Efter en stund flyttade sig en av pojkarna för att visa att hon fick vara med i leken utan att använda det verbala språket. Men i detta skede tog inte flickan emot inbjudan utan stod kvar, på samma ställe en lite stund, därefter gick hon därifrån. Våra iakttagelser bekräftades av en pedagog som berättade att denna flicka inte kan förstå alla kommunikationssignaler som de andra barnen har sänt ut. Pedagogen tror även att enligt hennes observationer på flickan kan det ha med osäkerhet att göra ifrån flickans håll. Det som även har uppmärksammats är att flickan verkar ha svårt att ta regi ifrån de andra barnen. Kommunikationen som flickan möter kanske inte heller är tillräckligt tydlig för henne. Däremot om flickan ska leka en lek som hon har sett på film så finns det inga konstigheter att förstå direktiven där.

Detta tror pedagogen beror på att då har flickan sett hur det går till i leken innan hon ska leka leken, detta gör att då vet hon vad hon ska göra och hur hon ska bete sig i leken. Detta visar att flickan behöver vägledning exempelvis av en film där flickan får se hur det ska gå till och vilket resultat det blir i leken. Med andra ord hon behöver väldigt klara direktiv av vad som krävs utav henne och hennes roll i leken. Detta visar att kommunikationen är viktig i alla situationer och att det är viktigt att alla barn har förstått meddelandet och tanken bakom leken innan leken börjar.

Vi uppmärksammade även detta lite senare då hon fanns med i en verklighetsförankrande lek som mamma, pappa, barn. De andra flickorna styrde i leken och delade ut rollerna och talade även om vad alla skulle göra och säga. Flickan tog sig an en del av direktiven men tröttnade snabbt. Vi trodde först att fasta direktiv kunde hjälpa flickan in i leken med det förstod vi senare att det inte gjorde. Då pojkarna kom och försökte få med sig flickorna in i sin lek som var en jagarlek var det bara denna flicka som tog emot den fysiska samt den verbala inbjudan. Men även här tröttnade hon snabbt och gick tillbaks till de andra flickorna och ställde sig i en studerande position och medverkade inte alls i leken.

När sedan danstillfället kom då de flesta flickorna dansade och hoppade var det hon som vaknade till. Hon gick fram till en av flickorna och tog tag i henne och började dansa med henne, detta var första gången som vi såg ett samspel mellan denna flicka och de andra barnen. Här ställde vi oss frågan varför ett samspel fungerade i denna aktivitet? Kanske hänger det samman med att i dansen behövdes inga direktiv och här förväntades det inget speciellt beteende från hennes sida. Flickan kunde läsa av att i denna aktivitet kunde de få göra som de själva ville och här fanns inga roller att inta. Det kan också vara så att flickan har erfarenhet utav dans och tycker om denna aktivitet och även förstår sig på dess mening. I flickans position skulle man kanske kunna tänka på vad som stimulerar och utvecklar hennes olika förmågor för att hennes kommunikativa förmåga ska kunna utvecklas.

Related documents