• No results found

Beskrivning och analys av Das 6-Tage-Spiel

Frågan om vem (social bakgrund med mera) som age-rar är inte av avgörande betydelse för analysen av ut-trycken i o. m. theater, det som kan vara intressant är faktorer som utseende och erfarenhet. Att de flesta av modellerna var unga (även om det ibland förekom äldre) kan vara av betydelse för det visuella uttrycket.

Förhållandet att ett många aktörer hade bakgrund i de visuella konsterna, till exempel de ovan nämnda eleverna från Städelschule, och därmed kanske saknade erfarenheter från att uppträda inför publik, bör också beaktas vid analysen.

Namngivna aktörer

Regissör för Das 6-Tage-Spiel var Alfred Gulden som har erfarenheter från o. m. theater efter att ha regisserat den ett dygn långa 50. aktion (1975). I avhandlingens fallstudie är spelkoordinator Leo Kopps insatser bety-dande, han leder och dirigerar aktivisternas arbete. Ef-tersom endast ett fåtal av aktörerna är kända till namn av mig så har jag avstått från att namnge dessa (med något undantag). En lista på alla aktörer och övriga medverkande (som dirigenter, musiker med flera) fin-ner man bland annat i eftertexten till V: Kasperak 1998 och på omslaget till V: Kasperak 1999.

Nitsch under Das 6-Tage-Spiel

I de tidiga aktionerna på 1960-talet deltog Nitsch själv på ett direkt sätt i sina aktioner, både som aktivist och modell. Under Das 6-Tage-Spiel intog han en överva-kande hållning till de aktioner som utspelades på slotts-gården. I den målningsaktion som genomfördes på tis-dagen och andra aktioner inomhus var hans roll mer framträdande. Nitsch direkta ingripanden var få och då de förekom bestod de i att han tog över dirigerandet av aktivisterna, ibland med hjälp av en megafon. Nå-gon gång sågs han hälla blod i munnen på nåNå-gon av modellerna (V: Kasperak 1998).

Musiker

Musikerna var under Mittagsfinale indelade i olika grup-per. På var sida om den tredelade portiken i slottets sydfasad (fig. 14) stod en större orkester. Fig. 32 från 80. aktion (1984) visar en liknande uppställning där de skuggade områdena markerade med ”stamm-orchester A” (stråkmusiker) respektive ” stammorches-ter B” (en blåssektion) motsvarar dessa orkestrar. Utö-ver dessa större grupper fanns en mindre slagUtö-verks- slagverks-sektion (som bland annat innehöll 5 kyrkklockor) i planen markerade med ”schlagzeug”. Det som på pla-nen benämns ”synthesizer” anger den plats där en synt spelade en ensam ton från soluppgång till solnedgång under Das 6-Tage-Spiel.12. Dessutom fanns 2-3 prome-nadorkestrar. Den plats de utgick från har markeringen

”volksmusikgruppe” till vänster på planen. Någon

”stammorchester C” ingick inte i Das 6-Tage-Spiel, på

dess plats stod spelets huvuddirigent som med hjälp av gester och skyltar styrde spelets gång (för att han skulle synas och se hade ett podium byggts upp åt honom).13 Enligt Nitsch var de flesta av dessa musiker professio-nella artister och kostnaden för att anställa dem ut-gjorde en av de större utgifterna under Das 6-Tage-Spiel (L: Spera 1999: 242).

Repetitioner

Repetitionerna började i mitten av juli 1998, tre veckor innan Das 6-Tage-Spiel gick av stapeln (Op: “Press In-formation”).14 Av praktiska själ repeterades inte aktio-nerna i detalj, det var mer en genomgång av olika punk-ter i aktionen, “spot checks” (L: Millesi 1999: 83) som gicks igenom. Att repetera aktionerna i detalj skulle kunna medföra att agerandet blev rutinmässigt och gick inte heller att genomföra eftersom ett detaljerat parti-tur inte var fullständigt förrän precis innan spelet bör-jade (Ibidem). Svamberk beskrev senare repetitionerna:

It was only go there, be naked, be carried or to carry and nothing more. It doesn’t look like preparation of any theatre piece. Nobody spoke about face, about our expressions, peoples bodies vere [sic] used only as objects. It was more hollyday [sic] than real artwork First difference was when tehy[sic] took pig body, and we worked with blood and water, It was a interesting experience, especially for people ho [sic]

buy preprepared [sic] fodd [sic] in supermarket - real blood, real flesh, pig cadaver, and I so [sic], how much were some people excited. They wanted to work with blood, be bloody, especially some Croatian woman [sic]. They were disgusted only for few first minutes. (Ep: Svamberk 2000)

Enligt Nitsch förekom ibland diskussioner mellan musiker och aktörer om vem som skulle följa vem och leda aktionerna, (L: Spera 1999:244). Han menar också att en hel del misstag, felaktiga insatser och brist på intensitet förkom under Das 6-Tage-Spiel, men att pu-bliken inte märkte det (L: Spera 1999:247-248). Ty-värr misstar sig Nitsch på den punkten. Aktörernas och andra medverkandes frustration, osäkerhet och irrita-tion var ofta uppenbar för åskådarna.15

Das 6-Tage-Spiel

Fig. 32 Plan över slottsgården, med markerade platser för orkestrar som användes under aktion. 80. I L: Nitsch 1998 publiceras planen och den motsvarade i stort de platser som musikerna befann sig på under Das 6-Tage-Spiel.

Beskrivning och analys av Das 6-Tage-Spiel

Utsträckning i tid

Nitsch har ända sedan de tidigaste utkasten till o. m.

theater uppgett den optimala längden hos en aktion till sex dygn (L: Nitsch 1959). Detta kan uppfattas som en allusion till den bibliska skapelseberättelsen (Op:

Pressmeddelande 1998:6). Men Nitsch har menat att det också syftar på en arbetsveckas längd (L: Nitsch 1974:2). Andra tolkningar av längden på en komplett version av o. m. theater är också möjliga: Stilla veckan, det kristna firandet under passionsveckan, är sex dagar lång. Man finner direkta referenser till påskveckan i Das 6-Tage-Spiel. Skärtorsdagens fottvagning samt Kristi död och uppståndelse hade sina direkta motsva-righeter under aktionsveckan. Sex dygn motsvarar också den antika grekiska festveckan till Dionysos ära, de så kallade stadsdionysierna som introducerades på 500-talet f. Kr. (Breitholz 1971: 38).

Nitsch avser troligen inte att längden på Das 6-Tage-Spiel ska ges en speciell betydelse, istället överlappar och berikar de olika tolkningarna varandra.

Ledmotiv

Centrala kompositionselement i Das 6-Tage-Spiel, lik-som i alla verk inom o. m. theater serien, är de olika ledmotiven. Ledmotiv är musikaliska figurer som knyts till vissa ”gestalter, föremål, tankar och känslor, lika väl som situationer och skeenden” (L: Lundewall 1989:

129). Ursprungligen kommer denna idé till Nitsch via Wagner.16 I ledmotivet länkas orkestrala melodier till dramatiska handlingar, vilka utgör ”acts of music made visible” (L: Dahlhaus 1980: 117). De visuella, textuella och audiella insatserna samverkar och har, enligt teo-rin, samma betydelse, till exempel gestaltande av rollkaraktärernas känslor. Det finns

en parallellitet mellan det musikaliska flödet, skådespelarens agerande, texten, dekoren, rekvisitan, ljuset och allt det öv-riga. (L: Honzl 1940: 190).

Tanken i allkonstverket är att det finns en korrelation mellan antalet samtida insatser av olika konstruktion-sarter och styrkan i åskådarens upplevelse enligt den enkla principen: ju fler insatser desto starkare upple-velse.

[S]tyrkan i den teatrala effekten, dvs. intensiteten i åskåda-rens intryck, är direkt proportionell mot mängden av de in-tryck, som på samma gång strömmar över åskådarens sin-nen. (L: Honzl 1940: 190)

Vi kommer att se hur väl Honzls uppfattning om allkonstverkets kompositionsprincip stämmer överens med det sätt på vilket Nitsch bygger upp sina aktioner:

ett slags stegring med hjälp av addition av flera olika former av uttryck (och även fler av samma). Det an-tika dramats, symfonins och den kristna stilla veckans

uppbyggnad har inspirerat Nitsch. Han beskriver o. m.

theater som en följd av aktioner, så uppbyggd att in-tensifiering uppstår och

einen weitgehenden triebdurchbruch möglich macht, der im höhepunkt in den urexzessaktionen gipfelt. (L: Nitsch 1964:1:

12).

Det narrativa inslaget är starkt och Das 6-Tage-Spiel följer i stort Aristoteles definition på en tragedi, med en peripeti förlagd till den senare hälften av stycket.

Ledmotiv i Das 6-Tage-Spiel

I o. m. theater har Nitsch, liksom Wagner i sina verk, gestaltat de olika ledmotiven med musikaliska och vi-suella framställningar som kopplats till varandra. Dik-ten (texDik-ten) som var så viktig för Wagner har på grund av Nitschs språkkritiska intentioner frångåtts medan däremot smak- och luktsensationer tillkommit. Red-undansen är betydelsefull i Das 6-Tage-Spiel och led-motiven upprepas under hela aktionens förlopp. Den inbördes ordning i vilken motiven uppträder och an-talet element som ingår i de olika scenerna varierar.

Förändringarna är ofta av kvantitativ art och/eller i form av nya kombinationer av ledmotiv. Dessutom tillkom vissa nya inslag varje dag (till exempel den ovan nämnda fottvagningen som var unik för torsdagen och kören som endast fanns närvarande på fredagen).

Nitschs ledmotiv i Das 6-Tage-Spiel refererar till Freuds Totem und Tabu, till mytologiska motiv häm-tade från dyrkan av vegetationsgudar (som uppträtt i medelhavsregionen) samt till kristen passionshistoria.

Samma ämnen har behandlats i Nitschs aktioner och teoretiska arbeten kring o. m. theater ända sedan hans tidigaste framställningar:

1) der urexzess (lammzerfleischung des o.m. theaters, inzest, erste vaterbeseitigung)

2) totemtiertötung und totemtiermahlzeit 3) der rituelle königsmord

4) das tieropfer als ersatz für das personalopfer (das lamm als alttestamentarisches opfertier)

5) die entmannung des attis

6) die zerfleischung des adonis durch einen eber 7) die tötung des orpheus

8) die rituelle kastration 9) die zerreissung des dionysos

10) die blendung des oedipus (kastrationssymbol) 11) die kreuzigung von jesus christus (das lamm als christussymbol)

12) die wandlung, kommunion (L: Nitsch 1964: 138–139)

Ordningen i räckan av ledmotiv kan variera men ofta återfinns urexcessen antingen i början eller i slutet av serien av ledmotiv och kommunionen, nattvarden, i den motsatta. Samtliga motiv, menar Nitsch, faller till-baka på arketypiska föreställningar i det kollektiva un-dermedvetna; de är olika iscensättningar, olika framställ-ningsformer, av samma grundsituation – urexcessen (L:

Nitsch 1988: 502). I den ordning motiven räknats upp

ovan finner man den så kallade ursprungliga förbrytel-sen (fadersmordet och den följande incesten) överst och sedan följer det symboliska framställningar av detta (2–

3), ett flertal ämnen hämtade från mytologin kring ett flertal vegetationsgudar (5–10, med undantag för 8) och slutligen två kristna teman. En o. m. theater -ak-tion strävar mot en urexcessupplevelse.

die dramaturgie bewegt sich immer in richtung grundexzess, der bis zum finale des 5. tages immer vollkommener herausgearbeitet wird. alles ist eine immerwährende varia-tion des mythischen leitmotivs. (L: Nitsch 1988: 502).

Tanken är att den mörka avgrunden i människan slut-ligen kommer att friläggas för den som stegvis arbetat sig igenom dessa olika representationer. o. m. theaters psykoarkeologiska aspekt blir tydlig här.

I upplägget till Das 6-Tage-Spiel finner man några olika versioner av den ovan redovisade motivkretsen.

På tisdagen:

15.00 hof mythisches leitmotiv 114 min.

eucharistie 47 min.

die blendung des oedipus 18 min.

die rituelle kastration 9 min.

die tötung des orpheus 6 min.

die tötung des adonis 9 min.

isis und osiris 6 min.

die entmannung des attis 9 min.

der rituelle königsmord 12 min.

totemtiermahlzeit 15 min.

kreuzigung

zerreissung des dionysos grundexzess

(O: Verein zur förderung des O. M. Theater 1998.

paginering saknas)

Under 3:e dagen finner man två upprepningar av samma motivkrets dock med förskjutningar i inbördes ordning och i varaktighet för respektive tema.

10.00 mythisches leitmotiv 114 min.

eucharistie 19 min.

kreuzigung 6 min.

zerreissung des dionysos 9 min.

totemtiermahlzeit 12 min.

die blendung des oedipus 9 min.

der rituelle königsmord 6 min.

die rituelle kastration 15 min.

die tötung des orpheus 9 min.

entmannung des attis 6 min.

die tötung des adonis 3 min.

totemtiermahlzeit 6 min.

grundexzess 8 min.

[…]

16.46 hof mythisches leitmotiv

isis und osiris 6 min.

die entmannung des attis 9 min.

der rituelle königsmord 12 min.

totemtiermahlzeit 21 min.

der rituelle königsmord die blendung des oedipus totemtiermahlzeit kreuzigung

zerreissung des dionysos die rituelle kastration eucharistie

grundexzess

variationen (becken) 12 min.

variationen (stierwand) 3 min.

(Ibidem)

Under aktionens 4 dag upprepas motivkretsen enligt programmet för sista gången.

12.15hof mythisches leitmotiv

eucharistie 24 min.

die blendung des oedipus 15 min.

die rituelle kastration 9 min.

die tötung des orpheus 6 min.

die tötung des adonis 9 min.

isis und osiris 6 min.

die entmannung des attis 12 min.

der rituelle königsmord 9 min.

totemtiermahlzeit 12 min.

die zerreissung des dionysos kreuzigung

grundexzess 9 min. + 3 min.

kirchenglocken (Ibidem)

Som i en opera av Wagner blandas som synes de olika ledmotiven i Das 6-Tage-Spiel. Deras längd och inbör-des ordning varieras.17 Avslutningen består dock alltid av grundexcess. I avhandlingens fallstudie förekommer korsfästning och en variant av grundexcess kallad aus-weidung.