• No results found

Konsekvenser för kommuner och statliga

In document Regeringens proposition 2010/11:30 (Page 79-82)

Samtliga kommuner, landsting och myndigheter berörs på ett eller annat sätt av Transportstyrelsens avgiftsbelagda verksamhet, t.ex. i egenskap av innehavare av fordon eller fartyg, eller i egenskap av infrastruktur-förvaltare.

Kommuner och landsting

Förslaget bedöms ha begränsad inverkan på kommunernas och lands-tingens kostnader och därför inrymmas inom befintliga resurser.

Inom vägsektorn bedöms cirka 100 kommuner beröras av nya avgifter inom tillsyn och ärendehantering då de bedriver förarutbildning och förarprov i de kommunala skolorna. Kostnaden bedömer Transport-styrelsen till cirka 52 000 kronor per kommun.

Kommuner kommer att påverkas i egenskap av infrastrukturförvaltare inom järnvägsområdet. Uppskattningsvis 95 kommuner påverkas som järnvägsinfrastrukturförvaltare genom avgifter för tillstånd och tillsyn avseende industrispår och stickspår, exempelvis vid kommunala hamnar.

Ett antal landstingsägda bolag är registrerade som ägare av fordon och berörs därmed av en registerhållningsavgift inom järnvägs-sektorn. Dessa ingår i sammanställningen rörande konsekvenser för företag.

Med förbehåll för att riksdagen och regeringen också beslutar de lag- och förordningsändringar som följer av regeringens förslag till

vägsäker-Prop. 2010/11:30

80 hetslag (prop. 2009/10:230) kommer Stockholms kommun i egenskap av

väghållare för den del av E20 som går genom Stockholms innerstad och som ingår i det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) att påverkas genom avgifter för ärendehantering och tillsyn.

Sammanlagt 30 kommuner bedöms beröras av Transportstyrelsens avgifter i de fall de äger och driver hamnar. Detta rör sig dock om avgifter som redan i dag betalas för t.ex. tillsyn av fartyg och hamnar.

Inom luftfartsområdet bedöms inte förslagen ge några ekonomiska effekter för kommuner. Totalt 85 kommuner berörs inom luftfarten genom att de är ägare av flygplatser. Sammanlagt 10 kommuner berörs genom att de är ägare av luftfartyg, ofta genom flygskola eller dylikt.

Landsting berörs genom att de är innehavare av landningsplatser för helikopter.

Tabell 8.3 Antal kommuner och landsting som berörs av Transportstyrelsens avgifter

Verksamhetsområden Väg Järnväg Sjöfart Luftfart

Tillsyn i dag 0 0 30 85

Tillsyn förslag 100 95 30 85

Tillstånd i dag 100 0 0 85

Tillstånd förslag 100 95 0 85 Registerhållning i dag 0 0 19 10 Registerhållning förslag 0 0 19 10

Normering i dag 0 0 0 0

Normering förslag 0 0 0 0

Totalt antal i dag 100 0 49 85

Totalt antal förslag 100 95 49 85

Förändring 0 +95 0 0

Trafikverket

Trafikverket berörs av avgifter inom järnvägssektorn i sin roll som den dominerande infrastrukturförvaltaren.

Inom vägsektorn förrättas förarprov främst i Trafikverkets 33 förarprovskontor. Förslaget bedöms medföra kostnader för den tillsyn som Transportstyrelsen utövar över dessa. Kostnaden bedömer Transportstyrelsen till ca 110 000 kronor per kontor. Förarprovs-verksamheten finansieras genom de avgifter som Trafikverket tar ut från körkortstagarna.

Med förbehåll för att riksdagen och regeringen också beslutar de lag- och förordningsändringar som följer av regeringens förslag till vägsäker-hetslag (prop. 2009/10:230) kommer Trafikverket i egenskap av väghållare för de allmänna vägarna i TEN-T-vägnätet att påverkas genom avgifter för ärendehantering och tillsyn. För närvarande har

Prop. 2010/11:30

81 Trafikverket sex regioner som fungerar som väghållare. Trafikverkets

eventuellt ökade kostnader bedöms hanteras inom befintlig finansiering.

Sjöfartsverket

Förslaget innebär att behovet av finansiering av Transportsstyrelsens verksamhet inom sjöfartsområdet i form av farledsavgifter som gått via Sjöfartsverket minskar kraftigt 2011 och beräknas upphöra 2013.

Påverkan på Sjöfartsverket är således av administrativ karaktär och innebär att Sjöfartsverket måste analysera och justera farledsavgifterna.

Transportstyrelsen

Den föreslagna finansieringen innebär förändrade rutiner kring Transportstyrelsens administration eftersom en ökad fakturering kommer att bli nödvändig till följd av att fler verksamheter ska finansieras genom avgifter. Dock finns erfarenhet av sådan hantering inom organisationen då luftfarts- och sjöfartsområdet samt stora delar av väg tidigare har varit avgiftsfinansierade. Genom bildandet av en gemensam ekonomi-avdelning finns redan rutiner för faktureringen av avgifter, varför arbetet med att bygga upp ytterligare sådana rutiner måste anses som relativt begränsat för myndigheten som helhet även om det inom vägtrafik- och järnvägsområdet torde krävas ett initialt merarbete. Vidare kan det konstateras att den absoluta merparten av faktureringsobjekten redan omfattas av Transportstyrelsens avgiftsbelagda verksamhet. Detta innebär att den information som krävs för att fakturera redan finns i det gällande tillståndet.

Sveriges Domstolar

Förslaget bedöms få marginella om ens några konsekvenser för Sveriges Domstolar. De beslut om att ta ut avgifter som i senare led kan bli konsekvensen av de föreslagna bemyndigandena är beslut som går den enskilde emot och som därför kan överklagas enligt huvudregeln i 22 § förvaltningslagen (1986:223). Någon begränsning i överklagbarheten finns inte föreskriven i någon författning inom de nu aktuella områdena.

Detta förhållande förväntas emellertid inte innebära mer än en högst marginellt ökad måltillströmning till förvaltningsdomstolarna. Redan i dag tas en mycket stor mängd avgifter ut inom transportområdet vilket dock inte renderat mer än ett ytterst fåtal överklaganden, uppskattnings-vis färre än fem per år. De eventuellt ökade kostnader som kan bli följden av de ytterligare avgifter som kan beslutas med stöd av de föreslagna bemyndigandena förutsätts därför rymmas inom befintliga anslag.

Arbetsmiljöverket

Den föreslagna överföringen av uppgifter inom väg-, flyg- och järnvägs-arbetstidsområdena från Arbetsmiljöverket till Transportstyrelsen innebär en minskning av antalet uppgifter för Arbetsmiljöverket. Under 2008

Prop. 2010/11:30

82 genomförde Arbetsmiljöverket 221 tillsynsinspektioner med stöd av

vägarbetstidslagstiftningen. Detta motsvarar mindre än en procent av antalet arbetsställen. Enligt verket kräver de direkta arbetsplatsbesöken vid denna verksamhetsvolym 1,5 årsarbetskrafter. När det gäller flyg- och järnvägsarbetstillsynen finns inga uppgifter om att några sådana skett. Tillsammans med övrig handläggning såsom exempelvis planering och reskostnader bedöms arbetsuppgifter motsvarande två årsarbets-krafter flyttas från Arbetsmiljöverket till Transportstyrelsen.

Försvarsmakten

Inom Försvarsmakten förrättas förarprov. Förslaget bedöms medföra kostnader för den tillsyn som Transportstyrelsen utövar över sådan verksamhet och som tidigare inte varit avgiftsbelagd. Transportstyrelsen bedömer att den genomsnittliga kostnaden per enhet som anordnar förarprov inom Försvarsmakten (totalt cirka 70) uppgår till ca 46 000 kronor per år. Kostnaderna förutses rymmas inom befintliga resurser.

In document Regeringens proposition 2010/11:30 (Page 79-82)