• No results found

4. LITTERATURFÖRTECKNING

5.2. KORTFATTAD METOD

Kortfattad beskrivning av min metod.

METOD

ÄMNESFÖRANKRING: En litteraturstudie över mönsterhistorien samt en

förankring i samtida referenser inom grafisk design.

STUDIE: Undersökning av ornamenteringstraditioner och en

jämförelse av mina minnesbilder av dem med deras faktiska utseende och utförande.

URVAL: Urval av ornamenteringstraditioner som kan anses som

karaktäristiska för respektive land och en ihopparning av ornament som samspelar väl, baserat på bl.a. tekniker och former.

SKISS: En visualisering av sammanfogningen samt en skissteknisk

undersökning och förståelse för ornamentens utförande och hur väl de går att överföra till min valda teknik (papper och penna).

ANALYS: Ritar rent och överför bilderna till datorn för färgläggning

och mönsterbyggnad. Här blir det uppenbart om de valda ornamenten i kombination med mönsterbyggnaden bildar ett samspel eller om jag måste backa tillbaka till ett tidigare steg i min metod.

RESULTAT: Resultatet är uppnått när ornamenten och

mönsterbyggnaden skapar en enhetlighet som inte visar på några brister med kombinationen och där kombinationen samspelar lika väl som ursprungsornamenteringarna gör för sig, dvs. att den skapar en ny ornamenteringstradition genom en mönsterrapport.

42

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

5.3. APPLIKATION AV MÖNSTER

Applikation av mönsterserien ”Magyar Svédül - Ungerska på Svenska” på tapet och textil.

43

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

5.4. MÖNSTER 1

Mönster 1, helmönster. Inspiration från det svenska Kurbits (måleri) och det ungerska Kalocsa (broderi) och tillhörande färgsättningar.

44

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

45

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

KALOCSA

KURBITS

46

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

5.5. MÖNSTER 2

Mönster 2, helmönster. Inspiration från svenskt korsstygnsbroderi och ungerskt korsstygnsbroderi, Székely. Färgsättningen är inspirerad av den svenska Lovikavanten.

47

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

48

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

5.6. MÖNSTER 3

Mönster 3, helmönster. Inspiration från korsstygnsbroderi, spets, blomsterornamentik och fågelornamentik. Fåglarna är talgoxe och kungsfiskare (finns i både Sverige och Ungern) och blommorna är äppelblom och paprikablom.

49

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

50

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

5.7. PRESENTATION EXAMINATION

Presentationsbilder och talmanus för presentationen på examinationen.

Magyar svédül / Ungerska på svenska är ett mönsterprojekt där jag sammanfogar ornamenteringstraditioner från mina båda kulturarv, det svenska och det ungerska, för att skapa mönster baserat på en ny ornamenteringstradition som återspeglar mitt ursprung och min nationalitet.

Projektet har resulterat i en mönsterserie om tre mönster där varje mönsterrapport är en sammanfogning av minst två ornamenteringstraditioner, en från varje land, och när jag skapat dessa har fokus legat på att skapa ett samspel snarare än krockar.

Eftersom jag är min egen uppdragsgivare har jag, för att det ska likna en reell beställningssituation och för att jag ska kunna arbeta metodiskt som en grafisk formgivare med ett självbiografiskt projekt, tagit fram en metod för mitt projekt som jag lutat mig mot genom hela mitt designarbete.

51

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

Jag tänkte nu visa min metod steg för steg genom att exemplifiera genom detta mönstret.

Del 1 är Ämnesförankring:

Jag börjar med att göra en ämnesförankring i ämnet mönster, detta gör jag genom en litteraturstudie över mönsterhistorien, från arts & crafts rörelsen med Willam Morris och Karin Larsson i senare delen av 1800-talet till efterkrigstidens

mönsterformgivare så som Josef Frank och Stig Lindberg, fram till idag, där jag förankrar mitt projekt genom samtida referenser inom grafisk design så som Lotta Kühlhorn & Marian Bantjes.

52

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

Del två är STUDIE:

När jag har koll på ämnet mönster så blir nästa steg att göra en studie över mitt valda ämne, dvs. de svenska och de ungerska ornamenteringstraditionerna. Här gör jag även en jämförelse om mina minnesbilder över dessa överensstämmer med hur de faktiskt ser ut.

Del tre är URVAL:

I det här steget gör jag ett urval bland ornamenteringstraditionerna. Jag väljer ut de som kan anses som karaktäristiska och representativa för länderna. Vad jag menar med det här är ornamenteringstraditioner som är förknippade med och kända i sina respektive länder, så som sekely och kalocsa i ungern och korsstygn och kurbits i sverige. Jag gör i detta steg även en ihop parning av ornament som samspelar väl, baserat på bl.a, tekniker eller form, som jag visat här.

OBS! Jag äger inte rättigheterna till de här bilderna, jag använder dem enbart i studiesyfte.

53

Del 4 är SKISS:

Sedan är det dags att skissa för att visualisera sammanfogningen. När jag gör detta skapar jag mig en bättre förståelse för ornamentens utförande och jag ser även hur väl det fungerar att överföra ornamentens ursprungsutföranden, som t.ex. broderi, till min valda teknik, papper och penna.

Del 5 är ANALYS:

När jag skissat färdigt ritar jag rent de skisserna som fungerat bra att överföra till papper och penna och för in dem i datorn för färgläggning och mönsterbyggnad. När jag gör mönsterbyggnaden ser jag även tydligt vad som fungerar, dvs. om mönsterbyggnaden skapar ett samspel mellan ornamenten eller om jag måste backa tillbaka till ett tidigare steg i min metod. Med samspel menar jag att ornamenten skapar en dynamik mellan varandra istället för en krock eftersom mitt mål är att sammanfoga ornamenteringstraditionerna till en ny ornamenteringstradition. Här spelar även mönsterbyggnaden roll eftersom varje ornamenteringstradition kommer med en egen mönsterbyggnad och det gäller att hitta rätt mönsterbyggnad för att uppnå samspelet.

Ett exempel på när det inte fungerar är här, där bilden till vänster blir alldeles för stökig eller bilden till höger, som fungerar bra ihop men skapar en julig känsla som jag inte eftersträvar.

54

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

Så då får jag backa tillbaka i min metod till del 4 och börja skissa på nytt...

55

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

Sista delen är RESULTAT:

Jag har uppnått ett resultat när ursprungsornamenten i kombination med mönsterbyggnaden skapar en enhetlighet som inte visar på några brister med sammanfogningen. Dvs där ornamenteringstraditionernas samspel skapar en ny ornamenteringstradition i en mönsterrapport.

Vi tar det en gång till! Denna gången med detta mönstret, som ni kanske förstår så är del 1, ämnesförankring, och del 2, studie, samma i varje mönster så jag går inte igenom dem en gång till utan hoppar direkt till...

56

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

Del 3, urval, i det här mönstret har jag valt ut det för sverige välkända Kurbits, och det för ungern välkända kalocsa. Jag valde att kombinera dessa utifrån deras välmatchande mjuka former och färger.

Nästa steg blir då del 4, skiss. Jag skissar upp en hel bukett av kalocsa blommor och kurbitsblommor och allt som hör där till. OBS! Jag äger inte rättigheterna till de här bilderna, jag använder dem enbart i studiesyfte.

57

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

I nästa steg, del 5 ananlys, för jag över mönsterna till datorn och börjar välja ut ornament och mönsterbygga. I skiss delen så insåg jag att jag fastnat för kalocsablommorna och bestämmer mig här för att jag i detta mönster vill fokusera på att kombinera kalocsablommor...

med de ornamenteringar, förutom blommor, som är specifika och utmärkande för kurbits, dvs. blad, stammar och andra organiska former.

58

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

Jag väljer att göra ett medaljongmönster här eftersom både kurbits och kalocsa oftast presenteras i någon slags bukettformat i sina ursprungsformer och ett medaljongmönster blir då en perfekt mönsterbyggnad som skapar en äng av buketter.

Slutligen så har jag ett resultat eftersom ursprungsornamentens samspel i kombination med mönsterbyggnaden skapar en ny ornamenteringstradition i en mönsterrapport.

59

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

OBS! Jag äger inte rättigheterna till de här bilderna, jag använder dem enbart i studiesyfte.

Vid detta laget är jag, och förhoppningsvis även ni, så pass förtrogen och bekväm med min metod att jag tillåter mig att ta ut svängarna lite mer i det sista mönstret. Här är sammanfogningen av ornamenteringstraditionerna inte lika uppenbar och uppdelad som i de andra två mönstren och jag har hämtat inspiration från fler än två ornamenteringstraditioner och sammanfogat likheter mellan ornament på ett annat sätt.

Fåglar är ett vanligt förekommande ornamtent i båda länderna, i Sverige är talgoxe på äppelblom ett klassiskt ornament precis som domherre på grankvist i julornament.

Jag har här överfört den traditionen till det ungerska genom att välja fåglar som hittas både i sverige och ungern men som är mer vanligt förekommande i en av länderna och det blev då den klassiska talgoxen för sverige och kungsfiskaren för ungern. Detta resulterade då i kungsfiskare på äppelblom och talgoxe på paprikablom, då äppelblom, som jag nämnde är ett vanligt svenskt ornament och paprikablommor är ett vanligt ungerskt ornamentinslag. Jag har då helt enkelt bytt plats på fåglarna och blommorna så att den svenska talgoxen hamnar på de ungerska paprikablommorna och den ungerska kungsfiskaren hamnar på den svenska äppelblommen.

60

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

Jag valde sedan i mönsterbyggnaden att lägga in lite fristående blommor för att skapa lite luft mellan fåglarna och ville sedan ringa in och koppla samman dessa nu fristående bilderna med varandra.

Kalocsa var i sin begynnelse ett helvitt spetsornament och jag har valt att ta vara på det genom att överföra det utförandet på szekelybroderi som jag använder för att koppla samman fåglarna och blommorna.

61

Anna Holmgren, 2013 Det här är också grafisk design

Sekelybroderi har i sin tur har stora likheter med svenskt korsstygn och jag har därför valt att lägga spetsen på en mer traditionellt svensk färg, den blek-gula.

Så med hjälp av min metod har jag lyckats skapa en mönsterserie om tre mönster baserade på svenska och ungerska ornamenteringstraditioner för att skapa nya ornamenteringstraditioner som är just vad de heter, ungerska på svenska. Tack!

Related documents