• No results found

Kostnader, intäkter och netto (tkr)

In document Så här fördelas pengarna (Page 36-41)

Bokslut Bokslut Bokslut Budget Diff mot budget 2011 2012 2013 2013

KOSTNADER 27 731 30 883 27 192 26 979 –213

INTÄKTER 1 100 930 1 283 890 393

NETTO 26 631 29 953 25 909 26 089 180

37

Kommunstyrelseförvaltningen

Uppdraget

Kommunstyrelseförvaltningen omfattar kommunkansliet, kontoret för verksamhetsstöd, per-sonalavdelningen, näringslivsenheten samt IT-enheten. Samtliga dessa enheter innehåller administrativa resurser såväl för strategiska frågor som för stöd och service.

Viktiga händelser

Under året har arbetet för att utveckla intern och extern kommunikation, information och mark-nadsföring fortsatt. Kommunen kunde lansera den nya hemsidan i slutet av oktober 2013.

Förvaltningen har också haft en central roll i flera utvecklingsprojekt såsom införande av nytt ärendehanteringssystem, upphandling av e-handelssystem samt handlingsplan för ständiga förbättringar. Några utredningsuppdrag som förvaltningen ansvarat för är översyn av organisationen för arbetsmarknadsåtgärder, översyn av delegationsordningar och reg-lemente för nämnderna.

Personalenheten har fortsatt att arbeta för att optimera verksamhetssystemet. Enheten har förstärkts under året med en personalutvecklare. Inriktningen för den nya tjänsten är kom-petensförsörjning, introduktion och rekrytering samt i övrigt vara ett verksamhetsstöd för förvaltningarna. Upphandling av pensionsadministration med försäkring har inletts i slutet av året. Kommunens medarbetarenkät har följts upp under året.

Under 2013 har kontoret för verksamhetsstöd fortsatt att arbeta med att skapa mer enhet-liga rutiner inom områdena budget och uppföljning. En omfattande utbildningsinsats har genomförts där cirka 50 deltagare har fått grundläggande ekonomi- och systemutbildning.

Kontoret har resursmässigt lagt mycket tid på att utveckla arbetet med årsredovisning-en samt ävårsredovisning-en framtagning av underlag gällande kommunårsredovisning-en strukturella överkostnader.

Inom upphandlingsområdet har omfattande insatser gjorts, både internt och externt, för att bland annat informera om gällande lagstiftning inom upphandlingsområdet.

Näringslivsenheten har fortsatt att arbeta med utveckling av högskola tillsammans med elitidrott och säsongsarbete. Nytt samarbete har startat inom ramen för Vasaloppet, vilket kommer att medföra viktig företagsutveckling och branschglidning för lokalt näringsliv.

Ett förbättrat samarbete med besöksnäringen har påbörjats och har fokus på att informe-ra, bemöta och stödja deras unga medarbetare i vad en kommun är och vilken service man kan erbjudas. Näringslivsenheten har en uttalad plats i anläggningarnas rekrytering.

Ekonomisk analys

Kommunkansliet redovisar ett underskott på cirka 600 tkr. Underskottet beror på en un-derbudgetering i personalbudget för kommunkansliet och har samband med tidigare or-ganisatoriska förändringar.

Övriga verksamheter håller budget eller redovisar ett överskott vid årets slut. IT-enheten redovisar det största överskottet på 600 tkr. Redovisade överskott i verksamheterna är i första hand att hänföras till lägre lönekostnader.

Budget för kollektivtrafiken visar ett 0-resultat för år 2013.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Förvaltningschef: Rolf Davidsson

Kostnader, intäkter och netto (tkr)

Bokslut Bokslut Bokslut Budget Diff mot budget 2011 2012 2013 2013

KOSTNADER 37 279 40 257 41 327 40 548 –779

INTÄKTER 12 137 14 602 14 837 13 720 1 117

NETTO 25 142 25 655 26 490 26 828 338

38

Framtid

För att möta framtiden måste kommunstyrelseförvaltningen bli bättre på att visa på konse-kvenser, tydliggöra alternativ och att göra bedömningar. Uppdraget är att ge medborgarna och kommunens politiker bra och effektiva verktyg för att möta utmaningar och för att lösa problem. Inte minst också för att kunna prioritera.

Kommunstyrelseförvaltningen måste fortsätta att utvecklas inom minst tre specifika områden:

• utvecklad e-demokrati och e-förvaltning, ett tydliggjort medborgarperspektiv, bättre be-mötande samt förbättrad information och ökat fokus på service.

• ökat samarbete mellan kommunens olika verksamheter och även med andra kommuner samt andra aktörer, ett arbetssätt som mer förlitar sig på ”hängrännor” än på ”stuprör”.

• ökad effektivitet genom att göra rätt saker på bra vis, helt enkelt göra saker som ger nytta samt önskat resultat och önskad effekt, ökat ansvar för att åstadkomma ständiga förbättring-ar, ett bra medarbetarskap samt god kompetensutveckling och bra kompetensförsörjning.

Måluppfyllelse

Under 2012 utarbetade kommunstyrelsen en nämndsplan för de förvaltningar som har kommunstyrelsen som facknämnd. Nämndsplanen gäller för åren 2013–2015.

Kollektivtrafik

Kommunstyrelseförvaltningen

Kostnader, intäkter och netto (tkr)

Bokslut Bokslut Bokslut Budget Diff mot budget 2011 2012 2013 2013

Vi tar systematiskt vara på samordnings- och samverkansmöjligheter

Vi utveckalr inten och extern kommunikation

Vi ger utvecklat stöd till inflyttade

Vi utvecklar relationerna med näringslivet i kommunen

Vi tar miljö- och klimathänsyn i smhällsplanering och upphandling.

Vi prioriterar investeringar som möjliggör ener-gieffektivisering och/eller minskade energikost-nader.

Nyckeltal per verksamhet

Andel nöjda medborgare (NII

Andel nya invånare som är nöjda med mottagandet Befolkningsutveckling

Andel nya företag/1 000 inv Andel nöjda företagare

Andel återvunnet material i förhållande till total mängd Andel ekologiska livsmedel

Energi: kWh per kvm BRA Energi: GWh (total förbrukning) Transport: Ton koldioxid per åranställd Transport: MWh per årsanställd Andel miljöbilar i kommunorganisationen

Ej mätt

Nämndens mål Indikator Resultat 2013 Resultat 2012 Måltal

Andel e-tjänster

Andel förbättrade processer

Andel förbättrede processer

Andel nöjda medborgare (NRI och NII) Andel servciedeklarationer

Redovisade synpunkter

Medarbetarindex

Andel kompetensutvecklingsplaner

Andel kompetensförsörjningsplaner i förvaltningarna

Andel heltidstjänster

Andel nöjda medborgare, avser påverkan i SCB:s medborgarundersökning

Informationsindex

Antalet aktiva byautvecklingsgrupper

Antalet startade LEADER-finansierade projekt

Medborgarenkät NII (18–24 år)

Ekonomiskt resultat

Andel avvikelser per investeringsobjekt, %

Prognossäkerhet, %

Nämndens mål Indikator Resultat 2013 Resultat 2012 Måltal

KVALITET

Vår administration och service internt och externt, är modern, rationell och har god kvalitet.

Vi bedömer kvalitet utifrån tjänstekart-läggningar och processbeskrivningar.

Våra brukare är nöjda med vår tillgänglighet och vårt bemötande

KOMPETENS

Vi har engagerade medarbetare

Vi tar vara på och utvecklar alla medarbeta-res kompetens

Vi arbetar aktivt med vår framtida kompe-tensförsörjning

Vi använder effektiva stödfunktioner och bemanningsverktyg

DEMOKRATI

Vi utvecklar nya former för medborgar-dialog

Våra medborgare upplever att de har tillgång till lättillgänglig information på hemsidan

Vi vidhåller kommunens modell för lokal utveckling

Vi stödjer projekt via LEADER

Vi stödjer arbetet med att öka ungdomars intresse för delaktighet i den kommunala utvecklingen

EKONOMI

Vi har en ekonomi i balans

Vi utvecklar och säkerställer investerings-processen

Vi tydliggör mallar och utvecklar stödverk-tyg för uppföljning och analys

Vi kvalitetssäkrar rapporteringssätt och resultatredovisning

Målet helt uppfyllt Målet delvis uppfyllt Målet ej uppfyllt

40

Service- och teknikförvaltningen

Uppdraget

Service och teknikförvaltningen ansvarar för drift och underhåll av kommunens 41 km gator, 6 km gång- och cykelbanor, 30 km gångbanor, 21 km vägar, 1660 stycken parke-ringsplatser och kommunens egna fastigheter.

Ansvaret för parker och grönområden samt värmeanläggningar ligger också i förvaltning-en. Även städorganisationen, den kommunala tvätten och personal i kommunens växel samt serviceavdelningen, vilka ansvarar för skötseln av kommunens fordon, finns i service och teknikförvaltningen. Dessa verksamheter svarar främst för kommunens interna behov.

Fritidsverksamheten som ansvarar för lotteritillstånd, pistmaskin Byråsen, isbanor, lek-platser friluftsbad och tempererade bad, sporthallar i Malung och Sälen samt sportfältet i Malung inklusive motionsspår, ingår också i förvaltningen, liksom tillverkningen av flis vid Ryhagens industriområde.

Förvaltningen ansvarar för handläggning av bostadsanpassningsärenden.

Energirådgivning och kommunens interna arbete i energifrågor handläggs från förvaltningen.

Nytillkomna verksamheter 2013 är måltidsverksamheten som lagar mat till barn, elever och äldre och nämndskansliet som sköter administrationen i Malung-Sälens kommuns politiska nämnder.

Viktiga händelser

Nyinrättandet av måltidsenheten och nämndkansliet skedde vid årsskiftet 2012/2013.

Om- och tillbyggnation av kök och matsal samt kontorslokaler vid Sälens skola och om- och tillbyggnad av Ekorrens förskola var två större byggprojekt av förvaltningslokaler som påbörjades under året.

Nybyggnationen av Industrihus fem (V) pågår under 2013 och 2014.

Inom gatukontoret genomfördes ombyggnation av rondell vid resecentrum samt del Grönlandsvägen samt ombyggnation av Axvägen och Norra Vagnvägen.

Måluppfyllelse

Service- och teknikförvaltningen kommer under 2014 att göra en mer fullständig plan med kommunstyrelsens nämndsplan som grund.

Ekonomisk analys

Nyinrättade verksamheter har haft initialkostnader som inte varit budgeterade. Inom mål-tidsverksamheten var livmedelskostnaden underbudgeterad och en stor semesterlöne-skuld följde med från tidigare. Arbete pågår med att upprätta interna avtal för att få över-ensstämmelse mellan beställning och ersättning.

Vid nämndskansliet har kostnader för införandet av nytt ärendehanteringssystem tillkom-mit under året, vilket inte var budgeterat.

Lokalvård och drift och skötsel av gator och parker har följt den plan och budget som upprättats för året på ett bra sätt.

Framtid

För att skapa möjlighet till effektivisering har verksamheter som kommunens måltidsverksam-het och internservice samlats inom service och teknikförvaltningen. Liknade tankar finns även internt inom förvaltningen för verksamheter som har en nära relation verksamhetsmässigt.

Projekt inom gata och park utförs mer i egen regi på grund av prisutvecklingen föranledd av bristande konkurrens.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Förvaltningschef: Lars Nyberg

Kostnader, intäkter och netto (tkr)

Bokslut Bokslut Bokslut Budget Diff mot budget 2011 2012 2013 2013

KOSTNADER 246 508 189 058 231 824 217 056 –14 768

INTÄKTER 215 603 154 007 186 022 177 931 8 091

NETTO 30 905 35 051 45 802 39 125 –6 677

41

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Förvaltare: Mats Larsson

Skogsförvaltningen och markenheten

In document Så här fördelas pengarna (Page 36-41)

Related documents