• No results found

Kulturella skillnader

In document ”Jobba hårt, ge aldrig upp” (Page 32-35)

Fredrik Sjöqvist

4.2 Kulturella skillnader

Alla respondenter har upplevt kulturella skillnader mellan Sverige och Ryssland, dock skiljer sig deras upplevelser till en viss del åt. Jens Sörensen på Lindén AB anser att skillnaderna inte är så stora som många tror.

”Det är inga speciella konstigheter som till exempel i vilken ordning man överlämnar ett visitkort, man är som man är.”

(Sörensen, 2012) De andra respondenterna upplever dock de kulturella skillnaderna som större.

”Det vore enklare om ni frågade om det fanns några likheter”

(Dahlgren, 2012) Den aspekt som de flesta respondenter och personer på seminariet berör gällande kulturella skillnader är den enorma byråkrati och de regelverk som de menar finns i Ryssland och att det därmed krävs mycket administration.

”Den som klagar på byråkratin i Sverige vet inte vad den pratar om”

(Dahlgren, 2012) En annan aspekt som några av respondenterna nämnt som en betydelsefull kulturell skillnad länderna emellan är synsättet på materiella ting och yta, så som pengar. Respondenterna menar att de ryssar de mött är väldigt måna om att visa upp en fin yta och att pengar har en stor betydelse. De upplever att ryssarna har ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande som innebär att man gör av med de pengar man förfogar över. Man visar också gärna upp de saker och ekonomiska tillgångar man har.

”För mig förefaller det som att ryssar som har pengar gärna vill visa det. Det kan man säga att det är en olikhet. Till skillnad från Sverige så pratar vi inte om hur mycket vi exempelvis tjänade förra året, det är ju lite tabu.”

(Sörensen, 2012) Något de flesta respondenterna berör i intervjuerna är de exklusiva bilarna som finns i

Ryssland.

”Ytan är jätteviktig. Man har aldrig sett så många BMW i 7- serien som man ser i Moskva. Samtidigt kan bilarna vara parkerade framför en förfallen bostad. Man prioriterar bilen framför bostaden.”

(Erik, 2012)

Utöver de kulturella skillnaderna gällande ekonomi och yta, nämns också de hierarkiska ordningarna som en stor skillnad mellan länderna av många av respondenterna, samt de på seminariet. Respondenterna menar att dessa är mycket starkare i Ryssland jämfört med Sverige. Något som leder till att ansvarstagandet blir mindre i Ryssland och man tar inte egna initiativ i samma utsträckning. Chefen förväntas vara chef och de menar att det finns en beslutsrädsla hos de anställda. Man tar hellre inte beslut alls, än gör fel.

”Man levererar utifrån de instruktioner som man har fått från chefen. Sen om chefens instruktioner är korkade eller inte, det bryr man sig inte om. Om det finns saker som chefen inte säger åt en att göra, så gör man inte det.”

(Erik, 2012)

Största delen av respondenterna nämner också att korruption är något som förekommer i Ryssland och att denna är mer utbredd än i Sverige. Alla respondenter har hört talas om korruptionen och att en del andra svenska företag har drabbats av det, dock har deras företag lyckats undvika det. Per-Olof Egli som arbetat med svenska företagsetableringar i landet anser att det är något man åtminstone ska ha i åtanke vid en etablering.

”Korruptionen tycker jag att man ska nämna som någonting som finns i Ryssland, någonting som man ska vara medveten om. Men man ska inte utgå från att det är ett problem.”

(Egli, 2012)

Korruptionen i landet menar Erik på konsultföretaget också har lett till att ryssen är stryktålig och är van vid att saker inte flyter på lika enkelt som i Sverige. Erik anser att landets regelverk och institutioner innebär att vänskapsband och informella relationer får en större innebörd än vad de har i Sverige, vilket leder till att det kan vara krångligt att komma fram på den formella vägen. Erik nämner också att en annan skillnad länderna emellan är synen på tid, där man i Ryssland har ett kortsiktigare perspektiv.

Detta menar Erik föder många olika typer av beteenden, exempelvis är hans upplevelse att när man designar och bygger saker i Ryssland tänker man inte på kvalitet i samma utsträckning som i Sverige.

”Istället för att lägga ner rör i backen som håller i 50 år, så lägger man ner dåliga rör som håller i 5 år.”

(Erik, 2012) Egli nämner också att sättet att komma överens om saker och ting skiljer sig åt mellan länderna.

En sak som är väldigt slående gällande ryssar är att de kommer överens om någonting först, skriver det på papper och skriver kontrakt sen. Svenskar ser till att kontraktet skrivs först och sen vågar vi jobba. Det är en väldigt stor skillnad. Dessutom så ska det gå snabbt, det här med konsensus som vi svenskar vill ha, det förstår inte ryssarna överhuvudtaget. De vill att man kommer överens, skakar hand och sedan får man lösa resten i efterhand.”

(Egli, 2012)

Lennart Dahlgren har liknande uppfattningar kring att den ryska affärskulturen skiljer sig från den svenska.

”Om vi exempelvis tar det här med att det i Sverige finns en stark tendens till att ingånget avtal eller överenskommelse ska hållas. Alltså ryssen är ju fruktansvärt flexibel till att… det vi pratade om igår är inte så viktigt, det vi kom överens om igår är inte så viktigt.”

(Dahlgren, 2012) Dahlgren anser att detta kan vara väldigt frustrerande, då man som svensk inte är van vid denna typ av system, men menar också att det går att ta sig igenom. Han säger också att det är lika bra att man som svensk vänjer sig vid denna flexibilitet i beslut, men också den arroganta attityden och det okontrollerbara informationsflödet som han upplever finns i Ryssland.

Andra kulturella skillnader som respondenterna har upplevt är den ryska stoltheten, som innebär att man inte ska sätta sig på en ryss eller nedvärdera denne, samt att landet är

relativt mansdominerat. Något som de inte uppfattar att den svenska kulturen är i samma utsträckning.

Egli förklarar att det också finns vissa kulturella skillnader när det gäller traditioner. De firar samma högtider som svenskar men vid en annan tidpunkt, då de går efter en ortodox kalender vilket till exempel innebär att deras jul kommer 14 dagar efter den svenska. Lennart Dahlgren nämner bland dessa traditioner också den 8 mars som en viktig dag där man hyllar den ryska kvinnan, vilket också är en stor kommersiell dag i landet.

In document ”Jobba hårt, ge aldrig upp” (Page 32-35)

Related documents