• No results found

Kustbevakningens uppgiftsskyldighet

In document Transportstyrelsens olycksdatabas (Page 52-54)

6.10 Skyldighet att lämna uppgifter till Strada

6.10.4 Kustbevakningens uppgiftsskyldighet

Regeringens förslag: Kustbevakningen ska till databasen lämna uppgifter om en sådan olycka med fritidsfartyg som myndigheten fått kännedom om och som medfört personskada eller dödsfall.

Promemorians förslag överensstämmer delvis med regeringens. I promemorian föreslås att även Tullverket ska rapportera olyckor med fritidsfartyg till databasen. I promemorian föreslås uppgiftsskyldigheten vidare vara begränsad till olyckor som medfört svår kroppsskada eller dödsfall.

Remissinstanserna: Kustbevakningen har inget att invända mot förslaget men noterar att promemorian inte innehåller någon redovisning av hur inrapporteringen ska gå till i praktiken. Tullverket ifrågasätter om verket bör omfattas av skyldigheten att rapportera olyckor till Strada. Skälen för regeringens förslag

Kustbevakningens och Tullverkets nuvarande uppgiftsskyldighet

Kustbevakningen och Tullverket har i dag skyldighet att underrätta Trans- portstyrelsen om olyckor med fritidsfartyg enligt 21 § andra och tredje styckena förordningen om undersökning av olyckor. Myndigheterna ska enligt förordningen underrätta Transportstyrelsen om sådana olyckor med ett fritidsfartyg som de fått kännedom om och där olyckan har medfört att någon har avlidit eller drabbats av svår kroppsskada. I promemorian föreslås att bägge myndigheterna ska rapportera olyckor med fritidsfartyg till Strada.

Kustbevakningens uppgiftsskyldighet förs över till den nya lagen

Tullverket ifrågasätter om verket bör omfattas av skyldigheten att

rapportera till Strada, bl.a. med hänsyn till att antalet olyckor som Tullverket kan väntas få kännedom om torde vara litet och att verket vid sådana händelser ändå kontaktar Polismyndigheten och Kustbevakningen. Regeringen instämmer i att Polismyndigheten och Kustbevakningen har uppdrag som närmare ansluter till uppgiften att rapportera olyckor och att de olyckor som inträffar med fritidsfartyg därmed fångas upp av dessa myndigheter. Något behov av att även Tullverket ska rapportera sådana uppgifter till Strada finns inte.

De uppgifter som samlas in av Kustbevakningen i samband med en olycka kan i vissa fall omfattas av sekretess. Den befintliga bestämmelsen i förordningen om undersökning av olyckor om skyldighet för

53 Kustbevakningen att underrätta Transportstyrelsen om en olycka med

fritidsfartyg utgör dock en sådan bestämmelse om uppgiftsskyldighet som enligt 10 kap. 28 § OSL bryter sekretess. Denna uppgiftsskyldighet bör i enlighet med den bedömning som görs i avsnitt 6.1 lyftas över till den nya lagen. Bestämmelsen bör utformas på samma sätt som den som föreslås gälla för Polismyndigheten. Det bör alltså föras in en bestämmelse i den nya lagen om att Kustbevakningen till databasen ska lämna uppgifter om sådana olyckor med fritidsfartyg som myndigheten fått kännedom om och som medfört personskada eller dödsfall. Med anledning av Kustbevak-

ningens remissynpunkt om rapporteringen kan det nämnas att de

föreskrifter som enligt avsnitt 6.10.5 kan meddelas i fråga om uppgifts- skyldigheten bl.a. kan behandla hur rapporteringen praktiskt ska ombesörjas.

Kustbevakningens insamling av personuppgifter

Av vad som framgår av förordningen (2019:84) med instruktion för Kust- bevakningen har myndigheten till uppgift att bedriva sjöövervakning och utföra räddningstjänst till sjöss. Inom ramen för sjöövervakningen har myndigheten bl.a. till uppgift att självständigt ansvara för eller biträda en annan myndighet med brottsbekämpning och ordningshållning samt att utöva tillsyn över och kontroll av sjötrafiken. De uppgifter som samlas in av Kustbevakningen i samband med en sjötrafikolycka motsvarar i princip de uppgifter som Polismyndigheten samlar in enligt vad som beskrivs i avsnitt 6.10.3. När det gäller Kustbevakningens personuppgiftsbehandling gäller, i likhet med Polismyndighetens behandling, olika regelverk beroende på i vilket syfte behandlingen utförs. Det innebär att brotts- datalagen är tillämplig när Kustbevakningen behandlar personuppgifter i syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet, utreda eller lagföra brott eller upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Vid sådan behandling gäller även lagen (2018:1695) om Kustbevakningens behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område (Kustbevak- ningens brottsdatalag). Kustbevakningens brottsdatalag har, för den behandling av personuppgifter som nu är aktuell, bestämmelser som motsvarar polisens brottsdatalag. Regeringen gör samma bedömning som den som redovisas i avsnitt 6.10.3 i fråga om Polismyndigheten när det gäller tillåtligheten av Kustbevakningens personuppgiftsbehandling vid insamling av uppgifter som rör olyckor med fritidsfartyg, i den utsträck- ning sådan behandling sker i brottsutredande syfte.

När Kustbevakningen behandlar personuppgifter för andra syften än brottsbekämpning är EU:s dataskyddsförordning tillämplig. Särskilda bestämmelser om sådan personuppgiftsbehandling som omfattas av dataskyddsförordningens tillämpningsområde finns i kustbevakningsdata- lagen (2019:429). Lagen gäller bl.a. vid behandling av personuppgifter i Kustbevakningens operativa verksamhet som rör sjöövervakning och räddningstjänst, när behandlingen inte omfattas av Kustbevakningens brottsdatalag. Enligt 7 § kustbevakningsdatalagen får personuppgifter behandlas om det är nödvändigt för att bedriva sjöövervakning för att övervaka den allmänna ordningen och säkerheten till sjöss samt bedriva den kontroll och tillsyn som Kustbevakningen är skyldig att utföra eller om det är nödvändigt för att bedriva räddningstjänst. Den insamling av

54

personuppgifter som Kustbevakningen utför i samband med en olycka med fritidsfartyg sker många gånger för dessa ändamål. Enligt 12 § kustbevakningsdatalagen får, om uppgifter om en person behandlas, uppgiften kompletteras med känsliga personuppgifter om det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen. I likhet med vad som gäller vid Polismyndighetens insamling av uppgifter kan sådana grundläggande uppgifter om huruvida olyckan lett till en allvarlig eller lindrig kropps- skada anses vara absolut nödvändig för de syften Kustbevakningen behandlar personuppgifterna för. Någon ytterligare reglering gällande Kustbevakningens personuppgiftsbehandling vid insamling av uppgifter bedöms inte vara nödvändig.

Kustbevakningens rapportering av personuppgifter till Strada

När det gäller Kustbevakningens rapportering av uppgifter till Strada gör regeringen i övrigt samma bedömning i fråga om förenligheten med dataskyddsregleringen som den som görs i fråga om Polismyndighetens (se avsnitt 6.10.3).

In document Transportstyrelsens olycksdatabas (Page 52-54)