• No results found

Kvarteret Fältskären, Enköping 2013–2014

Mellan 2013 och 2014 genomfördes arkeologiska undersökningar av kvarteret Fältskären i centrala Enköping. Kvarteret kännetecknas av bevarade lämningar efter både bebyggelse och odling. De äldsta lagren har daterats till tidig medeltid (Länsstyrelsen Uppsala län Dnr: 431-7817-12; Lagerstedt 2019).

Länsstyrelsens förfrågningsunderlag

Den arkeologiska undersökningen skulle syfta till att belysa och tolka den medeltida stadens utkant utifrån etablering och utveckling av de yttre delarna av Enköpings medeltida stad. I förfrågningsunderlaget från Länsstyrelsen i Uppsala län framgick att länsstyrelsen ansåg att undersökningen hade ett stort allmänintresse och pedagogisk potential. Undersökningen avsågs behandla förhållandena vid stadens gräns, något som rör både stad och landsbygd vilket aktualiserar frågor av bland annat ekonomisk och social art. Länsstyrelsen pekade därför på att förmedlingen skulle fokusera särskilt på dessa förhållanden och att den borde inbjuda till dialog om förhållandet stad – land ur ett långtidsperspektiv. Länsstyrelsen efterfrågade förutom en populärvetenskaplig publikation också att rapporten skall vara skriven på ett enkelt språk (Länsstyrelsen Uppsala län Dnr: 431-7817-12):

Den arkeologiska undersökningen bedöms kunna generera såväl pedagogiska som vetenskapliga värden. Undersökningen bedöms vara av allmänintresse. Länsstyrelsens mening är därför att

målgrupperna för rapporten består både av en allmänhet, av arkeologer och av vetenskapssamhället i stort. För att nå dessa grupper ska rapporten vara vetenskapligt vederhäftig men skriven på ett enkelt språk, där arkeologiska specialtermer och begrepp ska vara förklarade.

Länsstyrelsen gjorde bedömningen att det skulle finnas behov av publik verksamhet och förmedling av undersökningens resultat, både under grävtiden och under rapportfasen. Undersökningen skulle även syfta till att stimulera till ett intresse för arkeologi bland allmänheten. Därför efterfrågades utformning av en förmedlingsstrategi. Förmedlingen skulle bjuda in till en öppen diskussion om stadens utkant ur ett långtidsperspektiv. Det föreslogs att förmedling till både allmänhet och vetenskapssamhälle skulle göras under fältarbetet, med fördel genom fältvisningar, media samt på undersökarens webbplats. Därtill menade länsstyrelsen att en särskild satsning borde göras riktad mot barn och skolklasser.

Undersökningsplan

Undersökningen tilldelades Arkeologikonsult AB. I undersökarens undersökningsplan redogörs för en utförlig förmedlingsstrategi innehållande hemsida, media, visningar, föreläsningar, tryckt informationsmaterial samt att det planerades ett samarbete med Enköpings museum. I undersökningsplanen anges att man ska erbjuda skolvisningar och en strategi presenteras för hur man skall kontakta skolorna. Man avser att arbeta mot skolan utifrån två teman:

”Människor i stadens utkant” och ”Det medeltida Enköping och omlandet”.

Utförande

I den tekniska rapporten redovisas de olika förmedlingsinsatserna mycket översiktligt (Lagerstedt 2019:315f.). I en intervju med den förmedlingsansvarige (Arkeolog 6) återgavs emellertid förmedlingsinsatserna i kvarteret Fältskären mera detaljerat. Av intervjun framgick att man valt ett ganska standardiserat upplägg med visningar, affischer, hemsida med artiklar, media samt prova-på grävning i samband med arkeologidagen.

På grund av långdragna processer och omfattande diskussioner kring de arkeologiska kostnaderna förekom en negativ opinion bland Enköpings invånare. Av den anledningen valde Arkeologikonsult AB att särskilt rikta in sig på kommuninvånarna. Under intervjuns gång påtalades svårigheterna med att kunna ”mäta” förmedlingsinsatserna inom uppdragsarkeologin men att intrycket ändå var att det efterhand blev en positiv respons.

När det gällde skolorna tog Arkeologikonsult AB hjälp av Enköpings museum och deras nätverk för att kontakta skolorna. Det gjordes ett utskick med inbjudan och ett informationsblad. Inbjudan till skolorna var allmänt hållen, det vill säga inte specifikt riktad till årskurs eller ämne (fig. 3).

Figur 3. Inbjudan till skolorna i Enköping till skolvisning av de arkeologiska undersökningarna av Fältskären. (Arkeologikonsult AB 2014).

Skolorna kunde anmäla sig till visningar genom ett bokningssystem på hemsidan. Flera arkeologer turades om att hålla visningarna som varade mellan 40–45 minuter. Ett viktigt kriterium var att den som visade undersökningen också skulle delta i de arkeologiska undersökningarna och ha aktuell kunskap.

Arkeologerna fick dock själva bestämma visningens upplägg efter eget intresse.

Utgångspunkten var att visa platsen. Till hjälp hade man kartor samt en visningslåda med föremål. Fokus lades på att berätta vad arkeologi är för något,

varför man var på platsen, hur människor hade det i det förflutna och att visa

”grejer”. I intervjun framkom det inte hur man hade arbetat med de i undersökningsplanen formulerade temana: ”Människor i stadens utkant” och

”Det medeltida Enköping och omlandet”.

De allra flesta skolklasserna kom från låg- och mellanstadiet och av erfarenhet förväntades att intresset skulle vara störst inom grundskolan. År 2014 anmälde sig emellertid några gymnasieklasser till visningarna vilket man inte varit förberedd på. Arkeologerna fick anpassa upplägget men upplevde det ändå som något positivt att även gymnasieskolan visade intresse. Gymnasieeleverna tycktes å andra sidan ha förberett sig inför sitt besök genom någon form av källkritiskt tema och visade särskilt intresse för arkeologiska källmaterial.

Den intervjuade förmedlingsansvariga hade god kännedom om skolans läroplan och ansåg att visningarna fyllde en funktion, men påtalade att man skulle behöva jobba lite mer när det gäller de äldre årskurserna. Hon gjorde flera gånger under intervjuns gång jämförelser med ett annat förmedlingsprojekt som Arkeologikonsult AB hade haft något senare på en annan plats och reflekterade över att förmedlingen i Fältskären nog hade kunnat tjäna på en tydligare struktur där förmedlingen ”formaliserats” än mer. Projektet som hon hänvisade till var undersökningarna i Molnby, Vallentuna socken i Stockholms län, som Arkeologikonsult AB genomförde mellan 2016 och 2017, en plats med förhistoriska och historiska lämningar i landsbygd. Intressant i sammanhanget är att Länsstyrelsen i Stockholms län (Dnr: 431-3853-2016) inför denna undersökning hade en mycket tydlig förfrågan om att förmedlingsplanen skulle innehålla en intresseanalys, förslag på budskap/innehåll, redovisning av förberedelserna inför undersökningarna, planerade förmedlingsinsatser under fältsäsong och planerade insatser efter fältarbetet. Det fanns även krav på att förmedlingen skulle vara förenlig med de nationella kulturmiljömålen.