• No results found

Länens tips inför arbete med RLS

I slutet av intervjun bad vi projektledarna att mot bakgrund av deras erfarenheter så här långt i arbetet ge tips till andra som skulle komma att arbeta med framtida land- skapsstrategier. Här nedan har vi klippt in citat som belyser en åsikt där minst tre och upp till fem länsstyrelser ställer sig bakom citaten.

Syfte och mål

• ”Man måste ha ett tydligt syfte, det är ju grunden. Tydligt projekt eller beskrivning av ledning för projektet, man ska veta vem det är som styr arbetet”.

• ”Jag tror att man måste försöka formulera målet och projektplanen till- sammans med de man ska jobba med”.

• ”Tolka uppdraget tillsammans, det finns ju hur mycket tolkningsmöjlig- heter som helst i det där uppdraget”.

• ”Arbeta brett, sedan ska man ha en klar idé om användningen så att man hamnar rätt vad gäller skala och detaljeringsgrad och frågeställningar. Man ska inte bara ta fram ett underlag utan ha en idé om användning”.

Landskapsstrategin

• ”Det rör både bevarande och utveckling och att man måste avgränsa sig, man kan inte jobba med alltihopa överallt”.

• ”Vi jobbar med hela kommunen, det är för stort område”. • ”Jag skulle nog vilja lyfta fram människans roll i landskapet”.

• ”Strategin ser jag mer som ett dokument där man har en politisk viljein- riktning inom det här området och som tar hänsyn till alla de här ingredi- enserna [i uppdraget]”.

• ”Jag tycker det är jättebra det här med landskapstrategier. Allra helst i ett sammanhang då vi kommer in på miljöfrågorna. Då om någon gång ser man hur tokigt det kan bli när man inte tar del av vad andra gör”.

Förbättra dialogen

• ”Dialogen kan göras på två sätt: via kommunen, men då tappar man ju ett steg, eller så hålla i den själva men då ska man vara fler. Vi kan ju titta på oss när vi var ute, vi var fyra stycken. Det tyckte jag var en styrka för vi uppfattade olika saker”.

• ”Att man är lyhörd och visar att man lyssnar. Det är ingen ide att jobba med förankring om man inte kan lyssna”.

• ”Man ska ju jobba med förankring och förutom det så måste man ju följa upp det också. Det är ju viktigt om man tänker långsiktigt, för att få tro- värdighet”.

Organisationen

• ”Det behövs en ordentlig organisation och tid, för det här arbetet tar tid”. • ”Inför framtiden är det viktigt för oss att planera och få mandat att jobba

med de här frågorna”.

• ”Det bör finnas en ledare som jobbar ganska stor del i projektet, man ska nog jobba minst halvtid tycker jag”.

• ”Ett tvärsektoriellt projekt måste ha personer som kan allt det här och så behöver det vara en person som håller ihop det hela. En person som job- bar heltid”.

• ”Bryta sektorstänkandet är oerhört viktigt, vi kan inte prata om landskap annars”.

• ”Förmågan att komma överens även på ledningsnivå. Det problemet är inte så stort nere på handläggarnivå, den kunskapen behöver skickas upp”.

• ”Det här arbetet skulle göras av en grupp med kompetenta människor som skulle placeras högre upp i länsstyrelsen, de måste vara väldigt nyskapande och tänka fritt och kanske inte vara så bundna till de traditio- nella organisationsformerna i arbetet”.

• ”Att lägga arbetet på rätt nivå i länsstyrelsen, på någon slags avdelning som har ansvar för mer övergripande frågor. Jag vet inte om det finns nå- gon sådan avdelning i dag”.

Vår tolkning av länens tips till andra som kommer att jobba med RLS är: betydelsen av syfte och mål, att dialogen med andra aktörer är av vikt samt att landskapsstrategier är betydelsefulla men att det krävs en specifik organisa- tion på länsstyrelsen för att leva upp till deras innehåll.

Resultaten av projekten

För att ytterligare komplettera vår bild av pilotprojektens resultat har vi samman- fattat projektens egna kommentarer från slutrapporterna som gick till regeringen i december 2007 (tabell 15 nedan). Här har vi utgått från de mest förekommande resultaten enligt följande kategorier. Den första kategorin, Projekt, visar erfarenhe- ter från projektens genomförande. I kategorin Dialog lyfts resultaten från underi- frånperspektivet och i kategorin RLS (regionala landskapsstrategin) betonas vad länsstyrelserna ser för framtida möjligheter med regionala landskapsstrategier. I kategorin Resurser framförs de behov som länsstyrelserna anger för att arbetet med landskapsstrategier ska fungera och slutligen under kategorin Behov för analys har vi tagit med sådant som länsstyrelserna menar är viktigt för att förbättra analysar- betet i landskapet. Observera att vi plockat ut det som är relevant för frågeställ- ningarna och syftet med denna utvärdering, vilket är ett axplock ur betydligt mer omfattande slutrapporter.24

Tabell 15 Kortfattad version av pilotlänens erfarenheter med regionala landskaps- strategier (RLS)

I arbetet med projektet

Dialogen med aktörer

Vad är bra med RLS? Behov av resurser inom RLS Fortsatt behov av analys Ny teknik väcker intresse hos flera aktörer och grup- per

Samverkan ger kunskapsutveck- ling, lärande och utvecklar relatio- ner Utvecklande för det tvärsektoriella arbetet Resurser för styr- ning, genomföran- de och deltagande i kommande regio- nala landskapsstra- tegier Bakgrundsfakta på detaljnivå Bra grund för en modell för samver- kan Stor erfarenhet av att arbeta med processer, både internt och ex- ternt

Ger ett nytt verk- tyg för att arbeta med förankring och helhetssyn. Resurser för sek- torsövergripande arbete behövs Kunskap om hur man mäter pro- cesser

Bredden i arbetet har gett kopplingar mellan verksamhe- ter och projekt

Samverkan är viktigt och lärorikt

Bra men det finns ett behov av en koordinator för fortsatt arbete

Höga kostnader initialt vid arbete med regionala landskapsstrategier Identifiera kun- skapsluckor och åtgärda dem Ökad kunskap om landskapets vär- den

Att bygga förtro- ende tar tid.

Visar behovet av att arbeta sektor- sövergripande. Sektorsövergripan- de arbete ger besparing på sikt Lättillgängligt kunskapsunderlag

Bra prova alterna- tiva metoder.

Dialogen är en förutsättning för regionala land- skapsstrategier

GIS kan utvecklas mer

I likhet med de tips som pilotlänen gav vid intervjutillfället ser vi att även i slutrap- porterna (för de utvalda temana) framgår flera positiva effekter med landskapsstra- tegier. Att testa olika tekniker har gett utfall, liksom de positiva effekterna av dia- log med aktörer. Behov av en koordinator i samband med regionala landskapsstra- tegier lyfts, liksom resurser och fortsatt behov av analys av landskapet.

Sammanfattning av styrkor och svagheter

Related documents