• No results found

Förskolans utveckling Lärarens roll Lärarens roll

5.2 Lärarens roll

Här presenteras en redovisning för hur lärarens roll uppfattas av förskolans lärare. Dessa utsagor är indelade i tre underkategorier. Den första kategorin behandlar lärares utsagor kring att skapa miljöer som stöd för barns lärande den andra kategorin hanterar att skapa innehåll, kategori tre rymmer uppfattningar som handlar om att balansera mål och barns intressen.

5.2.1 Skapa miljöer för barns lärande

Inom kategorin skapa miljöer ger lärarna uttryck för att de ser miljön som en viktig förutsättning för lärande och att själva miljön kan utgöra en del av undervisningen. Miljön ska vara både trygg och innehålla utmaningar. Det tredje citatet visar också att det är viktigt att skapa mötesplatser för barnen i miljön.

Ofta börjar det med att vi ser att barnen är intresserade av något, sedan funderar vi på hur vi kan utmana barnen inom intresseområdet, därefter är det upp till oss att ställa i ordning en miljö eller plats där barnen kan undersöka vidare.

(Sarah) När lärarna talar om att skapa undervisningsmiljöer handlar det oftast om att ställa iordning en plats där barnen själva får experimentera och undersöka något.

Det absolut viktigaste för ett litet barn som kommer till förskolan är att det känner sig trygg, att miljön är trygg. Jag ser det som att vi vuxna också är en del av miljön.

(Sarah)

Trygghet anses av läraren vara en förutsättning för lärande och därför är det oerhört viktigt att miljön uppfattas som trygg. Läraren menar att de vuxna som barnen möter är en del av miljön.

Vi har ju genom miljön skapat möjligheter för barnen att förstå eller lära sig något och genom det kan det bli undervisning för då har man skapat schyssta förutsättningar för barnen och skapat mötesplatser för barnen och då kan jag se att det finns en undervisning i det.

(Eva) Lärarna ger uttryck för att de använder miljön som ett sätt att skapa förutsättningar för lärande. Genom att ordna platser där barn möts med ett innehåll skapas även möjligheter till kommunikation mellan barnen.

5.2.2 Skapa innehåll

Kategorin skapa innehåll handlar om att lärarna vet vad de vill att barnen ska utveckla kunskaper om, eller utveckla en förståelse för. Denna önskan från lärarnas sida styr sedan valet av aktiviteter samtidigt som barnens tidigare erfarenheter och intressen måste beaktas.

Jag erbjuder något, tex har vi nu arbetat med bokstäver då erbjuder jag en aktivitet för att ta reda på vad de kan om begynnelsebokstäver. Jag erbjuder ett material som de får undersöka och dokumenterar detta på något sätt kanske en film eller att man skriver ned, sedan diskuterar jag det med kollegor. Så funderar vi på hur vi ska utmana vidare.

Jag tycker det har blivit roligare att arbeta i förskolan sedan vi börjat lyfta olika ämnen, barnen får ju helt andra kunskaper nu i matematik än tidigare, vi har blivit bättre på att använda rätt begrepp.

(Caroline)

Bägge citaten ovan visar att lärarna gärna pratar om ämnesundervisning i förskolan, som här i matematik och svenska. Lärarna talar om aktiviteter både i syfte att kartlägga barns kunskaper och eventuella brister på kunskaper och lärandeaktiviteter för att utveckla kunskaper och förståelse hos barnen. En viktig roll som läraren har är att kunna urskilja vad barn behöver lära sig men också att ha kunskap om vilka grundläggande färdigheter som barnen behöver i de olika ämnena.

Det kan ju vara en situation med vattenlek och barnen börjar experimentera med vattnet och fundera på hur det fungerar, då kanske jag ställer någon fråga där under tiden – Vad händer här nu då? Varför snurrar hjulet? – och barnet svarar att det är för att vattnet är så starkt. En situation i vardagen där det sker ett lärande. I en planerad vattensituation kanske det är planerat för vad jag kommer möta, vad har barnen för tankar och strategier här för att kunna ta del av det och ta det vidare behöver jag reflektera, där finns en tanke med från början. Men det är ju sånt som händer varje stund, varje dag, när man är nära barnen, vilken kunskap barnen får hela tiden av allt.

(Annelie)

A och O när man planerar vad vi ska göra är ju att vi har pratat om innehållet i aktiviteterna och varför vi överhuvudtaget gör dessa.

(Katarina)

Detta citat visar att läraren använder de didaktiska frågorna Hur? Vad? Och Varför? All undervisning handlar om didaktiska val och att då veta vilket innehåll som är viktigt och hur det skall förmedlas är viktigt enligt lärarna. Inom de flesta områden uttrycker även lärarna att det är av stor vikt att ha diskuterat både innehållsmässiga som strukturella aspekter. Lärarna förmedlar att de vill känna sig trygga med att det blir rätt i undervisningen och att utgå från olika kartläggningsmaterial kan vara en hjälp att fokusera på ett bestämt innehåll i en bestämd ordning.

5.2.3 Balansera mål och barns intressen

Kategorin balansera mål och barns intressen handlar om att lärarens perspektiv och barnets perspektiv kan samordnas. Följande citat exemplifierar lärarens uppgift att leda undervisningen men vara flexibel och lyhörd för barnens intressen.

Barnens intressen styr även om vi har planerat för olika saker och då får vi ta nya vägar. Sen beror det på hur gärna man vill göra det man bestämt där är vi olika om vi är flexibla och vågar släppa loss eller om vi måste hålla oss till de tankar vi hade från början. Men jag tror att man överlag har släppt det här med att planera stenhårt utan att man mer låter barnen bestämma vägen, och sen måste man ibland visa vägen i det också.

(Lena) Jag måste vara med och leda för att kunna ge dom utmaningar och för att kunna ta fram material, barnen kan ju inte veta vad vi har i våra skåp utan jag måste vara den som vägleder men samtidigt så måste jag ta upp det som barnen är intresserade av, det som barnen pratar om och det som barnen vill. Och samtidigt så måste jag göra det vi jobbar med, vårt projekt att det blir roligt och intressant det är ju också min eller mitt arbetslags skyldighet att se till att det blir spännande.

(Katarina)

I ovanstående citat menar läraren att lärarens roll både innefattar att tillhandahålla material, utmana och vägleda och ta tillvara på barnens idéer samtidigt har läraren ansvar för att projektet fortskrider och att det upplevs som meningsfullt för barnen. Även citatet som följer visar på lärarens ansvar för ramarna kring undervisningen men även på stor lyhördhet inför barnens tankar. Barnen kan inte veta vad vi har i våra skåp kan tolkas i ett vidare perspektiv och också betyda att det är lärarens ansvar att visa på alla möjligheter.

Min funktion är lite det att komma med, är den som har hand om materialet, strukturen, ramarna lite grann, det tycker jag är min funktion att se till att det är det här vi kan hålla oss inom, vi kan inte måla på väggarna utan jag är där för att se till att man håller sig inom ramarna, däremot så tycker jag att jag måste vara väldigt öppen för barnens tankar och barnens identitet, att de inte alls upplever saker på samma sätt och då kan inte jag bestämma. Jag kan inte vara en sån här bestämd undervisare som måste, nu ska vi göra så här utan jag måste lyssna av.

(Annelie)

Citatet som följer exemplifierar lärares strävan efter att alltid utgå från en individuell nivå för att kunna skapa de bästa förutsättningarna för lärande för varje barn. Lärarnas undervisning är processer i riktning mot målen och anpassade efter vad barnen har för kunskaper.

Undervisning för mig är det som vi vill, ska ge barnen, vi möter alla barn eller försöker möta alla barn där de befinner sig och utifrån det bedriva en undervisning som ska ge de bästa möjligheterna att utvecklas och lära sig. Och ge dem olika undervisningstillfällen under dagarna och under sin förskoletid.

(Katarina)

Related documents