• No results found

4. Empiri

4.2 Lärarens roll i studenternas syn på informationssökning

kommande studier. De studenter som läste på heltid har även fått en andra informationssökningskurs, i början på termin två, och det verkar som om den uppskattades lite mer eftersom bitarna ’föll på plats’ vi detta andra tillfälle. Men om det inte funnits någon första gång så hade det ju inte funnits något som ’föll på plats’.

”Ja, vi fick en i början … sen fick vi en i slutet av första, eller om det var i början på andra terminen. … den första gav inte så mycket för då var allt så himla nytt, så att man förstod varken in eller ut men andra gången så föll dom bitarna på plats så egentligen så var det väl samma information fast på två tillfällen så att säga, så andra gången vart det ju lite mer att man fick lite nytta av ett också.”

Det fanns flera synpunkter bland de intervjuade om att de tyckte att den första introduktionen var mindre bra. Synpunkter om att det blev krångligt när allt annat också var nytt och de skulle ha lånekort och inloggningsnamn med mera. Även de tyckte att bitarna föll mer på plats på den andra genomgången. I början av sina studier blir studenterna överösta av mängder av information. Det kan vara svårt att ta till sig allt men som jag noterat ovan så har den första informationen en funktion, men då krävs det också ett tillfälle till så att bitarna kan ’falla på plats’. Min tolkning är att studenterna behöver repetition och påfyllning av nytt allteftersom de kommer in i sina studier. Det går inte att ta till sig allt från början när man knappt vet vad för ämnen som ingår i kurserna.

4.2 Lärarens roll i studenternas syn på informationssökning

De studenterna som läste på heltid har åsikter om att pådrivningen från den egna läraren är väldigt positivt. Här verkar det som om läraren i en av kur serna har varit mycket betydelsefull när det gäller att göra studenterna medvetna om vikten av att själva kunna söka information. De som pratade om denna lärare tvekade inte i sina berömmande kommentarer. De lät mycket positiva och deras utsagor är att det är mycket bra och

lärorikt med en lärare som hela tiden poängterade vikten av att lära sig söka artiklar mm.

Det finns en medvetenhet om att det är bra att vara förberedd på att det kommer att vara obligatoriskt med sökningar i olika källor;

”… vi har en sån kanonlärare eller vad man ska säga. Hon har matat oss med detta ifrån början om du tänker dej, hon har satt ribban ganska högt ifrån början och jag tycker faktiskt det är väldigt bra för vi har lärt oss väldigt mycket, hon har tjatat om att söka artiklar, sök, sök, sök, sök, säger hon… och nu den här terminen är det

obligatoriskt, då måste vi ha med lagar, och artiklar. Så det tycker jag är väldigt bra att hon har matat oss med detta ifrån första början.”

Och jämförelse med om hur de tror att andra studenter, som inte har en drivande lärare har det;

”… och det tror jag inte att de andra eleverna [som läser samma kurs men som närstudenter; egen anm.] har fått med sej…, vi har ju vissa gemensamma föreläsningar å så. Vad jag har förstått så tror ja , va ska man säga, att de har det slappare än vad det har varit för oss distansstudenter… jag tycker att det är bra att våran lärare har, ja, vad ska man säga, satt lite press på oss ifrån början. Jag har uppskattat det, Mycket”

Jag tolkar det som att inverkan från en entusiastisk lärare smittar av sig på studenterna.

Det vill säga om läraren tycker att informationssökning är viktigt så smittar det av sig på studenterna. Läraren höll dessutom en egen föreläsning om informationssökning och det togs emot positivt och var mycket uppskattat av studenterna.

Det fanns synpunkter om att det är bra med kopior som går att ta med hem och titta på när man ska fortsätta söka hemifrån;

”Det bästa vi hade var något som vår lärare hade. En föreläsning om litteraturstudier, å då gick hon in på de här och det var det bästa utav alltihop. Hon hade även dragit upp lite kopior på sånt hon tyckte va viktigt, det har gett mej allt.”

Och åsikter om att det är bra med tydliga förevisningar där det visas steg för steg hur en sökning kan gå till;

”… nu har jag fått kläm på det lite mer … men det beror delvis på att vi hade en föreläsning med vår lärare också som förberedde oss för det arbete som vi skriver nu. Då måste vi ha många artiklar med, och då gick hon igenom det om igen i föreläsningssalen om hur det såg ut på Cinahl [medicinsk databas; egen anm.] och vad hon sökte på.

Precis vilka ord för att komma fram till det, så det gav ju mej mycket mer än vad det gjorde som bibliotekarien hade, … i början där, för jag hade glömt allt till gången efter. I och för sej sökte jag inte så mycket i mellan men jag vet att jag försökte när jag kom hem efter första tillfället men jag tyckte det var för svårt.”

En del verkar uppskatta att få papper på det genomgångna och att se/få höra vilka sökord som kan användas och hur det såg ut i den databas som används mest av dessa studenter. Jag tolkar det som att de uppskattar konkret information om hur det går att söka i databaser för att sen kunna gå vidare och söka själva. Jag anser, utifrån mina tolkningar av intervjuerna, det går att säga att studenterna har ett behov av en lärare som tycker är det viktigt med informationskompetens, för att de ska kunna tillgodogöra sig informationen på ett effektivt och bra sätt. Det här med datorer och sökningar är inte något självklart för alla och framförallt inte för lite äldre studenter som inte är uppväxta med datorer hemma eller i sin tidigare skolgång. Någon behöver mer, andra behöver mindre hjälp med att komma igång med informationssökning. Jag tror det gäller att vara lyhörd och uppmärksamma de studenter som tycker att det är kämpigt och kanske ge dem en mer personlig hjälp så att ingen behöver känna att det är oöverstigligt att finna information till sina studier.

De var bara någon av de intervj uade som visste om och själv berättade om att det finns en jourhavande bibliotekarie. Hon hade inte använt sig av den tjänsten men var medveten om att den fanns. Vid en rak fråga till de andra om de visste att det fanns en jourhavande bibliotekarie var det ytterligare någon som hade hört talas om det men ej använt sig av tjänsten.

”Ja, jag vet att det finns. Jag har läst om det på deras hemsida [högskolans; min anm.] tittat på länkarna … å vi har ju fått undervisning om det också, men jag har aldrig provat.”

Några hade ingen vetskap om att tjänsten finns. Och var undrande över vad det var för något

Neej …vad sa du att det hette? Nej, det har jag nog inte sett.

Varför det inte var någon som provat var det ingen som tog upp. Jag tror, även här, att de fått så mycket hjälp på sjukhusbiblioteken så att de inte har känt något behov av att fråga någon annan. Det är intressant att lägga märke till hur olika vi kan ta till oss information om t.ex. jourhavande bibliotekarie, som är en tjänst som finns tydligt på förstasidan på aktuella högskolors hemsidor. Jag tror att studenterna är så överösta med information så de har svårt att ta till sig det som de inte fått en mer personlig koppling till.

Jag frågade också om det var någon som visste om eller hade prövat de frivilliga, nätbaserade kurser/information om informationssökning som finns fritt tillgängligt bland annat genom högskolornas hemsidor. Någon av informanterna hade titta lite på det men inte så mycket, hon visste i alla fall om att det fanns. De övriga informanterna hade ingen vetskap om att det fanns informationssökningskurser att tillgå på nätet.

Att det går att söka i bibliotekens kataloger hemifrån och att som student har tillgång till många databaser via högskolebiblioteken, som även nås hemifrån, verkar inte vara något som uppfattas som ett stöd eller en hjälp. Studenterna upplever det mer som en självklarhet att ha tillgång till allt hemifrån, som att det är något som ingår automatiskt vid studier på högskolenivå. Det var bara en av informanterna som nämnde att det var

en väldig fördel att kunna sitta hemma och använda sig av bibliotekets många elektroniska resurser.

4.3 Uppfattningar om tidigare erfarenheter av

Related documents