• No results found

Låt barnen rita och skriva

In document Begripligt hela vägen (Page 54-69)

Rita eller skriv hur en bra lärare ska vara.

Rita eller skriv hur en bra kompis ska vara.

Rita eller skriv hur din tidigare skola såg ut.

Återsamlas i ringen och låt barnen berätta om vad de målat och varför de tycker att dessa egenska-per hos lärare och kompisar är viktiga. Finns det några skillnader mellan lärarnas egenskaegenska-per och kompisarna? Varför är det så?

Avrunda – cirka 10 minuter innan träffen ska sluta

Vad tycker du om temat? Vad har varit bra och vad var dåligt? Är det något ni skulle ha velat göra annorlunda eller är det något som du har saknat i dagens träff? Låt alla i tur och ordning komma till tals. Skriv gärna upp synpunkterna på en whiteboardtavla eller ett blädderblock. Tacka barnen för dagens träff och berätta lite kort om var och när de ska träffas nästa gång och vad de ska göra då.

Reflektera och dokumentera

Ta en stund efter träffen och gör en egen reflektion. Dokumentera dina och gruppens tankar.

» »

»

— 4 — —  —

raSt tid för lek och vila

lektion när du lär dig Saker i Skolan

läroplan/kurSer vad du Ska lära dig i ett ämne

—  — —  —

—  — —  —

idrott ämne där du får röra på dig

mål det du Ska kunna

lärare en vuxen Som lär dig Saker

—  — —  —

—  — —  — SkolSköterSka

kurator en vuxen du kan prata med om allt

matSal ett Ställe där du äter

en vuxen Som hjälper dig om du inte mår bra

— 0 — — 1 —

— 0 — — 1 —

rektor är den Som leder Skolan

omdöme/betyg viSar vad du gjort och kan i olika ämnen

Slöjd där får du bygga och Sy

— 2 — —  —

— 2 — —  —

demokrati alla får delta och tycka

högStadiet klaSS 7 till 9. ålder 13 till 16 år

gymnaSiet efter grundSkolan och Som du Själv väljer.

ålder 16 till 19 år

— 4 — —  —

— 4 — —  —

lågStadiet klaSS 1 till 3. ålder 6 till 9 år

mellanStadiet klaSS 4 till 6. ålder 10 till 12 år

—  — —  —

—  — —  —

”Jag, vi och samhället”

Tema 5: Skolan (för barn 13–19 år)

Syfte:

Ta del av hur den svenska skolan fungerar. Titta på likheter och skillnader mot tidigare erfarenheter.

Grundmaterial:

Blädderblock och tuschpennor. Färgpennor och ritpapper. Fika eller frukt och vatten.

Dagens material:

Tillgång till dator och kanon. Karta från skolverket till alla (skriv ut från hemsidan).

Memory med skolord

Finns även att ladda ner på www.begripligt.nu

Skolverkets film om den svenska skolan på svenska.

(Tidsåtgång 05.13 minuter)

www.youtube.com/watch?v=Yzoze3FFdNw&feature=player_em-bedded

Skolverkets film på andra språk, se länk i högerspalten:

www.skolverket.se/skolutveckling/larande/nyanlandas-larande/

mottagande-och-kartlaggning/information-till-nyanlanda-1.211318 Nedladdningsbar ”karta” som visar det svenska skolsystemet:

www.skolverket.se/skolformer/karta-over-utbildningssystemet

Tid:

120 minuter.

Till ledaren

Nästan alla nyanlända barn och ungdomar vi har träffat i projekt Begripligt hela vägen har haft många funderingar om hur den svenska skolan fungerar, och de är alla intresserade av att få börja så snabbt som möjligt. Flera av barnen har dock berättat för oss att den första tiden var svår efter-som det var ett helt nytt skolsystem. Barnen möts av många nya ord, begrepp och bestämmelser.

Det är bra att få diskutera orden och ta reda på om det finns en motsvarighet på barnets moders-mål. Det är en sak att höra ordet, och en annan sak att förstå vad som verkligen menas.

Barnen som vi har mött i projektet har haft vitt skilda frågor om skolan. De har bland annat undrat varför matematiklektionerna är utomhus och varför flickor och pojkar går i samma klass. En del funderar också på vem som ska ha betalat för att de ska få gå i skolan. Som ledare är det bra att inte ta något för givet, var beredd på att helt nya tankar och erfarenheter ofta dyker upp i diskussio-nerna.

Om det finns möjlighet så bjud gärna in representanter från olika yrkesgrupper i skolan. Låt dem presentera sig lite kort och berätta vad de arbetar med och var de håller till på skolan (kurator, vakt-mästare, slöjdlärare, bespisningspersonal osv). Det är bra att få ett ansikte och ett namn på personer i skolan som barnen kommer att träffa i sin vardag – eller kommer att behöva söka upp.

För äldre ungdomar är det också viktigt att få träffa yrkesvägledaren och få reda på vad hon eller han kan hjälpa till med. Många av de äldre ungdomarna vill veta vilka möjligheter de har att klara skolan i Sverige och hur det ser ut om de inte hinner göra klart gymnasiet om de kommit hit till Sverige som tonåringar.

—  — —  —

Att tänka på

Till dagens träff finns ett memory som hjälper barnen att träna ord från skolan. Kopiera sidorna i färgskrivare och plasta gärna in dem. Använd den gröna sidan som baksida. Välj ut de ord du tycker är lämpligt för just din grupp. Om barnen även arbetar i vår bok ”Nu, då och sen”, så finns en övning på sidan 31 som kan passa som ett komplement eller uppföljning till dagens träff.

dagens träff

Start

1. Samla gruppen. Sitt i ring på stolar eller på golvet.

2. Hälsa alla välkomna, om det behövs, presentera dig själv och tolken.

3. Berätta kort om vad dagen ska handla om, syfte och beräknad tidsplanering. Skriv gärna upp detta på en whiteboardtavla eller ett blädderblock.

Presentation – om inte alla redan känner varandra Gruppregler – bestäm eller upprepa

Fruktstund eller fika – när det passar

Erfarenheter av skolan – prata om ord och begrepp i skolan

Fråga barnen vad de känner till om skolan sedan tidigare och vilka deras egna erfarenheter är. Hur mycket har de själva upplevt av skolvärlden och vad har de hört från andra? Vad vill de veta om den svenska förskolan eller skolan?

Skriv upp och diSkutera ord och begrepp, till exempel:

Demokrati, lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet, betyg, läroplan/kurser, mål, lektion, ämne, rast, kurator, skolsköterska, lärare/mentor, rektor, närvaro och kunskapskrav.

Se skolverkets film om skolan och välj om möjligt, gruppens modersmål Om det inte finns en översättning, stoppa filmen emellanåt så att tolken kan förklara.

Diskutera vad de sett och hört i och om det var något som var oklart.

Visa filmen ytterligare en gång.

Finns det nya frågor?

Spela memory med ord från skolan

Korten har skolordet och en symbol på kort 1. På kort 2 finns en enkel förklaring till ordet och samma symbol. Syftet med symbolerna är att alla ska kunna få ett par även om de inte kan läsa.

regler

Ett av barnen vänder ett kort, läraren säger ordet (eller ord och förklaring) och barnet upprepar. Tar sedan ytterligare ett kort som det nu ska vara ordets betydelse på för att vara ”rätt”. Om det är fel kort så går turen över till nästa person. Var tydlig som ledare att säga ordet och när barnet får ett par så få barnet att upprepa ordet och betydelsen efter dig. När ett barn fått ett par är det viktigt att tolken också översätter och förklarar.

» »

»

—  — —  —

Den som får ett par får fortsätta att vända på ett kort ytterligare en gång. Den som får flest par vinner – kom ihåg att räkna dem på svenska.

tävla i två lag

Behåll korten med orden. Dela ut korten med ordförklaringarna på, lika många till vardera lag. Läs sedan upp ordet utan att visa bilden. Det lag som tror att de har kortet med rätt förklaring ropar sitt namn (eller lagets namn) och berättar vad ordet betyder. Om det är fel går turen över till det andra laget.

In document Begripligt hela vägen (Page 54-69)