• No results found

l . VIMMERBY KOMMUN MEDBORGARFÖRSLAG

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 49-68)

.

.J..V"e,Q_:,GCA-1-rNJ\

Cj,

SCiP~-Telnr . -.. ~ V

Medborgarförslag blir allmän offentlig handling.

Jag medger att mitt namn får publiceras på Internet tillsammans med mitt

f'orslag: ,·,: ..

Underskrift·

Ort, . Datum

V Mt"tv~

1

\VJ''f~u

/ ! <:d'.~ ~-/!! . ~

l'

f

NarnntecJvting

v

.. ,.:!i~-''';'!<':1/ .Jlkh·J<1I;.if:tH<il

Namnförtydligande . '2\N:\'-..\Ir

M~LuiLW'lMs.

.

Medborgarförslaget lämnas eller skickas till kanslienheten.

Besöksadress:

50

SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL sidnr

Sammanträdesdatum l (3)

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

KS § 217 Dnr 74/2012 Kod 109 Medborgarförslag om nattöppet kafe

Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla medbor-garförslaget om nattöppet cafe på det sättet att kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att arbeta vidare med frågan i syfte att kunna ha ett nattöppet cafe för ungdomar i Vimmerby.

Sammanfattning

Denise Karlsson och Simon Lindblad har väckt medborgarförslag om att kommunen skulle kunna öppna ett nattöppet cafe. Cafeet skulle kunna dri-vas med stöd av kommunen och kommunen skulle kunna anställa personer som har svårt att få jobb eller till exempel ungdomar som vill ha ett extra-jobb.

Ärendet

Medborgarförslaget om nattöppet cafe remitterades till kultur- och fritids-nämnden, socialnämnden och Ungdomsrådet för yttrande och samtliga har svarat.

Kultur-och fritidsnämnden är positiv till förslaget om nattöppet cafe.

Kultur-och fritidsnämnden arbetar hela tiden med att förbättra ungas livs-villkor i Vimmerby. Detta görs i hög grad genom dialog med unga där vi tillsarnrnans kan skapa verksamhet som efterfrågas. Kontinuerliga möten ut-ifrån den så kallade Globträdsmodellen, spontana möten på Fabriken eller genom föreningslivet ligger till grund för arbetet.

Det finns behov av mötesplatser där äldre ungdomar kan träffas. TyvfuT kos-tar en cafeverksarnhet mycket pengar att driva. Kan det finnas andra vägar att få för att öppna ett nattcafe? Ett cafe drivs vanligen av privata aktörer, eventuellt kan det finnas något av dagenscafeer som kan uppfylla önskemå-len i medborgarförslaget, eller kanske genom någon förening. Genom Fabri-ken kan kultur- och fritidsnämnden hjälpa till med kontakter och ideer. Det

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

finns även pengar, så kallade "Actionpengar", som går att söka för att kom-ma igång.

Socialnämnden siaiver i sitt yttrande att frågan oin ett nattöppet cafe för ungdornar skalllämnas vidare till kultur- och fritidsnämnden då de ansvarar för Allaktivitetshuset Fabriken. De kan tillsammans med förvaltningens per-sonal i samråd med ungdomarna göra en samlad bedömning av frågan.

Ungdomsrådet siaiver i sitt yttrande att de helt och håller stödjer förslaget om nattöppet cafe. Ungdornarna i Vimmerby behöver någonstans att vara på kvällar och helger. I dagsläget finns det ingenstans förutom Fabriken, men dessvärre har de inte öppettider som önskas av de äldre ungdomarna i kom-munen. För att Vimmerby ska kunna bli en kommun där ungdomarna trivs behövs det ett nattöppet cafe i Vimmerby.

Bedömning

Remissinstanserna är positiva till förslaget om att ha ett nattöppet cafe för ungdomar. Kultur- och fritidsnämnden vill arbeta vidare med frågan i dialog med de unga, men ser också vissa svårigheter med att kommunen driver ett cafe. Kanslijuristens förslag blir därför bifall till förslaget, men på det sättet att kultur-och fritidsnämnden får i uppdrag att arbeta vidare med frågan i syfte att kunna ha ett nattöppet cafe för ungdomar i Vimmerby. En utredning kan komma fram till att det till exempel inte är lämpligt eller att det kostar kommunen oförsvarligt mycket pengar och då kanske det inte blir något nattöppet cafe. Men inriktningen föreslås vara att kommunen skall medverka till att få till ett nattöppet cafe för ungdomar.

Ärendet diskuteras.

Ordförande Micael Glennfalk (M) ställer sig tveksam till förslaget, då han undrar om det är möjligt för en kommun att driva ett cafe. Kan det vara ett alternativ att öppna upp fritidsgården på andra tider än idag?

Helen Nilsson, (S), Lis-Astrid Andersson (S) och Lars Johansson (V) påpe-kar att det är ett cafe som efterfrågas, inte längre öppettider på befintlig fri-tidsverksamhet, och att det är viktigt att ta till vara på ungdomarnas önske-mål. Peter Högberg (S) menar att det är kultur- och fritidsnämndens ansvar att se till att det finns verksamhet för ungdomar på "obekväma tider".

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved fareslår att kommunstyrelsen i sin tur föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla medborgarförslaget om nattöppet cafe på det sättet att kultur-och fritidsnämnden får i uppdrag att arbeta

vida-' f l -Il "7-tl ~ ' /'',? ,e,~r l

f

\;. v \ ,~.~/

2(3)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-08-20

Protokolljusterare

re med frågan i syfte att kunna ha ett nattöppet cafe för ungdomar i Vim-merby.

Helen Nilsson (S) yrkar, med instämmande av Lars Johansson (V), Lis-Astrid Andersson (S) och PerÅke Svensson (C), bifall till kanslijuristens förslag.

Micael Glennfalk (M) yrkar, med instämmande av Leif Carlson (M) avslag på medborgarförslaget med tilläggsyrkandet att ge kultur- och fritidsnämn-den i uppdrag att utreda möjligheten till att öppna upp fritidsgårdsverksam-het under fredags- och lördagskvällar.

Beslutsgång

Ordföranden finner att två förslag föreligger. Han ställer dem mot varandra och finner att kommunstyrelsen bifaller kanslijuristens förslag.

Beslutsunderlag

Medborgarförslag väckt av Denise Karlsson och Simon Lindblad, Id 2012.669.

Kommunfullmäktiges beslut 2012-02-27, KF§ 38.

Remiss från kommunstyrelseförvaltningen, Id 2012.1691.

Yttrande från kultur- och fritidsnämnden 2012-10-08, KFN § 94.

Yttrande från socialnämnden 2012-10-18, SN §54.

Yttrande från ungdomsrådet, Id 2012.2986 . .

Sändlista

Kommunfullmäktige

3(3)

Diarienummer 74/2012/109 Id. 2012.669

VIMMERBY KOMMUN MEDBORGARFÖRSLAG

Till kommunfullmäktige

Medborgarförslag blir allmän offentlig handling.

Jag medger att mitt namn får publiceras på Internet tillsammans med mitt

förslag:

-Datum 1.._ h I ""''

Lf.-,;~-

-\\

Medborgarförslaget lämnas eller skickas till kansli enheten.

Besöksadress:

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sictnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-09-03

Protokolljusterare

KS § 241 Dnr 80/2012 Kod 109 Medborgarförslag om att anordna evenemang Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla medbor-garförslaget om att anordna evenemang på det sättet att knltur- och fritids-nämnden får i uppdrag att i samverkan med de unga arbeta vidare med frå-gan i syfte att anordna evenemang varje halvår.

Sammanfattning av medborgarförslaget

Rasmus Hjelm har väckt medborgarförslag om att starta någon form av stör-re evenemang varje halvår.

Ärendet

Medborgarförslaget om att anordna evenemang remitterades till kultur- och fritidsnämnden och ungdomsrådet för yttrande.

Kultur- och fritidsnämnden skriver i sitt yttrande att de är positiva till medborgarförslaget och att de hela tiden arbetar för att förbättra ungas livs-villkor i Vimmerby. Detta görs i hög grad genom dialog med unga där de tillsarrunans kan skapa verksamhet som efterfrågas. Till grund för arbetet ligger kontinuerliga möten utifrån den så kallade Globträdsmodellen, spon-tana möten på Fabriken eller genom föreningslivet tillsarrunans med enkät-undersökningen LUPP.

Kultur- och fritidsnämnden tycker att förslaget om att arrangera ett större evenemang i halvåret är bra. Nämnden kan genom Fabriken stötta iden i medborgarförslaget, men behöver veta mer med vad som menas med större evenemang. Fabriken kan dock inte genomföra större evenemang själv, men kan hjälpa till genom att diskutera ideema, samordna och hitta vägar. Even-tuellt kan det finnas privata aktörer som kan och vill genomföra större eve-nemang.

Kultur- och fritidsnämnden prioriterar barnkonventionsfrågor och ser gärna ungas delaktighet. Eventuellt kan man börja med ett mindre evenemang som

Utdragsbestyrkning

1(2)

Protokolljusterare

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sictnr

Sammanträdesdatum 2(2)

2013-09-03

sedan kan växa in i ett större med intresserade ungdomar och Fabriken till-sammans.

Ungdomsrådet ställer sig också positiva till medborgarförslaget och håller med om att det skulle behövas ett större evenemang varje halvår. I dagsläget finns det inga större evenemang för invånarna i kommunen och ungdomsrå-det tycker att ungdomsrå-det skulle behövas för att Vimmerby skall bli mer intressant för ungdomar.

Bedömning

Remissinstanserna är positiva till förslaget och kultur- och fritidsnämnden föreslår att fullmäktige skall vara positiv till förslaget.

Det är lite osäkert vilken typ av evenemang som avses, men nämnden kan få i uppdrag att arbeta vidare med ärendet i samverkan med de unga.

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved föreslår kommunstyrelsen att i sin tur föreslå kommunfullmäktige besluta att bifalla medborgarförslaget om att anordna evenemang på det sättet att kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att i samverkan med de unga arbeta vidare med frågan i syfte att anordna evene-mang varje halvår.

Beslutsunderlag

Medborgarförslag väckt av Rasmus Hjelm, Id 2012. 676.

Kommunfullmäktiges beslut 2012-02-27, KF§ 44.

Remiss från kommunstyrelseförvaltningen, Id 2012.2062.

Yttrande från kultur- och fritidsnämnden 2012-10-08, KFN § 94.

Yttrande från ungdomsrådet, Id 2012.3522.

Tjänsteskrivelse upprättad av kanslijurist Therese Jigsved, Id 2013.2053.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdragsbestyrkning

VIMMERBY KOMMUN

E-post (frivilligt) '')•1

; :'-/w ( rve j(J

Medborgmförslag blir allmän offentlig handling.

Jag medger att mitt namn får publiceras på Internet tillsammans med mitt

förslag: ·

Medborgarförslaget lämnas eller skickas till kanslienheten.

Besöksadress:

r

59

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidm Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-09-03

Protokolljusterare

KS § 242 Dm 78/2012 Kod 109

Medborgarförslag angående fritidsaktiviteter för ungdomar Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att medborgarförsla-get angående fritidsaktiviteter för ungdomar ska anses besvarat med hänvis-ning till det beslut som föreslagits fullmäktige vid kommunstyrelsens sam-manträde 20!3-08-20 angående medborgarförslag om nattöppet kafe och det förslag om att anordna evenemang som behandlats tidigare under dagens sammanträde.

Sammanfattning av medborgarförslaget

Emma Ståhlgren och Kristin Tunek har väckt medborgarförslag om fler fri-tidsaktiviteter för ungdomar. De anser att nuvarande utbud inte är tillräckligt och att det borde finnas fler ställen att gå till som är öppet sent på kvällen.

De anser också att det borde arrangeras fler än en festival om året.

Ärendet

Medborgarförslaget angående fritidsaktiviteter för ungdomar remitterades till kultur- och fritidsnänmden och ungdomsrådet för yttrande.

Kultur- och fritidsnämnden skriver i sitt yttrande att de är positiva till medborgarförslaget och att de hela tiden arbetar för att förbättra ungas livs-villkor i Vimmerby. Detta görs i hög grad genom dialog med unga där de tillsammans kan skapa verksamhet som efterfrågas. Till grund för arbetet ligger kontinuerliga möten utifrån den så kallade Globträdsmodellen, spon-tana möten på Fabriken eller genom föreningslivet tillsammans med enkät-undersökningen LUPP.

Kultur- och fritidsnämnden tycker att förslaget om fler fritidsaktiviteter för ungdomar är bra. Det är ett av nämndens viktigaste arbetsområden. Nämn-den är. osäker på vilka aktiviteter som menas och hur de ska arrangeras för att bli attraktiva för ungdomar i Vimmerby, men kan genom Fabriken stötta ideer och genom samarbete med andra aktörer hitta vägar att genomföra ak-tiviteter.

Utdragsbestyrkning

1(2)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr

Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-09-03

Protokolljusterare

Ungdomsrådet ställer sig också positiva till medborgarförslaget och håller med om att det behövs mer fritidsaktiviteter i Vimmerby kommun. Ett ex-empel skulle kunna vara ett nattöppet cafe där ungdomarna kan sitta och prata. Ungdomsrådet tror att alkoholkonsumtionen skulle minska om det fanns ställen där ungdomar kan träffas. I dagsläget finns det inga ställen ef-ter klockan 21:00 i Vimmerby att träffas på och bara prata och umgås.

Bedömning

Remissinstanserna är positiva till fårslaget och kultur- och fritidsnämnden föreslår att fullmäktige skall vara positiv till förslaget. Det är lite osäkert vilka aktiviteter som avses, men nämnden kan få i uppdrag att arbeta vidare med ärendet i samverkan med de unga.

Förslag till beslut

Kanslijurist Therese Jigsved fåreslår kommunstyrelsen att i sin tur föreslå kommunfullmäktige besluta att bifalla medborgarförslaget angående fritids-aktiviteter för ungdomar på det sättet att kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att i samverkan med de unga arbeta vidare med frågan i syfte att öka utbudet av fritidsaktiviteter får ungdomar.

Peter Högberg (S), Leif Carlson (M) med flera föreslår att medborgarförsla-get ska anses besvarat med hänvisning till det beslut som föreslagits full-mäktige vid kommunstyrelsens sannnarrträde 2013-08-20 angående med-borgarfårslag om nattöppet kafe och det förslag om att anordna evenemang som behandlats tidigare under dagens sannnanträde.

Beslutsgång

Ordförande finner att två förslag föreligger. Han ställer dem mot varandra och finner att kommunstyrelsen bifaller Peter Högbergs, Leif Carlsons med fleras förslag.

Beslutsunderlag

Medborgarförslag väckt av Emma Ståhlgren och Kristin Tunek, Id 2012.674 Kommunfullmäktiges beslut KF § 42, 2012-02-27

Remiss från kommunstyrelsefcirvaltningen, Id 2012.2060.

Yttrande från kultur- och fritidsnämnden, KFN § 94,2012-10-08 Yttrande från ungdomsrådet, Id 2012.3430

Tjänsteskrivelse upprättad av kanslijurist Therese Jigsved, Id 2013.204 7.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdragsbestyrkning

2(2)

Diarienummer 78/2012/109 Id. 2012.674

l VIMMERBY KOMMUN MEDBORGARFÖRsLAG

Vr -f(}cker ren-Lui,;cu2<f: eHO: {r,-/rds!?J::-!iv'--!-e-lec-

-f2' u"jotomur

-su () er

c

\f r r-n e rv:;.\i Pl+e. Cd-t v i V t' l t CJ

d:

h •21 -U i l VI C:. q 0 n

Medborgarförslag blir allmän offentlig handling.

Jag medger att mitt namn får publiceras på Internet tillsammans med mitt

förslag:

Medborgarförslaget lämnas eller skickas till kanslienheten.

Besöksadress:

r

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sictnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-09-03

Protokolljusterare

KS § 235 Dnr 191/2013 Kod 623

Riktlinjer för skolskjutsar i Vimmerby kommun- revidering Kommunstyrelsens beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

l. upphäva gällande riktlinjer för skolskjutsar antagna av kommunfull-mäktige 2011-06-27, KF§ !59

2. anta riklinjer för skolskjutsar i Vimmerby kommun enligt förslag, Id 2013.2032

3. förändringarna av riktlinjer för skolskjutsar ska gälla från och med 2014-01-01.

Ajournering

Sammanträdet ajourneras under denna beslutspunkt mellan klockan l 0:17 och 10:21.

Sammanfattning

Kommunens skolskjutsreglemente måste arbetas om för att bättre harmonie-ra med gällande skollagstiftning. I förslaget till nytt regelverk föreslås_även att

e Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola ses som en enhet ur skol-slej utssynpunkt

o Gymnasieelevers resor lyfts ur skolskjutsreglementet Dessa resor regle-ras enligt särskild lagstiftning.

Ärendet Bakgrund

Kommunfullmäktige antog 20 Il nytt reglemente för skolskjutsar. Det nya reglementet var främst en uppdatering av tidigare reglemente till gällande rättspraxis och lagstiftning. I reglementet antogs även generösare avstånds-regler för årskurs 3 samt gymnasieelever.

Utdragsbestyrkning

1(4)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-09-03

Protokolljusterare

Aktuell situation

Vimmerby kommun är i behov av att revidera nuvarande skolskjutsregel-verk Anledning till detta är att reglementet inte helt harmonierar med den lagstiftning som gäller från och med 2011. I samband med att regelverket ses över finns det även anledning att överväga vissa ändringar i regel verket.

Val av skola

Enligt nu gällande skolskjutsregler medges endast skolskjuts till den skola kommunen anvisat. I praktiken börjar områdesgränserna mellan Vimarsko-lan och Astrid Lindgrens skola, AL, att suddas ut. Elever väljer friare melVimarsko-lan de olika skolorna.

Ur skolskjutshänseende kan det därför vara lämpligt att likställa skolorna, d.v.s. man beviljas skjuts till skolan oavsett om man väljer Vimarskolan el-ler AL-skolan. Merkostnaden för detta skulle vara blygsam samtidigt som det skulle underlätta hanteringen av skolskjutsarna. En ändring till att se de båda skolorna som en enhet ur skolskjutshänseende är även i linje med den nya skollagen, där kommunen är skyldig att anordna skjuts även till annan skola än den kommunen anvisat i de fall det inte innebär några ekonomiska eller organisatoriska svårigheter.

Skolskjuts för Gymnasieelever

Vimmerby är i förhållande till andra kommuner mycket generösa avseende resor för gymnasieelever. Generositeten kommer sannolikt innebära såväl höga kostnader som svårigheter att anordna skjutsarna i framtiden.

Gymnasieelevers resor omfattas inte av skollagen utan regleras av en sär-skild lag, "lag om kommunernas ansvar för vissa elevresor" Detta innebär att för gymnasieelever är kommunen inte tvungen att anordna skjuts, utan endast svara för elevens kostnader för dagliga resor. Oftast sker detta genom att ett busskort delas ut. Endast i undantagsfall sker kontant ersättning.

Vimmerby är, så vitt känt, den enda kmnmun i landet som anordnar skjutsar till samtliga gymnasieelever som uppfYller avståndskravet. Hittills har det varit få som ansökt om anslutningsskjutsar i de fall man valt annat gymnasi-um än Vimmerbys, men allteftersom vetskapen om att kommunen anordnar skjutsar sprids kommer efterfrågan att öka.

Kostnaden för gymnasieelevers skjutsar till andra kommuner beräknas under läsåret 2013-2014 uppgå till cirka 250 000 kronor under förutsättning att inga ytterligare elever tillkommer.

Det finns även organisatoriska svårigheter i att anordna anslutningsskjutsar, då antalet fordon är begränsat, och den skolskjutsverksamhet som finns är

Utdragsbestyrkning

2(4)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen 2013-09-03

Protokolljusterare

dimensionerad utifrån behovet vid kommunens skolor. Hittills har det gått att lösa efterfrågade skjutsar tack vare tillmötesgåenden från upphandlade skolskjutsentreprenörer och andra taxibolag.

Det finns även risk att de "fria" skolskjutsarna för gymnasieelever inverkar negativt på antalet elever vid Vimmerby gymnasium. Det har kommit för-frågningar om möjligheten att få skolskjuts till andra gymnasieskolor utifrån att man då inte är tvungen att studera vid Vimmerby Gymnasium.

Vimmerby har i sitt skolskjutsreglemente valt att ha samma avståndsgränser för årskurs 4-9 som för gymnasiet. Effekten att ha samma avståndsgränser blir för vissa elever att man under grundskoletiden ej är berättigad till skol-skjuts, men att vid gymnasiestudiema blir berättigad till skolskjuts då man uppfyller avståndskravet för att beviljas skolskjuts.

En anpassning av regelverket för gymnasieelevers resor till en standard mot-svarande vad som gäller i andra kommuner skulle i praktiken medföra för-sämrade resmöjligheter för 15 - 20 elever i Vimmerby kommun. Ett fåtal elever skulle få längre avstånd till påstigningsplats, men för de flesta elever skulle påstigningsplatsen inte påverkas. Största förändringen skulle vara att möjlighet till hemresa runt kll6:00 skulle försvinna onsdagar och fredagar för elever som idag enbart reser med skolskjutsar. Elever som åker med or-dinarie linjetrafik skulle inte påverkas över huvud taget.

Ekonomiskt skulle en förändring av gymnasieskjutsarna utifrån dagens för-utsättningar medföra en besparing på cirka 500 000 kronor per år.

Ärendet diskuteras.

Förslag till beslut

Trafikadministratör Joakim Svensson föreslår kommunstyrelsen att i sin tur

föreslå komnmnfullmäktige besluta att

• anta riklinjer för skolskjutsar i Vimmerby kommun enligt förslag, Id 2013.2032

• upphäva gällande riktlinjer för skolskjutsar antagna av kommunfull-mäktige 2011-06-27, KF§ 159

e förändringarna av riktlinjer för skolskjutsar ska gälla från och med 2014-01-0 l.

Beslutsunderlag

Kommunfullmäktiges beslut 2011-06-27, KF§ 159, Riktlinjer för skolskjut-sar i Vimmerby Kommun.

Utdragsbestyrkning

66

3(4)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDEsPROTOKOLL Sictor

~'f ~Jjit

Kommunstyrelsen

Sammanträdesdatum 4( 4)

2013-09-03

Protokolljusterare

Förslag till Riktlinjer för skolskjutsar i Vimmerby kommun, upprättat av Jo-akim Svensson, Id 2013.2032.

Tjänsteskrivelse upprättad av trafikadministratör Joakim Svensson, Id 2013.2030.

Sändlista

Kommunfullmäktige

Utdragsbestyrkning

i!~ VIMMERBY KOMMUN

In document Kommunfullmäktiges sammanträde (Page 49-68)