• No results found

Diagram 12 (fråga 7 & 25)

(U.k står för utan kändis och m.k står för med kändis)

Av ovanstående diagram baserat på fråga sju och 25 kan det utläsas att respondenterna rankar reklamen med en kändis högre. Louis Vuitton-reklamen med en kändis har rankats med en fyra eller femma av 63 respondenter (55,5%) vilket innebär att majoriteten av respondenterna anser att reklamen med en kändis är bra. I jämförelse har 37 respondenter (32,7%) rankat reklamen utan en kändis med en fyra eller femma. Ungefär lika många respondenter anser att reklamerna varken är bra eller dåliga, 32 respondenter har angett en trea i reklamen utan en kändis och 30 respondenter i reklamen med en kändis.

Av diagram bredvid som besvarar fråga 46 kan det utläsas att 67,3% av respondenterna föredrar Louis Vuitton-reklamen innehållande en kändis.

Diagram 13 (fråga 46)

En följdfråga efter tidigare fråga ställdes i enkäten, där skulle respondenterna berätta varför de valde som de gjorde.

Utan kändis

37 respondenter föredrar Louis Vuitton reklamen utan kändisen;

Reklambildens utseende Modellen Ogillar reklamen med kändis

24 5 8

Tabell 3

- 24 av respondenterna föredrar reklamen utan kändisen som resultat av reklambildens utseende. Ett urval av dessa kommentarer löd ‘’snygg bild, miljö’’, ‘’snyggare gjort’’

‘’Louis Vuitton bärs fint med en sekelskifteslägenhet i bakgrunden’’ och ‘’den uttrycker lyx och stil bättre’’

- Fem valde reklamen utan en kändis på grund av modellen. ‘’Yngre och bättre modell’’

och ‘’Modellen framhäver märket mycket bättre än den äldre personen.

Kläderna/väskan kommer ut på ett helt annat sätt’’.

- Åtta respondenter valde reklamen utan kändisen eftersom de föredrar den över reklamen med Sean Connery.

Med kändis

76 respondenter föredrar Louis Vuitton reklamen med en kändis;

Reklambildens utseende Kändisen Ogillar reklamen utan kändis

45 29 2

Tabell 4

- 45 av respondenterna föredrar reklamen med Sean Connery med anledning av reklambildens utseende. Flertal av respondenterna gillade helheten med den tropiska miljön samt den avslappnade känslan i bilden.

- 29 respondenter valde reklamen med kändisen i och med kändisens medverkan.

Exempel på respondenternas kommentarer är ‘’Sean Connery står för ett manligt ideal

som man vill leva upp till’’, ‘’Stilig välbekant förebild’’ samt ‘’Man kan inte ogilla Sean. Hans namn som varumärke går hand i hand med LV.’’.

- Tre av respondenterna kunde relatera bättre till Sean Connery än modellen på grund av hans ålder och valde därför reklamen med kändisen.

- Två respondenter föredrog reklamen med Sean Connery på grund av att de inte tyckte om reklamen utan en kändis. De två respondenternas kommentarer löd ‘’Den första bilden är inte relatable’’ och ‘’Killen som sitter på något typ av bord och stirrar in i linsen ser rätt svår ut, det ser inte direkt som att han sitter bekvämt. Kortfattat så skulle jag inte direkt vilja leva som han lever när jag ser bilden. Reklamen med kändisen å andra sidan, tycker att den verkligen passar den stilen som han uppvisar i en del roller (som till exempel i den tredje Indiana Jones-filmen) Eftersom kändisen är såpass ekonomiskt oberoende så blir känslan nästan att bilden skulle kunna ha tagits på hans privata ö’’.

Diagram 14 (fråga 10 & 28)

Av de 113 respondenterna angav 90 att det inte uppstod något behov/begär efter att ha sett Louis reklamen utan en kändis. 25 respondenter anser att kändisen i Louis Vuitton-reklamen ökar behovet/begäret, medan 81 inte upplever ett ökat behov/begär. Sju av 113 respondenter vet inte om deras behov/begär ökar på grund av kändisen.

Från diagram 15 kan vi tyda att 66,4%

anser att Sean Connery passar för att marknadsföra Louis Vuitton. Vidare anser 33,6% att kändisen inte passar för Louis Vuitton.

Diagram 15 (fråga 29)

Respondenterna som inte anser att Sean Connery passar för att marknadsföra Louis Vuitton ombads att beskriva varför. Tre anser att reklambildens utseende inte passar Louis Vuitton, 12 vet inte vem Sean Connery är, två anser att det är produkten som är viktig och inte personen som gör reklam för den, fyra respondenter anser att Sean Connery är oväsentlig för sammanhanget. En respondent menar att det inte känns trovärdigt att Sean Connery marknadsför Louis Vuitton, en annan påstår att Sean Connery är ‘’coolare än Louis Vuitton’’

och en annan svarar ‘’delvis. LV är ett tidlöst varumärke, vilket passar Sean som är en av genom tidernas kändaste skådespelare’’. Sean Connery passar inte att marknadsföra Louis Vuitton på grund av hans ålder enligt sju respondenter eftersom det inte riktar sig till Louis Vuittons målgrupp. En respondent skrev ’’för mig är det varumärket och dess status som skapar värde’’. Resterande skrev ‘’vet ej’’.

Diagram 16 (fråga 48)

I diagrammet ovan kan vi se att 49,6% (56 respondenter) anser att Louis Vuitton-reklamerna har en exklusiv känsla medan 14,2% (16 respondenter) anser att de inte har en exklusiv känsla.

Enbart reklamen med en kändis har en exklusiv känsla enligt 27 respondenter och enbart reklamen med fotomodellen enligt 12 respondenter. De två personer som angav ‘’annat’’ skrev

‘’ja, båda ger, men den med fotomodellen är sjukt fjantig, den med Sean Connery känns lite mer träffande, mer rätt lifestyle.’’ och ‘’delvis’’.

4.4 Omega

Diagram 17 (fråga 11 & 31)

(U.k står för utan kändis och m.k står för med kändis)

Detta diagram visar hur respondenterna har rankat de motsvarande Omega reklamerna.

Reklamen med kändisen visar ett betydligt högre resultat än den utan, detta då 86 respondenter svarat på reklamen får antingen en fyra eller femma. Detta motsvarar 76,1 % av respondenterna. Vidare skiljer sig resultatet för reklamen utan kändis, detta då det endast är 32 respondenter som antingen gett en fyra eller femma. 32 respondenter motsvarar 28,4%, vilken betyder att majoriteten av respondenter antingen inte tyckte något speciellt om reklamen eller tyckte helt enkelt inte om den.

Med hjälp av detta diagram kan det tydas att 93,8% av respondenterna föredrog Omega reklamen med kändisen, endast 6,2% föredrog reklamen utan kändisen.

Diagram 18 (fråga 49)

En följdfråga efter tidigare fråga ställdes i enkäten, där skulle respondenterna berätta varför de valde som de gjorde.

Utan kändis

7 respondenter valde Omega reklamen utan kändisen;

Reklambildens utseende Tyckte reklamen med kändis var märklig

4 3

Tabell 5

- 4 respondenter valde reklamen utan kändisen för att de tyckte om utseendet mer på reklamen. Ett svar löd “snyggare, mer färg, avslappnad”, en annan respondent skrev

“mer personlighet hos modellen”.

- 3 respondenter valde reklamen utan kändisen för att de tyckte att reklamen med kändisen var märklig. Ett svar löd “den andra bilden är lite konstig, varför står han liksom under vatten?”.

Med kändis

106 respondenter valde Omega reklamen med kändisen;

James Bond Reklambildens utseende Associerar kändisen/karaktären med varumärket

62 26 18

Tabell 6

- 62 respondenter valde reklamen med kändisen för att kopplade Daniel Craig med hans karaktär James Bond och filmerna om James Bond. Majoriteten har endast svarat med namnet “James Bond”, andra svar löd så här;

- “James Bond är coolare än Omega så han lyfter upp varumärket”.

- “Bond-referensen är bra! Skapar uppmärksamhet. Den andra är för slätstruken. Smart drag med Daniel Craig. Alla vill vara Bond”

- “Jag förknippar Daniel Craig med James Bond, vilket innebär att exklusivitet passar in. Detta eftersom James Bond alltid har dyra kläder, bilar och i detta fall, klockor”

- “Det är det manliga idealet, James Bond. Alla vill vara sin variant av honom”

- “Jag kopplar skådisen till lyx, självförtroende och spänning”

- 26 respondenter valde reklamen med kändisen för att de gillade utseende på reklamen mer. De anser att reklamen är coolare, snyggare och har en bättre “vibe” än reklamen utan kändisen. Ett svar löd så här “Den vänstra känns som vilken Instagram bild som helst, högra har karaktär”.

- 18 respondenter valde reklamen med kändisen för att de kunde associera kändisen/karaktären med varumärket.

Ett svar löd så här “Här görs ju något riktigt snyggt, jag vet att Omega gör klockor som går att dyka med även i väldigt väldigt djupt vatten. Så att han står i vatten gör att jag reflekterar över produktens höga kvalité. Dessutom är Omega en klocka som jag sedan tidigare kopplar till James Bond. Han står i smoking så jag börjar tänka på att Omega både passar som klocka att klä sig i på finare tillställningar, men klockan fungerar lika bra om världen (eller Venedig) skulle bli helst översvämmad”. Ett annat svar löd så här

“Ansikte på varumärket associeras med dess egenskaper”.

Diagram 19 (fråga 14 & 34)

Vid frågan om Omega reklamerna bidrog till ett behov/begär, kan man tyda att 95 respondenterna (84,1%) av 113 inte tyckte reklamen utan kändis bidrog till detta. Vidare var det 18 respondenter (15,9%) som tyckte att det uppstod ett behov/begär med reklamen utan kändis. Omega reklamen med kändis tyckte 56 respondenter (49,6%) bidrog med ökad behov/begär. 46 respondenterna (40,7%) svarade “nej” och 11 respondenterna (9,7%) svarade

“vet ej”.

Vid frågan om Daniel Craig var rätt kändis att marknadsföra Omega, svarade 110 respondenter (97,3%) “ja”

och 3 respondenter (2,7%) svarade

“nej”.

Diagram 20 (fråga 35)

De 3 respondenterna som svarade “nej” på tidigare fråga var ombedda att förklara varför de tyckte som de gjorde. Två av svaren var korta och löd, “dålig” och “passar inte”, det tredje svaret löd “I förevarande fall anser jag snarare det är James Bond, snarare än skådespelaren som bidrar till reklamen”.

Diagram 21 (fråga 51)

Denna fråga syftade att få svar på hur respondenterna ansåg kring exklusiviteten i Omega reklamerna. 51 respondenter (47,8%) svarade med att de tyckte att båda reklamerna gav en exklusiv känsla, 12 respondenter (10,6%) svarade nej. Vidare var det 47 respondenter (41,6%) som svarade med att enbart reklamen med kändisen bidrog till en exklusiv känsla.

Related documents